Like uhøytidelig forskning fra utlandet gir meg inntrykk av at man i hvert fall i en del land sikter mot 20-21 grader som ønskelig/ideal.
Det er jo en viss forskjell om varrmestrålingen gjenom vinduene kommer fra -20 omgivelser enn +3 omgivelser. Det første krever høyere lufttemperatur inne for samm komfortniva som det siste
Absolutt.
Det er også en viss forskjell av å bo i et hus bygd i stein isf. tre, varmestråling gjennom vinduer i et hus med enkelt glass isf. dobbelt/trippelt, et hus med få 'strategisk' plasserte gasskaminer isf. flere elektriske varmepunkt, gulvvarme eller sentralfyring (regner med at du vet hvilken av de to valgene er mer vannlig utenfor Norge).
Men du har sikkert lagt merke til at jeg startet med "ikke sikkert at det har vært forsket grundig" og fortsetter med "uhøytidelig" og "like uhøytidelig". Og du vet nok også at vi bor i et urbanisert land med lang kystlinje og at folk i urbaniserte land med kystlinje akkurat gjør det, nemlig bosette seg langs kysten hvor det som regel hersker kystklima og at temperaturer under -20 over lang tid ikke er typisk hverdagskost for et kystklima, og at kystområdet i Norge som har størst befolkningstetthet og 'kaldeste kystklima', nemlig Oslo har en gjennomsnittstemperatur i januar på -5 til -6 grader; langt unna -20.
Ja, det er mange faktorer å ta hensyn til i grundig forskning, om du vil argumentere for at nordmenn ikke har det så varmt inne og er edruelige energiforbrukere.
(NB! for de som kanskje ikke vet det, en del av de ovennevnte valgene som enkeltglass eller dobbelt er omtrent like vanlige som nordmenn som opplever temparaturer på -20 over lang tid, ikke normalen altså.)
For de som er interessert i forskning rundt utfordringene lav-inntektshusholdninger har med tanke på ENØK er denne et greit utgangspunkt for sammenligning:
https://www.europarl.europa.eu/RegData/etudes/STUD/2016/595339/IPOL_STU(2016)595339_EN.pdf
Den passer nok bedre i den andre strømtråden, men jeg regner med at de fleste er innom begge.