Vin, og annet tilgrensende ...
|
Vin, og annet tilgrensende ...
#2073333
29/03/2016 11:21
|
Registrert: Sep 2005
Innlegg: 14,817
EgilS
OP
More than words
|
OP
More than words
Registrert: Sep 2005
Innlegg: 14,817 |
Min interesse for vin har skapt et behov for å kunne korke åpne flasker, på en måte som gjør at de holder seg lenger enn et par dager.
Litt lesing har fått meg til å innse at eneste måte å gjøre det på er å gå til innkjøp av en "gasskork", eller hva det nå kalles der du fyller opp flasken med argon eller lignende før du korker den. Er det noen som kan peke meg i retning av noe som fungerer, kan skaffes uten alt for mye bryderi og som har en rimelig pris.
|
|
|
Re: Vin, og annet tilgrensende ...
[Re: DesmoSkier]
#2073387
29/03/2016 12:34
|
Registrert: Sep 2005
Innlegg: 14,817
EgilS
OP
More than words
|
OP
More than words
Registrert: Sep 2005
Innlegg: 14,817 |
Jo, men bare minimalt bedre. Det forlenger vel en vin med en dag eller to ekstra, men jeg tenkte mer på noe som fungerer en del bedre. Som http://www.wineenthusiast.com/preservino-wine-preservation-set-%28professional-edition%29.asp eller http://www.winearomas.com/preserver_index.htmleller https://www.coravin.com/
|
|
|
Re: Vin, og annet tilgrensende ...
[Re: EgilS]
#2073630
30/03/2016 05:24
|
Registrert: Mar 2006
Innlegg: 6,078
skubisan
Søk hjelp!
|
Søk hjelp!
Registrert: Mar 2006
Innlegg: 6,078 |
Å være vinentusiast er jo et tap og svinn prosjekt. Jeg drikker en flaske over 2 til 4-5 dager og begynner den å tape seg så går resten i vasken. Setter flaska i kjøleskapet med korken i eller av og til i kjellerboden til gamlingene når jeg er der for den har veldig fin temperatur. Der kunne nok mange strukturerte viner gjerne stått på karaffel en stund også. Jeg er skeptisk til det i kjøleskap på grunn av forurensing fra matvarer og den innestengte lufta. Må innrømme at jeg drikker ganske lite hjemme når jeg er singel. Går heller ut men da er det nok foreløpig lurt å bo i Oslo. Gode vinbarer er et ganske nytt fenomen her også. Jeg har kun erfaring med Coravin (fra bar og restaurant) men det virker som et veldig godt konsept. Hadde jeg hatt plass og økonomi til å bygge opp en kjeller så hadde jeg definitivt investert i en sånn. Men den koster jo litt. Forresten utrolig svulstig hjemmeside de hadde  Og det argumentet med å kunne drikke hver sin favorittdrue skjønner jeg ikke. Vin handler om opplevelse og da må man være åpen for opplevelsen.
|
|
|
Re: Vin, og annet tilgrensende ...
[Re: skubisan]
#2073643
30/03/2016 06:34
|
Registrert: Sep 2005
Innlegg: 14,817
EgilS
OP
More than words
|
OP
More than words
Registrert: Sep 2005
Innlegg: 14,817 |
"Problemet" er jo at om vinen ikke skal tape seg særlig så må den jo drikkes i løpet av 2-4 dager (ish), noe som ikke alltid passer selv med kun én flaske åpen. Om jeg ønsker å åpne flere flasker i slengen, for å for eksempel sammenligne, så blir det for min del i overkant mye drikking på kort tid, eventuelt mye sløsing når jeg tømmer ut vin.
|
|
|
Re: Vin, og annet tilgrensende ...
[Re: EgilS]
#2073651
30/03/2016 06:55
|
Registrert: Mar 2006
Innlegg: 6,078
skubisan
Søk hjelp!
|
Søk hjelp!
Registrert: Mar 2006
Innlegg: 6,078 |
Jepp, så det er enten Coravin(evt. den Preservino dingsen hvis den duger) eller vasken som blir løsningen. Hvis ikke blir man alkis.
|
|
|
Re: Vin, og annet tilgrensende ...
[Re: skubisan]
#2073656
30/03/2016 07:13
|
Registrert: Jun 2008
Innlegg: 10,532
Øyvind V
More than words
|
More than words
Registrert: Jun 2008
Innlegg: 10,532 |
Evt. invitere gode venner på smaking.
|
|
|
Re: Vin, og annet tilgrensende ...
