Pizzaovn
|
Re: Pizzaovn
[Re: GeirK]
#2654087
24/03/2021 10:10
|
Registrert: Aug 2002
Innlegg: 31,744
GeirK
More than words
|
More than words
Registrert: Aug 2002
Innlegg: 31,744 |
Rugbrød stekt i Ooni fyrt med grillkull. Jeg innbiller meg at så tjukk og smakfull skorpe er det vanskelig å få til i en stekovn. ![[Linket bilde]](https://www.terrengsykkelforumet.no/ubbthreads.php?ubb=download&Number=119572&filename=brød.jpg)
"The more false we destroy, the more room there will be for the true." - Robert Green Ingersoll
|
|
|
Re: Pizzaovn
[Re: Oppmannen]
#2654107
24/03/2021 11:19
|
Registrert: May 2013
Innlegg: 1,348
TrondAM
Veteran
|
Veteran
Registrert: May 2013
Innlegg: 1,348 |
Steikeovn og brød i jerngryte vil jo kunne bli ganske bra av erfaring, men ja. Ikkje forsøkt i pizzaovn, frista å skaffe 
Redigert av TrondAM; 24/03/2021 11:20.
|
|
|
Re: Pizzaovn
[Re: TrondAM]
#2654132
24/03/2021 12:29
|
Registrert: Aug 2002
Innlegg: 31,744
GeirK
More than words
|
More than words
Registrert: Aug 2002
Innlegg: 31,744 |
Steikeovn og brød i jerngryte vil jo kunne bli ganske bra av erfaring, men ja. Ikkje forsøkt i pizzaovn, frista å skaffe  Dette blir bedre enn grytebrød imho fordi det blir mer og bedre skorpe. Men langt mer jobb selvsagt. Her må det både eltes og formes og tennes på. I tillegg må brøet snus jevnlig i ovnen.
"The more false we destroy, the more room there will be for the true." - Robert Green Ingersoll
|
|
|
Re: Pizzaovn
[Re: Oppmannen]
#2654845
26/03/2021 22:41
|
Registrert: Aug 2002
Innlegg: 31,744
GeirK
More than words
|
More than words
Registrert: Aug 2002
Innlegg: 31,744 |
Satay chicken grillet i pizzaovnen med støpejernsform under og flammer over. Blir ikke samme smak som grillet over kull, men så slipper man å fyre opp to dingser. Thailandskinspirert peanøttsaus på pizzaen sammen mozarella, ovennevnte kylling, ananas (!), paprika, rødløk, vårløk og cashewnøtter. Mye koriander på etter steking. Her kan en variere i det uendelige - dritgodt blir det uansett. ![[Linket bilde]](https://www.terrengsykkelforumet.no/ubbthreads.php?ubb=download&Number=119591&filename=thai.jpg)
"The more false we destroy, the more room there will be for the true." - Robert Green Ingersoll
|
|
|
Re: Pizzaovn
[Re: Oppmannen]
#2654846
26/03/2021 22:58
|
Registrert: Apr 2019
Innlegg: 1,172
Stupfull
Ringrev
|
Ringrev
Registrert: Apr 2019
Innlegg: 1,172 |
|
|
|
Re: Pizzaovn
[Re: Stupfull]
#2654855
27/03/2021 01:57
|
Registrert: Jul 2009
Innlegg: 3,194
vehe
Besatt
|
Besatt
Registrert: Jul 2009
Innlegg: 3,194 |
Det kommer helt an på kokken. Det mange driter seg ut på er dårlig deig og manglende kontroll på flammen så man får skitten røyk på pizzaen med dertil smak.
|
|
|
Re: Pizzaovn
[Re: Stupfull]
#2654860
27/03/2021 07:21
|
Registrert: Aug 2002
Innlegg: 31,744
GeirK
More than words
|
More than words
Registrert: Aug 2002
Innlegg: 31,744 |
De blir brent hvis du ikke snur dem ofte. De tar ca 60 sekunder å steke en pizza, så den bør snues hvert 10.-15. sekund. Deigen tar faktisk fyr hvis den ligger for lenge. Det skjedde med den første jeg lagde fordi jeg ikke skjønte hvor fort det faktisk går.
