Forrige tråd
Neste tråd
Print tråd
Side 1 av 2 1 2

knivsliping

knivsliping #904231 19/03/2010 16:53
Registrert: Jun 2006
Innlegg: 1,383
Morten DMR Offline OP
Veteran
OP Offline
Veteran
Registrert: Jun 2006
Innlegg: 1,383
For et par år siden fikk jeg en masahiro kniv som var helt fantastisk. Jeg har slipt den med vanlig slipestål nå og da, men nå klarer jeg ikke få den skikkelig skarp lenger.

Er det bare og kaste, eller er det noen man kan sende den til for å få satt opp eggen på nytt?


Stisykling har høyere oppløsning enn dataspill.
Re: knivsliping [Re: Morten DMR] #904234 19/03/2010 17:00
Registrert: Apr 2002
Innlegg: 19,900
larsb Offline
Bjolsen Zeit
Offline
Bjolsen Zeit
Registrert: Apr 2002
Innlegg: 19,900
Jeg har et sett med jukseslipesaker fra Lansky:
http://www.lanskysharpeners.com/LKC03.php

Eller mitt er egentlig en kopi, uansett lar det deg sette opp en fantastisk egg på en gjerdestolpe om du ønsker.
Ellers reklamerte denne selvbevisste karen for sine egne kunnskaper, men han har visst slutta med å ta i mot til sliping: http://www.knivmakeriet.no/
Uansett står det litt nyttig info om sliping på sidene der.



LarsB

Redigert av larsb; 19/03/2010 17:03.
Re: knivsliping [Re: Morten DMR] #904235 19/03/2010 17:01
Registrert: May 2007
Innlegg: 1,569
Jokis Offline
Ivrig
Offline
Ivrig
Registrert: May 2007
Innlegg: 1,569

Re: knivsliping [Re: Morten DMR] #904237 19/03/2010 17:01
Registrert: Apr 2007
Innlegg: 5,541
oivindg Offline
Søk hjelp!
Offline
Søk hjelp!
Registrert: Apr 2007
Innlegg: 5,541
Jeg ville sjekket med noen leverandører av storkjøkkenutstyr, de bør vite hvor du kan få slipt kniven din. Du må i alle fall ikke kaste den!

Jeg kjøpte meg slipestein i fjor, etter å ha prøvd "alt" av slipestål og knivslipere for kjøkkenbruk. Jeg synes at mine kniver blir like gode som nye (eller bedre, for å være ærlig) etter en runde på slipesteinen. Hvis du ikke finner noen proffer som kan gjøre jobben, så kan jeg prøve å slipe den for deg. Hadde vært moro å prøvd å slipe en Masahiro.(Uten noen som helst slags garanti, jeg har ikke veldig peiling på kniver.)

Øivind


21:53
Ride a stiffee and feel the earth move | NOTS | Advarsel! Innlegget kan inneholde ironi.
Re: knivsliping [Re: Jokis] #904240 19/03/2010 17:06
Registrert: Jun 2006
Innlegg: 1,383
Morten DMR Offline OP
Veteran
OP Offline
Veteran
Registrert: Jun 2006
Innlegg: 1,383
Det så jo ikke så dumt ut. Men tror det er ganske hardt stål i eggen, pluss et par småhakk. Er det noe problem for denne lanskyfansy saken?


Stisykling har høyere oppløsning enn dataspill.
Re: knivsliping [Re: Morten DMR] #904242 19/03/2010 17:09
Registrert: Jun 2006
Innlegg: 1,383
Morten DMR Offline OP
Veteran
OP Offline
Veteran
Registrert: Jun 2006
Innlegg: 1,383
Så foresten en episode av "hvordan den lages" på discovery for en tid tilbake, hvor de lagde keramiske kniver. Noen som har prøvd en sånn en?


Stisykling har høyere oppløsning enn dataspill.
Re: knivsliping [Re: Morten DMR] #904248 19/03/2010 17:18
Registrert: Apr 2007
Innlegg: 5,541
oivindg Offline
Søk hjelp!
Offline
Søk hjelp!
Registrert: Apr 2007
Innlegg: 5,541
Ellers ser det ut som at skarpekniver.com forhandler Masahiro. Kanskje de kan slipe kniven din?

Øivind


21:53
Ride a stiffee and feel the earth move | NOTS | Advarsel! Innlegget kan inneholde ironi.
Re: knivsliping [Re: Morten DMR] #904253 19/03/2010 17:22
Registrert: Jul 2006
Innlegg: 4,939
progres Offline
Besatt
Offline
Besatt
Registrert: Jul 2006
Innlegg: 4,939
jeg kjøpte en slik en

ikke hatt ukvass kniv i huset siden.

