Den "perfekte" pizzasaus
|
Re: Den "perfekte" pizzasaus
[Re: hrukin]
#1296441
12/11/2011 22:10
|
Registrert: Aug 2002
Innlegg: 31,744
GeirK
More than words
|
More than words
Registrert: Aug 2002
Innlegg: 31,744 |
Alle som mener noe om pizzasuas skulle vært her i kveld. Bla bla bla... må'kke ha i tomatpuré ... ordentlig saus har ikke rødvin ... ketchup, ærr'u gæern! - bla bla bla. Deig - saus (med alle de ovennevte) - serrano - manchego - sorte oliven - rosmarin - SPIS! Gjerne med en 2007 Amarone Classico della Valpolicella   Like fint ble ikke den første pizzaen i kveld, da kokken prøvde å lage en hel pizza ferdig på en plastfjøl og så dytte over på grillen ... Uansett hvor mye mel du bruker, sitter den fast og ender opp i en haug - med mindre du har spade, kanskje. Her er det samme saus, entrecôte, Gangstad edel blå, mozarella, paprika og rødløk. Det smakte godt, men pent var det ikke. 
"The more false we destroy, the more room there will be for the true." - Robert Green Ingersoll
|
|
|
Re: Den "perfekte" pizzasaus
[Re: hbakken]
#1296466
12/11/2011 23:33
|
Registrert: Apr 2004
Innlegg: 10,225
hbakken
OP
Høkk, da! Høkk!
|
OP
Høkk, da! Høkk!
Registrert: Apr 2004
Innlegg: 10,225 |
Nice  Mutti pizzasaus har erstattet mine forsøk på egne sauser. Den er veldig veldig god. I går "knakk" vi koden for å slippe pizza som brenner seg fast på alu platen, nemlig olivenolje istedenfor masse mel. De siste gangene har vi stadig brukt mer mel, og det smaker ikke så godt... Meget vellykket pizzakveld her i går. Og selvsagt en Italiensk rødvin til  Vi har et par ulike størrelsen av denne typen pizzastein. http://www.weststyle.de/Weber-Grill/Zubehoer-Holzkohlegrill/Weber-Pizzastein-rund-365-cm::86.html
Redigert av hbakken; 12/11/2011 23:34.
Den som kjører med et veldig dårlig øye, kommer ned med en nervøs og skjelven latter. #NBNL -
|
|
|
Re: Den "perfekte" pizzasaus
[Re: hbakken]
#1296478
13/11/2011 01:35
|
Registrert: Apr 2002
Innlegg: 11,115
chalshus
More than words
|
More than words
Registrert: Apr 2002
Innlegg: 11,115 |
Pizza på grillen er gull. Lagde det et par ganger på sigøynercampen på Hafjell i høst. Fint med den lille bærbare Weber kullgrillen.
|
|
|
Re: Den "perfekte" pizzasaus
[Re: GeirK]
#1296485
13/11/2011 07:50
|
Registrert: Apr 2004
Innlegg: 10,225
hbakken
OP
Høkk, da! Høkk!
|
OP
Høkk, da! Høkk!
Registrert: Apr 2004
Innlegg: 10,225 |
Er det pizzastein du har på bilde 1 og 2 der Geir eller bare ei fjøl pizza er lagt på i etterkant?
Den som kjører med et veldig dårlig øye, kommer ned med en nervøs og skjelven latter. #NBNL -
|
|
|
Re: Den "perfekte" pizzasaus
[Re: hbakken]
#1296511
13/11/2011 10:16
|
Registrert: Aug 2002
Innlegg: 31,744
GeirK
More than words
|
More than words
Registrert: Aug 2002
Innlegg: 31,744 |
Det er en pizzastein. Legger den på grilllen først, tar den inn når grillen og steinen er blitt varme, legger deigen på og får på fyllet kjapt før jeg legger steinen ut på grillen igjen
"The more false we destroy, the more room there will be for the true." - Robert Green Ingersoll
|
|
|
Re: Den "perfekte" pizzasaus
[Re: hbakken]
#1296516
13/11/2011 10:34
|
Registrert: Oct 2003
Innlegg: 4,483
klean
Besatt
|
Besatt
Registrert: Oct 2003
Innlegg: 4,483 |
Mmmmmanchego. Til pizza også? Må definitivt prøves.
