Uten å gidde å regne på det, tror jeg det går voldsomt i favør (eller disfavør om du vil) for de som bor i blokk når det gjelder plenvanning.
Så han (du?) med naturtomt bør nok heller legge skytset på han med green-plen utenfor villaen sin.
Det er essensielt hva husholdningen består av, hvis man skal være pirkete. Et par eller en enslig person i villa med hage, som kanskje dusjer 5-7 ganger i uka og vanner plantene sine på en fornuftig måte om natten(fuktmåler, timer, dryppslange etc.) vil bruke mindre vann enn en aktiv barnefamilie på 5 i blokk, hvor flere dusjer 2 ganger om dagen og vaskemaskinene brukes ofte. En familie skyller gjerne over 100L ned i do daglig. Et gavmildt dusjhode bruker 12-16L i minuttet. Oppvaskmaskin 15-20L pr vask. Vaskemaskin varierer med kg vask, men gjerne 10-30L pr kg vask. Husholdningslekkasjer (kran/toalett) 5-30 m³ vann i året. Alle mål er høyst varierende. Mao. det handler om forbruk, ikke hvor eller hva de bor i.
Naturtomter er vel uansett ikke hager som vannes eller vedlikeholdes så mye, det er vel hele poenget med naturtomt/naturhage?
Hva oppgis fyllingsgrad som? I % av total vannmengde eller i % av NVEs mer eller mindre tilfeldig satte minimumsnivå?
Antar at metoden som brukes er den samme som NVE bruker, og den forklares i
Om magasinstatistikken.
SNL - Fyllingsgrad.
Fyllingsgrad = [ Fyllingsvolum uke # / Maks Fyllingsvolum ]
Edit: Ser det er mer komplisert om man leser
NVE Håndbok: Norsk magasinkapasitet og magasinfylling pkt. 4.3 Fyllingsgrad. Uten at jeg orker gå gjennom formlene ser det ut som de forholder seg til HRV.
Det jeg syntes er hårreisende er at ingen politikere opp gjennom har tatt ansvar å sørget for å få på plass en reservevannsløsning før for to årsiden. Dette burde da vært på plass for flere tiår-siden. Men VA er kanskje ikke en velgermagnet før velgerne merker problemene?
Det finnes allerede (utfordrende) reserveløsninger. Enten bruke Nøklevann og Alnsjøen, hvor deler av innbyggerne da må koke vannet, eller hente vann fra Langlia/Langlivannet. Selv om tørke er hovedårsaken, bør en ikke glemme at en av årsakene er rehabiliteringen av flere av dammene samtidig.
En naturlig del av prosjektanalysen når man planlegger rehabilitering av dammer er hvor mye nedbør/tilsig de forventer, gjerne L/M/H estimat. Forbruk, lekkasjer og krav til vanntilførsel i Akerselva har de god data på. Noen var kanskje litt optimistiske når de lagde planene, og utfallet endte uheldig for byens innbyggere. Flere av spareforslagene har lite å si i det store å hele, hvis man tar frem kalkulatoren og sammenligner det med lekkasjer, krav til vannføring i Akerselva og annet forbruk. Den aggregerte effekten vil være merkbar når mange dropper åpenbar vannsløsing.