Forrige tråd
Neste tråd
Print tråd

Vin, og annet tilgrensende ...

Vin, og annet tilgrensende ... #2073333 29/03/2016 11:21
Registrert: Sep 2005
Innlegg: 14,817
EgilS Offline OP
More than words
OP Offline
More than words
Registrert: Sep 2005
Innlegg: 14,817
Min interesse for vin har skapt et behov for å kunne korke åpne flasker, på en måte som gjør at de holder seg lenger enn et par dager.

Litt lesing har fått meg til å innse at eneste måte å gjøre det på er å gå til innkjøp av en "gasskork", eller hva det nå kalles der du fyller opp flasken med argon eller lignende før du korker den. Er det noen som kan peke meg i retning av noe som fungerer, kan skaffes uten alt for mye bryderi og som har en rimelig pris.

Re: Vin, og annet tilgrensende ... [Re: EgilS] #2073383 29/03/2016 12:26
Registrert: Jun 2008
Innlegg: 3,812
DesmoSkier Online
Besatt
Online
Besatt
Registrert: Jun 2008
Innlegg: 3,812
Dama har en slik (vel ikke akkurat denne, men helt tilsvarende) http://www.amazon.co.uk/Vacu-Vin-Vacuum-Bottle-Stoppers/dp/B000GA3KCE
Den fungerer i hvert fall bedre enn å bare putte tilbake originalkorken.


Helge
Strava
Kjøper: XG-1199-kassett, send PM ICON_SMILE
Re: Vin, og annet tilgrensende ... [Re: DesmoSkier] #2073387 29/03/2016 12:34
Registrert: Sep 2005
Innlegg: 14,817
EgilS Offline OP
More than words
OP Offline
More than words
Registrert: Sep 2005
Innlegg: 14,817
Jo, men bare minimalt bedre. Det forlenger vel en vin med en dag eller to ekstra, men jeg tenkte mer på noe som fungerer en del bedre. Som

http://www.wineenthusiast.com/preservino-wine-preservation-set-%28professional-edition%29.asp

eller

http://www.winearomas.com/preserver_index.html

eller

https://www.coravin.com/

Re: Vin, og annet tilgrensende ... [Re: DesmoSkier] #2073564 29/03/2016 19:57
Registrert: Sep 2005
Innlegg: 14,817
EgilS Offline OP
More than words
OP Offline
More than words
Registrert: Sep 2005
Innlegg: 14,817
Sitat: DesmoSkier
Dama har en slik (vel ikke akkurat denne, men helt tilsvarende) http://www.amazon.co.uk/Vacu-Vin-Vacuum-Bottle-Stoppers/dp/B000GA3KCE
Den fungerer i hvert fall bedre enn å bare putte tilbake originalkorken.


Her er noen som argumenterer for at den ikke fungerer noe bedre enn å putte tilbake originalkorken. ICON_SMILE

http://johnonwine.com/2009/12/17/friends-dont-let-friends-vacu-vin/

Re: Vin, og annet tilgrensende ... [Re: EgilS] #2073630 30/03/2016 05:24
Registrert: Mar 2006
Innlegg: 6,078
skubisan Offline
Søk hjelp!
Offline
Søk hjelp!
Registrert: Mar 2006
Innlegg: 6,078
Å være vinentusiast er jo et tap og svinn prosjekt. Jeg drikker en flaske over 2 til 4-5 dager og begynner den å tape seg så går resten i vasken. Setter flaska i kjøleskapet med korken i eller av og til i kjellerboden til gamlingene når jeg er der for den har veldig fin temperatur. Der kunne nok mange strukturerte viner gjerne stått på karaffel en stund også. Jeg er skeptisk til det i kjøleskap på grunn av forurensing fra matvarer og den innestengte lufta. Må innrømme at jeg drikker ganske lite hjemme når jeg er singel. Går heller ut men da er det nok foreløpig lurt å bo i Oslo. Gode vinbarer er et ganske nytt fenomen her også. Jeg har kun erfaring med Coravin (fra bar og restaurant) men det virker som et veldig godt konsept. Hadde jeg hatt plass og økonomi til å bygge opp en kjeller så hadde jeg definitivt investert i en sånn. Men den koster jo litt. Forresten utrolig svulstig hjemmeside de hadde ICON_LAUGH Og det argumentet med å kunne drikke hver sin favorittdrue skjønner jeg ikke. Vin handler om opplevelse og da må man være åpen for opplevelsen.