Men pizza på grill? Kule? Må vel være lokk? Eller funker stein på åpen max varm grill?
Andreas.
|
|
|
Re: Den "perfekte" pizzasaus
[Re: hbakken]
#1296518
13/11/2011 10:40
|
Registrert: Mar 2002
Innlegg: 2,579
kjull
Besatt
|
Besatt
Registrert: Mar 2002
Innlegg: 2,579 |
Mye gode forslag. Jeg lager fra skratch som følger:
Fres litt hvitløk i olivenolje i pannen. Ca 1/2 hvitløk uten fedd (solo type, kommer ikke på hva de heter). Legg til ca 1 løk skrellt og kuttet i biter. Når denne er mykgjort legger du i ca 8-10 gode tomater. Helst plommetomater. Tilsett balsamicoeddikk, 2-4 dråper, endel fersk basilikum og en desiliter rødvin (sangiovese helst). La det putre til tomtatene er møre og innkokt. Mos det i en hurtigmikser og sil vekk tomatfrø og skal og slik, og du står igjen men en fin tomatsaus. Jeg koker opp flere posjoner og bruker som base i pastasauser etc, i tillegg til pizza'er.
Stekt Serano eller Parma og Bøffelmozzarella, på stein, så er du tett på italia :-) Wilier!
|
|
|
Re: Den "perfekte" pizzasaus
[Re: klean]
#1296525
13/11/2011 10:54
|
Registrert: Aug 2002
Innlegg: 31,744
GeirK
More than words
|
More than words
Registrert: Aug 2002
Innlegg: 31,744 |
Må være lokk, tror jeg, slik at osten smelter. Jeg bruker min Weber gass. Det gode med denne stekemetoden er at steinen blir så sinnsykt mye varmere enn i stekovnen.
"The more false we destroy, the more room there will be for the true." - Robert Green Ingersoll
|
|
|
Re: Den "perfekte" pizzasaus
[Re: GeirK]
#1296603
13/11/2011 14:17
|
Registrert: Apr 2004
Innlegg: 10,225
hbakken
OP
Høkk, da! Høkk!
|
OP
Høkk, da! Høkk!
Registrert: Apr 2004
Innlegg: 10,225 |
Det er en pizzastein. Legger den på grilllen først, tar den inn når grillen og steinen er blitt varme, legger deigen på og får på fyllet kjapt før jeg legger steinen ut på grillen igjen Men legger du ut deigen da rett på steinen? Begynner vel å stekes allerede før du har den på grillen da? Rent praktisk tenker jeg at det er vanskelig å få til uten å brenne seg. Har du prøvd med olje på steinen i stedenfor mel så den ikke ska svi seg fast?
Den som kjører med et veldig dårlig øye, kommer ned med en nervøs og skjelven latter. #NBNL -
|
|
|
Re: Den "perfekte" pizzasaus
[Re: hbakken]
#1296617
13/11/2011 14:42
|
Registrert: Aug 2002
Innlegg: 31,744
GeirK
More than words
|
More than words
Registrert: Aug 2002
Innlegg: 31,744 |
Det går kjempefint å legge deigen rett på varm stein. Melet hadde jeg under det store skjærebrettet mitt i et forsøk på å få HELE pizzaen over på steinen i én smell. Det gikk ikke.
På selve steinen bruker jeg ingen ting og har ikke problemer med at noe svir seg.
"The more false we destroy, the more room there will be for the true." - Robert Green Ingersoll
|
|
|
Re: Den "perfekte" pizzasaus
[Re: hbakken]
#1296665
13/11/2011 16:28
|
Registrert: Apr 2002
Innlegg: 11,115
chalshus
More than words
|
More than words
Registrert: Apr 2002
Innlegg: 11,115 |
Har ikke brukt pizzastein når jeg har smelt sammen pizza på grill. Bruker en liten rektangulær kull Weber. Halve grillen blir fylt opp med køl, helt opp til rista. Den andre halvdelen er tom, for indirekte grilling.
Kjevle ut et passende deigemne. Stikk gaffelen lett i deigen for å slippe ut evenuelle luftbobler som måtte oppstå. Legg det på rista over kølet. Snu etter 30-40 sekunde. Samme på andre siden. Blir det luftbobler, stikk hull på dem. Ta av, legg på fyll og stek til osten smelter på indirekte varme.