Re: knivsliping [Re: oivindg] #904254 19/03/2010 17:24
Registrert: Jul 2008
Innlegg: 1,033
HM1100 Online
Ringrev
Online
Ringrev
Registrert: Jul 2008
Innlegg: 1,033
Det er uansett mulig å prøve selv først. Hvis man legger et vanlig fuktet (vann/spytt) bryne på bordet foran seg og prøver å skjære syltynne skiver av brynet med den sløve kniven, like mange ganger på hver side av eggen, blir resultatet ofte hårskjærende bra. Kniven på brynet, ikke brynet på kniven altså...

Re: knivsliping [Re: progres] #904256 19/03/2010 17:28
Registrert: Apr 2007
Innlegg: 5,541
oivindg Offline
Søk hjelp!
Offline
Søk hjelp!
Registrert: Apr 2007
Innlegg: 5,541
Sitat: progres
jeg kjøpte en slik en
Jeg kjøpte lillebroren. ICON_SMILE Flotte maskiner, begge to, selv om den store er et hakk mer gedigen.

Øivind


21:53
Ride a stiffee and feel the earth move | NOTS | Advarsel! Innlegget kan inneholde ironi.
Re: knivsliping [Re: oivindg] #904271 19/03/2010 17:59
Registrert: Jun 2006
Innlegg: 10,633
perbl Offline
More than words
Offline
More than words
Registrert: Jun 2006
Innlegg: 10,633
Heisann.

Jeg har Globalkniver sjøl, som også har veldig hardt stål. Jeg har glimrende erfaring med å benytte en Spyderco Sharpmaker på min, fikk en sløv kniv barberskarp på første forsøk, og jeg har ikke peil på knivsliping. Ikke kast den, gi den heller til meg ICON_WINK

Eventuelt kan løsningen bestilles her: http://www.knifecenter.com/kc_new/store_detail.html?s=SP204MF

Spydercoen funker glimrende på det meste jeg har brukt den til, inkludert 10kr-kniver fra Rema jeg også har fått skarpe for artighets skyld, men de holder sjelden eggen særlig lenge i forhold til de bedre knivene mine. Er det store hakk bør du nok kanskje sende den inn, men for småting tror jeg du kan få til et bra resultat med spydercoen.


Per B.
Re: knivsliping [Re: perbl] #904278 19/03/2010 18:12
Registrert: Aug 2007
Innlegg: 889
bk Offline
Ringrev
Offline
Ringrev
Registrert: Aug 2007
Innlegg: 889
Jeg har en Masahiro kniv og har kun brukt en slik en:

http://www.papyrus.no/PartDetail.aspx?q=p:1579141;c:40005

Den blir barber skarp. Sliperen klarer ikke å slipe opp for slue kniver.

Masahiro importøren er også en kjent knivsliper. Holder til på Tjøme.

Re: knivsliping [Re: bk] #904281 19/03/2010 18:16
Registrert: Jun 2006
Innlegg: 10,633
perbl Offline
More than words
Offline
More than words
Registrert: Jun 2006
Innlegg: 10,633
Nettopp det er grunnen til at jeg heller ville valgt en sak med løse steiner ala Spydercoen, den har hvertfall klart å slipe opp veldig sløve kniver her, og ifølge manualen skal den også klare å sette opp "nye" egger på kniver som ikke har hatt det så godt. Det er bl.a både 40 graders og 30 graders spor for steinene, der man bruker sistnevnte for å revitalisere eggen før man "runder" den av med 40, hvis jeg forsto konseptet korrekt.


Per B.
Re: knivsliping [Re: perbl] #904299 19/03/2010 18:42
Registrert: Jun 2006
Innlegg: 1,383
Morten DMR Offline OP
Veteran
OP Offline
Veteran
Registrert: Jun 2006
Innlegg: 1,383
Da skal jeg nok ikke kaste den, men gi den en sjans til. Mye bra tips her.


Stisykling har høyere oppløsning enn dataspill.
Re: knivsliping [Re: Morten DMR] #904302 19/03/2010 18:50
Registrert: Aug 2007
Innlegg: 7,358
Knirkekne Offline
Søk hjelp!
Offline
Søk hjelp!
Registrert: Aug 2007
Innlegg: 7,358
Du må se om det er et konveks eller rett egg...
Deretter er det et vell av guider på nett :-)

F.eks DISSE.

Jeg kjøper Morakniver og pensjonerer de til oppussingsutstyr når de blir ekle.


