Forrige tråd
Neste tråd
Print tråd
Side 3 av 4 1 2 3 4

Pizzaovn

Re: Pizzaovn [Re: GeirK] #2654087 24/03/2021 10:10
Registrert: Aug 2002
Innlegg: 31,744
G
GeirK Offline
More than words
Offline
More than words
G
Registrert: Aug 2002
Innlegg: 31,744
Rugbrød stekt i Ooni fyrt med grillkull. Jeg innbiller meg at så tjukk og smakfull skorpe er det vanskelig å få til i en stekovn.

[Linket bilde]


"The more false we destroy, the more room there will be for the true."
- Robert Green Ingersoll
Re: Pizzaovn [Re: Oppmannen] #2654107 24/03/2021 11:19
Registrert: May 2013
Innlegg: 1,348
T
TrondAM Offline
Veteran
Offline
Veteran
T
Registrert: May 2013
Innlegg: 1,348
Steikeovn og brød i jerngryte vil jo kunne bli ganske bra av erfaring, men ja. Ikkje forsøkt i pizzaovn, frista å skaffe ICON_SMILE

Redigert av TrondAM; 24/03/2021 11:20.
Re: Pizzaovn [Re: TrondAM] #2654132 24/03/2021 12:29
Registrert: Aug 2002
Innlegg: 31,744
G
GeirK Offline
More than words
Offline
More than words
G
Registrert: Aug 2002
Innlegg: 31,744
Sitat: TrondAM
Steikeovn og brød i jerngryte vil jo kunne bli ganske bra av erfaring, men ja. Ikkje forsøkt i pizzaovn, frista å skaffe ICON_SMILE


Dette blir bedre enn grytebrød imho fordi det blir mer og bedre skorpe. Men langt mer jobb selvsagt. Her må det både eltes og formes og tennes på. I tillegg må brøet snus jevnlig i ovnen.


"The more false we destroy, the more room there will be for the true."
- Robert Green Ingersoll
Re: Pizzaovn [Re: Oppmannen] #2654845 26/03/2021 22:41
Registrert: Aug 2002
Innlegg: 31,744
G
GeirK Offline
More than words
Offline
More than words
G
Registrert: Aug 2002
Innlegg: 31,744
Satay chicken grillet i pizzaovnen med støpejernsform under og flammer over. Blir ikke samme smak som grillet over kull, men så slipper man å fyre opp to dingser.

Thailandskinspirert peanøttsaus på pizzaen sammen mozarella, ovennevnte kylling, ananas (!), paprika, rødløk, vårløk og cashewnøtter. Mye koriander på etter steking.

Her kan en variere i det uendelige - dritgodt blir det uansett.
[Linket bilde]


"The more false we destroy, the more room there will be for the true."
- Robert Green Ingersoll
Re: Pizzaovn [Re: Oppmannen] #2654846 26/03/2021 22:58
Registrert: Apr 2019
Innlegg: 1,172
S
Stupfull Offline
Ringrev
Offline
Ringrev
S
Registrert: Apr 2019
Innlegg: 1,172
Bruker de bli brent?

Re: Pizzaovn [Re: Stupfull] #2654855 27/03/2021 01:57
Registrert: Jul 2009
Innlegg: 3,194
V
vehe Offline
Besatt
Offline
Besatt
V
Registrert: Jul 2009
Innlegg: 3,194
Sitat: Stupfull
Bruker de bli brent?


Det kommer helt an på kokken. Det mange driter seg ut på er dårlig deig og manglende kontroll på flammen så man får skitten røyk på pizzaen med dertil smak.

Re: Pizzaovn [Re: Stupfull] #2654860 27/03/2021 07:21
Registrert: Aug 2002
Innlegg: 31,744
G
GeirK Offline
More than words
Offline
More than words
G
Registrert: Aug 2002
Innlegg: 31,744
De blir brent hvis du ikke snur dem ofte. De tar ca 60 sekunder å steke en pizza, så den bør snues hvert 10.-15. sekund. Deigen tar faktisk fyr hvis den ligger for lenge. Det skjedde med den første jeg lagde fordi jeg ikke skjønte hvor fort det faktisk går.