Blåmuggost er supert på pizza.
_________________________ Det er utstyret det kommer an på!
|
|
|
Re: Den "perfekte" pizzasaus
[Re: GeirK]
#1297013
14/11/2011 09:17
|
Registrert: Sep 2004
Innlegg: 176
Lambda
Tørr bak øra
|
Tørr bak øra
Registrert: Sep 2004
Innlegg: 176 |
Bla bla bla... må'kke ha i tomatpuré ... ordentlig saus har ikke rødvin ... ketchup, ærr'u gæern! - bla bla bla.
Deig - saus (med alle de ovennevte) - serrano - manchego - sorte oliven - rosmarin - SPIS!
Hvordan lager du denne pizzasausen, GeirK?
Bjørn
|
|
|
Re: Den "perfekte" pizzasaus
[Re: Lambda]
#1297060
14/11/2011 10:22
|
Registrert: Aug 2002
Innlegg: 31,744
GeirK
More than words
|
More than words
Registrert: Aug 2002
Innlegg: 31,744 |
Lar hvitløk og sjalottløk surre i olivenolje til den har blitt myk. Skur opp varmen og steker tomatpuré sammen med løken. Tilsetter rødvin og reduserer. Tilsetter finhakket frisk tomat, hermetisk tomat og soltørket tomat. Koker opp og smaker til med ketchup. Dersom jeg skal ha den som pastasaus, tilsetter jeg revet parmesan samt hakket bladpersille og basilikum.
"The more false we destroy, the more room there will be for the true." - Robert Green Ingersoll
|
|
|
Re: Den "perfekte" pizzasaus
[Re: hbakken]
#1297074
14/11/2011 10:40
|
Registrert: Mar 2008
Innlegg: 4,788
Tex
Besatt
|
Besatt
Registrert: Mar 2008
Innlegg: 4,788 |
Vil datateknologien en dag ha kommet så langt at vi kan få smaksprøver ut via PC'en?
|
|
|
Re: Den "perfekte" pizzasaus
[Re: GeirK]
#1297111
14/11/2011 11:41
|
Registrert: Sep 2004
Innlegg: 176
Lambda
Tørr bak øra
|
Tørr bak øra
Registrert: Sep 2004
Innlegg: 176 |
Takk, den må jeg prøve. Prøver meg litt frem med antatt mangde etter egen erfaring. Soltørket tomat, tørr eller i lake/ marinade som type Ridderheims?
Bjørn
|
|
|
Re: Den "perfekte" pizzasaus
[Re: GeirK]
#1297117
14/11/2011 11:46
|
Registrert: Aug 2005
Innlegg: 2,838
Trygve_
Besatt
|
Besatt
Registrert: Aug 2005
Innlegg: 2,838 |
Lar hvitløk og sjalottløk surre i olivenolje til den har blitt myk. Skur opp varmen og steker tomatpuré sammen med løken. Tilsetter rødvin og reduserer. Tilsetter finhakket frisk tomat, hermetisk tomat og soltørket tomat. Koker opp og smaker til med ketchup. Dersom jeg skal ha den som pastasaus, tilsetter jeg revet parmesan samt hakket bladpersille og basilikum. mhmm...  Har du prøvd å frese litt rød finhakket paprika i, og sett om du fortsatt føler du trener ketchup? Gir en ganske lik sødme
|
|
|
Re: Den "perfekte" pizzasaus
[Re: GeirK]
#1297192
14/11/2011 13:15
|
Registrert: Apr 2005
Innlegg: 1,009
anderssb
Ringrev
|
Ringrev
Registrert: Apr 2005
Innlegg: 1,009 |
Det går kjempefint å legge deigen rett på varm stein. Melet hadde jeg under det store skjærebrettet mitt i et forsøk på å få HELE pizzaen over på steinen i én smell. Det gikk ikke.