Re: Vin, og annet tilgrensende ... [Re: skubisan] #2073643 30/03/2016 06:34
Registrert: Sep 2005
Innlegg: 14,817
EgilS Offline OP
More than words
OP Offline
More than words
Registrert: Sep 2005
Innlegg: 14,817
"Problemet" er jo at om vinen ikke skal tape seg særlig så må den jo drikkes i løpet av 2-4 dager (ish), noe som ikke alltid passer selv med kun én flaske åpen. Om jeg ønsker å åpne flere flasker i slengen, for å for eksempel sammenligne, så blir det for min del i overkant mye drikking på kort tid, eventuelt mye sløsing når jeg tømmer ut vin.

Re: Vin, og annet tilgrensende ... [Re: EgilS] #2073651 30/03/2016 06:55
Registrert: Mar 2006
Innlegg: 6,078
skubisan Offline
Søk hjelp!
Offline
Søk hjelp!
Registrert: Mar 2006
Innlegg: 6,078
Jepp, så det er enten Coravin(evt. den Preservino dingsen hvis den duger) eller vasken som blir løsningen. Hvis ikke blir man alkis.

Re: Vin, og annet tilgrensende ... [Re: skubisan] #2073656 30/03/2016 07:13
Registrert: Jun 2008
Innlegg: 10,532
Øyvind V Offline
More than words
Offline
More than words
Registrert: Jun 2008
Innlegg: 10,532
Evt. invitere gode venner på smaking.

Re: Vin, og annet tilgrensende ... [Re: Øyvind V] #2073658 30/03/2016 07:17
Registrert: Mar 2006
Innlegg: 6,078
skubisan Offline
Søk hjelp!
Offline
Søk hjelp!
Registrert: Mar 2006
Innlegg: 6,078
Selvfølgelig. En helt uformell og spontan vinklubb som er der for deg når DU trenger det hadde vært genialt. Jeg har dessverre få vininteresserte venner og de fleste har plutselig gått fra å drikke seg fulle tre-fire ganger i uka til å drikke maks en helg i måneden. Rar den overgangen fra student til arbeidshest ICON_SMILE

Re: Vin, og annet tilgrensende ... [Re: EgilS] #2073661 30/03/2016 07:19
Registrert: Aug 2002
Innlegg: 31,744
G
GeirK Offline
More than words
Offline
More than words
G
Registrert: Aug 2002
Innlegg: 31,744
Wow. Først var det motstanden mot GPS og firehjulstrekk som måtte til
pers og nå dette. Her er det mye positiv utvikling! ;-)

A trip down the memory lane:
Sitat: EgilS 30.11.2010
Vann er godt, og jeg synes en god biff er god som den er, og når jeg da har betalt mye for kjøttet og brukt mye tid på å tilberede maten, så vil jeg ha maks avkastning på investeringen min. Da utsetter jeg meg ikke for det smakskræsjet alkoholholding drikke gir. Æsj!


"The more false we destroy, the more room there will be for the true."
- Robert Green Ingersoll
Re: Vin, og annet tilgrensende ... [Re: GeirK] #2073691 30/03/2016 08:36
Registrert: Sep 2005
Innlegg: 14,817
EgilS Offline OP
More than words
OP Offline
More than words
Registrert: Sep 2005
Innlegg: 14,817
Sitat: GeirK
Wow. Først var det motstanden mot GPS og firehjulstrekk som måtte til
pers og nå dette. Her er det mye positiv utvikling! ;-)

A trip down the memory lane:
Sitat: EgilS 30.11.2010
Vann er godt, og jeg synes en god biff er god som den er, og når jeg da har betalt mye for kjøttet og brukt mye tid på å tilberede maten, så vil jeg ha maks avkastning på investeringen min. Da utsetter jeg meg ikke for det smakskræsjet alkoholholding drikke gir. Æsj!


