Juleribbe spesial?
|
Juleribbe spesial?
#2642783
20/12/2020 18:13
|
Registrert: May 2003
Innlegg: 2,466
Furu
OP
/Stig
|
OP
/Stig
Registrert: May 2003
Innlegg: 2,466 |
Her det ble det brått karantenejul, da hele klassetrinnet til veslejenta ble definert som nærkontakt til en voksenperson med smitte på skolen. Så nå skal vår lille familie være uten besteforeldre, onkler og tanter. Da åpner muligheten seg for å gjøre noe spesielt ut av svineribba  Både jeg og fruen eksperimenterer gjerne med dette. Vi trenger ikke ta helt av, men noe mer enn salt og pepper må til. Hva er dine gode tips til å lage en minnerik svineribbe?
Stig
|
|
|
Re: Juleribbe spesial?
[Re: Furu]
#2642784
20/12/2020 18:19
|
Registrert: Feb 2014
Innlegg: 6,417
larsdx
Søk hjelp!
|
Søk hjelp!
Registrert: Feb 2014
Innlegg: 6,417 |
Hva vil du oppnå med å eksperimentere med krydder? Hvis målet er en relativt tradisjonell julemiddag ville jeg heller prioritert langtidssteking og bruke tid på tilbehøret.
|
|
|
Re: Juleribbe spesial?
[Re: Furu]
#2642785
20/12/2020 18:19
|
Registrert: Mar 2011
Innlegg: 295
MrAlfred
Entusiast
|
Entusiast
Registrert: Mar 2011
Innlegg: 295 |
|
|
|
Re: Juleribbe spesial?
[Re: Furu]
#2642786
20/12/2020 18:23
|
Registrert: Oct 2013
Innlegg: 807
BRD
Ringrev
|
Ringrev
Registrert: Oct 2013
Innlegg: 807 |
Hva med å dra på med litt tradisjonelle krydder? Muskat, ingefær, nellik og stjerneanis gir deilig kjøtt og sjy
|
|
|
Re: Juleribbe spesial?
[Re: Furu]
#2642787
20/12/2020 18:57
|
Registrert: May 2014
Innlegg: 435
ML1
Entusiast
|
Entusiast
Registrert: May 2014
Innlegg: 435 |
|
|
|
Re: Juleribbe spesial?
[Re: larsdx]
#2642788
20/12/2020 19:14
|
Registrert: May 2003
Innlegg: 2,466
Furu
OP
/Stig
|
OP
/Stig
Registrert: May 2003
Innlegg: 2,466 |
Hva vil du oppnå med å eksperimentere med krydder? Hvis målet er en relativt tradisjonell julemiddag ville jeg heller prioritert langtidssteking og bruke tid på tilbehøret. Eneste målet er å prøve noe nytt denne julen. Bare morro, da situasjonen er kjip nok. Tilbehøret er absolutt en del av det hele. Tar gjerne gode tips på dette også.
Stig
|
|
|
Re: Juleribbe spesial?
[Re: MrAlfred]
#2642789
20/12/2020 19:17
|
Registrert: May 2003
Innlegg: 2,466
Furu
OP
/Stig
|
OP
/Stig
Registrert: May 2003
Innlegg: 2,466 |
Denne skal prøves! Kanskje ikke nå til jul, men den trillet rett inn på lista. Sist vi hadde ribbe var det bl a med vannmelon og koriander etter tips fra Ommundsen på Plah.
Stig
|
|
|
Re: Juleribbe spesial?
[Re: BRD]
#2642790
20/12/2020 19:18
|
Registrert: May 2003
Innlegg: 2,466
Furu
OP
/Stig
|
OP
/Stig
Registrert: May 2003
Innlegg: 2,466 |
Hva med å dra på med litt tradisjonelle krydder? Muskat, ingefær, nellik og stjerneanis gir deilig kjøtt og sjy
Gode smaker dette! Høres bra ut 
Stig
|
|
|
Re: Juleribbe spesial?
