Forrige tråd
Neste tråd
Print tråd
Side 1 av 2 1 2

Manuell kaffekvern eller wilfa svart

Manuell kaffekvern eller wilfa svart #2588122 13/01/2020 20:41
Registrert: Aug 2012
Innlegg: 16
A
andoyv Offline OP
Fersking
OP Offline
Fersking
A
Registrert: Aug 2012
Innlegg: 16
Har akkurat kjøp en v60 og begynt å teste ut «pour over» kaffe. Behov for kaffekvern melder seg fort skjønner jeg...

Har mest lyst på en enkel kvern som tar liten plass men som gir godt resultat for v60 (trenger ikke kvern til espresso). Skal stort sett kverne til en kopp om gangen. Typisk en kopp om dagen i ukedagene, men litt mer i helga.

Har landet på at det enten blir en manuell kvern som feks timemore c1 eller en wilfa svart.

Ettersom jeg er ganske fersk på dette så tenker jeg at en tusenlapp er passe budsjett for min første kvern.

Synspunkter på om jeg bør gå for elektrisk eller manuell og om det finnes noen bedre alternativer i denne prisklassen å få kjøpt i Norge? (Har feks sett etter aergrind fra Made by knock men finner ingen som selger i Norge. Comandante blir litt dyr - så usikker på om jeg bør starte der...).

Kjenner jeg har mest lyst på en timemore c1, men mulig at en elektisk wilfa er et bedre valg?

Re: Manuell kaffekvern eller wilfa svart [Re: andoyv] #2588123 13/01/2020 21:40
Registrert: Apr 2007
Innlegg: 30,385
baronKanon Offline
Valgets kvaler
Offline
Valgets kvaler
Registrert: Apr 2007
Innlegg: 30,385
Wilfa Svart er nok king kong! Ville ikke kjøpt manuell, da du kommer til å hate etter hvert. En fin måte å kutte ned kaffeforbruket på.


-Kristian
http://instagram.com/kreckhoff
Albatross!

Brems - smil - si hei!
Re: Manuell kaffekvern eller wilfa svart [Re: andoyv] #2588128 13/01/2020 22:04
Registrert: Jun 2007
Innlegg: 246
stalsan Offline
Entusiast
Offline
Entusiast
Registrert: Jun 2007
Innlegg: 246
Jeg har brukt wilfa wscg2 i mange år nå til V60 brygg. Har bare gode ting å si om den, og kan ikke skjønne annet enn at den må gi mest bang for bucks til 600 mynt. Tilgjengelig på din lokale Power eller Elkjøp

Ser at det finnes noe dyrere som heter wilfa svart, men jeg kan ikke skjønne hva som skulle være verdt den høyere prisen

Edit: mulig jeg roter med navn, men det meste heter tydeligvis noe med Svart fra wilfa. Wscg2 gjør hvertfall jobben så det holder

Redigert av stalsan; 13/01/2020 22:17.

Ståle
Re: Manuell kaffekvern eller wilfa svart [Re: andoyv] #2588129 14/01/2020 05:28
Registrert: May 2019
Innlegg: 323
G
Gubbe Offline
Entusiast
Offline
Entusiast
G
Registrert: May 2019
Innlegg: 323
Wilfa svart. Tar jo litt plass, men kvernverket er uslåelig for den prisen.

Re: Manuell kaffekvern eller wilfa svart [Re: Gubbe] #2588130 14/01/2020 05:42
Registrert: Aug 2012
Innlegg: 16
A
andoyv Offline OP
Fersking
OP Offline
Fersking
A
Registrert: Aug 2012
Innlegg: 16
Hm. Virker som om det er et godt valg da. Ulempen er jo at den tar en del plass på kjøkkenbenken.