Vel, verden endres, og jeg med den. Det er sikkert flere årsaker til at jeg har endret syn på svært mange ting de siste årene, men jeg merker vel selv at jeg har blitt rundere i kantene, og litt mer pragmatisk. ICON_SMILE

Når det gjelder vin spesifikt, så har vel det sin årsak i bytte av jobb, med dertil større mengde restaurantbesøk. Jeg har gradvis godt fra å drikke utenom måltidet, til å akseptere det som en del av måltidet, og derfra til å virkelig like det i de fleste sammenhenger. Jeg har også gått fra det å like de vanlige Ripasso-ene med "norsktilpasset" smak, til å kunne nyte smakfyllte, tanninrike, rødviner.

Det jeg fremdeles sliter med er ved smaking å ha nok referanser til å plassere smakene. Ingen problemer med å kjenne forskjeller, men eksakt hva er det jeg kjenner smaken av? Nå kommer nok det med trening.

Jeg har forøvrig fått tillatelse til å sette opp en vin-"kjeller", så det prosjektet er planlagt å starte i løpet av året.

Re: Vin, og annet tilgrensende ... [Re: EgilS] #2073694 30/03/2016 08:39
Registrert: Aug 2002
Innlegg: 31,744
G
GeirK Offline
More than words
Offline
More than words
G
Registrert: Aug 2002
Innlegg: 31,744
Sitat: EgilS


Vel, verden endres, og jeg med den. Det er sikkert flere årsaker til at jeg har endret syn på svært mange ting de siste årene, men jeg merker vel selv at jeg har blitt rundere i kantene, og litt mer pragmatisk. ICON_SMILE





"The more false we destroy, the more room there will be for the true."
- Robert Green Ingersoll
Re: Vin, og annet tilgrensende ... [Re: Øyvind V] #2073695 30/03/2016 08:39
Registrert: Sep 2005
Innlegg: 14,817
EgilS Offline OP
More than words
OP Offline
More than words
Registrert: Sep 2005
Innlegg: 14,817
Sitat: Øyvind V
Evt. invitere gode venner på smaking.


Sliter nok med å finne folk i min omgangskrets som vil sette pris på vin i en slik sammenheng. Burde kanskje arrangere noe i forum-sammenheng en gang. ICON_SMILE

Re: Vin, og annet tilgrensende ... [Re: EgilS] #2073720 30/03/2016 10:16
Registrert: Mar 2007
Innlegg: 2,148
H
hilmer Offline
Ivrig
Offline
Ivrig
H
Registrert: Mar 2007
Innlegg: 2,148

Sitat: EgilS
.... Jeg har også gått fra det å like de vanlige Ripasso-ene med "norsktilpasset" smak, til å kunne nyte smakfyllte, tanninrike, rødviner.

Det jeg fremdeles sliter med er ved smaking å ha nok referanser til å plassere smakene. Ingen problemer med å kjenne forskjeller, men eksakt hva er det jeg kjenner smaken av? Nå kommer nok det med trening.

Kjøp et luktesett. Det har betydd en hel del for meg. Har du blitt hektet på hvitvin ennå? Får veldig sjelden wov-følelse mht rødvin (synes man må veldig høyt opp i pris..), men med hvitvin så er saken en annen. Tidligere synes jeg hvitvin var helt unødvendig...men nå setter jeg virkelig pris på nyansene. (Har også begynt å ønske meg flere fullverdige alkohfrie alternativer, som ikke er laget for søtmunner...)