Strange women lying in ponds distributing swords is no basis for a system of government.
Re: knivsliping [Re: Knirkekne] #904340 19/03/2010 20:15
Registrert: Jun 2006
Innlegg: 1,383
Morten DMR Offline OP
Veteran
OP Offline
Veteran
Registrert: Jun 2006
Innlegg: 1,383
Sitat: Knirkekne

Jeg kjøper Morakniver og pensjonerer de til oppussingsutstyr når de blir ekle.


He he. jeg er rørlegger og pensjonerer morakniver til smør/leverposteikniv når de har blitt sløve etter å rense soilmuffer til dasser. monkey


Stisykling har høyere oppløsning enn dataspill.
Re: knivsliping [Re: Knirkekne] #904343 19/03/2010 20:19
Registrert: Jan 2006
Innlegg: 371
L
laurids Offline
Entusiast
Offline
Entusiast
L
Registrert: Jan 2006
Innlegg: 371
DICK har masser av ssaker for slikt. Selv bruker jeg denne til å slipe det meste. Til og med barberkniven (4-5 ganger i året). Med litt øvelse får man knivene sylskarpe. Det krever imidlertid litt innsats for å få dreisen på det..


I won't drink and dial anymore.
Re: knivsliping [Re: laurids] #904400 19/03/2010 21:49
Registrert: Apr 2009
Innlegg: 1,232
TeddyTrB Offline
Veteran
Offline
Veteran
Registrert: Apr 2009
Innlegg: 1,232
Sitat: laurids
DICK har masser av ssaker for slikt. Selv bruker jeg denne til å slipe det meste. Til og med barberkniven (4-5 ganger i året). Med litt øvelse får man knivene sylskarpe. Det krever imidlertid litt innsats for å få dreisen på det..


Jeg tror dette er stedet å starte. Har selv hatt Tormek som Polarbike linker til i 15-10 år, men til kjøkkenkniven så funker et godt bryne, litt tolmodighet og til slutt en omgang med stålet (eller flere stål)
Det som er viktig er å alltid holde samme vinkel på kniven når du sliper, dette kommer med øvelse. Litt som HM100 beskriver. Global har en slags klemme man kan sette på kniven for å få riktig vinkel om man er usikker. Når man til sist tar kniven på stålet så skal denne vinkelen være litt brattere enn eggen man har slipt på bryne eller sten.
Kniver til forskjellig bruk skal ha forskjellig vinkel... Men det er for viderekommende og ikke så mye til hjemmebruk.

Men kast for all del ikke kniven!
Hva med å ta den med til nærmeste storkjøkken eller kjøttskjære bedrift. Der jeg jobber er det ansatt en mann til å slipe kniver :-)


/Audun
Re: knivsliping [Re: TeddyTrB] #904936 21/03/2010 11:01
Registrert: Jul 2006
Innlegg: 384
evenstuen Offline
Entusiast
Offline
Entusiast
Registrert: Jul 2006
Innlegg: 384
Spyderco er veldig bra og om du ikke vil handle den på nett pleier de å ha den inne her


Øyvind

Re: knivsliping [Re: evenstuen] #904997 21/03/2010 13:11
Registrert: Mar 2006
Innlegg: 2,820
GeirEivind Offline
Besatt
Offline
Besatt
Registrert: Mar 2006
Innlegg: 2,820
Det ser ut som noen her synes det er direkte morsomt å kvesse kniver, har en knivholder full av underholdning her!

Re: knivsliping [Re: GeirEivind] #905214 21/03/2010 20:29
Registrert: Apr 2007
Innlegg: 5,541
oivindg Offline
Søk hjelp!
Offline
Søk hjelp!
Registrert: Apr 2007
Innlegg: 5,541
Sitat: GeirEivind
Det ser ut som noen her synes det er direkte morsomt å kvesse kniver, har en knivholder full av underholdning her!
Mange rare hobbyer, ja. ICON_SMILE

Øivind


21:53
Ride a stiffee and feel the earth move | NOTS | Advarsel! Innlegget kan inneholde ironi.
Re: knivsliping [Re: oivindg] #905827 22/03/2010 22:00
Registrert: May 2008
Innlegg: 192
Vingen Offline
Tørr bak øra
Offline
Tørr bak øra
Registrert: May 2008
Innlegg: 192
Kontakt sliperiet i tønsberg, han er dyktig på Masahiro


Women really do rule the world.
They just haven't figured it out yet.
When they do, and they will, we're all in big big trouble
Re: knivsliping [Re: oivindg] #905832 22/03/2010 22:14
Registrert: Jun 2006
Innlegg: 10,633
perbl Offline
More than words
Offline
More than words
Registrert: Jun 2006
Innlegg: 10,633
Sitat: oivindg
Mange rare hobbyer, ja. ICON_SMILE
Øivind