[Re: Øyvind V]
#2073658
30/03/2016 07:17
|
Registrert: Mar 2006
Innlegg: 6,078
skubisan
Søk hjelp!
|
Søk hjelp!
Registrert: Mar 2006
Innlegg: 6,078 |
Selvfølgelig. En helt uformell og spontan vinklubb som er der for deg når DU trenger det hadde vært genialt. Jeg har dessverre få vininteresserte venner og de fleste har plutselig gått fra å drikke seg fulle tre-fire ganger i uka til å drikke maks en helg i måneden. Rar den overgangen fra student til arbeidshest 
|
|
|
Re: Vin, og annet tilgrensende ...
[Re: EgilS]
#2073661
30/03/2016 07:19
|
Registrert: Aug 2002
Innlegg: 31,744
GeirK
More than words
|
More than words
Registrert: Aug 2002
Innlegg: 31,744 |
Wow. Først var det motstanden mot GPS og firehjulstrekk som måtte til pers og nå dette. Her er det mye positiv utvikling! ;-) A trip down the memory lane: Vann er godt, og jeg synes en god biff er god som den er, og når jeg da har betalt mye for kjøttet og brukt mye tid på å tilberede maten, så vil jeg ha maks avkastning på investeringen min. Da utsetter jeg meg ikke for det smakskræsjet alkoholholding drikke gir. Æsj!
"The more false we destroy, the more room there will be for the true." - Robert Green Ingersoll
|
|
|
Re: Vin, og annet tilgrensende ...
[Re: GeirK]
#2073691
30/03/2016 08:36
|
Registrert: Sep 2005
Innlegg: 14,817
EgilS
OP
More than words
|
OP
More than words
Registrert: Sep 2005
Innlegg: 14,817 |
Wow. Først var det motstanden mot GPS og firehjulstrekk som måtte til pers og nå dette. Her er det mye positiv utvikling! ;-) A trip down the memory lane: Vann er godt, og jeg synes en god biff er god som den er, og når jeg da har betalt mye for kjøttet og brukt mye tid på å tilberede maten, så vil jeg ha maks avkastning på investeringen min. Da utsetter jeg meg ikke for det smakskræsjet alkoholholding drikke gir. Æsj! Vel, verden endres, og jeg med den. Det er sikkert flere årsaker til at jeg har endret syn på svært mange ting de siste årene, men jeg merker vel selv at jeg har blitt rundere i kantene, og litt mer pragmatisk.  Når det gjelder vin spesifikt, så har vel det sin årsak i bytte av jobb, med dertil større mengde restaurantbesøk. Jeg har gradvis godt fra å drikke utenom måltidet, til å akseptere det som en del av måltidet, og derfra til å virkelig like det i de fleste sammenhenger. Jeg har også gått fra det å like de vanlige Ripasso-ene med "norsktilpasset" smak, til å kunne nyte smakfyllte, tanninrike, rødviner. Det jeg fremdeles sliter med er ved smaking å ha nok referanser til å plassere smakene. Ingen problemer med å kjenne forskjeller, men eksakt hva er det jeg kjenner smaken av? Nå kommer nok det med trening. Jeg har forøvrig fått tillatelse til å sette opp en vin-"kjeller", så det prosjektet er planlagt å starte i løpet av året.
|
|
|
Re: Vin, og annet tilgrensende ...
[Re: EgilS]
#2073694
30/03/2016 08:39
|
Registrert: Aug 2002
Innlegg: 31,744
GeirK
More than words
|
More than words
Registrert: Aug 2002
Innlegg: 31,744 |
Vel, verden endres, og jeg med den. Det er sikkert flere årsaker til at jeg har endret syn på svært mange ting de siste årene, men jeg merker vel selv at jeg har blitt rundere i kantene, og litt mer pragmatisk. 
"The more false we destroy, the more room there will be for the true." - Robert Green Ingersoll
|
|
|
Re: Vin, og annet tilgrensende ...
[Re: Øyvind V]
#2073695
30/03/2016 08:39
|
Registrert: Sep 2005
Innlegg: 14,817
EgilS
OP
More than words
|
OP
More than words
Registrert: Sep 2005
Innlegg: 14,817 |
Evt. invitere gode venner på smaking. Sliter nok med å finne folk i min omgangskrets som vil sette pris på vin i en slik sammenheng. Burde kanskje arrangere noe i forum-sammenheng en gang. 
|
|
|
Re: Vin, og annet tilgrensende ...