Re: Manuell kaffekvern eller wilfa svart [Re: andoyv] #2588131 14/01/2020 05:45
Registrert: Nov 2010
Innlegg: 128
P
pinnedyret Offline
Tørr bak øra
Offline
Tørr bak øra
P
Registrert: Nov 2010
Innlegg: 128
Har brukt denna daglig i flere år:
https://kaffemesteren.no/privat/hario-handkvern-mini-slim

Funker fint til filter/presskanne/kok, men mokka/espresso krever en del tolmodighet.

Hvis du ikke vil ha kverna ståandes permanent på kjøkkenbenken, trur jeg du burde unngå ei med ledning.

Re: Manuell kaffekvern eller wilfa svart [Re: andoyv] #2588133 14/01/2020 06:56
Registrert: May 2003
Innlegg: 3,424
D
dagfink Offline
Besatt
Offline
Besatt
D
Registrert: May 2003
Innlegg: 3,424
Dersom du berre lagar ein og ein kopp, er det ikkje mykje ekstraarbeid med manuell kvern. Eg har ei Porlex-kvern som har gjort jobben gjennom mange år.

Re: Manuell kaffekvern eller wilfa svart [Re: andoyv] #2588134 14/01/2020 07:09
Registrert: Jul 2013
Innlegg: 3,165
P
Paulus Offline
Besatt
Offline
Besatt
P
Registrert: Jul 2013
Innlegg: 3,165
Håndkvern blir fort kjipt hvis du lager kaffe hver dag. På mårran er det på grensen til at det å kverne med den elektriske kverna blir for mye pes.

Re: Manuell kaffekvern eller wilfa svart [Re: andoyv] #2588137 14/01/2020 07:42
Registrert: Feb 2013
Innlegg: 147
A
Anerds Offline
Tørr bak øra
Offline
Tørr bak øra
A
Registrert: Feb 2013
Innlegg: 147
GSI Outdoors sin manuelle kaffekvern til 449 på Revir.no nå, har sett den inne på xxl tidligere også.

Enkel, justerbar, kvern som er enkel å ta med på tur og som funker fjell hjemme også. Vi lager maks en halv liter kaffe om gangen og endte opp med å selge den store italienske kverna da den bare tok plass. Fint å jobbe litt for kaffen mens vannet koker og også overraskende hvor stor forskjell det er i "motstanden" mellom de forskjellige bønnene. Hatt min i daglig bruk i 3-4år nå.

Re: Manuell kaffekvern eller wilfa svart [Re: andoyv] #2588138 14/01/2020 07:58
Registrert: Jun 2006
Innlegg: 9,620
perbl Offline
Søk hjelp!
Offline
Søk hjelp!
Registrert: Jun 2006
Innlegg: 9,620
Hva bruker folk av kverningsgrad til V60 med Wilfaen?

Jeg har akkurat testet min et par ganger, men litt usikker på ideell kverning. Syntes vannet rant trengt på et klikk eller to grovere enn Aeropress-merkingen, men mulig jeg har fylt på for mye vann så ting komprimeres.

Ellers er jeg veldig fornøyd med den Wilfaen til Aeropress, så enig med dem som skryter av den. For daglig kaffelaging synes jeg det er litt kjekt å bare trykke på en knapp etter å ha målt opp kaffe om man har det travelt på morraskvisten. Den timerfunksjonen på kverna er jeg derimot ikke spesielt imponert over, den varierer litt for uforutsigbart, så like greit å måle opp hvor mye man skal ha.

Redigert av perbl; 14/01/2020 08:00.

Per B.
Re: Manuell kaffekvern eller wilfa svart [Re: andoyv] #2588140 14/01/2020 08:05
Registrert: Oct 2010
Innlegg: 1,584
M
magnusc Offline
Ivrig
Offline
Ivrig
M
Registrert: Oct 2010
Innlegg: 1,584
Jeg var i samme situasjon for noen måneder siden og gikk for en manuell Hario Skerton Pro. Har en følelse av at håndtaket burde vært dobbelt så langt for at den ikke skal bli litt masete å bruke, men den tar mye mindre plass enn en elektrisk og jeg får større biceps. Win-win!