Tja, noen hobby er det nå ikke, men jeg ser ikke på det å vedlikeholde og å ha skarpe kniver på kjøkkenet som noe særlig særere enn f.eks å putte dingser i allerede gode kaffemaskiner for å oppnå ytterst subtile smaksforskjeller ICON_SMILE


Per B.
Re: knivsliping [Re: perbl] #905901 23/03/2010 07:22
Registrert: Oct 2008
Innlegg: 2,606
NjalVM Offline
Besatt
Offline
Besatt
Registrert: Oct 2008
Innlegg: 2,606
Det er tre ting som er viktig her i livet:
Gode sko
God seng
Gode knivar på kjøkenet

(Det vil seie: Det er tre av tinga som er viktig, men Folk Flest(TM) har undervurdert viktigheita av...)

Redigert av NjalVM; 23/03/2010 10:10. Rediger grunn: mangla vesentlige ord for å få fram meining med siste setning..

Vaskar kleda mine sjølv...
Re: knivsliping [Re: Morten DMR] #905916 23/03/2010 07:51
Registrert: Aug 2002
Innlegg: 31,744
G
GeirK Offline
More than words
Offline
More than words
G
Registrert: Aug 2002
Innlegg: 31,744
Jeg tror kanskje du har gjort en feil ved å bruke vanlig slipestål. Etter hva MAC-importøren forteller meg, SKAL japanske kniver slipes med keramisk slipestav. Jeg har to MAC-kniver som har vært i daglig bruk i tre år. De får seg en jevnlig omgang med keramikkstokken og er akkurat like skarpe som da de var nye.


"The more false we destroy, the more room there will be for the true."
- Robert Green Ingersoll
Re: knivsliping [Re: NjalVM] #905918 23/03/2010 07:52
Registrert: Aug 2002
Innlegg: 31,744
G
GeirK Offline
More than words
Offline
More than words
G
Registrert: Aug 2002
Innlegg: 31,744
Sitat: NjalVM
Det er tre ting som er viktig her i livet:
Gode sko
God seng
Gode knivar på kjøkenet

(Det vil seie: Det er tre ting som er viktig, men Folk Flest(TM) har undervurdert viktigheita av...)

Hvis jeg blir invitert til å hjelpe til med å lage middag hos noen, tar jeg med mine egne kniver.


"The more false we destroy, the more room there will be for the true."
- Robert Green Ingersoll
Re: knivsliping [Re: NjalVM] #905922 23/03/2010 07:55
Registrert: Jul 2006
Innlegg: 4,939
progres Offline
Besatt
Offline
Besatt
Registrert: Jul 2006
Innlegg: 4,939
Sitat: NjalVM
Det er tre ting som er viktig her i livet:
Gode sko
God seng
Gode knivar på kjøkenet



tøv og vas.
det er
kvinnfolk
kvinnfolk
også en liten bette røykalaks

- det må du da vite fra før av

Re: knivsliping [Re: GeirK] #905991 23/03/2010 09:09
Registrert: Jun 2006
Innlegg: 10,633
perbl Offline
More than words
Offline
More than words
Registrert: Jun 2006
Innlegg: 10,633
Sitat: GeirK
Jeg tror kanskje du har gjort en feil ved å bruke vanlig slipestål. Etter hva MAC-importøren forteller meg, SKAL japanske kniver slipes med keramisk slipestav. Jeg har to MAC-kniver som har vært i daglig bruk i tre år. De får seg en jevnlig omgang med keramikkstokken og er akkurat like skarpe som da de var nye.


Dette gjelder hvertfall for Global, da de har så hardt stål at et ordinært slipestål har problemer med å gjøre jobben i motsetning til mykere kniver som f.eks Victorinox.


Per B.
Re: knivsliping [Re: perbl] #905995 23/03/2010 09:12
Registrert: Dec 2003
Innlegg: 11,314
Arne_And Offline
More than words
Offline
More than words
Registrert: Dec 2003
Innlegg: 11,314
Jeg har hørt at de fleste japanske kniver har ganske mykt stål, mens Global har et uvanlig hardt stål. Jeg bruker keramisk slipestein på mine Global og Sabatier og det funker utmerket.



Re: knivsliping [Re: Arne_And] #906009 23/03/2010 09:29
Registrert: Sep 2009
Innlegg: 1,520
ELO73 Offline
Ivrig
Offline
Ivrig
Registrert: Sep 2009
Innlegg: 1,520
Google fortalte meg dette:
http://www.skjerp-deg.no/

Har aldri sendt noe dit selv, men tror jeg hørte et nitime-intervju med henne på P1 en gang om det kan være et kvalitetsstempel...

Redigert av ELO73; 23/03/2010 09:30.
Side 1 av 2 1 2

Moderator  support