"The more false we destroy, the more room there will be for the true." - Robert Green Ingersoll
|
|
|
Re: Pizzaovn
[Re: Oppmannen]
#2654924
27/03/2021 19:00
|
Registrert: Aug 2011
Innlegg: 1,502
eirikbk
Ivrig
|
Ivrig
Registrert: Aug 2011
Innlegg: 1,502 |
Hva er den beste oppskriften på pizzabunn? Holder meg til pizzastein på gassgrill enn så lenge, men selv det blir mye bedre enn stekeovn.
|
|
|
Re: Pizzaovn
[Re: eirikbk]
#2654934
27/03/2021 22:14
|
Registrert: Jul 2005
Innlegg: 912
jag
Ringrev
|
Ringrev
Registrert: Jul 2005
Innlegg: 912 |
Hva er den beste oppskriften på pizzabunn? Finnes det en fasit på det? Jeg har forsøkt 8 og 24 timers variantene her, https://pizzamani.no/pizzadeig-den-ultimate-oppskrift/Begge gir veldig god bunn. Jeg hadde ikke samme meltyper til 8 og 24 timers blandingen, men 24 timers varianten var mer spenstig og lettere å lage bunn av.
"I never understood wind" - Donald Trump
|
|
|
Re: Pizzaovn
[Re: jag]
#2655032
28/03/2021 19:28
|
Registrert: Aug 2011
Innlegg: 1,502
eirikbk
Ivrig
|
Ivrig
Registrert: Aug 2011
Innlegg: 1,502 |
Hva er den beste oppskriften på pizzabunn? Finnes det en fasit på det? Jeg har forsøkt 8 og 24 timers variantene her, https://pizzamani.no/pizzadeig-den-ultimate-oppskrift/Begge gir veldig god bunn. Jeg hadde ikke samme meltyper til 8 og 24 timers blandingen, men 24 timers varianten var mer spenstig og lettere å lage bunn av. Nei, naturligvis ikke, men regner med at folk som bruker så mye tid og energi på en ovn også har fått noen favoritter på bunnoppskrifter. Takk for tips!
|
|
|
Re: Pizzaovn
[Re: eirikbk]
#2655035
28/03/2021 20:20
|
Registrert: Jun 2009
Innlegg: 918
jørgm
Ringrev
|
Ringrev
Registrert: Jun 2009
Innlegg: 918 |
Min deigoppskrift: 550g mel (helst Caputo), 390g kaldt vann, 1/2 ts pizzagjær, 5-7gr salt, 1ss olje. Eltes minst 15 min, og får heve på benken 5-6 timer. Deles i 3 emner som balles opp og legges i kjøleskap noen timer. Bakes ut med litt semulegryn på benken og stekes på stål under grillelement.
Helt sikkert ikke verdens beste deig, men for oss med pizza-planleggingshorisont på timer i stedet for dager, så holder det i alle fall å komme på det om morgenen.
Ellers litt fascinert av folk som nerder så innmari på pizzadeig og illustrerer med en bolle med tomatsauskrater på. Men er man først og fremst glad i deig så passer det vel ;-)
|
|
|
Re: Pizzaovn
[Re: jørgm]
#2655042
28/03/2021 21:09
|
Registrert: Aug 2002
Innlegg: 31,744
GeirK
More than words
|
More than words
Registrert: Aug 2002
Innlegg: 31,744 |
Min deigoppskrift: 550g mel (helst Caputo) Hvilke konkrete forskjeller opplever du dersom du feks bruker Dallari isteden - som er tilgjengelig i vanlige matbutikker og ikke har samme nerdestatus?
"The more false we destroy, the more room there will be for the true." - Robert Green Ingersoll
|
|
|
Re: Pizzaovn
[Re: GeirK]
#2655107
29/03/2021 10:01
|
Registrert: Mar 2020
Innlegg: 976
Appelsin
Ringrev
|
Ringrev
Registrert: Mar 2020
Innlegg: 976 |
Hvilke konkrete forskjeller opplever du dersom du feks bruker Dallari isteden - som er tilgjengelig i vanlige matbutikker og ikke har samme nerdestatus?
Meny er jo en relativt normal butikk? Utover det så er det jo interessant å vite hvor stor forskjell folk mener det er på mel, nerdemel eller ikke. Men saken er jo mye den at Caputo har en hel masse forskjellige mel... Og dallari har noen forskjellige... Selv er jeg for lite systematisk til å funnet ut hva som betyr noe. Hvilket mel bruker du GeirK?
|
|
|
Re: Pizzaovn
[Re: Oppmannen]
#2655119
29/03/2021 10:37
|
Registrert: Apr 2010
Innlegg: 4,079
Gråstein
Besatt
|
Besatt
Registrert: Apr 2010
Innlegg: 4,079 |
Faen ta dere, alle sammen!
