Jeg har levd i trua på at kaffebønner er ferskvare, 3 uker osv, gjelder det andre «regler» for espresso?
Så lengde de er i uåpna pakning funker de noen måneder. Jeg får gjennom ca 80-120 gram om dagen i disse hjemmekontor-dager. Da varer jo ikke en kilo mer enn maks to uker.
Hverdagsbønner til bruk i f eks melkebaserte drikker er jeg ikke like kresen på som bønner til bruk på brygg. Så lenge det er pakket med enveisventil uten oksygen kan det lagres en god stund. Det viktige er at de pakkes uten oksygen, oksygenet er største bidragsyter til forringelse på kaffebønner. Det blir selvsagt et problem hvis man bruker veldig lang tid på å få unna en kilo når det åpnes... men ok.
Og så holder jeg meg generelt unna å handle fra leverandører som selger bønner uten oksygenbeskyttende innpakning (hei hei kaffebrenneriet), samt leverandører ala starbucks som kun selger gamle bønner. Starbucks har på snedig måte klart å vende det til noe positivt; når bønnene blir gamle oksideres de og utvikler olje, hos starbucks er det som en måte å utvikle smaker på...
Her det det V60 som er standarden. Vi drikker aldri kaffe med melk. For ett år siden valgte vi på hjemmekontoret å kun gå for top-notch kaffe fra mindre brennerier. Selvfølgelig mest for nytelsens skyld, men også for å støtte lokale mindre bedrifter. Den er best ca. én uke etter brenning og bør drikkes opp i løpet av tre-fire uker. Den fineste kaffen vakuumpakker jeg i passende posjoner.
Bor 50m unna SRW, så det er blitt mest kaffe derfra. Svipper gjerne nedom for en pose etter å ha levert i barnehage og skole.
T.W. er også i nabolaget, så de blir brukt en del. Det var faktisk der jeg kjøpte ny kvern i fjor sommer. Den som Tim Wendelboe selv har satt sitt stempel på.
Av og til har vi også noe fra Kaffa Oslo, de oppe på Ryen. Litt billigere, men veldig bra.
Har nylig bedt om en månedlig pose fra Kaffebox. Håper å få treffe på mye spennende.
Alt dette for V60, Aeropress og Clever. For espresso, nå også med melk av og til, venter vi til skillsa mine blir bedre før vi går for kaffe fra slike leverandører.
Nå for tida, for bryggekaffe, går det i Kaffebox, Maridalen Brenneri og av og til en pose fra Fuglen. Som nødkaffe hvis jeg har gått tom blir det en pose evergood-bønner. For espresso til melkebaserte drikker til hverdags (blir som regel en latte til frokost) har det gått mye i jacobs italian roast, de halvkilospakkene man får hos f.eks. kiwi. Skal teste litt lavazza og sånt.
Skjønner at jeg har sett meg litt blind på filosofien på ferskbrent bønner til kr 159,- pr 250g. Ser at de fleste kaffebrenneriene selger 1kg gode bønner for ca 300kr. Hva med å porsjonere små poser i frysen?
Skjønner at jeg har sett meg litt blind på filosofien på ferskbrent bønner til kr 159,- pr 250g. Ser at de fleste kaffebrenneriene selger 1kg gode bønner for ca 300kr. Hva med å porsjonere små poser i frysen?
Oppbevarer kiloen i en skuff. Etter åpnet bruker jeg en IKEA poseklype på posen. Det anbefales vel ikke å ta kaffen ut av original-posen?
Skjønner at jeg har sett meg litt blind på filosofien på ferskbrent bønner til kr 159,- pr 250g. Ser at de fleste kaffebrenneriene selger 1kg gode bønner for ca 300kr. Hva med å porsjonere små poser i frysen?
Oppbevarer kiloen i en skuff. Etter åpnet bruker jeg en IKEA poseklype på posen. Det anbefales vel ikke å ta kaffen ut av original-posen?
Bønnene skal i minst mulig grad utsettes for oksygen, så å ikke tømme dem ut av posen er nok smart. Har du en Soda Stream maskin kan du gi et godt puff med CO2 før du setter på klypa eller drar igjen ziplocken.
Dette var jo ikke meningen! Det ser ut til at å bruke Wilfa Uniform kverna for både V60 og espresso ikke er helt enkelt. Jeg har fått merkbart lengre bryggetider på V60, som resulterer i for dårlig smak.
Det virker som det legger seg igjen for mye finstøvet kaffe etter å ha kvernet for espresso. Selv om jeg 'flusher' gjennom med kaffe før jeg kverner for V60, virker det som om det allikevel kommer for mye fint med.
Den kverner bra nok for begge, men spesielt etter en del kverning for espresso samles det opp for mye rester til å direkte hoppe over til V60. Heldigvis er det ikke veldig mye jobb åpne den opp for å børste ut, men det er noe jeg gjerne vil slippe.
