Forrige tråd
Neste tråd
Print tråd
Side 3 av 3 1 2 3

Den "perfekte" pizzasaus

Re: Den "perfekte" pizzasaus [Re: hrukin] #1296441 12/11/2011 22:10
Registrert: Aug 2002
Innlegg: 31,744
G
GeirK Offline
More than words
Offline
More than words
G
Registrert: Aug 2002
Innlegg: 31,744
Alle som mener noe om pizzasuas skulle vært her i kveld.

Bla bla bla... må'kke ha i tomatpuré ... ordentlig saus har ikke rødvin ... ketchup, ærr'u gæern! - bla bla bla.

Deig - saus (med alle de ovennevte) - serrano - manchego - sorte oliven - rosmarin - SPIS!

Gjerne med en 2007 Amarone Classico della Valpolicella





Like fint ble ikke den første pizzaen i kveld, da kokken prøvde å lage en hel pizza ferdig på en plastfjøl og så dytte over på grillen ...
Uansett hvor mye mel du bruker, sitter den fast og ender opp i en haug - med mindre du har spade, kanskje. Her er det samme saus, entrecôte, Gangstad edel blå, mozarella, paprika og rødløk. Det smakte godt, men pent var det ikke.




"The more false we destroy, the more room there will be for the true."
- Robert Green Ingersoll
Re: Den "perfekte" pizzasaus [Re: hbakken] #1296466 12/11/2011 23:33
Registrert: Apr 2004
Innlegg: 10,225
hbakken Offline OP
Høkk, da! Høkk!
OP Offline
Høkk, da! Høkk!
Registrert: Apr 2004
Innlegg: 10,225
Nice ICON_SMILE

Mutti pizzasaus har erstattet mine forsøk på egne sauser. Den er veldig veldig god.

I går "knakk" vi koden for å slippe pizza som brenner seg fast på alu platen, nemlig olivenolje istedenfor masse mel. De siste gangene har vi stadig brukt mer mel, og det smaker ikke så godt...

Meget vellykket pizzakveld her i går. Og selvsagt en Italiensk rødvin til ICON_SMILE


Vi har et par ulike størrelsen av denne typen pizzastein. http://www.weststyle.de/Weber-Grill/Zubehoer-Holzkohlegrill/Weber-Pizzastein-rund-365-cm::86.html

Redigert av hbakken; 12/11/2011 23:34.

Den som kjører med et veldig dårlig øye, kommer ned med en nervøs og skjelven latter.
#NBNL -

Re: Den "perfekte" pizzasaus [Re: hbakken] #1296478 13/11/2011 01:35
Registrert: Apr 2002
Innlegg: 11,115
chalshus Offline
More than words
Offline
More than words
Registrert: Apr 2002
Innlegg: 11,115
Pizza på grillen er gull. Lagde det et par ganger på sigøynercampen på Hafjell i høst. Fint med den lille bærbare Weber kullgrillen.

Re: Den "perfekte" pizzasaus [Re: GeirK] #1296485 13/11/2011 07:50
Registrert: Apr 2004
Innlegg: 10,225
hbakken Offline OP
Høkk, da! Høkk!
OP Offline
Høkk, da! Høkk!
Registrert: Apr 2004
Innlegg: 10,225
Er det pizzastein du har på bilde 1 og 2 der Geir eller bare ei fjøl pizza er lagt på i etterkant?


Den som kjører med et veldig dårlig øye, kommer ned med en nervøs og skjelven latter.
#NBNL -

Re: Den "perfekte" pizzasaus [Re: hbakken] #1296511 13/11/2011 10:16
Registrert: Aug 2002
Innlegg: 31,744
G
GeirK Offline
More than words
Offline
More than words
G
Registrert: Aug 2002
Innlegg: 31,744
Det er en pizzastein. Legger den på grilllen først, tar den inn når grillen og steinen er blitt varme, legger deigen på og får på fyllet kjapt før jeg legger steinen ut på grillen igjen


"The more false we destroy, the more room there will be for the true."
- Robert Green Ingersoll
Re: Den "perfekte" pizzasaus [Re: hbakken] #1296516 13/11/2011 10:34
Registrert: Oct 2003
Innlegg: 4,483
klean Offline
Besatt
Offline
Besatt
Registrert: Oct 2003
Innlegg: 4,483
Mmmmmanchego. Til pizza også? Må definitivt prøves.