Re: Vin, og annet tilgrensende ... [Re: hilmer] #2073725 30/03/2016 10:28
Registrert: Sep 2005
Innlegg: 14,817
EgilS Offline OP
More than words
OP Offline
More than words
Registrert: Sep 2005
Innlegg: 14,817
Jeg har vurdert luktesett, men får først se om jeg klarer meg meg med å være en del mer bevisst på lukter omkring meg i alle sammenhenger.
Foreløpig går det stort sett i rødt, men fruen foretrekker hvitvin, så kjøper inn litt av det også. Dette er en gradvis prosess merker jeg, så jeg tar det steg for steg.

Re: Vin, og annet tilgrensende ... [Re: EgilS] #2073743 30/03/2016 10:45
Registrert: Mar 2006
Innlegg: 6,078
skubisan Offline
Søk hjelp!
Offline
Søk hjelp!
Registrert: Mar 2006
Innlegg: 6,078
Jeg var også på vei til å skaffe luktesett og noterte alt jeg drakk osv. men fant ut at det var nok for meg å nyte. Jeg klarer å skille enkel og kompleks vin og ikke minst sette pris på den. Får se om jeg får nytenning på nerdingen igjen etterhvert. Når det gjelder hvitvin så er jeg enig med Hilmer. Wow-opplevelsen er lettere tilgjenglig, prisen er ofte litt lavere og du slipper at smaksløkene blir bedøvet av tanniner. Og lagring er kanskje ikke like avgjørende for opplevelsen selv om også mye hvitvin nok bør få ligge lenger enn det den normalt gjør.

Re: Vin, og annet tilgrensende ... [Re: EgilS] #2073744 30/03/2016 10:45
Registrert: Jun 2008
Innlegg: 10,532
Øyvind V Offline
More than words
Offline
More than words
Registrert: Jun 2008
Innlegg: 10,532
Sitat: EgilS
Sitat: Øyvind V
Evt. invitere gode venner på smaking.


Sliter nok med å finne folk i min omgangskrets som vil sette pris på vin i en slik sammenheng. Burde kanskje arrangere noe i forum-sammenheng en gang. ICON_SMILE

Det er en god idé ICON_SMILE

Har tidligere vært på flere ulike vinsmakinger, både privat med venner/kolleger men også i regi av f.eks. Aperitif. Det å smake flere viner mot hverandre gir veldig mye informasjon om lukt/smak som er nyttig å ta med seg. Er man 5-6 stk og alle tar med én flaske får man smakt mye forskjellig. Så kan man jo også ha mye morro med diskusjoner i forkant om man skal smake ulike regioner i et land, ulike land, ulike druer, ulike årganger, osv.

Har også fått veldig sansen for hvitvin, og synes det er interessant å smake det enorme spennet mellom vannaktige viner nesten uten smak til veldig komplekse viner med smak som bare varer og varer. En vin jeg stadig vender tilbake til er Cloudy Bay Sauvignon Blanc. Den har jeg sansen for... Veldig god til torsk med hollandaise og asparges, eller en kremet fiskesuppe.

Redigert av Øyvind V; 30/03/2016 10:50.
Re: Vin, og annet tilgrensende ... [Re: EgilS] #2074095 31/03/2016 08:49
Registrert: May 2003
Innlegg: 2,483
jaknudsen Offline
Ivrig
Offline
Ivrig
Registrert: May 2003
Innlegg: 2,483
Sitat: EgilS
Det jeg fremdeles sliter med er ved smaking å ha nok referanser til å plassere smakene. Ingen problemer med å kjenne forskjeller, men eksakt hva er det jeg kjenner smaken av? Nå kommer nok det med trening.


Anbefaler et aromahjul: http://vinforedrag.no/produkter/aromahjulet

Og det er en del erfaringer med Coravin i face-gruppen «Vin-Forum» (ønsker meg en selv).

