Der er det nok delte meninger, men tauet 'eldes' vel primært av bruk (fall, slitasje) og sol (UV). selv om det er syntetisk så er det nok heller ikke en fordel med 'dårlig' oppbevaring (vått, uventilert). Jeg antar at du kjenner historikken til tauet (ellers ville jeg i hvertfall ikke brukt det ute), antall fall, type bruk (topp, leding) og er best kvalifisert til å bedømme slitasjen pga. bruk. Har du store planer ute ville jeg kanskje kjøpt nytt, skal tauet brukes som topptau burde det etter min mening være trygt hvis det har blitt tatt vare på.
Hvor gammelt er tauet? Er det veldig gammelt er det nok lurt å bytte uansett. Vi snakker tross alt sikkerhet.
Sjekk fargen på tauet under endetapen. Hvis fargen stemmer overens med resten av tauet har ikke lagring gjort noe med styrken. Hvis resten av tauet har blitt bleket kaster du det.
Klatretauet holder mye lengre enn følelsen din tilsier. Ved test av 20 år gamle ubrukte klatretau har det vært umulig å ryke dem ved klatring. Det må fortsatt helt ekstreme hendelser til for å kappe tauet. Dette gjelder for tau som er fri for skader.
Det de fleste gjør er å knytte levetid til en slags sum av alder og bruk. F.eks. tau som er ubrukt og er over 7 år => kasseres. Tau som er lite brukt kasseres etter 5 år, osv. Det er også mulig å forlenge brukstiden/levetiden ved kun å bruke tauet til topptauing, da dette gir mye lavere belastning.
Men dersom du får en dårlig følelse for tauet, vil du nok kassere det uansett.
Dan Osman omkom 98 når han hoppade med tau fra leaning tower i Yosemite. Tror han hoppade fra et nytt sted og kom på fel side om et annet tau eller noe sånt. Två tau kom i alle fall i kontakt med varandra og et gikk av av friksjionen.
Sitat: oslogutt
Klatretauet holder mye lengre enn følelsen din tilsier. Ved test av 20 år gamle ubrukte klatretau har det vært umulig å ryke dem ved klatring. Det må fortsatt helt ekstreme hendelser til for å kappe tauet. Dette gjelder for tau som er fri for skader.
Har inga problem med at tro på detta men synes endå det missar huvud poenget med at kassera et tau då det også er elastisiten som blir semre i et gammalt tau. Et fall med et gammalt tau kan belaste sikringarna og personen mer en et nytt tau.
Jeg skulle inte ha noe problem at bruke et fint gammalt tau til topptauing men skulle ikke bruke samme tau på led.
Tja. Jeg har nå vært med på at klatretau ryker. Vel og merke ved ugrei belastning (faktisk kappa av "tanna" i karabiner som åpnet seg i fallet). Men jeg har også vært med på at tre voksne mannfolk har hoppa 20 meter fritt fall fra bro i Spania. Tauet holdt det, men ikke mye elastikk igjen. Og vi hadde selvfølgelig backup med et nytt tau. Jeg synes i utgangspunktet følgende regel er grei å følge: Er man i tvil, så er man egentlig ikke i tvil. Da skal tauet byttes. De fleste gamlinger skipper tauet helt og satser på buldring.
Jeg synes i utgangspunktet følgende regel er grei å følge: Er man i tvil, så er man egentlig ikke i tvil. Da skal tauet byttes.
Fungerar kanskje før de som har endel peiling men synes det er en ganska verdiløs regel før de som ikke har så mye peiling.
Kunskapen bør vare viktigare en irrationel synsing.
Kan førøvrigt ta opp at en annen kjend klatrer Tod Skinner omkom vid firning på samme sted som Dan Osman omkom før. Sikringsloppen på selen gikk sønder vid firning og orsaken til detta var at den var veldig sliten.
Fungerar kanskje før de som har endel peiling men synes det er en ganska verdiløs regel før de som ikke har så mye peiling.
Kunskapen bør vare viktigare en irrationel synsing.
Hvafornoe? Kunnskap? Synsing? Hvis man har så lite kunnskap om tau at man ikke er i stand til å vurdere kvaliteten på en rimlig fornuftig måte, så bør man pronto gjøre noe med det. Klatring er ikke en aktivitet på linje med SATS, noe enkelte kanskje innbiller seg. Sikkerhet skal komme i første rekke, og er man i tvil om kvaliteten på tau eller slynger, så skal de skiftes. Seler, slynger etc har i utgangspunktet samme levetid som tau.
Fungerar kanskje før de som har endel peiling men synes det er en ganska verdiløs regel før de som ikke har så mye peiling.
Kunskapen bør vare viktigare en irrationel synsing.
Hvafornoe? Kunnskap? Synsing? Hvis man har så lite kunnskap om tau at man ikke er i stand til å vurdere kvaliteten på en rimlig fornuftig måte, så bør man pronto gjøre noe med det.
Ja, man bør skaffa sig den kunskapen.
Quote:
Klatring er ikke en aktivitet på linje med SATS, noe enkelte kanskje innbiller seg.
Vad er detta med noe jeg har sagt?
Quote:
Sikkerhet skal komme i første rekke, og er man i tvil om kvaliteten på tau eller slynger, så skal de skiftes. Seler, slynger etc har i utgangspunktet samme levetid som tau.