[Re: EgilS]
#2073720
30/03/2016 10:16
|
Registrert: Mar 2007
Innlegg: 2,148
hilmer
Ivrig
|
Ivrig
Registrert: Mar 2007
Innlegg: 2,148 |
.... Jeg har også gått fra det å like de vanlige Ripasso-ene med "norsktilpasset" smak, til å kunne nyte smakfyllte, tanninrike, rødviner.
Det jeg fremdeles sliter med er ved smaking å ha nok referanser til å plassere smakene. Ingen problemer med å kjenne forskjeller, men eksakt hva er det jeg kjenner smaken av? Nå kommer nok det med trening.
Kjøp et luktesett. Det har betydd en hel del for meg. Har du blitt hektet på hvitvin ennå? Får veldig sjelden wov-følelse mht rødvin (synes man må veldig høyt opp i pris..), men med hvitvin så er saken en annen. Tidligere synes jeg hvitvin var helt unødvendig...men nå setter jeg virkelig pris på nyansene. (Har også begynt å ønske meg flere fullverdige alkohfrie alternativer, som ikke er laget for søtmunner...)
|
|
|
Re: Vin, og annet tilgrensende ...
[Re: hilmer]
#2073725
30/03/2016 10:28
|
Registrert: Sep 2005
Innlegg: 14,817
EgilS
OP
More than words
|
OP
More than words
Registrert: Sep 2005
Innlegg: 14,817 |
Jeg har vurdert luktesett, men får først se om jeg klarer meg meg med å være en del mer bevisst på lukter omkring meg i alle sammenhenger. Foreløpig går det stort sett i rødt, men fruen foretrekker hvitvin, så kjøper inn litt av det også. Dette er en gradvis prosess merker jeg, så jeg tar det steg for steg.
|
|
|
Re: Vin, og annet tilgrensende ...
[Re: EgilS]
#2073743
30/03/2016 10:45
|
Registrert: Mar 2006
Innlegg: 6,078
skubisan
Søk hjelp!
|
Søk hjelp!
Registrert: Mar 2006
Innlegg: 6,078 |
Jeg var også på vei til å skaffe luktesett og noterte alt jeg drakk osv. men fant ut at det var nok for meg å nyte. Jeg klarer å skille enkel og kompleks vin og ikke minst sette pris på den. Får se om jeg får nytenning på nerdingen igjen etterhvert. Når det gjelder hvitvin så er jeg enig med Hilmer. Wow-opplevelsen er lettere tilgjenglig, prisen er ofte litt lavere og du slipper at smaksløkene blir bedøvet av tanniner. Og lagring er kanskje ikke like avgjørende for opplevelsen selv om også mye hvitvin nok bør få ligge lenger enn det den normalt gjør.
|
|
|
Re: Vin, og annet tilgrensende ...
[Re: EgilS]
#2073744
30/03/2016 10:45
|
Registrert: Jun 2008
Innlegg: 10,532
Øyvind V
More than words
|
More than words
Registrert: Jun 2008
Innlegg: 10,532 |
Evt. invitere gode venner på smaking. Sliter nok med å finne folk i min omgangskrets som vil sette pris på vin i en slik sammenheng. Burde kanskje arrangere noe i forum-sammenheng en gang. Det er en god idé Har tidligere vært på flere ulike vinsmakinger, både privat med venner/kolleger men også i regi av f.eks. Aperitif. Det å smake flere viner mot hverandre gir veldig mye informasjon om lukt/smak som er nyttig å ta med seg. Er man 5-6 stk og alle tar med én flaske får man smakt mye forskjellig. Så kan man jo også ha mye morro med diskusjoner i forkant om man skal smake ulike regioner i et land, ulike land, ulike druer, ulike årganger, osv. Har også fått veldig sansen for hvitvin, og synes det er interessant å smake det enorme spennet mellom vannaktige viner nesten uten smak til veldig komplekse viner med smak som bare varer og varer. En vin jeg stadig vender tilbake til er Cloudy Bay Sauvignon Blanc. Den har jeg sansen for... Veldig god til torsk med hollandaise og asparges, eller en kremet fiskesuppe.