"The more false we destroy, the more room there will be for the true."
- Robert Green Ingersoll
Re: Pizzaovn [Re: Oppmannen] #2654924 27/03/2021 19:00
Registrert: Aug 2011
Innlegg: 1,502
E
eirikbk Offline
Ivrig
Offline
Ivrig
E
Registrert: Aug 2011
Innlegg: 1,502
Hva er den beste oppskriften på pizzabunn?
Holder meg til pizzastein på gassgrill enn så lenge, men selv det blir mye bedre enn stekeovn.

Re: Pizzaovn [Re: eirikbk] #2654934 27/03/2021 22:14
Registrert: Jul 2005
Innlegg: 912
jag Offline
Ringrev
Offline
Ringrev
Registrert: Jul 2005
Innlegg: 912
Sitat: eirikbk
Hva er den beste oppskriften på pizzabunn?

Finnes det en fasit på det?

Jeg har forsøkt 8 og 24 timers variantene her, https://pizzamani.no/pizzadeig-den-ultimate-oppskrift/
Begge gir veldig god bunn.
Jeg hadde ikke samme meltyper til 8 og 24 timers blandingen, men 24 timers varianten var mer spenstig og lettere å lage bunn av.


"I never understood wind"
- Donald Trump
Re: Pizzaovn [Re: jag] #2655032 28/03/2021 19:28
Registrert: Aug 2011
Innlegg: 1,502
E
eirikbk Offline
Ivrig
Offline
Ivrig
E
Registrert: Aug 2011
Innlegg: 1,502
Sitat: jag
Sitat: eirikbk
Hva er den beste oppskriften på pizzabunn?

Finnes det en fasit på det?

Jeg har forsøkt 8 og 24 timers variantene her, https://pizzamani.no/pizzadeig-den-ultimate-oppskrift/
Begge gir veldig god bunn.
Jeg hadde ikke samme meltyper til 8 og 24 timers blandingen, men 24 timers varianten var mer spenstig og lettere å lage bunn av.


Nei, naturligvis ikke, men regner med at folk som bruker så mye tid og energi på en ovn også har fått noen favoritter på bunnoppskrifter.
Takk for tips!

Re: Pizzaovn [Re: eirikbk] #2655035 28/03/2021 20:20
Registrert: Jun 2009
Innlegg: 918
J
jørgm Offline
Ringrev
Offline
Ringrev
J
Registrert: Jun 2009
Innlegg: 918
Min deigoppskrift: 550g mel (helst Caputo), 390g kaldt vann, 1/2 ts pizzagjær, 5-7gr salt, 1ss olje. Eltes minst 15 min, og får heve på benken 5-6 timer. Deles i 3 emner som balles opp og legges i kjøleskap noen timer. Bakes ut med litt semulegryn på benken og stekes på stål under grillelement.

Helt sikkert ikke verdens beste deig, men for oss med pizza-planleggingshorisont på timer i stedet for dager, så holder det i alle fall å komme på det om morgenen.

Ellers litt fascinert av folk som nerder så innmari på pizzadeig og illustrerer med en bolle med tomatsauskrater på. Men er man først og fremst glad i deig så passer det vel ;-)

Re: Pizzaovn [Re: jørgm] #2655042 28/03/2021 21:09
Registrert: Aug 2002
Innlegg: 31,744
G
GeirK Offline
More than words
Offline
More than words
G
Registrert: Aug 2002
Innlegg: 31,744
Sitat: jørgm
Min deigoppskrift: 550g mel (helst Caputo)


Hvilke konkrete forskjeller opplever du dersom du feks bruker Dallari isteden - som er tilgjengelig i vanlige matbutikker og ikke har samme nerdestatus?