Men pizza på grill? Kule? Må vel være lokk? Eller funker stein på åpen max varm grill?


Andreas.
Re: Den "perfekte" pizzasaus [Re: hbakken] #1296518 13/11/2011 10:40
Registrert: Mar 2002
Innlegg: 2,579
kjull Offline
Besatt
Offline
Besatt
Registrert: Mar 2002
Innlegg: 2,579
Mye gode forslag. Jeg lager fra skratch som følger:

Fres litt hvitløk i olivenolje i pannen. Ca 1/2 hvitløk uten fedd (solo type, kommer ikke på hva de heter). Legg til ca 1 løk skrellt og kuttet i biter. Når denne er mykgjort legger du i ca 8-10 gode tomater. Helst plommetomater. Tilsett balsamicoeddikk, 2-4 dråper, endel fersk basilikum og en desiliter rødvin (sangiovese helst). La det putre til tomtatene er møre og innkokt. Mos det i en hurtigmikser og sil vekk tomatfrø og skal og slik, og du står igjen men en fin tomatsaus. Jeg koker opp flere posjoner og bruker som base i pastasauser etc, i tillegg til pizza'er.

Stekt Serano eller Parma og Bøffelmozzarella, på stein, så er du tett på italia :-)
Wilier!

Re: Den "perfekte" pizzasaus [Re: klean] #1296525 13/11/2011 10:54
Registrert: Aug 2002
Innlegg: 31,744
G
GeirK Offline
More than words
Offline
More than words
G
Registrert: Aug 2002
Innlegg: 31,744
Må være lokk, tror jeg, slik at osten smelter. Jeg bruker min Weber gass. Det gode med denne stekemetoden er at steinen blir så sinnsykt mye varmere enn i stekovnen.


"The more false we destroy, the more room there will be for the true."
- Robert Green Ingersoll
Re: Den "perfekte" pizzasaus [Re: GeirK] #1296603 13/11/2011 14:17
Registrert: Apr 2004
Innlegg: 10,225
hbakken Offline OP
Høkk, da! Høkk!
OP Offline
Høkk, da! Høkk!
Registrert: Apr 2004
Innlegg: 10,225
Sitat: GeirK
Det er en pizzastein. Legger den på grilllen først, tar den inn når grillen og steinen er blitt varme, legger deigen på og får på fyllet kjapt før jeg legger steinen ut på grillen igjen


Men legger du ut deigen da rett på steinen? Begynner vel å stekes allerede før du har den på grillen da? Rent praktisk tenker jeg at det er vanskelig å få til uten å brenne seg.
Har du prøvd med olje på steinen i stedenfor mel så den ikke ska svi seg fast?


Den som kjører med et veldig dårlig øye, kommer ned med en nervøs og skjelven latter.
#NBNL -

Re: Den "perfekte" pizzasaus [Re: hbakken] #1296617 13/11/2011 14:42
Registrert: Aug 2002
Innlegg: 31,744
G
GeirK Offline
More than words
Offline
More than words
G
Registrert: Aug 2002
Innlegg: 31,744
Det går kjempefint å legge deigen rett på varm stein. Melet hadde jeg under det store skjærebrettet mitt i et forsøk på å få HELE pizzaen over på steinen i én smell. Det gikk ikke.

På selve steinen bruker jeg ingen ting og har ikke problemer med at noe svir seg.


"The more false we destroy, the more room there will be for the true."
- Robert Green Ingersoll
Re: Den "perfekte" pizzasaus [Re: hbakken] #1296665 13/11/2011 16:28
Registrert: Apr 2002
Innlegg: 11,115
chalshus Offline
More than words
Offline
More than words
Registrert: Apr 2002
Innlegg: 11,115
Har ikke brukt pizzastein når jeg har smelt sammen pizza på grill. Bruker en liten rektangulær kull Weber. Halve grillen blir fylt opp med køl, helt opp til rista. Den andre halvdelen er tom, for indirekte grilling.

Kjevle ut et passende deigemne. Stikk gaffelen lett i deigen for å slippe ut evenuelle luftbobler som måtte oppstå. Legg det på rista over kølet. Snu etter 30-40 sekunde. Samme på andre siden. Blir det luftbobler, stikk hull på dem. Ta av, legg på fyll og stek til osten smelter på indirekte varme.

Blåmuggost er supert på pizza.