Har vel egentlig aldri tenkt på Wilfa Uniform som en kvern for espresso, men skal innrømme jeg ikke kjenner den godt nok, den fungerer sikkert bra til begge. Generelt er det vel også litt slik at keramiske knviblader er å foretrekke for espresso, stålblader å foretrekke for bryggekaffe, selv om 'begge fungerer til begge'. Har selv endt opp med to kverner, ferdig innstilt...
Ang diskusjonen om lagring av bønner vs oksidering: tenkte nevne at oksygenfrie lagringsbokser tydeligvis er en greie , kalles gjerne 'vacuum canister', F. eks. har kaffebox et par varianter; https://www.kaffebox.no/product-category/bryggeutstyr/storage/
Har vel egentlig aldri tenkt på Wilfa Uniform som en kvern for espresso, men skal innrømme jeg ikke kjenner den godt nok, den fungerer sikkert bra til begge. Generelt er det vel også litt slik at keramiske knviblader er å foretrekke for espresso, stålblader å foretrekke for bryggekaffe, selv om 'begge fungerer til begge'. Har selv endt opp med to kverner, ferdig innstilt...
Helt rett. Jeg har ikke kjøpt den til espresso. Men det er den beste jeg har og etter sigende av de lærde kverner den bra/fint nok for espresso.
Problemet er at den er vanskelig å fininnstille - det er for langt mellom hakkene. Derfor justerer jeg med mengden kaffe ved espressobrygging.
Men nå tok jeg altså ut 2-3 gram med kaffestøv, så hyppig rensing ved espressobruk er nok viktig.
Redigert av Furu; 16/04/202108:22. Rediger grunn: rensing
Konkludera med at mine krav til kaffi er ein smule begrensa Men fascinerandes å lese andres "nivå". (Har dog ei Wilfa Svart og variera litt mellom Aeropress, Moccakanne og presskanne)
Har vel egentlig aldri tenkt på Wilfa Uniform som en kvern for espresso, men skal innrømme jeg ikke kjenner den godt nok, den fungerer sikkert bra til begge. Generelt er det vel også litt slik at keramiske knviblader er å foretrekke for espresso, stålblader å foretrekke for bryggekaffe, selv om 'begge fungerer til begge'. Har selv endt opp med to kverner, ferdig innstilt...
Helt rett. Jeg har ikke kjøpt den til espresso. Men det er den beste jeg har og etter sigende av de lærde kverner den bra/fint nok for espresso.
Problemet er at den er vanskelig å fininnstille - det er for langt mellom hakkene. Derfor justerer jeg med mengden kaffe ved espressobrygging.
Men nå tok jeg altså ut 2-3 gram med kaffestøv, så hyppig rensing ved espressobruk er nok viktig.
Vi har løst det med to kverner - En Wilfa Svart til filter og en egen espresso-kvern i tillegg. Bruker gjerne forskjellige bønner til de applikasjonene også.
Har vel egentlig aldri tenkt på Wilfa Uniform som en kvern for espresso, men skal innrømme jeg ikke kjenner den godt nok, den fungerer sikkert bra til begge. Generelt er det vel også litt slik at keramiske knviblader er å foretrekke for espresso, stålblader å foretrekke for bryggekaffe, selv om 'begge fungerer til begge'. Har selv endt opp med to kverner, ferdig innstilt...
Helt rett. Jeg har ikke kjøpt den til espresso. Men det er den beste jeg har og etter sigende av de lærde kverner den bra/fint nok for espresso.
Problemet er at den er vanskelig å fininnstille - det er for langt mellom hakkene. Derfor justerer jeg med mengden kaffe ved espressobrygging.
Men nå tok jeg altså ut 2-3 gram med kaffestøv, så hyppig rensing ved espressobruk er nok viktig.
Vi har løst det med to kverner - En Wilfa Svart til filter og en egen espresso-kvern i tillegg. Bruker gjerne forskjellige bønner til de applikasjonene også.
To kverner her også. En gammel Rancilio Rocky har blitt nedgradert til å lage filterkaffe og presskanne, og en Mazzer Mini gjør espressojobben. Mazzer'n er altså så deilig mye bedre enn Rocky, fin og jevn og fluffy kaffe, ikke klumpete og ujevn kornstørrelse som fra Rockyen. Mye lettere å få lik kaffe hver gang, og både mindre bitter og mer aromatisk espresso.
Jeg gikk litt tilsvarende vei med min Rancilio Rocky, som jeg hadde i over 20 år. Fra å fungere 'double duty' over en god periode til å bli brukt på filterkaffe når ønske om god/ enda bedre espressokvern ble sterkt nok til å rettferdiggjøre budsjettet. Min Rocky ble sendt til de evige jaktmarker (les: buret for småelektrisk på nærmeste avfallsstasjon) for bare noen uker siden. Det startet med litt dårlig kontakt på ledningen. Når jeg skulle skru opp og sjekke hva greia var - om jeg kunne fikse det selv, og plugga inn støpselet, fikk jeg et mini-inferno av smell, flammer og røyk. Kombinasjonen av dårlig kontakt og det å sette kverna opp-ned var tydeligvis nok. Selv gode prosumer-produkter varer ikke evig. Her var det noe i elektronikken som tok kvelden. Så da ble det ny brygg-kvern også. Men jeg hadde Rocky'en i over 20 år. Bytta kniver på den halvveis.