"The more false we destroy, the more room there will be for the true."
- Robert Green Ingersoll
Re: Pizzaovn [Re: GeirK] #2655107 29/03/2021 10:01
Registrert: Mar 2020
Innlegg: 976
A
Appelsin Offline
Ringrev
Offline
Ringrev
A
Registrert: Mar 2020
Innlegg: 976
Sitat: GeirK

Hvilke konkrete forskjeller opplever du dersom du feks bruker Dallari isteden - som er tilgjengelig i vanlige matbutikker og ikke har samme nerdestatus?


Meny er jo en relativt normal butikk? Utover det så er det jo interessant å vite hvor stor forskjell folk mener det er på mel, nerdemel eller ikke. Men saken er jo mye den at Caputo har en hel masse forskjellige mel... Og dallari har noen forskjellige... Selv er jeg for lite systematisk til å funnet ut hva som betyr noe.

Hvilket mel bruker du GeirK?

Re: Pizzaovn [Re: Oppmannen] #2655119 29/03/2021 10:37
Registrert: Apr 2010
Innlegg: 4,079
G
Gråstein Online
Besatt
Online
Besatt
G
Registrert: Apr 2010
Innlegg: 4,079
Faen ta dere, alle sammen!

For å sitere Leonard Hofstader fra Big Bang Theory: "I was a perfectly happy, geeky, li'l lonely guy and you've ruined me."

Her har jeg gått rundt og tenkt jeg lager perfekt pizza. Bruker spesialmel (men det er jo bare Kiwi-varianten..) og lar den heve både her og der i laaaang tid (men det er jo bare tre timer) osv.

Nå må jeg i stedet bruke påsken på å lese meg opp for å forstå mine egne begrensninger. Så var dette et perfekt eksempel på den gamle grafen som viser forholdet mellom faktisk kunnskap og selvopplevd kunnskap: Man må over et visst kunnskapsnivå før man forstår at man faktisk ikke vet en dritt :-)

Re: Pizzaovn [Re: GeirK] #2655123 29/03/2021 10:49
Registrert: Jun 2009
Innlegg: 918
J
jørgm Offline
Ringrev
Offline
Ringrev
J
Registrert: Jun 2009
Innlegg: 918
Sitat: GeirK
Sitat: jørgm
Min deigoppskrift: 550g mel (helst Caputo)


Hvilke konkrete forskjeller opplever du dersom du feks bruker Dallari isteden - som er tilgjengelig i vanlige matbutikker og ikke har samme nerdestatus?


Har brukt både Dallari, Møllerens og de fleste andre typene jeg har funnet i «vanlig» butikk. Jeg mener at Caputo-melet jeg har brukt (den blå) tåler litt mer væske, og blir mer elastisk (kan trekkes ut tynt slik at du kan se gjennom den), samt mindre klissete å jobbe med og enklere å strekke ut til bunn. Skal prøve meg på den rosa Caputo-varianten «Nuvola» denne uka. Tror det er den som egentlig er mest pizzavennlig, men har bare fått tak i den blå tidligere. Stort sett synes jeg at tipo 0 er vesentlig bedre enn tipo 00 til pizza, og velger feks grønn Dallari over blå.

Elting er en nøkkel hvis man ikke har dager å bruke. Gikk fra Kitchenaid til Ankarsrum i vinter, og det har vært en åpenbaring (for alle typer deig).

Re: Pizzaovn [Re: Appelsin] #2655124 29/03/2021 10:57
Registrert: Aug 2002
Innlegg: 31,744
G
GeirK Offline
More than words
Offline
More than words
G
Registrert: Aug 2002
Innlegg: 31,744
Sitat: Appelsin
Sitat: GeirK

Hvilke konkrete forskjeller opplever du dersom du feks bruker Dallari isteden - som er tilgjengelig i vanlige matbutikker og ikke har samme nerdestatus?


Meny er jo en relativt normal butikk? Utover det så er det jo interessant å vite hvor stor forskjell folk mener det er på mel, nerdemel eller ikke. Men saken er jo mye den at Caputo har en hel masse forskjellige mel... Og dallari har noen forskjellige... Selv er jeg for lite systematisk til å funnet ut hva som betyr noe.

Hvilket mel bruker du GeirK?