Medlem i NOTS – Vern om terrengsykling og meld deg inn du også!
Re: Manuell kaffekvern eller wilfa svart [Re: andoyv] #2588142 14/01/2020 08:11
Registrert: Feb 2002
Innlegg: 16,212
RazeFaze Offline
More than words
Offline
More than words
Registrert: Feb 2002
Innlegg: 16,212
Wilfa Black er finfin så lenge du ikke skal ha espresso-kverning, de greier ikke kverne "fint nok" til det. Alt annet funker de knall til.
Har brukt den ganske mye(ikke helt daglig) til aeropress og vanlig trakter i over 2 år nå.

Manuell er ikke i min ordbok engang :-D


--------------------
Happy Trails!
Jørgen
Re: Manuell kaffekvern eller wilfa svart [Re: perbl] #2588144 14/01/2020 08:22
Registrert: Jun 2007
Innlegg: 246
stalsan Offline
Entusiast
Offline
Entusiast
Registrert: Jun 2007
Innlegg: 246
Sitat: perbl
Hva bruker folk av kverningsgrad til V60 med Wilfaen?

Jeg har akkurat testet min et par ganger, men litt usikker på ideell kverning. Syntes vannet rant trengt på et klikk eller to grovere enn Aeropress-merkingen, men mulig jeg har fylt på for mye vann så ting komprimeres.

Ellers er jeg veldig fornøyd med den Wilfaen til Aeropress, så enig med dem som skryter av den. For daglig kaffelaging synes jeg det er litt kjekt å bare trykke på en knapp etter å ha målt opp kaffe om man har det travelt på morraskvisten. Den timerfunksjonen på kverna er jeg derimot ikke spesielt imponert over, den varierer litt for uforutsigbart, så like greit å måle opp hvor mye man skal ha.


Jeg brygger 1 kopp om morran, og 2 om ettermiddagen hver dag (mer i helg). Wilfaen er nå 6 år and still going strong.

Fast innstilling på kverningsgrad for V60 er klikket som er under "o"-en i "aeropress". Men det er jo mulig at dette er individuelle innstillinger som bare passer mitt eksemplar.

Ellers er jeg enig i at timeren er bare tull; kaffebønnene oppbevares best i orginal forpakning, så veier jeg opp det antall gram som trengs for den bryggingen.


Ståle
Re: Manuell kaffekvern eller wilfa svart [Re: andoyv] #2588148 14/01/2020 08:42
Registrert: Apr 2008
Innlegg: 1,562
S
simson Offline
Ivrig
Offline
Ivrig
S
Registrert: Apr 2008
Innlegg: 1,562
Jeg gikk for en svart aroma for to uker siden. På tilbud til 990kr nå.
Forskjellen fra den hakket rimeligere wilfaen skal være at den bråker litt mindre, og har mindre statisk kurv - noe som skal gi litt mindre søl.

@andoyv - jeg har en Vario Skerton håndkvern som du kan få for 200, hvis du skulle ønske å teste ut hvordan det funker. Solid og god, brukt i litt under et halvt år, men fant ut at jeg heller ønsket en elektrisk kvern.

Re: Manuell kaffekvern eller wilfa svart [Re: stalsan] #2588149 14/01/2020 08:45
Registrert: Feb 2002
Innlegg: 16,212
RazeFaze Offline
More than words
Offline
More than words
Registrert: Feb 2002
Innlegg: 16,212
Sitat: stalsan

Ellers er jeg enig i at timeren er bare tull; kaffebønnene oppbevares best i orginal forpakning, så veier jeg opp det antall gram som trengs for den bryggingen.


Istemmes.