Detta er sjelvklart ikke samme sak som det første du skrev i denna posten.
Min poeng er så enkel som at man ska basera sina val på relevant kunskap og inte synsing som kan vare irrationel.
Två eksempel: Mig sjelv, en erfaren klatrare, som har lest en del bør antagligen skifte utstyr om jeg er i tvil om de er sikra. Jeg har den kunskapen som krevs før at någorlunda veta vad som er lurt eller ikke.
Nybebynner som efter 5 gånger inomhus ser at tauet begynner blir lite luddigt og blir usikker på om tauet fremdeles er greit at bruke bør efter min mening ikke gå og kjøpe et nytt tau utan istellet skaffe sig relevant kunskap om når man faktiskt bør skifte et tau.
Dette er jo ikke noe å krangle om. Men det er en svært grå og kjedelig langfredag for meg, så hvorfor ikke Tror ikke du var helt med på det første jeg skrev. Hvis man i det hele tatt er i tvil om kvaliteten på et element i en sikkerhetskjede, så er avgjørelsen allerede tatt. Bytt det ut. Et klatretau har en levetid på ca en sesong hvis det blir mye brukt, og hvis det blir ledet på det. MEN, et seriøst ledefall, en rapell over en skarp kant etc kan være nok til at tauet bør pensjoneres etter første gangs bruk. Man bør raskt venne seg til å sjekke tauet. Gå over strømpa og se etter skader, kjenn over hele tauet. Noen ganger kan man faktisk kjenne brudd på en eller flere kordeller. Er enig i at eldre og lite brukte tau er OK til topptauing og innendørs trening, men det er ubehagelig og uegnet til å lede på ute. Et annet viktig poeng er elastikken som nevnt over. Faren er ikke nødvendigvis at tauet skal ryke, men belastningene på kiler/bolter under fall med et nesten statisk tau kan fort være nok til at sikringene ryker.
Dette er jo ikke noe å krangle om. Men det er en svært grå og kjedelig langfredag for meg, så hvorfor ikke Tror ikke du var helt med på det første jeg skrev. Hvis man i det hele tatt er i tvil om kvaliteten på et element i en sikkerhetskjede, så er avgjørelsen allerede tatt. Bytt det ut.
Og dette er fremdeles det jeg ikke er enig i.
Tommygutt virker vare i tvil på kvaliteten på sitt tau og sele og valde at starte denna tråden før at få information om hur kvaliteten verkligen er. Tycker Tommygutt gjorde rett i det då han antagligen lær sig noe nytt og kan gjøre en bettre bedømning av kvaliteten på sitt tau og sele.
Hvis han følger det du skriver så skulle han bare kaste sitt tau og sele av den enkla anledningen av at han ikke visste vad normal praksis er.
Søkte litt rundt på internetten min her, og fant følgende innlegg i en gammel diskusjonstråd på etellerannet klatreforum:
Quote:
Mammut gives retirement guidelines for harnesses (and ropes). I've heard people ridicule these as a ploy to sell more gear or an attempt to avoid litigation by proposing absurd standards, but perhaps some of us might now take these recommendations a bit more seriously.
Never used: 10 years max Rarely used (2 X per year): 7 years max Occasionally used: (1 X per month): 5 years max Regularly used (several X per month): 3 years max Frequently used (each week): 1 year max Constantly used (almost daily): less than 1 year max
According to these standards, your basic weekend warrior who goes to the gym once or twice a week should be thinking about a new harness every year, and three years looks like an outer limit for anyone with at least a moderate level of involvement.
Nettopp. Jeg hadde kjøpt nytt tau var jeg trådstarter. Nå skal jeg innrømme at jeg har gått i bakken for noen år siden pga sikringssvikt. Ikke å anbefale.
Levetid = varighet lagring før første gangs bruk + varighet bruk. Levetiden avhenger av bruksfrekvensen. Mekanisk trykk, gnisninger, UV-stråler og fuktighet vil gradvis svekke tauets egenskaper. Merk at ved bruk vil tauet miste inntil 10 % av lengden. Under lagring: ved gode lagringsforhold kan produktet lagres i 5 år før første gangs bruk, uten at dette påvirker senere brukslevetid. Brukslevetid: Brukslevetid: Potensiell levetid i bruk er 10 år. NB: Dette er kun potensiell levetid. Et tau kan bli ødelagt ved første gangs bruk. Kontrollene vil avgjøre om produktet må kasseres tidligere. Mellom hver bruk må tauet lagres på en tilfredsstillende måte. Brukstiden må ikke overstige 10 år. Levetiden (lagring før bruk + brukstid) er begrenset til 15 år. Tauet må kasseres tidligere: - hvis det har vćrt utsatt for et kraftig fall med faktor nćrmere 2. - dersom inspeksjon avdekker mulige skader på kjernen. - dersom taustrømpen er svćrt slitt. - dersom tauet har vćrt i kontakt med farlige kjemiske produkter. - dersom det er tvil om tauet er sikkert.
Nettopp. Jeg hadde kjøpt nytt tau var jeg trådstarter. Nå skal jeg innrømme at jeg har gått i bakken for noen år siden pga sikringssvikt. Ikke å anbefale.
Hadde det noe med tauet å gjøre at du gikk i bakken?