Har bare prøvd Dallari


"The more false we destroy, the more room there will be for the true."
- Robert Green Ingersoll
Re: Pizzaovn [Re: jørgm] #2655125 29/03/2021 10:59
Registrert: Aug 2002
Innlegg: 31,744
G
GeirK Offline
More than words
Offline
More than words
G
Registrert: Aug 2002
Innlegg: 31,744
Sitat: jørgm
Gikk fra Kitchenaid til Ankarsrum i vinter, og det har vært en åpenbaring (for alle typer deig).


Jeg har en Ankarsum fra den tiden den het Electrolux. Jeg synes den er helt håpløs. En må bruke masse manuell innsats for å få deigen til å elte skikkelig. For det meste sklir den bare på bunnen av bollen og når den først begynner å ta, kryper den opp langs eltekroken og griser til armen som holder denne.


"The more false we destroy, the more room there will be for the true."
- Robert Green Ingersoll
Re: Pizzaovn [Re: Oppmannen] #2655128 29/03/2021 11:12
Registrert: May 2013
Innlegg: 1,348
T
TrondAM Offline
Veteran
Offline
Veteran
T
Registrert: May 2013
Innlegg: 1,348
Deig/mjøl har blitt nevnt..men kva er favorittsausen?

Personleg er det for tomatbasert ein variant av sausen nevnt her:
https://coop.no/mega/oppskrifter/pasta/spaghetti-alla-puttanesca-er-en-genial-pastarett

Redigert av TrondAM; 29/03/2021 11:14.
Re: Pizzaovn [Re: Gråstein] #2655132 29/03/2021 11:31
Registrert: Jun 2010
Innlegg: 231
Nire Offline
Entusiast
Offline
Entusiast
Registrert: Jun 2010
Innlegg: 231
Sitat: Gråstein
Faen ta dere, alle sammen!

For å sitere Leonard Hofstader fra Big Bang Theory: "I was a perfectly happy, geeky, li'l lonely guy and you've ruined me."

Her har jeg gått rundt og tenkt jeg lager perfekt pizza. Bruker spesialmel (men det er jo bare Kiwi-varianten..) og lar den heve både her og der i laaaang tid (men det er jo bare tre timer) osv.


Spot on.

Føler på det samme, men føler også på at en del eksperter her forsøker å gi et svar på noe som ikke kan svares på.

Jeg er ikke på gram-nivå på mel og vann, men omtrentlig % hydrasjon. Siden jeg har laget en del pizza så vet jeg at fuktighet i mel og temperaturnyanser gir store forskjeller. Derfor må jeg tilpasse. Aldri samme blanding for samme resultat. Da ville det vært enkelt.

Re: Pizzaovn [Re: GeirK] #2655140 29/03/2021 12:42
Registrert: Jul 2006
Innlegg: 796
bstein Offline
Ringrev
Offline
Ringrev
Registrert: Jul 2006
Innlegg: 796
Sitat: GeirK
Sitat: jørgm
Gikk fra Kitchenaid til Ankarsrum i vinter, og det har vært en åpenbaring (for alle typer deig).


Jeg har en Ankarsum fra den tiden den het Electrolux. Jeg synes den er helt håpløs. En må bruke masse manuell innsats for å få deigen til å elte skikkelig. For det meste sklir den bare på bunnen av bollen og når den først begynner å ta, kryper den opp langs eltekroken og griser til armen som holder denne.


Jeg har en Elextrolux Assistent N4 fra begynnelsen på 60-tallet. Det mest fascinerende er at denne maskinen funker utmerket 60 år etter den ble produsert. Uannsett, min erfaring er å begynne med alt det våte og så tilsette melet etterhvert. Da opplever jeg at eltingen går så meget bedre og det er lettere å justere deigen våt/tørr nok til å få dreisen på den! Som du sier så må være litt klissete slik at den henger såvidt det er i kanten på bollen.

Jeg bruker forresten eltekroken på brøddeiger (ca 1kg mel) og rulle/skrape på mindre pizzadeiger (type 3-400g mel).

