Forrige tråd
Neste tråd
Print tråd
Side 1 av 2 1 2

Juleribbe spesial?

Juleribbe spesial? #2642783 20/12/2020 18:13
Registrert: May 2003
Innlegg: 2,466
Furu Offline OP
/Stig
OP Offline
/Stig
Registrert: May 2003
Innlegg: 2,466
Her det ble det brått karantenejul, da hele klassetrinnet til veslejenta ble definert som nærkontakt til en voksenperson med smitte på skolen.

Så nå skal vår lille familie være uten besteforeldre, onkler og tanter. Da åpner muligheten seg for å gjøre noe spesielt ut av svineribba ICON_LAUGH
Både jeg og fruen eksperimenterer gjerne med dette. Vi trenger ikke ta helt av, men noe mer enn salt og pepper må til.

Hva er dine gode tips til å lage en minnerik svineribbe?


Stig

Re: Juleribbe spesial? [Re: Furu] #2642784 20/12/2020 18:19
Registrert: Feb 2014
Innlegg: 6,417
larsdx Offline
Søk hjelp!
Offline
Søk hjelp!
Registrert: Feb 2014
Innlegg: 6,417
Hva vil du oppnå med å eksperimentere med krydder? Hvis målet er en relativt tradisjonell julemiddag ville jeg heller prioritert langtidssteking og bruke tid på tilbehøret.

Re: Juleribbe spesial? [Re: Furu] #2642785 20/12/2020 18:19
Registrert: Mar 2011
Innlegg: 295
M
MrAlfred Online
Entusiast
Online
Entusiast
M
Registrert: Mar 2011
Innlegg: 295
Denne er veldig god, men er jo ikke akkurat tradisjonell

https://www.fvn.no/nyheter/lokalt/i/Qz67R/dette-er-mye-bedre-enn-klassisk-juleribbe

Re: Juleribbe spesial? [Re: Furu] #2642786 20/12/2020 18:23
Registrert: Oct 2013
Innlegg: 807
B
BRD Offline
Ringrev
Offline
Ringrev
B
Registrert: Oct 2013
Innlegg: 807
Hva med å dra på med litt tradisjonelle krydder?
Muskat, ingefær, nellik og stjerneanis gir deilig kjøtt og sjy

Re: Juleribbe spesial? [Re: Furu] #2642787 20/12/2020 18:57
Registrert: May 2014
Innlegg: 435
M
ML1 Offline
Entusiast
Offline
Entusiast
M
Registrert: May 2014
Innlegg: 435
kok svinet i cola

Re: Juleribbe spesial? [Re: larsdx] #2642788 20/12/2020 19:14
Registrert: May 2003
Innlegg: 2,466
Furu Offline OP
/Stig
OP Offline
/Stig
Registrert: May 2003
Innlegg: 2,466
Sitat: larsdx
Hva vil du oppnå med å eksperimentere med krydder? Hvis målet er en relativt tradisjonell julemiddag ville jeg heller prioritert langtidssteking og bruke tid på tilbehøret.
Eneste målet er å prøve noe nytt denne julen. Bare morro, da situasjonen er kjip nok.
Tilbehøret er absolutt en del av det hele. Tar gjerne gode tips på dette også.


Stig

Re: Juleribbe spesial? [Re: MrAlfred] #2642789 20/12/2020 19:17
Registrert: May 2003
Innlegg: 2,466
Furu Offline OP
/Stig
OP Offline
/Stig
Registrert: May 2003
Innlegg: 2,466
Sitat: MrAlfred
Denne er veldig god, men er jo ikke akkurat tradisjonell

https://www.fvn.no/nyheter/lokalt/i/Qz67R/dette-er-mye-bedre-enn-klassisk-juleribbe
Denne skal prøves! Kanskje ikke nå til jul, men den trillet rett inn på lista.
Sist vi hadde ribbe var det bl a med vannmelon og koriander etter tips fra Ommundsen på Plah.


Stig

Re: Juleribbe spesial? [Re: BRD] #2642790 20/12/2020 19:18
Registrert: May 2003
Innlegg: 2,466
Furu Offline OP
/Stig
OP Offline
/Stig
Registrert: May 2003
Innlegg: 2,466
Sitat: BRD
Hva med å dra på med litt tradisjonelle krydder?
Muskat, ingefær, nellik og stjerneanis gir deilig kjøtt og sjy

Gode smaker dette! Høres bra ut ICON_SMILE


Stig

Re: Juleribbe spesial? [Re: ML1] #2642792 20/12/2020 19:19
Registrert: May 2003
Innlegg: 2,466
Furu Offline OP
/Stig
OP Offline
/Stig
Registrert: May 2003
Innlegg: 2,466
Sitat: ML1
kok svinet i cola

Fortell mer...?