_________________________
Det er utstyret det kommer an på!
Re: Den "perfekte" pizzasaus [Re: GeirK] #1297013 14/11/2011 09:17
Registrert: Sep 2004
Innlegg: 176
L
Lambda Offline
Tørr bak øra
Offline
Tørr bak øra
L
Registrert: Sep 2004
Innlegg: 176
Sitat: GeirK

Bla bla bla... må'kke ha i tomatpuré ... ordentlig saus har ikke rødvin ... ketchup, ærr'u gæern! - bla bla bla.

Deig - saus (med alle de ovennevte) - serrano - manchego - sorte oliven - rosmarin - SPIS!



Hvordan lager du denne pizzasausen, GeirK?


Bjørn
Re: Den "perfekte" pizzasaus [Re: Lambda] #1297060 14/11/2011 10:22
Registrert: Aug 2002
Innlegg: 31,744
G
GeirK Offline
More than words
Offline
More than words
G
Registrert: Aug 2002
Innlegg: 31,744
Lar hvitløk og sjalottløk surre i olivenolje til den har blitt myk. Skur opp varmen og steker tomatpuré sammen med løken. Tilsetter rødvin og reduserer. Tilsetter finhakket frisk tomat, hermetisk tomat og soltørket tomat. Koker opp og smaker til med ketchup. Dersom jeg skal ha den som pastasaus, tilsetter jeg revet parmesan samt hakket bladpersille og basilikum.


"The more false we destroy, the more room there will be for the true."
- Robert Green Ingersoll
Re: Den "perfekte" pizzasaus [Re: hbakken] #1297074 14/11/2011 10:40
Registrert: Mar 2008
Innlegg: 4,788
Tex Offline
Besatt
Offline
Besatt
Registrert: Mar 2008
Innlegg: 4,788
Vil datateknologien en dag ha kommet så langt at vi kan få smaksprøver ut via PC'en?

Re: Den "perfekte" pizzasaus [Re: GeirK] #1297111 14/11/2011 11:41
Registrert: Sep 2004
Innlegg: 176
L
Lambda Offline
Tørr bak øra
Offline
Tørr bak øra
L
Registrert: Sep 2004
Innlegg: 176
Takk, den må jeg prøve. Prøver meg litt frem med antatt mangde etter egen erfaring.
Soltørket tomat, tørr eller i lake/ marinade som type Ridderheims?


Bjørn
Re: Den "perfekte" pizzasaus [Re: GeirK] #1297117 14/11/2011 11:46
Registrert: Aug 2005
Innlegg: 2,838
Trygve_ Offline
Besatt
Offline
Besatt
Registrert: Aug 2005
Innlegg: 2,838
Sitat: GeirK
Lar hvitløk og sjalottløk surre i olivenolje til den har blitt myk. Skur opp varmen og steker tomatpuré sammen med løken. Tilsetter rødvin og reduserer. Tilsetter finhakket frisk tomat, hermetisk tomat og soltørket tomat. Koker opp og smaker til med ketchup. Dersom jeg skal ha den som pastasaus, tilsetter jeg revet parmesan samt hakket bladpersille og basilikum.


mhmm... ICON_SMILE

Har du prøvd å frese litt rød finhakket paprika i, og sett om du fortsatt føler du trener ketchup? Gir en ganske lik sødme ICON_SMILE

Re: Den "perfekte" pizzasaus [Re: GeirK] #1297192 14/11/2011 13:15
Registrert: Apr 2005
Innlegg: 1,009
A
anderssb Offline
Ringrev
Offline
Ringrev
A
Registrert: Apr 2005
Innlegg: 1,009
Sitat: GeirK
Det går kjempefint å legge deigen rett på varm stein. Melet hadde jeg under det store skjærebrettet mitt i et forsøk på å få HELE pizzaen over på steinen i én smell. Det gikk ikke.


Å få pizzaen over på stein krever en god deig, en tynn spade, godt med mel, men ikke minst en god dose tillit til at det kommer til å gå bra. Det nytter ikke å prøve forsiktig, man må gi et solid rykk for at pizzaen skal slippe spaden og bli liggende igjen på steinen.

Re: Den "perfekte" pizzasaus [Re: Lambda] #1297209 14/11/2011 13:32
Registrert: Aug 2002
Innlegg: 31,744
G
GeirK Offline
More than words
Offline
More than words
G
Registrert: Aug 2002
Innlegg: 31,744
Sitat: Lambda
Takk, den må jeg prøve. Prøver meg litt frem med antatt mangde etter egen erfaring.
Soltørket tomat, tørr eller i lake/ marinade som type Ridderheims?