Redigert av bstein; 29/03/2021 13:30.
Re: Pizzaovn [Re: Oppmannen] #2655161 29/03/2021 15:42
Registrert: Jul 2005
Innlegg: 912
jag Offline
Ringrev
Offline
Ringrev
Registrert: Jul 2005
Innlegg: 912
Jeg vurderer en vedfyrt pizzaovn til late dager på terassen.
Foreløpig har jeg sett på Ooni KaruOoni Karu og Gruue Pizzaboks 2Gruue Pizzaboks 2.
De ligger i samme prisleie, og ser for meg ut til å være ganske like.
Fordelen med Gruue sin, er at det kan settes inn roterende pizzasten, for å kunne rotere pizza under steking.
Ooni sin kan gjøres om til å gå på gass, det tror jeg ikke er aktuelt for min del.

Er det noen som har erfaring med Ooni vs Grue Pizzaboks 2?

PS. anbefaler å forsøke 8-timers varianten av oppskriften jeg linket til i tidligere innlegg, den fungerer veldig bra med Tipo-00, fra kjøpmannen på hjørnet.
/Jan


"I never understood wind"
- Donald Trump
Re: Pizzaovn [Re: Oppmannen] #2655182 29/03/2021 17:49
Registrert: Jul 2006
Innlegg: 796
bstein Offline
Ringrev
Offline
Ringrev
Registrert: Jul 2006
Innlegg: 796
Forresten, noen som har prøvd Ovnen Vollvik selger? Virker prisgunstig: https://www.lovenorway.no/products/pizzaovn-cozze-til-gass

Re: Pizzaovn [Re: GeirK] #2655189 29/03/2021 18:16
Registrert: Jun 2009
Innlegg: 918
J
jørgm Offline
Ringrev
Offline
Ringrev
J
Registrert: Jun 2009
Innlegg: 918
Sitat: GeirK
Sitat: jørgm
Gikk fra Kitchenaid til Ankarsrum i vinter, og det har vært en åpenbaring (for alle typer deig).


Jeg har en Ankarsum fra den tiden den het Electrolux. Jeg synes den er helt håpløs. En må bruke masse manuell innsats for å få deigen til å elte skikkelig. For det meste sklir den bare på bunnen av bollen og når den først begynner å ta, kryper den opp langs eltekroken og griser til armen som holder denne.


Bruker deigrulle og ikke den metallkroken. Funker gull, og gjør seg helt selv. Kitchenaid og Kenwood må gjetes og skrapes og følges opp etter min erfaring.

Re: Pizzaovn [Re: jørgm] #2655197 29/03/2021 19:09
Registrert: Aug 2002
Innlegg: 31,744
G
GeirK Offline
More than words
Offline
More than words
G
Registrert: Aug 2002
Innlegg: 31,744
Sitat: jørgm

Bruker deigrulle og ikke den metallkroken. Funker gull, og gjør seg helt selv. Kitchenaid og Kenwood må gjetes og skrapes og følges opp etter min erfaring.


Aha. Den bruker jeg bare til kjøttdeig. Begynner du med væske eller tørt?


"The more false we destroy, the more room there will be for the true."
- Robert Green Ingersoll
Re: Pizzaovn [Re: GeirK] #2655206 29/03/2021 20:11
Registrert: Jun 2009
Innlegg: 918
J
jørgm Offline
Ringrev
Offline
Ringrev
J
Registrert: Jun 2009
Innlegg: 918
Sitat: GeirK

Aha. Den bruker jeg bare til kjøttdeig. Begynner du med væske eller tørt?


Bruker stort sett bare rulla (med kantskrapa) til det meste av deig. Synes det er enklere å starte med vann, men begge deler funker.

Re: Pizzaovn [Re: Oppmannen] #2655288 30/03/2021 12:23
Registrert: Dec 2003
Innlegg: 11,314
Arne_And Offline
More than words
Offline
More than words
Registrert: Dec 2003
Innlegg: 11,314
Vi har Ankarsrum og har aldri hatt problemer med elting. Du bruker både deigkniven og eltekroken Geir?