--------------------
Happy Trails!
Jørgen
Re: Manuell kaffekvern eller wilfa svart [Re: Anerds] #2588164 14/01/2020 09:54
Registrert: May 2019
Innlegg: 323
G
Gubbe Offline
Entusiast
Offline
Entusiast
G
Registrert: May 2019
Innlegg: 323
Sitat: Anerds
Fint å jobbe litt for kaffen mens vannet koker og også overraskende hvor stor forskjell det er i "motstanden" mellom de forskjellige bønnene. Hatt min i daglig bruk i 3-4år nå.


Vannet bør ikke koke, da blir gjerne kaffen bitter. Jeg varmer vann i kasserolle og tar det når det begynner å suse og se ut som farris, ca 96 grader.

Re: Manuell kaffekvern eller wilfa svart [Re: andoyv] #2588197 14/01/2020 16:42
Registrert: Aug 2012
Innlegg: 16
A
andoyv Offline OP
Fersking
OP Offline
Fersking
A
Registrert: Aug 2012
Innlegg: 16
Takk for mange gode råd. Tror jeg lander på en god manuell kvern - mest pga den tar mye mindre plass på kjøkkenbenken.

På det norske markedet så virker det å være lite å finne mellom hario og comandante mht pris. Timemore c1 virker på papiret å være et godt kompromiss mellom pris og kvalitet. Aergrind fra Made by knck hadde trolig vært enda bedre, men synes ikke mulig å oppdrive i Norge...

Re: Manuell kaffekvern eller wilfa svart [Re: andoyv] #2588203 14/01/2020 19:30
Registrert: May 2019
Innlegg: 323
G
Gubbe Offline
Entusiast
Offline
Entusiast
G
Registrert: May 2019
Innlegg: 323
Lykke til!

Re: Manuell kaffekvern eller wilfa svart [Re: Gubbe] #2588225 15/01/2020 08:11
Registrert: Apr 2008
Innlegg: 1,562
S
simson Offline
Ivrig
Offline
Ivrig
S
Registrert: Apr 2008
Innlegg: 1,562
Sitat: Gubbe
Vannet bør ikke koke, da blir gjerne kaffen bitter. Jeg varmer vann i kasserolle og tar det når det begynner å suse og se ut som farris, ca 96 grader.



Vannet kan vel fint koke, bare la vannet stå i 30-40 sek før du heller, så temperaturen synker fra 100 til midt på 90-tallet. Så slipper du å stå og følge med på vannkokinga (a watched kettle never boils...).

Re: Manuell kaffekvern eller wilfa svart [Re: stalsan] #2588230 15/01/2020 08:28
Registrert: Jun 2006
Innlegg: 9,620
perbl Offline
Søk hjelp!
Offline
Søk hjelp!
Registrert: Jun 2006
Innlegg: 9,620
Sitat: stalsan
Fast innstilling på kverningsgrad for V60 er klikket som er under "o"-en i "aeropress". Men det er jo mulig at dette er individuelle innstillinger som bare passer mitt eksemplar.


Hm, jeg synes det ofte går så tregt å få gjennom vannet i anbefalt tidsvindu med såpass finkverna kaffe. Mulig jeg heller altfor mye?


Per B.
Re: Manuell kaffekvern eller wilfa svart [Re: perbl] #2588260 15/01/2020 12:11
Registrert: Jun 2007
Innlegg: 246
stalsan Offline
Entusiast
Offline
Entusiast
Registrert: Jun 2007
Innlegg: 246
Siden jeg nå var på vei til å lage en kopp, tenkte jeg å ta tiden på min prosess. Må bare innrømme at jeg aldri har brukt klokke i min bryggeprosess, har bare tatt det på gefyhlen.