Jeg tviler på at du kjenner noen forskjell. Jeg er i allefall ikke i stand til å argumentere for det ene over det andre.


"The more false we destroy, the more room there will be for the true."
- Robert Green Ingersoll
Re: Den "perfekte" pizzasaus [Re: Trygve_] #1297211 14/11/2011 13:39
Registrert: Aug 2002
Innlegg: 31,744
G
GeirK Offline
More than words
Offline
More than words
G
Registrert: Aug 2002
Innlegg: 31,744
Sitat: Trygve_

Har du prøvd å frese litt rød finhakket paprika i, og sett om du fortsatt føler du trener ketchup? Gir en ganske lik sødme ICON_SMILE


Det skal jeg prøve, men erfaringen min sier at en trenger ganske mye sødme for å balansere ut bitterheten i tomatene. Før brukte jeg sukker, men jeg synes at ketchup gir et bedre resultat. Jeg skal likevel prøve å hakke en hel paprika oppi neste gang. Den vil jo bare bidra positivt uansett.

I helgen prøvde jeg å lage saus av en 0,5L IPA redusert ned til et par desiliter. Snakk om konsentrert bitterhet! Jeg trodde først at den skulle bli uspiselig, men med en god dose brun sukker passet den perfekt til lammecarré med ertestuing.


"The more false we destroy, the more room there will be for the true."
- Robert Green Ingersoll
Re: Den "perfekte" pizzasaus [Re: GeirK] #1297216 14/11/2011 13:43
Registrert: Aug 2005
Innlegg: 2,838
Trygve_ Offline
Besatt
Offline
Besatt
Registrert: Aug 2005
Innlegg: 2,838
Sitat: GeirK

Det skal jeg prøve, men erfaringen min sier at en trenger ganske mye sødme for å balansere ut bitterheten i tomatene. Før brukte jeg sukker, men jeg synes at ketchup gir et bedre resultat. Jeg skal likevel prøve å hakke en hel paprika oppi neste gang. Den vil jo bare bidra positivt uansett.


Jeg lærte dette gjennom kreolske oppskrifter, som gjerne har mye sødme i sausene.
De freser paprika i olje til den er gylden, før de tilsetter tomater og lar alt koke ned. Fungerer overraskende bra ICON_SMILE

Re: Den "perfekte" pizzasaus [Re: Trygve_] #1297224 14/11/2011 13:51
Registrert: Aug 2002
Innlegg: 31,744
G
GeirK Offline
More than words
Offline
More than words
G
Registrert: Aug 2002
Innlegg: 31,744
Jeg er storforbruker av varmebehandlet paprika, så dette høres veldig riktig ut. Jeg bruker for eksempel aldri rå paprika i salat, men griller den alltid først. Signatur-salaten min, som ble servert på Skei i år, består som regel av spinat, rucola, grillet paprika (rød, gul, orange), grillet chevre, honningristede pecannøtter + pluss varierende tilsetninger.


"The more false we destroy, the more room there will be for the true."
- Robert Green Ingersoll
Re: Den "perfekte" pizzasaus [Re: anderssb] #1297238 14/11/2011 14:36
Registrert: Oct 2009
Innlegg: 3,567
femte_gir Offline
Besatt
Offline
Besatt
Registrert: Oct 2009
Innlegg: 3,567
Sitat: anderssb

Å få pizzaen over på stein krever en god deig, en tynn spade, godt med mel, men ikke minst en god dose tillit til at det kommer til å gå bra. Det nytter ikke å prøve forsiktig, man må gi et solid rykk for at pizzaen skal slippe spaden og bli liggende igjen på steinen.



Her er et lite tips på hvordan man får pizza over på stekestein.

La pizzabunn hvile i 15-30 min. på kjøkkenbenken slik det lages en tynn skorpe på toppen. Snu deretter bunnen, smør på pizzasaus og ha på ost, kjøtt og grønnsaker. Slik slipper man å bruke mye mel, og det blir lettere å slippe pizzaen fra spaden.

Re: Den "perfekte" pizzasaus [Re: femte_gir] #1297241 14/11/2011 14:39
Registrert: Aug 2002
Innlegg: 31,744
G
GeirK Offline
More than words
Offline
More than words
G
Registrert: Aug 2002
Innlegg: 31,744
Smart!