[Re: ML1]
#2642792
20/12/2020 19:19
|
Registrert: May 2003
Innlegg: 2,466
Furu
OP
/Stig
|
OP
/Stig
Registrert: May 2003
Innlegg: 2,466 |
Stig
|
|
|
Re: Juleribbe spesial?
[Re: Furu]
#2642794
20/12/2020 19:45
|
Registrert: May 2014
Innlegg: 435
ML1
Entusiast
|
Entusiast
Registrert: May 2014
Innlegg: 435 |
Skulle gjerne hatt oppskrift til deg jeg, men fikk den selv servert en jul med tradisjonelt tilbehør. God og passende sødme til kjøttet. Ble beskrevet som ribbe kokt i cola. (stekt etterpå)
|
|
|
Re: Juleribbe spesial?
[Re: Furu]
#2642795
20/12/2020 19:45
|
Registrert: Jul 2017
Innlegg: 6,936
anonym22
Anonym22
|
Anonym22
Registrert: Jul 2017
Innlegg: 6,936 |
|
|
|
Re: Juleribbe spesial?
[Re: Furu]
#2642796
20/12/2020 19:58
|
Registrert: Feb 2014
Innlegg: 6,417
larsdx
Søk hjelp!
|
Søk hjelp!
Registrert: Feb 2014
Innlegg: 6,417 |
Hva vil du oppnå med å eksperimentere med krydder? Hvis målet er en relativt tradisjonell julemiddag ville jeg heller prioritert langtidssteking og bruke tid på tilbehøret. Eneste målet er å prøve noe nytt denne julen. Bare morro, da situasjonen er kjip nok. Tilbehøret er absolutt en del av det hele. Tar gjerne gode tips på dette også. Hvis du vil prøve noe heeeelt annet så lagde jeg tidligere i desember ribbe glasert i hoisin med denne salatenog perfekt kokt ris. Gjorde ikke noe spesielt med kjøttet utover salg o pepper, sausen tilfører nok smak. Til jul i år tror jeg at jeg har tenkt å lage langtidsstekt ribbe og helstekt and med relativt tradisjonelt tilbehør, hjemmelaget rødkål, rosenkål surret i litt bacon, epler og svisker samt litt fiken + poteter surret i andefett.
|
|
|
Re: Juleribbe spesial?
[Re: Furu]
#2642802
20/12/2020 21:33
|
Registrert: May 2003
Innlegg: 2,466
Furu
OP
/Stig
|
OP
/Stig
Registrert: May 2003
Innlegg: 2,466 |
Måtte bla litt i den nye boka til Hellstrøm. Der har han en med bl a tomater og salvie. Den ser jo også digg ut!
Stig
|
|
|
Re: Juleribbe spesial?
[Re: Furu]
#2642807
21/12/2020 07:20
|
Registrert: Jul 2015
Innlegg: 2,377
eOpseth
Ivrig
|
Ivrig
Registrert: Jul 2015
Innlegg: 2,377 |
Hellstrøm har en asiatisk utgave også, veldig bra.
Ellers enig med tidligere taler, langtidssteking er "the shit" når det kommer til ribbe. Damp den med alu-folie og svoren ned i 45 minutt @ 180 grader, og da kan du evnt. bruke andre kryddere eller smaker i kraften du damper i. Deretter ut av ovnen, og la den steke på 90 grader så lenge du gidder, minst 6-7 timer. 1 time før du skal spise, skru opp på 230 grader, og se svor-magi. Hvile minst en halvtime.
It is by riding a bicycle that you learn the contours of a country best, since you have to sweat up the hills and can coast down them Ernest Hemingway
|
|
|
Re: Juleribbe spesial?