Å få pizzaen over på stein krever en god deig, en tynn spade, godt med mel, men ikke minst en god dose tillit til at det kommer til å gå bra. Det nytter ikke å prøve forsiktig, man må gi et solid rykk for at pizzaen skal slippe spaden og bli liggende igjen på steinen.
|
|
|
Re: Den "perfekte" pizzasaus
[Re: Lambda]
#1297209
14/11/2011 13:32
|
Registrert: Aug 2002
Innlegg: 31,744
GeirK
More than words
|
More than words
Registrert: Aug 2002
Innlegg: 31,744 |
Takk, den må jeg prøve. Prøver meg litt frem med antatt mangde etter egen erfaring. Soltørket tomat, tørr eller i lake/ marinade som type Ridderheims? Jeg tviler på at du kjenner noen forskjell. Jeg er i allefall ikke i stand til å argumentere for det ene over det andre.
"The more false we destroy, the more room there will be for the true." - Robert Green Ingersoll
|
|
|
Re: Den "perfekte" pizzasaus
[Re: Trygve_]
#1297211
14/11/2011 13:39
|
Registrert: Aug 2002
Innlegg: 31,744
GeirK
More than words
|
More than words
Registrert: Aug 2002
Innlegg: 31,744 |
Har du prøvd å frese litt rød finhakket paprika i, og sett om du fortsatt føler du trener ketchup? Gir en ganske lik sødme Det skal jeg prøve, men erfaringen min sier at en trenger ganske mye sødme for å balansere ut bitterheten i tomatene. Før brukte jeg sukker, men jeg synes at ketchup gir et bedre resultat. Jeg skal likevel prøve å hakke en hel paprika oppi neste gang. Den vil jo bare bidra positivt uansett. I helgen prøvde jeg å lage saus av en 0,5L IPA redusert ned til et par desiliter. Snakk om konsentrert bitterhet! Jeg trodde først at den skulle bli uspiselig, men med en god dose brun sukker passet den perfekt til lammecarré med ertestuing.
"The more false we destroy, the more room there will be for the true." - Robert Green Ingersoll
|
|
|
Re: Den "perfekte" pizzasaus
[Re: GeirK]
#1297216
14/11/2011 13:43
|
Registrert: Aug 2005
Innlegg: 2,838
Trygve_
Besatt
|
Besatt
Registrert: Aug 2005
Innlegg: 2,838 |
Det skal jeg prøve, men erfaringen min sier at en trenger ganske mye sødme for å balansere ut bitterheten i tomatene. Før brukte jeg sukker, men jeg synes at ketchup gir et bedre resultat. Jeg skal likevel prøve å hakke en hel paprika oppi neste gang. Den vil jo bare bidra positivt uansett.
Jeg lærte dette gjennom kreolske oppskrifter, som gjerne har mye sødme i sausene. De freser paprika i olje til den er gylden, før de tilsetter tomater og lar alt koke ned. Fungerer overraskende bra 
|
|
|
Re: Den "perfekte" pizzasaus
[Re: Trygve_]
#1297224
14/11/2011 13:51
|
Registrert: Aug 2002
Innlegg: 31,744
GeirK
More than words
|
More than words
Registrert: Aug 2002
Innlegg: 31,744 |
Jeg er storforbruker av varmebehandlet paprika, så dette høres veldig riktig ut. Jeg bruker for eksempel aldri rå paprika i salat, men griller den alltid først. Signatur-salaten min, som ble servert på Skei i år, består som regel av spinat, rucola, grillet paprika (rød, gul, orange), grillet chevre, honningristede pecannøtter + pluss varierende tilsetninger.
"The more false we destroy, the more room there will be for the true." - Robert Green Ingersoll
|
|
|
Re: Den "perfekte" pizzasaus
[Re: anderssb]
#1297238
14/11/2011 14:36
|
Registrert: Oct 2009
Innlegg: 3,567
femte_gir
Besatt
|
Besatt
Registrert: Oct 2009
Innlegg: 3,567 |
Å få pizzaen over på stein krever en god deig, en tynn spade, godt med mel, men ikke minst en god dose tillit til at det kommer til å gå bra. Det nytter ikke å prøve forsiktig, man må gi et solid rykk for at pizzaen skal slippe spaden og bli liggende igjen på steinen.