For å sitere Leonard Hofstader fra Big Bang Theory: "I was a perfectly happy, geeky, li'l lonely guy and you've ruined me."
Her har jeg gått rundt og tenkt jeg lager perfekt pizza. Bruker spesialmel (men det er jo bare Kiwi-varianten..) og lar den heve både her og der i laaaang tid (men det er jo bare tre timer) osv.
Nå må jeg i stedet bruke påsken på å lese meg opp for å forstå mine egne begrensninger. Så var dette et perfekt eksempel på den gamle grafen som viser forholdet mellom faktisk kunnskap og selvopplevd kunnskap: Man må over et visst kunnskapsnivå før man forstår at man faktisk ikke vet en dritt :-)
|
|
|
Re: Pizzaovn
[Re: GeirK]
#2655123
29/03/2021 10:49
|
Registrert: Jun 2009
Innlegg: 918
jørgm
Ringrev
|
Ringrev
Registrert: Jun 2009
Innlegg: 918 |
Min deigoppskrift: 550g mel (helst Caputo) Hvilke konkrete forskjeller opplever du dersom du feks bruker Dallari isteden - som er tilgjengelig i vanlige matbutikker og ikke har samme nerdestatus? Har brukt både Dallari, Møllerens og de fleste andre typene jeg har funnet i «vanlig» butikk. Jeg mener at Caputo-melet jeg har brukt (den blå) tåler litt mer væske, og blir mer elastisk (kan trekkes ut tynt slik at du kan se gjennom den), samt mindre klissete å jobbe med og enklere å strekke ut til bunn. Skal prøve meg på den rosa Caputo-varianten «Nuvola» denne uka. Tror det er den som egentlig er mest pizzavennlig, men har bare fått tak i den blå tidligere. Stort sett synes jeg at tipo 0 er vesentlig bedre enn tipo 00 til pizza, og velger feks grønn Dallari over blå. Elting er en nøkkel hvis man ikke har dager å bruke. Gikk fra Kitchenaid til Ankarsrum i vinter, og det har vært en åpenbaring (for alle typer deig).
|
|
|
Re: Pizzaovn
[Re: Appelsin]
#2655124
29/03/2021 10:57
|
Registrert: Aug 2002
Innlegg: 31,744
GeirK
More than words
|
More than words
Registrert: Aug 2002
Innlegg: 31,744 |
Hvilke konkrete forskjeller opplever du dersom du feks bruker Dallari isteden - som er tilgjengelig i vanlige matbutikker og ikke har samme nerdestatus?
Meny er jo en relativt normal butikk? Utover det så er det jo interessant å vite hvor stor forskjell folk mener det er på mel, nerdemel eller ikke. Men saken er jo mye den at Caputo har en hel masse forskjellige mel... Og dallari har noen forskjellige... Selv er jeg for lite systematisk til å funnet ut hva som betyr noe. Hvilket mel bruker du GeirK? Har bare prøvd Dallari
"The more false we destroy, the more room there will be for the true." - Robert Green Ingersoll
|
|
|
Re: Pizzaovn
[Re: jørgm]
#2655125
29/03/2021 10:59
|
Registrert: Aug 2002
Innlegg: 31,744
GeirK
More than words
|
More than words
Registrert: Aug 2002
Innlegg: 31,744 |
Gikk fra Kitchenaid til Ankarsrum i vinter, og det har vært en åpenbaring (for alle typer deig). Jeg har en Ankarsum fra den tiden den het Electrolux. Jeg synes den er helt håpløs. En må bruke masse manuell innsats for å få deigen til å elte skikkelig. For det meste sklir den bare på bunnen av bollen og når den først begynner å ta, kryper den opp langs eltekroken og griser til armen som holder denne.
"The more false we destroy, the more room there will be for the true." - Robert Green Ingersoll
|
|
|
Re: Pizzaovn
[Re: Gråstein]
#2655132
29/03/2021 11:31
|
Registrert: Jun 2010
Innlegg: 231
Nire
Entusiast
|
Entusiast
Registrert: Jun 2010
Innlegg: 231 |
Faen ta dere, alle sammen!
For å sitere Leonard Hofstader fra Big Bang Theory: "I was a perfectly happy, geeky, li'l lonely guy and you've ruined me."