[Re: Furu]
#2642808
21/12/2020 07:51
|
Registrert: Oct 2004
Innlegg: 1,726
Howard
Ivrig
|
Ivrig
Registrert: Oct 2004
Innlegg: 1,726 |
Her i huset har vi det skøy med å streame NRK sin juleribbe minutt for minutt. Å følge den oppskriften og tids-/temeraturskjema ha vi fått bedre ribbe enn vi har laget selv eller fått servert noensinne før! ...og svirrn blir perfekt! Noe annet spennende, men som jeg ikke har prøvd selv, er å skjære bort svoren(!) på ribba. La fettet være igjen og stek det crispy mot slutten.
|
|
|
Re: Juleribbe spesial?
[Re: Furu]
#2642845
21/12/2020 13:00
|
Registrert: Feb 2002
Innlegg: 20,828
sykkeloyvind
More than words
|
More than words
Registrert: Feb 2002
Innlegg: 20,828 |
Langtidsstekt er kanskje allerede prøvd? Etter at jeg begynte med det har jeg fått en helt annen ide av hva sprø svor og mørt kjøtt faktisk kan være. I fjor ble ikke bare sprøen svor - den blåste seg opp og ble som baconcrisp. Vesentlig lettere å tygge enn sprø-seig flat svor. https://www.nrk.no/mat/langtidsstekt-ribbe-1.13282509
Øyvind Aas Kollisjonsdukke i permisjon
|
|
|
Re: Juleribbe spesial?
[Re: Furu]
#2642886
21/12/2020 23:12
|
Registrert: Jul 2013
Innlegg: 8,750
Hoaas
Søk hjelp!
|
Søk hjelp!
Registrert: Jul 2013
Innlegg: 8,750 |
Kan varmt anbefale asiatisk ribbe med glaze. Den ble storfavoritt her i huset etter et vennejulebord for et par år siden. Fantastisk gode smaker, en frisk salat og en helt annen metthetsfølelse enn tradisjonell juleribbe hvor man blir litt ekkelmett. Har siden laget mange varianter med forskjellig type glaze og salat.
Søk ribbe med glaze på matprat, så finner du den
Redigert av Hoaas; 21/12/2020 23:13.
You are what you eat...mmm nuts
|
|
|
Re: Juleribbe spesial?
[Re: sykkeloyvind]
#2642897
22/12/2020 08:16
|
Registrert: Jun 2012
Innlegg: 3,260
JoachimV
Besatt
|
Besatt
Registrert: Jun 2012
Innlegg: 3,260 |
Langtidsstekt er kanskje allerede prøvd? Etter at jeg begynte med det har jeg fått en helt annen ide av hva sprø svor og mørt kjøtt faktisk kan være. I fjor ble ikke bare sprøen svor - den blåste seg opp og ble som baconcrisp. Vesentlig lettere å tygge enn sprø-seig flat svor. https://www.nrk.no/mat/langtidsstekt-ribbe-1.13282509Interessant. Dillemaet her er ønske om Jamies "pork belly" og han gjør det motsatt, går hardt ut og så ned på temperatur. Antar Pork belly er ribbe. https://www.youtube.com/watch?v=ZlgWCXycjk4
|
|
|
Re: Juleribbe spesial?
[Re: Furu]
#2642898
22/12/2020 08:20
|
Registrert: Nov 2003
Innlegg: 10,685
gare
More than words
|
More than words
Registrert: Nov 2003
Innlegg: 10,685 |
Jeg har pleid å følge Hellstrøm sin oppskrift, og særlig på rødvinskokte julefrukter.
Kok en blanding av tørket frukt (fiken, aprikoser, rosiner) i rødvin og noen spiseskjeer rødvinseddik i ca en halv time, eller til væsken er fordampet.
Apatien i samfunnet er økende, og ingen bryr seg.
|
|
|
Re: Juleribbe spesial?
[Re: JoachimV]
#2642899
22/12/2020 08:25
|
Registrert: Jul 2013
Innlegg: 8,750
Hoaas
Søk hjelp!
|
Søk hjelp!