Her er et lite tips på hvordan man får pizza over på stekestein. La pizzabunn hvile i 15-30 min. på kjøkkenbenken slik det lages en tynn skorpe på toppen. Snu deretter bunnen, smør på pizzasaus og ha på ost, kjøtt og grønnsaker. Slik slipper man å bruke mye mel, og det blir lettere å slippe pizzaen fra spaden.
|
|
|
Re: Den "perfekte" pizzasaus
[Re: femte_gir]
#1297241
14/11/2011 14:39
|
Registrert: Aug 2002
Innlegg: 31,744
GeirK
More than words
|
More than words
Registrert: Aug 2002
Innlegg: 31,744 |
"The more false we destroy, the more room there will be for the true." - Robert Green Ingersoll
|
|
|
Re: Den "perfekte" pizzasaus
[Re: Trygve_]
#1297627
15/11/2011 09:22
|
Registrert: Feb 2008
Innlegg: 2,021
imag
Ivrig
|
Ivrig
Registrert: Feb 2008
Innlegg: 2,021 |
Har du prøvd å frese litt rød finhakket paprika i, og sett om du fortsatt føler du trener ketchup? Gir en ganske lik sødme Dette måtte jeg forsøke i går, og det ga en veldig god saus til pasta! En finhakket rød paprika, fire sjalottløk, god olivenolje, en klatt smør, Mutti tomatpuré, to store fedd hvitløk, fem-seks finhakkede delicioso-tomater, et par klunker chianti og smakt til med maldonsalt, pepper og Jensen-chili. Meget bra! Fikk følge av pasta fra Giro d'Italia på House of Oslo og en (litt for spak) chianti fra polet samme sted. Til pizza ville jeg nok gjort noe om på forholdet mellom paprika og tomat, dog.
|
|
|
Re: Den "perfekte" pizzasaus
[Re: imag]
#1299587
18/11/2011 12:34
|
Registrert: Jun 2010
Innlegg: 20
Iron Fist
Fersking
|
Fersking
Registrert: Jun 2010
Innlegg: 20 |
Mange bra inspill her gitt! Har virkelig lyst til å prøve steinplate i Webergrillen.
Min saus er lik mange andres her, dvs:
Hermetiserte tomater Tomatpurre Basilikum Litt god olivenolje Litt brunsukker Salt/ pepper
Den siste ingrediensen min er 1 eller 2 ansjosfileter. Hvis man bruker det må man passe på saltmengden i sausen.
Jeg lar tomatene renne av seg i 5 min og stavmixer sausen. Bruker den kald.
|
|
|
Re: Den "perfekte" pizzasaus
[Re: hbakken]
#1299796
18/11/2011 17:53
|
Registrert: Oct 2007
Innlegg: 3,010
Espen J
Besatt
|
Besatt
Registrert: Oct 2007
Innlegg: 3,010 |
Nå er jo faktisk pizzasausen definert som en grønnsak også, så nå er det vel bare å hive innpå! Klikk!
Trønder osv
|
|
|
Re: Den "perfekte" pizzasaus
[Re: GeirK]
#1438186
04/07/2012 12:15
|
Registrert: Aug 2007
Innlegg: 3,859
Loki
Besatt
|
Besatt
Registrert: Aug 2007
Innlegg: 3,859 |
Vel - jeg har ikke kjøpt en flaske Idun ketchup på 15 år, så det vet jeg ingen ting om. Min erfaring er at pizza- eller pastasaus med Heinz ketchup i smaker veldig bra. Hvorfor ikke Idun? Hun banker Heinz.
He took the road less travelled, but somehow won out in the end
|
|
|
Re: Den "perfekte" pizzasaus
[Re: Loki]
#1438188
04/07/2012 12:16
|
Registrert: Apr 2005
Innlegg: 1,009
anderssb
Ringrev
|
Ringrev
Registrert: Apr 2005
Innlegg: 1,009 |
Av en eller annen grunn er jeg skeptisk til mattester som ikke har smak som ett av kriteriene...
|
|
|
Re: Den "perfekte" pizzasaus
[Re: hbakken]
#1438191
04/07/2012 12:20
|
Registrert: Aug 2007
Innlegg: 3,859
Loki
Besatt
|
Besatt
Registrert: Aug 2007
Innlegg: 3,859 |
I dagens samfunn er det sunnhet som teller, smak er underordnet :-)
He took the road less travelled, but somehow won out in the end
|
|
|
|
|