Vi er i gang med å bygge litt utenfor stuedøra. Området er ferdig utgravd, og nå står materialshopping for tur. Som alltid med hjemmeprosjekter er det ting man lurer på, så jeg tenkte at ved å opprette en tråd her så kan vi få verdifulle tips og råd underveis i prosessen. Men først, tegningene:
Det er altså noen uplights i urtebedene. Vi skal selvsagt ha en elektriker til å montere dem, men varene vil jeg handle selv. Sliter litt med å finne ut hva som er krav ift til kabelføring, rør etc, og jeg sliter med å finne produkter vi kan bruke til selve belysningen. Det bør være noen pene sylindere med belysning i bunnen.
Når det gjelder gulvet, så kommer vi til å velge en eller annen form for skifer. Under gulvet er vi litt usikre. Tenkte en stund på å støpe, men har mer eller mindre bestemt oss for å satse på pukk og subbus (sand) med litt cement i. Noen innvendinger? Under pukken legger vi et lag med isopor, right?
Vil vel anbefale deg å kjøpe belysningen av elektrikeren, han vet hva du trenger av kabler osv., ofte blir timeprisen dyrere om du har utstyret selv, i tillegg mister du garantien på installasjonen. Det finnes mye lekkert der ute, se feks på Flos, ILS og Solar.
I forhold til planter vil jeg anbefale å lage dype bed, det gjør at utvalget av planter du kan ha øker.
Du bør også tenke på hva du vil med plantene, skal de bare dekke for innsyn? Eller bare være til pynt. Vintergrønne? Blomster? Osv. Likedan er det endel planter du bør styre unna med så lite areal tilgjengelig.
Zinkbånd? Her mener du vel kobberbånd?
Lykke til!
Redigert av Snuffeldyret; 09/06/200811:17. Rediger grunn: Det var da fælt da..
Joda, det som har med utekjøkkenet å gjøre kan hende får noen endringer. I øyeblikket har vi fokus på det vi skal gå på. Men vi har også tenkt den tanken. Det blir uansett et kompromiss ift ønsker og hva det faktisk er plass til.
Hei, takk for gode innspill. Solar sin Amazon Mark ser superfresh ut, og midt i blinken. Men de selger kun til registrerte elektrofirmaer, så da må jeg finne noen som kan skaffe disse lampene.
Vi har lagt opp til en dybde på 30cm med god drenering under, det burde holde til mye. Vi skal bare ha urter i bedene. På utsiden har vi en massiv tujahekk, så den wirekonstruksjonen på innsiden er det mulig vi dropper.
Hvis du har en halv meter eller mer dybde trenger du ikke vanne hele tiden, du vil og slippe å kjøpe nye planter hvert år. Mange av urtene er flerårige...
Hvis du vil ha farge i thuja hekken kan du plante Clematis som slynger seg i den. Finnes med blomster i mange farger.
Vi har kommet temmelig langt nå. Alt grunnarbeide utført, støping, isopor, pukk, sand - you name it. I dag og i morgen legges skifer. Det betyr at vi kan begynne å bryne oss på neste fase, og i den forbindelse har jeg noen spørsmål:
Blomsterbed De har blitt 40 cm dype. Mer er ikke mulig uten gravemaskin og dynamitt-Harry. Jeg tenker å legge 5cm isopor i bunn og/eller langs kanten og så et drenerende lag med enten lecakuler eller pukk, før vi fyller på med plantejord, barkduk, blomster og urter og pebbles på toppen. OK? Vi har kjøpt inn et lass med Clematis og stauder, samt urter og humle til urtebedet.
Materialer til bord Har ikke så lyst på terrassebord som overflate på kjøkkenbenk og spisebord. Teak hadde vært flott, men det er jo ikke akkurat det kuleste man kjøper for tiden. Noen andre forslag?
Gassbål Er på jakt etter et gassbål til å montere i bordet som skal stå sammen med sofagruppen. For hygge og varme. Fikk et tilbud fra eneste leverandør jeg har funnet - Romerike Peis og Varme - på en enkel brenner som de skulle ha over 8k for, pluss montering. Det syns jeg er i meste laget når man får en fet webergrill med mange bluss til under halvparten. Anyone?
Belysning Vi leter og leter og leter etter passende belysning, men det er søren ikke enkelt. Har funnet et par fine lamper, men de utgår pga blåaktig LED-lys. Vi har besøkt ASAK, Byggmakker, Elektroimportøren med flere. Eurolys har mange agenturer, men ingen ting som passer. Vi trenger uplights til bedene, små "lyktestolper" til hjørnene og inngangen og vanlige nedoverlys til veggen over sittebeken.
Vask og kran Trenger en fin vask og kran til utekjøkkenet. Har ikke behov for kran med kaldt- og varmtvann, det er bare kaldtvann der. Vasken må tåle å stå utendørs. Hvor leter man?
Vask og kran Trenger en fin vask og kran til utekjøkkenet. Har ikke behov for kran med kaldt- og varmtvann, det er bare kaldtvann der. Vasken må tåle å stå utendørs. Hvor leter man?
Jeg mener Futur har (hadde?) en slik i rustfritt stål, samme stil som grillene, men jeg finner den ikke på siden deres. (Om den er fin må nesten du avgjøre, hvis du finner den.)
Thuja er ikke det fineste i verden, nei, men det er ikke så enkelt å finne noe annet som er grønt året rundt og dekker like godt for innsyn. En vegg, eventuelt
Barlind er finfint, men vanskelig å få like tett vil jeg tro, og ganske langsomtvoksende. Mener jeg så et forslag om lønn også, da selvsagt formklippet. Ikke det at jeg kan noe om hage altså...
Materialer til bord Har ikke så lyst på terrassebord som overflate på kjøkkenbenk og spisebord. Teak hadde vært flott, men det er jo ikke akkurat det kuleste man kjøper for tiden. Noen andre forslag?
Sibirsk lerk er et miljøvennlig og mer politisk korrekt alternativ.
Du trenger ikke isopor i bunnen, det er bare bortkastede penger. Likedan barkduken, dropp den. Sats heller på litt ordentlig jord, ikke type 5 for 100 kr. Grav ned en svetteslange når du først legger så mye jobb i hagen din! Clematisen må du passe på å grave ned så dypt som overhode mulig.
En vask i zink eller rustfritt kan du bruke. De tåler vær og vind og frost. Siden onkelen din er elektrikker har han mulighet til å handle hos Ahlsell, de er store på rørlegger ting og elektroting.
Hvis du fortsatt trenger hjelp med å skaffe lamper kan du jo bruke firmaet jeg pm`et deg om?
Ellers så er jeg enig i at sibirsk lerk er pent. Du kan jo også bruke vanlig uteplank og beise i fin farge? Eller flislegge? Eller zink/rustfritt stål?
Velger du belysning på 12 volt eller deromkring, altså med trafo, er det vel ikke rare kravene til installasjon og rør og slikt. Ikke blir det til skumle elektriske punkter i hagen heller.
Alle elektriske installasjoner uansett spenning på installasjonen kommer inn under "forskrifter for elektriske lavspentinstallasjoner FEL" og det skilles ikke her etter spenning. Altså det er de samme forskrifter og krav som gjelder om det er 12V eller 1000V. Normen "NEK 400" tar for seg utførelse av elektriske installasjoner som selvfølgelig varierer i forhold til spenning, ytre påvirkninger osv. Men kravet ihht. forskriftene er nøyaktig det samme. Det er en lifsfarlig misforståelse blant enkelte at installasjoner med lav spenning er ufarlige, dette er en meget vanlig årsak til brann i bygninger og tar flere liv hvert år.