1 kopp kaffe, 15 gr kaffe og 250 gr vann
- blooming, 30 gr vann
- Vente 40 sek
- Helle på ca 155 gr vann iløpet av 10 sek, helles jevnt i sirkelbevegelser
- Vente 1:10. Da er så godt som alt vann trekt gjennom
- Helle på de siste 60 gr vann
- Vente 1:15, da er alt vann trekt gjennom, og koppen er ferdig.
Total tid fra første vanndråpe til ferdig blir da 3 min og 15 sek


Ståle
Re: Manuell kaffekvern eller wilfa svart [Re: andoyv] #2588264 15/01/2020 12:34
Registrert: May 2013
Innlegg: 1,163
T
TrondAM Offline
Ringrev
Offline
Ringrev
T
Registrert: May 2013
Innlegg: 1,163
Faktisk fyrste gong eg har lest mengde vatn angitt i gram ICON_SMILE

Redigert av TrondAM; 15/01/2020 12:35.
Re: Manuell kaffekvern eller wilfa svart [Re: TrondAM] #2588267 15/01/2020 12:56
Registrert: Nov 2003
Innlegg: 10,349
gare Offline
More than words
Offline
More than words
Registrert: Nov 2003
Innlegg: 10,349
Sitat: TrondAM
Faktisk fyrste gong eg har lest mengde vatn angitt i gram ICON_SMILE


Vann er jo drøye 4% lettere ved 100 grader celsius enn det er på sitt tyngste(snaue fire grader celsius). Hvor stor innvirkning det har på kaffesmaken er en helt annen ting ICON_WINK


Apatien i samfunnet er økende, og ingen bryr seg.
Re: Manuell kaffekvern eller wilfa svart [Re: gare] #2588273 15/01/2020 13:23
Registrert: Jun 2006
Innlegg: 9,620
perbl Offline
Søk hjelp!
Offline
Søk hjelp!
Registrert: Jun 2006
Innlegg: 9,620
Jeg syntes også den gram-bruken var ganske teit første gang jeg hørte om håndbrygg.

Hovedgrunnen tipper jeg er at man ofte tilbereder kaffen mens kopp/kanne kaffen havner i står på en vekt som måler i gram. Vannet er jo rimelig direkte konverterbart, men man måler jo også opp kaffe i gram, som ikke er like direkte konverterbart mellom volum og masse. Så dermed ser man bare på totalmassen i gram under tilberedning, selv om man selvsagt kunne omtalt vannet i volum.


Per B.
Re: Manuell kaffekvern eller wilfa svart [Re: perbl] #2588275 15/01/2020 13:31
Registrert: Jun 2007
Innlegg: 246
stalsan Offline
Entusiast
Offline
Entusiast
Registrert: Jun 2007
Innlegg: 246
Perbl har skjønt det ICON_SMILE

Jeg blitt veldig vant til å bruke vekt ifm kaffebrygging uansett bryggemåte, spesielt for kaffemengden. Enten det er presskanne eller trakter, veier jeg alltid opp kaffemengden isted for å bruke skje. Må dog innrømme at jeg har en måleskje for turbruk, der har jeg veid opp hvor mye kaffe en skje tilsvarer.


Ståle
Re: Manuell kaffekvern eller wilfa svart [Re: andoyv] #2588277 15/01/2020 13:36
Registrert: Feb 2002
Innlegg: 19,420
sykkeloyvind Offline
More than words
Offline
More than words
Registrert: Feb 2002
Innlegg: 19,420
Når jeg lager espresso måler jeg også ferdig kaffe i gram. Ved innstilling av kverna sikter jeg på at 20 gram kaffe skal gi 40 gram espresso i løpet av 30 sekunder.
Enklere å sette kaffekoppen på en vekt, enn å brygge kaffe i et ml-mål.


Øyvind Aas
Utstyrsredaktør Fri Flyt AS
terrengsykkel.no
landevei.no
utemagasinet.no
friflyt.no
Re: Manuell kaffekvern eller wilfa svart [Re: simson] #2588293 15/01/2020 16:43
Registrert: May 2019
Innlegg: 323
G
Gubbe Offline
Entusiast
Offline
Entusiast
G
Registrert: May 2019
Innlegg: 323
Sitat: simson
Sitat: Gubbe
Vannet bør ikke koke, da blir gjerne kaffen bitter. Jeg varmer vann i kasserolle og tar det når det begynner å suse og se ut som farris, ca 96 grader.