Av standard-bønner synes jeg Lavazzo Oro gir best resultat: https://www.oluf.no/lavazza-oro-1-kg Men disse er jo like dyre hos Oluf som bønner fra norske nisjebrennere.
Jeg pleier å kjøpe med noen kilo Oro de gangene jeg er i Italia, men det er jo lenge siden nå.
Av standard-bønner synes jeg Lavazzo Oro gir best resultat: https://www.oluf.no/lavazza-oro-1-kg Men disse er jo like dyre hos Oluf som bønner fra norske nisjebrennere.
Jeg pleier å kjøpe med noen kilo Oro de gangene jeg er i Italia, men det er jo lenge siden nå.
Jeg gikk litt tilsvarende vei med min Rancilio Rocky, som jeg hadde i over 20 år. Fra å fungere 'double duty' over en god periode til å bli brukt på filterkaffe når ønske om god/ enda bedre espressokvern ble sterkt nok til å rettferdiggjøre budsjettet. Min Rocky ble sendt til de evige jaktmarker (les: buret for småelektrisk på nærmeste avfallsstasjon) for bare noen uker siden. Det startet med litt dårlig kontakt på ledningen. Når jeg skulle skru opp og sjekke hva greia var - om jeg kunne fikse det selv, og plugga inn støpselet, fikk jeg et mini-inferno av smell, flammer og røyk. Kombinasjonen av dårlig kontakt og det å sette kverna opp-ned var tydeligvis nok. Selv gode prosumer-produkter varer ikke evig. Her var det noe i elektronikken som tok kvelden. Så da ble det ny brygg-kvern også. Men jeg hadde Rocky'en i over 20 år. Bytta kniver på den halvveis.
Byttet ut min Rocky for 3 år siden. Da ble den solgt videre etter 7 eller 8 års tjeneste - inkludert et bytte av kvernbladene. Byttet til Rocket Faustino. Ekstremt stor forskjell i støy. Også ganske stor forskjell i kvernefart. Faustinoen har jeg stilt inn på 15 sekunder for dypt blindfilter på 20-22 gram og 12,3 sekunder for 18-20 grams dobbelfilter. Rockyen brukte gjerne 30 sekunder+ på 12-15 gram. Faustinoen er også enhåndsvennlig. Var litt klønete med to-håndsfunksjonen på Rocky.
Vi har løst det med to kverner - En Wilfa Svart til filter og en egen espresso-kvern i tillegg. Bruker gjerne forskjellige bønner til de applikasjonene også.
Funny, da har du gått akkurat samme vei som meg. Eller iallefall nesten, det er storebroren Fausto jeg har ser jeg... tror ikke Faustino var på markedet når jeg kjøpte, hvis ikke hadde det nok blitt den. Har rukket å ta ut 1062 double shots siden anskaffelsen, sier den digitale telleren :-)
Kjøpte en Knock aergrind for «zen-opplevelsen» du nevner tange, ypperlig til å ha med tur, hytta og helger med god tid. En god investering for å minne enn på å sette litt ekstra pris på den gode koppen med digg kaffe!
Er det noen som har bestilt varer fra Kaffekapslen.no som har mottatt noe? Jeg bestilte varer sist mandag og forsendelsen er registrert av Postnord, men ikke mottatt av dem ennå.
Er det noen som har bestilt varer fra Kaffekapslen.no som har mottatt noe? Jeg bestilte varer sist mandag og forsendelsen er registrert av Postnord, men ikke mottatt av dem ennå.
Tok en liten uke. Den sto som 'ikke mottatt' helt frem til den var klar til å hentes.
Kjøpte en Knock aergrind for «zen-opplevelsen» du nevner tange, ypperlig til å ha med tur, hytta og helger med god tid. En god investering for å minne enn på å sette litt ekstra pris på den gode koppen med digg kaffe!
Den zen-opplevelsen kommer jeg til å søke etter andre steder. Hadde en Hario kvern for noen år siden for bruk til V60. Det var mye jobb for litt kaffe.... Satte batteridrillen på den til slutt, men da ble kvernsteinene fort slitt ut. Kverner og vakuumpakker hjemme, før jeg drar på tur i skogen...
Er det noen som har bestilt varer fra Kaffekapslen.no som har mottatt noe? Jeg bestilte varer sist mandag og forsendelsen er registrert av Postnord, men ikke mottatt av dem ennå.
Tok en liten uke. Den sto som 'ikke mottatt' helt frem til den var klar til å hentes.
Plutselig ble det en oppdatering i går kveld, kan trolig hentes senere i dag.