Her har jeg gått rundt og tenkt jeg lager perfekt pizza. Bruker spesialmel (men det er jo bare Kiwi-varianten..) og lar den heve både her og der i laaaang tid (men det er jo bare tre timer) osv.
Spot on. Føler på det samme, men føler også på at en del eksperter her forsøker å gi et svar på noe som ikke kan svares på. Jeg er ikke på gram-nivå på mel og vann, men omtrentlig % hydrasjon. Siden jeg har laget en del pizza så vet jeg at fuktighet i mel og temperaturnyanser gir store forskjeller. Derfor må jeg tilpasse. Aldri samme blanding for samme resultat. Da ville det vært enkelt.
|
|
|
Re: Pizzaovn
[Re: GeirK]
#2655140
29/03/2021 12:42
|
Registrert: Jul 2006
Innlegg: 796
bstein
Ringrev
|
Ringrev
Registrert: Jul 2006
Innlegg: 796 |
Gikk fra Kitchenaid til Ankarsrum i vinter, og det har vært en åpenbaring (for alle typer deig). Jeg har en Ankarsum fra den tiden den het Electrolux. Jeg synes den er helt håpløs. En må bruke masse manuell innsats for å få deigen til å elte skikkelig. For det meste sklir den bare på bunnen av bollen og når den først begynner å ta, kryper den opp langs eltekroken og griser til armen som holder denne. Jeg har en Elextrolux Assistent N4 fra begynnelsen på 60-tallet. Det mest fascinerende er at denne maskinen funker utmerket 60 år etter den ble produsert. Uannsett, min erfaring er å begynne med alt det våte og så tilsette melet etterhvert. Da opplever jeg at eltingen går så meget bedre og det er lettere å justere deigen våt/tørr nok til å få dreisen på den! Som du sier så må være litt klissete slik at den henger såvidt det er i kanten på bollen. Jeg bruker forresten eltekroken på brøddeiger (ca 1kg mel) og rulle/skrape på mindre pizzadeiger (type 3-400g mel).
Redigert av bstein; 29/03/2021 13:30.
|
|
|
Re: Pizzaovn
[Re: Oppmannen]
#2655161
29/03/2021 15:42
|
Registrert: Jul 2005
Innlegg: 912
jag
Ringrev
|
Ringrev
Registrert: Jul 2005
Innlegg: 912 |
Jeg vurderer en vedfyrt pizzaovn til late dager på terassen. Foreløpig har jeg sett på Ooni KaruOoni Karu og Gruue Pizzaboks 2Gruue Pizzaboks 2. De ligger i samme prisleie, og ser for meg ut til å være ganske like. Fordelen med Gruue sin, er at det kan settes inn roterende pizzasten, for å kunne rotere pizza under steking. Ooni sin kan gjøres om til å gå på gass, det tror jeg ikke er aktuelt for min del. Er det noen som har erfaring med Ooni vs Grue Pizzaboks 2? PS. anbefaler å forsøke 8-timers varianten av oppskriften jeg linket til i tidligere innlegg, den fungerer veldig bra med Tipo-00, fra kjøpmannen på hjørnet. /Jan
"I never understood wind" - Donald Trump
|
|
|
Re: Pizzaovn
[Re: GeirK]
#2655189
29/03/2021 18:16
|
Registrert: Jun 2009
Innlegg: 918
jørgm
Ringrev
|
Ringrev
Registrert: Jun 2009
Innlegg: 918 |
Gikk fra Kitchenaid til Ankarsrum i vinter, og det har vært en åpenbaring (for alle typer deig). Jeg har en Ankarsum fra den tiden den het Electrolux. Jeg synes den er helt håpløs. En må bruke masse manuell innsats for å få deigen til å elte skikkelig. For det meste sklir den bare på bunnen av bollen og når den først begynner å ta, kryper den opp langs eltekroken og griser til armen som holder denne. Bruker deigrulle og ikke den metallkroken. Funker gull, og gjør seg helt selv. Kitchenaid og Kenwood må gjetes og skrapes og følges opp etter min erfaring.
|
|
|
Re: Pizzaovn
[Re: jørgm]
#2655197
29/03/2021 19:09
|
Registrert: Aug 2002
Innlegg: 31,744
GeirK
More than words
|
More than words
Registrert: Aug 2002
Innlegg: 31,744 |
Bruker deigrulle og ikke den metallkroken. Funker gull, og gjør seg helt selv. Kitchenaid og Kenwood må gjetes og skrapes og følges opp etter min erfaring.