Vannet kan vel fint koke, bare la vannet stå i 30-40 sek før du heller, så temperaturen synker fra 100 til midt på 90-tallet. Så slipper du å stå og følge med på vannkokinga (a watched kettle never boils...).


Ok! Dette har du greie på, skjønner jeg.

Re: Manuell kaffekvern eller wilfa svart [Re: andoyv] #2589456 28/01/2020 11:58
Registrert: Feb 2004
Innlegg: 1,060
K
kolli Offline
Ringrev
Offline
Ringrev
K
Registrert: Feb 2004
Innlegg: 1,060
Vanntemperatur ved bruk av Aeropress er ganske tilgivende. Generelt anbefales vanntemperatur mellom 92-95c, men verdensmesteren i 2009 var helt nede i 75c og flere har vunnet verdensmesterskapet i Aaeropresskaffe på temperaturer rundt 80c. (Link)

Har forøvrig bestilt min første kaffekvern og Aeropress fra Ali, håper Corona ikke gjør at alt blir forsinket og ikke kommer før etter 1.april.

Re: Manuell kaffekvern eller wilfa svart [Re: kolli] #2589464 28/01/2020 12:53
Registrert: Mar 2006
Innlegg: 4,832
skubisan Offline
Besatt
Offline
Besatt
Registrert: Mar 2006
Innlegg: 4,832
Jeg synes Aeropress er veldig følsom på temperatur. Noe særlig over 96 grader så blir kaffen "tørr" eller "støvete" synes jeg. Det er vanskelig å få frem frukten og den blir også lettere bitter selv om tid, mengde og malningsgrad spiller større rolle på bitterhet. Men jeg har registrert at Tim Wendelboe ikke er så nøye på temperatur og koker vannet på privaten(i baren bruker de vel 96 grader eller lavere) . Mulig det er for å fremstå mindre snobbete for uinnvidde eller fordi han vet at vannet avkjøles nok i en kanne med svanehals. Idk.


Van der Poel: "Waarschijnlijk toch te weinig gegeten en gedronken"
Re: Manuell kaffekvern eller wilfa svart [Re: Gubbe] #2589672 30/01/2020 13:58
Registrert: Aug 2005
Innlegg: 2,182
BjornS Offline
Ivrig
Offline
Ivrig
Registrert: Aug 2005
Innlegg: 2,182
Sitat: Gubbe
Sitat: simson
Sitat: Gubbe
Vannet bør ikke koke, da blir gjerne kaffen bitter. Jeg varmer vann i kasserolle og tar det når det begynner å suse og se ut som farris, ca 96 grader.



Vannet kan vel fint koke, bare la vannet stå i 30-40 sek før du heller, så temperaturen synker fra 100 til midt på 90-tallet. Så slipper du å stå og følge med på vannkokinga (a watched kettle never boils...).


Ok! Dette har du greie på, skjønner jeg.


Nuvel. Vann som fosskoker mister en del oksygen med den kokingen. Vann bør ha litt oksygen for å tilrettelegge for god ekstraksjon fra kaffekornene. Og for de som vil redde miljøet; det er mye energi som skal til for å øke temperaturen på vann fra 96 til 100 grader. Og enda mer energi må til for få vann med 100 grader til å fosskoke i tillegg. Praktisk tilnærming: lytt etter susing, avslutt vannvarmer når det ligner på farris. Ikke kok mer vann enn du trenger.

Bjørn

Side 1 av 2 1 2

Terrengsykkel utgis av Fri Flyt AS | Postboks 4767 Nydalen, 0421 Oslo | Tlf: 22 04 46 00
Ansvarlig redaktør: Erlend Sande | Redaktør: Kristoffer Kippernes Utstyrsredaktør: Øyvind Aas
Salg og marked: Knut Harald Smette | Daglig leder: Audun Holmøy Røhrt
Nettsiden er utviklet av Fri Flyt Byrå