Registrert: Jul 2013
Innlegg: 8,750 |
Langtidsstekt er kanskje allerede prøvd? Etter at jeg begynte med det har jeg fått en helt annen ide av hva sprø svor og mørt kjøtt faktisk kan være. I fjor ble ikke bare sprøen svor - den blåste seg opp og ble som baconcrisp. Vesentlig lettere å tygge enn sprø-seig flat svor. https://www.nrk.no/mat/langtidsstekt-ribbe-1.13282509Interessant. Dillemaet her er ønske om Jamies "pork belly" og han gjør det motsatt, går hardt ut og så ned på temperatur. Antar Pork belly er ribbe. https://www.youtube.com/watch?v=ZlgWCXycjk4Det er like mange meninger om hvordan man får sprø svor som det er kokker. En lokal kokkdjevel her oppe mener at bare man bruker nok salt så får man sprø svor. En annen lar ribba steke første timen med svoren fullstendig dekket med salt, for å trekke ut fuktigheta av svoren = meget crisp svor. Langtidssteking, saltsteking, nok salt, grillelementer osv osv. Det finnes nok mange veier til sprø svor.
You are what you eat...mmm nuts
|
|
|
Re: Juleribbe spesial?
[Re: Hoaas]
#2642901
22/12/2020 08:31
|
Registrert: Jun 2012
Innlegg: 3,260
JoachimV
Besatt
|
Besatt
Registrert: Jun 2012
Innlegg: 3,260 |
Det er like mange meninger om hvordan man får sprø svor som det er kokker.
Naturligvis..  Ikke så opptatt av svoren, det er viktigere med en mør og god, smakfull og saftig ribbe.
Redigert av JoachimV; 22/12/2020 08:31.
|
|
|
Re: Juleribbe spesial?
[Re: Hoaas]
#2642902
22/12/2020 08:36
|
Registrert: Jul 2015
Innlegg: 2,377
eOpseth
Ivrig
|
Ivrig
Registrert: Jul 2015
Innlegg: 2,377 |
Det er like mange meninger om hvordan man får sprø svor som det er kokker. En lokal kokkdjevel her oppe mener at bare man bruker nok salt så får man sprø svor. En annen lar ribba steke første timen med svoren fullstendig dekket med salt, for å trekke ut fuktigheta av svoren = meget crisp svor. Langtidssteking, saltsteking, nok salt, grillelementer osv osv. Det finnes nok mange veier til sprø svor.
Annet triks er å ha litt natriumbikarbonat sammen med salt på svoren, det bryter ned svinehuden ytterligere slik at den popper lettere etterpå. Og natriumbikarbonat smaker ingenting.
It is by riding a bicycle that you learn the contours of a country best, since you have to sweat up the hills and can coast down them Ernest Hemingway
|
|
|
Re: Juleribbe spesial?
[Re: eOpseth]
#2642907
22/12/2020 09:24
|
Registrert: Jun 2007
Innlegg: 310
stalsan
Entusiast
|
Entusiast
Registrert: Jun 2007
Innlegg: 310 |
Annet triks er å ha litt natriumbikarbonat sammen med salt på svoren, det bryter ned svinehuden ytterligere slik at den popper lettere etterpå. Og natriumbikarbonat smaker ingenting.
Dvs natron eller bakepulver for de som måtte være interessert...
Ståle
|
|
|
Re: Juleribbe spesial?