Re: Vin, og annet tilgrensende ... [Re: EgilS] #2078402 11/04/2016 21:25
Registrert: Jun 2008
Innlegg: 1,205
G
Gaga Offline
Veteran
Offline
Veteran
G
Registrert: Jun 2008
Innlegg: 1,205
Restevin heller man over i isbit-former evt isbit-poser, så gjør de seg godt i sauser ved neste anledning ICON_SMILE

Re: Vin, og annet tilgrensende ... [Re: Gaga] #2078424 12/04/2016 05:58
Registrert: Aug 2008
Innlegg: 1,286
PålGnål Offline
Veteran
Offline
Veteran
Registrert: Aug 2008
Innlegg: 1,286
Sitat: Gaga
Restevin heller man over i isbit-former evt isbit-poser, så gjør de seg godt i sauser ved neste anledning ICON_SMILE

Hør hør.


På tide å begynne å trene igjen...
Re: Vin, og annet tilgrensende ... [Re: EgilS] #2078664 12/04/2016 13:50
Registrert: Sep 2005
Innlegg: 734
okl Offline
Avhengig
Offline
Avhengig
Registrert: Sep 2005
Innlegg: 734
Tilbake til topic:

kjøp noen ekstra flasker av ulik størrelse (med tett kork). Restevin heller du over på en passende flaske slik at den blir helt full. Originalflasken kan du evt spare på så du kan glede deg over synet av den når du nyter neste glass.

Re: Vin, og annet tilgrensende ... [Re: okl] #2078712 12/04/2016 17:48
Registrert: Sep 2005
Innlegg: 14,817
EgilS Offline OP
More than words
OP Offline
More than words
Registrert: Sep 2005
Innlegg: 14,817
Sitat: okl
Tilbake til topic:

kjøp noen ekstra flasker av ulik størrelse (med tett kork). Restevin heller du over på en passende flaske slik at den blir helt full. Originalflasken kan du evt spare på så du kan glede deg over synet av den når du nyter neste glass.


Når du heller vinen over i ny flaske så vil du utsette den for oksygen, og da er det gjort. Jeg har hørt om de som bruker hevert for å få den over i ny flaske for å eksponere vinen for så lite oksygen som mulig, og mulig det er bedre, men jeg tror ikke jeg gidder å drive å tømme over.

Re: Vin, og annet tilgrensende ... [Re: EgilS] #2078865 13/04/2016 08:01
Registrert: May 2013
Innlegg: 1,348
T
TrondAM Offline
Veteran
Offline
Veteran
T
Registrert: May 2013
Innlegg: 1,348

Re: Vin, og annet tilgrensende ... [Re: TrondAM] #2078876 13/04/2016 08:25
Registrert: Sep 2005
Innlegg: 14,817
EgilS Offline OP
More than words
OP Offline
More than words
Registrert: Sep 2005
Innlegg: 14,817


Ikke helt det samme.

Jeg tror de fleste ville ha smakt forskjell på vin fra nettopp åpnet flaske og noe som har vært utsatt for oksygen og etterhvert ligner mer på eddik. ICON_SMILE
Om man kjenner forskjell etter 2, 5, 10 eller 20 dager vil nok variere fra person til person, og fra vin til vin.

Re: Vin, og annet tilgrensende ... [Re: EgilS] #2079058 13/04/2016 15:59
Registrert: Mar 2006
Innlegg: 6,078
skubisan Offline
Søk hjelp!
Offline
Søk hjelp!
Registrert: Mar 2006
Innlegg: 6,078
Det er jo som å si at det ikke går an å smake forskjell på forskjellige appelsinjuice.


Moderator  support 

Terrengsykkel utgis av Fri Flyt AS | Postboks 4767 Nydalen, 0421 Oslo | Tlf: 22 04 46 00
Ansvarlig redaktør: Erlend Sande | Redaktør: Kristoffer Kippernes Utstyrsredaktør: Øyvind Aas
Salg og marked: Alexander Hagen | Daglig leder: Audun Holmøy Røhrt
Nettsiden er utviklet av Fri Flyt Byrå