Redigert av Arne_And; 30/03/2021 12:24.


Re: Pizzaovn [Re: Arne_And] #2655317 30/03/2021 18:27
Registrert: Aug 2002
Innlegg: 31,744
G
GeirK Offline
More than words
Offline
More than words
G
Registrert: Aug 2002
Innlegg: 31,744
Sitat: Arne_And
Vi har Ankarsrum og har aldri hatt problemer med elting. Du bruker både deigkniven og eltekroken Geir?

Ja. Deigkniven gjør ingen forskjell når deigen ligger helt stille krøllet rundt eltekroken og sklir på bunnen av bollen. Heller kan jeg ikke se hvordan den kan forhindre at deigen skrur seg oppover eltekroken i spiral og til slutt møter festearmen øverst.


"The more false we destroy, the more room there will be for the true."
- Robert Green Ingersoll
Re: Pizzaovn [Re: Oppmannen] #2655337 30/03/2021 20:31
Registrert: Jul 2006
Innlegg: 796
bstein Offline
Ringrev
Offline
Ringrev
Registrert: Jul 2006
Innlegg: 796
Har faktisk testet svigers sin noe nyere assistent og den har en vinkel på eltekroken som gjør at deigen jobber seg oppover som GeirK beskriver. Dette problemet har jeg ikke med kroken på min N4 (som er av denne typen: https://www.finn.no/bap/forsale/ad.html?finnkode=212439913). Kan virke som at den 45grader vinkelen på kroken er en del av problemet. Det ble vel kanskje vel mye Assistent-nerding....

Re: Pizzaovn [Re: GeirK] #2655363 31/03/2021 05:30
Registrert: Apr 2007
Innlegg: 33,748
baronKanon Offline
Valgets kvaler
Offline
Valgets kvaler
Registrert: Apr 2007
Innlegg: 33,748
Sitat: GeirK
Sitat: jørgm
Gikk fra Kitchenaid til Ankarsrum i vinter, og det har vært en åpenbaring (for alle typer deig).


Jeg har en Ankarsum fra den tiden den het Electrolux. Jeg synes den er helt håpløs. En må bruke masse manuell innsats for å få deigen til å elte skikkelig. For det meste sklir den bare på bunnen av bollen og når den først begynner å ta, kryper den opp langs eltekroken og griser til armen som holder denne.

Helt enig! Samboer dro denne inn i forholdet, og selv om det er jeg som bruker denne mest, er det ikke med glede.

Leser på beskrivelsen av deigrullen at deigkroken egner seg best for større deiger. Det er også min erfaring. Man må ha en stor deig for at kroken skal funke. Prøver deigrullen neste gang!


-Kristian
http://instagram.com/kreckhoff
Albatross!

Brems - smil - si hei!
Re: Pizzaovn [Re: baronKanon] #2655366 31/03/2021 05:59
Registrert: Aug 2002
Innlegg: 31,744
G
GeirK Offline
More than words
Offline
More than words
G
Registrert: Aug 2002
Innlegg: 31,744
Prøvde deigrullen på en større deig i går. Det gikk OK, men væsken må i først, tror jeg. Melet ble presset opp på toppen av rulla under tørrblandingen (det kunne jeg unngått med å stramme skruen slik at den ikke gikk langs kanten). Når melet ble til deig, sendte den en liten dusj med mel utover benken hver gang deigen passerte og den spratt tilbake mot kanten.


"The more false we destroy, the more room there will be for the true."
- Robert Green Ingersoll
Side 3 av 4 1 2 3 4

Moderator  support 

Terrengsykkel utgis av Fri Flyt AS | Postboks 4767 Nydalen, 0421 Oslo | Tlf: 22 04 46 00
Ansvarlig redaktør: Erlend Sande | Redaktør: Kristoffer Kippernes Utstyrsredaktør: Øyvind Aas
Salg og marked: Alexander Hagen | Daglig leder: Audun Holmøy Røhrt
Nettsiden er utviklet av Fri Flyt Byrå