Aha. Den bruker jeg bare til kjøttdeig. Begynner du med væske eller tørt?
"The more false we destroy, the more room there will be for the true." - Robert Green Ingersoll
|
|
|
Re: Pizzaovn
[Re: GeirK]
#2655206
29/03/2021 20:11
|
Registrert: Jun 2009
Innlegg: 918
jørgm
Ringrev
|
Ringrev
Registrert: Jun 2009
Innlegg: 918 |
Aha. Den bruker jeg bare til kjøttdeig. Begynner du med væske eller tørt?
Bruker stort sett bare rulla (med kantskrapa) til det meste av deig. Synes det er enklere å starte med vann, men begge deler funker.
|
|
|
Re: Pizzaovn
[Re: Oppmannen]
#2655288
30/03/2021 12:23
|
Registrert: Dec 2003
Innlegg: 11,314
Arne_And
More than words
|
More than words
Registrert: Dec 2003
Innlegg: 11,314 |
Vi har Ankarsrum og har aldri hatt problemer med elting. Du bruker både deigkniven og eltekroken Geir?
Redigert av Arne_And; 30/03/2021 12:24.
|
|
|
Re: Pizzaovn
[Re: Arne_And]
#2655317
30/03/2021 18:27
|
Registrert: Aug 2002
Innlegg: 31,744
GeirK
More than words
|
More than words
Registrert: Aug 2002
Innlegg: 31,744 |
Vi har Ankarsrum og har aldri hatt problemer med elting. Du bruker både deigkniven og eltekroken Geir? Ja. Deigkniven gjør ingen forskjell når deigen ligger helt stille krøllet rundt eltekroken og sklir på bunnen av bollen. Heller kan jeg ikke se hvordan den kan forhindre at deigen skrur seg oppover eltekroken i spiral og til slutt møter festearmen øverst.
"The more false we destroy, the more room there will be for the true." - Robert Green Ingersoll
|
|
|
Re: Pizzaovn
[Re: Oppmannen]
#2655337
30/03/2021 20:31
|
Registrert: Jul 2006
Innlegg: 796
bstein
Ringrev
|
Ringrev
Registrert: Jul 2006
Innlegg: 796 |
Har faktisk testet svigers sin noe nyere assistent og den har en vinkel på eltekroken som gjør at deigen jobber seg oppover som GeirK beskriver. Dette problemet har jeg ikke med kroken på min N4 (som er av denne typen: https://www.finn.no/bap/forsale/ad.html?finnkode=212439913). Kan virke som at den 45grader vinkelen på kroken er en del av problemet. Det ble vel kanskje vel mye Assistent-nerding....
|
|
|
Re: Pizzaovn
[Re: GeirK]
#2655363
31/03/2021 05:30
|
Registrert: Apr 2007
Innlegg: 33,748
baronKanon
Valgets kvaler
|
Valgets kvaler
Registrert: Apr 2007
Innlegg: 33,748 |
Gikk fra Kitchenaid til Ankarsrum i vinter, og det har vært en åpenbaring (for alle typer deig). Jeg har en Ankarsum fra den tiden den het Electrolux. Jeg synes den er helt håpløs. En må bruke masse manuell innsats for å få deigen til å elte skikkelig. For det meste sklir den bare på bunnen av bollen og når den først begynner å ta, kryper den opp langs eltekroken og griser til armen som holder denne. Helt enig! Samboer dro denne inn i forholdet, og selv om det er jeg som bruker denne mest, er det ikke med glede. Leser på beskrivelsen av deigrullen at deigkroken egner seg best for større deiger. Det er også min erfaring. Man må ha en stor deig for at kroken skal funke. Prøver deigrullen neste gang!
|
|
|
Re: Pizzaovn
[Re: baronKanon]
#2655366
31/03/2021 05:59
|
Registrert: Aug 2002
Innlegg: 31,744
GeirK
More than words
|
More than words
Registrert: Aug 2002
Innlegg: 31,744 |
Prøvde deigrullen på en større deig i går. Det gikk OK, men væsken må i først, tror jeg. Melet ble presset opp på toppen av rulla under tørrblandingen (det kunne jeg unngått med å stramme skruen slik at den ikke gikk langs kanten). Når melet ble til deig, sendte den en liten dusj med mel utover benken hver gang deigen passerte og den spratt tilbake mot kanten.
"The more false we destroy, the more room there will be for the true." - Robert Green Ingersoll
|
|
|
|
|