[Re: sykkeloyvind]
#2642912
22/12/2020 09:42
|
Registrert: Jun 2008
Innlegg: 10,532
Øyvind V
More than words
|
More than words
Registrert: Jun 2008
Innlegg: 10,532 |
Langtidsstekt er kanskje allerede prøvd? Etter at jeg begynte med det har jeg fått en helt annen ide av hva sprø svor og mørt kjøtt faktisk kan være. I fjor ble ikke bare sprøen svor - den blåste seg opp og ble som baconcrisp. Vesentlig lettere å tygge enn sprø-seig flat svor. https://www.nrk.no/mat/langtidsstekt-ribbe-1.13282509I samme gate, langtidsstekt ribbe der det er enkelt å få sprø svor, uten bruk av hverken grill eller blåselampe: https://heiamat.no/2014/11/26/verdens-beste-ribbe/Har fulgt denne oppskriften to år på rad, og det ble perfekt begge gangene. Det ser ut til å ende i katastrofe, men så skjer det noe magisk de siste minuttene. Av en eller annen grunn vil ikke ovnen lenger opp enn 250 grader på slutten her, selv om den egentlig går til 300. Det blir bra likevel, det tar bare bittelitt mer tid. Kortversjon fra egen kjøreplan: Inn i ovnen 08.00 på 180 grader i 45 minutter (til 08.45) Ut av ovnen, snu ribba, bygg opp Inn i ovnen 09.00 på 90 grader i 7 timer (til 16.00) Etter 7 timer, skru opp varmen til 275 grader Etter ca 20 minutter popper svoren opp (rundt 16.30) Ut av ovnen, hvile i 30-45 minutter (til 17.15)
Redigert av Øyvind V; 22/12/2020 09:44.
|
|
|
Re: Juleribbe spesial?
[Re: Furu]
#2642945
22/12/2020 13:41
|
Registrert: Aug 2011
Innlegg: 249
Kardam
Entusiast
|
Entusiast
Registrert: Aug 2011
Innlegg: 249 |
Grusgubbe og langtursyklist
|
|
|
Re: Juleribbe spesial?
[Re: Furu]
#2642974
22/12/2020 22:37
|
Registrert: Feb 2003
Innlegg: 186
uzzi
Tørr bak øra
|
Tørr bak øra
Registrert: Feb 2003
Innlegg: 186 |
Sat igjen med ei svineribbe til overs etter jul i fjor, og hadde fått nok av typisk juleribbe. Endte opp med å dampe den i appelsinjuice. Vært spennande og dei fleste i familien syntes det var gode greier! Føltes som det var litt "lettare" å ete denne varianten kontra den tradisjonelle. Hugsar ikkje heilt oppskrifta, men meinar det var noko i denne duren: https://www.google.com/amp/s/andreasviestad.no/2016/12/02/ribbe-med-appelsin-ingefaer-og-anis/amp/
|
|
|
Re: Juleribbe spesial?
[Re: Furu]
#2642995
23/12/2020 10:39
|
Registrert: Jun 2012
Innlegg: 3,260
JoachimV
Besatt
|
Besatt
Registrert: Jun 2012
Innlegg: 3,260 |
Desto viktigere enn svor sprø, medisterkaker. Jeg har kjøpt ferdig farse. Hvordan juler jeg den opp med krydder ev andre triks?
|
|
|
Re: Juleribbe spesial?
[Re: JoachimV]
#2642996
23/12/2020 10:50
|
Registrert: Aug 2002
Innlegg: 31,744
GeirK
More than words
|
More than words
Registrert: Aug 2002
Innlegg: 31,744 |
Desto viktigere enn svor sprø, medisterkaker. Jeg har kjøpt ferdig farse. Hvordan juler jeg den opp med krydder ev andre triks? Bedre å lage egen farse av medisterdeig, men litt tørket ingefær og muskat gir en fin piff.
"The more false we destroy, the more room there will be for the true." - Robert Green Ingersoll
|
|
|
Re: Juleribbe spesial?
[Re: GeirK]
#2642997
23/12/2020 10:58
|
Registrert: Jun 2012
Innlegg: 3,260
JoachimV
Besatt
|
Besatt
Registrert: Jun 2012
Innlegg: 3,260 |
Desto viktigere enn svor sprø, medisterkaker. Jeg har kjøpt ferdig farse. Hvordan juler jeg den opp med krydder ev andre triks? Bedre å lage egen farse av medisterdeig, men litt tørket ingefær og muskat gir en fin piff. Noe må man overlate til de som kan det. Apropo muskat, når jeg handla nå så kødda de det til med muskatnøtt og muskatblomme. Hva er forskjellen?
|
|
|
|
|