"The more false we destroy, the more room there will be for the true."
- Robert Green Ingersoll
Re: Den "perfekte" pizzasaus [Re: Trygve_] #1297627 15/11/2011 09:22
Registrert: Feb 2008
Innlegg: 2,021
I
imag Offline
Ivrig
Offline
Ivrig
I
Registrert: Feb 2008
Innlegg: 2,021
Sitat: Trygve_
Har du prøvd å frese litt rød finhakket paprika i, og sett om du fortsatt føler du trener ketchup? Gir en ganske lik sødme ICON_SMILE


Dette måtte jeg forsøke i går, og det ga en veldig god saus til pasta! En finhakket rød paprika, fire sjalottløk, god olivenolje, en klatt smør, Mutti tomatpuré, to store fedd hvitløk, fem-seks finhakkede delicioso-tomater, et par klunker chianti og smakt til med maldonsalt, pepper og Jensen-chili. Meget bra!

Fikk følge av pasta fra Giro d'Italia på House of Oslo og en (litt for spak) chianti fra polet samme sted.

Til pizza ville jeg nok gjort noe om på forholdet mellom paprika og tomat, dog.

Re: Den "perfekte" pizzasaus [Re: imag] #1299587 18/11/2011 12:34
Registrert: Jun 2010
Innlegg: 20
Iron Fist Offline
Fersking
Offline
Fersking
Registrert: Jun 2010
Innlegg: 20
Mange bra inspill her gitt! Har virkelig lyst til å prøve steinplate i Webergrillen.

Min saus er lik mange andres her, dvs:

Hermetiserte tomater
Tomatpurre
Basilikum
Litt god olivenolje
Litt brunsukker
Salt/ pepper

Den siste ingrediensen min er 1 eller 2 ansjosfileter. Hvis man bruker det må man passe på saltmengden i sausen.

Jeg lar tomatene renne av seg i 5 min og stavmixer sausen. Bruker den kald.

Re: Den "perfekte" pizzasaus [Re: hbakken] #1299796 18/11/2011 17:53
Registrert: Oct 2007
Innlegg: 3,010
Espen J Offline
Besatt
Offline
Besatt
Registrert: Oct 2007
Innlegg: 3,010
Nå er jo faktisk pizzasausen definert som en grønnsak også, så nå er det vel bare å hive innpå! Klikk!


Trønder osv
Re: Den "perfekte" pizzasaus [Re: GeirK] #1438186 04/07/2012 12:15
Registrert: Aug 2007
Innlegg: 3,859
Loki Offline
Besatt
Offline
Besatt
Registrert: Aug 2007
Innlegg: 3,859
Sitat: GeirK
Vel - jeg har ikke kjøpt en flaske Idun ketchup på 15 år, så det vet jeg ingen ting om. Min erfaring er at pizza- eller pastasaus med Heinz ketchup i smaker veldig bra.

Hvorfor ikke Idun? Hun banker Heinz.


He took the road less travelled, but somehow won out in the end
Re: Den "perfekte" pizzasaus [Re: Loki] #1438188 04/07/2012 12:16
Registrert: Apr 2005
Innlegg: 1,009
A
anderssb Offline
Ringrev
Offline
Ringrev
A
Registrert: Apr 2005
Innlegg: 1,009
Av en eller annen grunn er jeg skeptisk til mattester som ikke har smak som ett av kriteriene...

Re: Den "perfekte" pizzasaus [Re: hbakken] #1438191 04/07/2012 12:20
Registrert: Aug 2007
Innlegg: 3,859
Loki Offline
Besatt
Offline
Besatt
Registrert: Aug 2007
Innlegg: 3,859
I dagens samfunn er det sunnhet som teller, smak er underordnet :-)


He took the road less travelled, but somehow won out in the end
Side 3 av 3 1 2 3

Moderator  support 

Terrengsykkel utgis av Fri Flyt AS | Postboks 4767 Nydalen, 0421 Oslo | Tlf: 22 04 46 00
Ansvarlig redaktør: Erlend Sande | Redaktør: Kristoffer Kippernes Utstyrsredaktør: Øyvind Aas
Salg og marked: Alexander Hagen | Daglig leder: Audun Holmøy Røhrt
Nettsiden er utviklet av Fri Flyt Byrå