Redigert av Øyvind V; 30/03/2016 10:50.
|
|
|
Re: Vin, og annet tilgrensende ...
[Re: EgilS]
#2074095
31/03/2016 08:49
|
Registrert: May 2003
Innlegg: 2,483
jaknudsen
Ivrig
|
Ivrig
Registrert: May 2003
Innlegg: 2,483 |
Det jeg fremdeles sliter med er ved smaking å ha nok referanser til å plassere smakene. Ingen problemer med å kjenne forskjeller, men eksakt hva er det jeg kjenner smaken av? Nå kommer nok det med trening. Anbefaler et aromahjul: http://vinforedrag.no/produkter/aromahjuletOg det er en del erfaringer med Coravin i face-gruppen «Vin-Forum» (ønsker meg en selv).
|
|
|
Re: Vin, og annet tilgrensende ...
[Re: EgilS]
#2078402
11/04/2016 21:25
|
Registrert: Jun 2008
Innlegg: 1,205
Gaga
Veteran
|
Veteran
Registrert: Jun 2008
Innlegg: 1,205 |
Restevin heller man over i isbit-former evt isbit-poser, så gjør de seg godt i sauser ved neste anledning 
|
|
|
Re: Vin, og annet tilgrensende ...
[Re: Gaga]
#2078424
12/04/2016 05:58
|
Registrert: Aug 2008
Innlegg: 1,286
PålGnål
Veteran
|
Veteran
Registrert: Aug 2008
Innlegg: 1,286 |
Restevin heller man over i isbit-former evt isbit-poser, så gjør de seg godt i sauser ved neste anledning  Hør hør.
På tide å begynne å trene igjen...
|
|
|
Re: Vin, og annet tilgrensende ...
[Re: EgilS]
#2078664
12/04/2016 13:50
|
Registrert: Sep 2005
Innlegg: 734
okl
Avhengig
|
Avhengig
Registrert: Sep 2005
Innlegg: 734 |
Tilbake til topic:
kjøp noen ekstra flasker av ulik størrelse (med tett kork). Restevin heller du over på en passende flaske slik at den blir helt full. Originalflasken kan du evt spare på så du kan glede deg over synet av den når du nyter neste glass.
|
|
|
Re: Vin, og annet tilgrensende ...
[Re: okl]
#2078712
12/04/2016 17:48
|
Registrert: Sep 2005
Innlegg: 14,817
EgilS
OP
More than words
|
OP
More than words
Registrert: Sep 2005
Innlegg: 14,817 |
Tilbake til topic:
kjøp noen ekstra flasker av ulik størrelse (med tett kork). Restevin heller du over på en passende flaske slik at den blir helt full. Originalflasken kan du evt spare på så du kan glede deg over synet av den når du nyter neste glass. Når du heller vinen over i ny flaske så vil du utsette den for oksygen, og da er det gjort. Jeg har hørt om de som bruker hevert for å få den over i ny flaske for å eksponere vinen for så lite oksygen som mulig, og mulig det er bedre, men jeg tror ikke jeg gidder å drive å tømme over.
|
|
|
Re: Vin, og annet tilgrensende ...
[Re: EgilS]
#2078865
13/04/2016 08:01
|
Registrert: May 2013
Innlegg: 1,348
TrondAM
Veteran
|
Veteran
Registrert: May 2013
Innlegg: 1,348 |
|
|
|
Re: Vin, og annet tilgrensende ...
[Re: TrondAM]
#2078876
13/04/2016 08:25
|
Registrert: Sep 2005
Innlegg: 14,817
EgilS
OP
More than words
|
OP
More than words
Registrert: Sep 2005
Innlegg: 14,817 |
Ikke helt det samme. Jeg tror de fleste ville ha smakt forskjell på vin fra nettopp åpnet flaske og noe som har vært utsatt for oksygen og etterhvert ligner mer på eddik.  Om man kjenner forskjell etter 2, 5, 10 eller 20 dager vil nok variere fra person til person, og fra vin til vin.
|
|
|
Re: Vin, og annet tilgrensende ...
[Re: EgilS]
#2079058
13/04/2016 15:59
|
Registrert: Mar 2006
Innlegg: 6,078
skubisan
Søk hjelp!
|
Søk hjelp!
Registrert: Mar 2006
Innlegg: 6,078 |
Det er jo som å si at det ikke går an å smake forskjell på forskjellige appelsinjuice.
|
|
|
|
|