Stig

Re: Juleribbe spesial? [Re: Furu] #2642794 20/12/2020 19:45
Registrert: May 2014
Innlegg: 435
M
ML1 Offline
Entusiast
Offline
Entusiast
M
Registrert: May 2014
Innlegg: 435
Skulle gjerne hatt oppskrift til deg jeg, men fikk den selv servert en jul med tradisjonelt tilbehør. God og passende sødme til kjøttet.
Ble beskrevet som ribbe kokt i cola. (stekt etterpå)

Re: Juleribbe spesial? [Re: Furu] #2642795 20/12/2020 19:45
Registrert: Jul 2017
Innlegg: 6,936
A
anonym22 Offline
Anonym22
Offline
Anonym22
A
Registrert: Jul 2017
Innlegg: 6,936

Re: Juleribbe spesial? [Re: Furu] #2642796 20/12/2020 19:58
Registrert: Feb 2014
Innlegg: 6,417
larsdx Offline
Søk hjelp!
Offline
Søk hjelp!
Registrert: Feb 2014
Innlegg: 6,417
Sitat: Furu
Sitat: larsdx
Hva vil du oppnå med å eksperimentere med krydder? Hvis målet er en relativt tradisjonell julemiddag ville jeg heller prioritert langtidssteking og bruke tid på tilbehøret.
Eneste målet er å prøve noe nytt denne julen. Bare morro, da situasjonen er kjip nok.
Tilbehøret er absolutt en del av det hele. Tar gjerne gode tips på dette også.



Hvis du vil prøve noe heeeelt annet så lagde jeg tidligere i desember ribbe glasert i hoisin med denne salatenog perfekt kokt ris. Gjorde ikke noe spesielt med kjøttet utover salg o pepper, sausen tilfører nok smak.

Til jul i år tror jeg at jeg har tenkt å lage langtidsstekt ribbe og helstekt and med relativt tradisjonelt tilbehør, hjemmelaget rødkål, rosenkål surret i litt bacon, epler og svisker samt litt fiken + poteter surret i andefett.

Re: Juleribbe spesial? [Re: Furu] #2642802 20/12/2020 21:33
Registrert: May 2003
Innlegg: 2,466
Furu Offline OP
/Stig
OP Offline
/Stig
Registrert: May 2003
Innlegg: 2,466
Måtte bla litt i den nye boka til Hellstrøm.
Der har han en med bl a tomater og salvie.
Den ser jo også digg ut!


Stig

Re: Juleribbe spesial? [Re: Furu] #2642807 21/12/2020 07:20
Registrert: Jul 2015
Innlegg: 2,377
E
eOpseth Offline
Ivrig
Offline
Ivrig
E
Registrert: Jul 2015
Innlegg: 2,377
Hellstrøm har en asiatisk utgave også, veldig bra.

Ellers enig med tidligere taler, langtidssteking er "the shit" når det kommer til ribbe. Damp den med alu-folie og svoren ned i 45 minutt @ 180 grader, og da kan du evnt. bruke andre kryddere eller smaker i kraften du damper i. Deretter ut av ovnen, og la den steke på 90 grader så lenge du gidder, minst 6-7 timer. 1 time før du skal spise, skru opp på 230 grader, og se svor-magi. Hvile minst en halvtime.


It is by riding a bicycle that you learn the contours of a country best, since you have to sweat up the hills and can coast down them – Ernest Hemingway
Re: Juleribbe spesial? [Re: Furu] #2642808 21/12/2020 07:51
Registrert: Oct 2004
Innlegg: 1,726
Howard Offline
Ivrig
Offline
Ivrig
Registrert: Oct 2004
Innlegg: 1,726
Her i huset har vi det skøy med å streame NRK sin juleribbe minutt for minutt. Å følge den oppskriften og tids-/temeraturskjema ha vi fått bedre ribbe enn vi har laget selv eller fått servert noensinne før! ...og svirrn blir perfekt!
Noe annet spennende, men som jeg ikke har prøvd selv, er å skjære bort svoren(!) på ribba. La fettet være igjen og stek det crispy mot slutten.

Re: Juleribbe spesial? [Re: Furu] #2642845 21/12/2020 13:00
Registrert: Feb 2002
Innlegg: 20,828
sykkeloyvind Offline
More than words
Offline
More than words
Registrert: Feb 2002
Innlegg: 20,828
Langtidsstekt er kanskje allerede prøvd? Etter at jeg begynte med det har jeg fått en helt annen ide av hva sprø svor og mørt kjøtt faktisk kan være.
I fjor ble ikke bare sprøen svor - den blåste seg opp og ble som baconcrisp. Vesentlig lettere å tygge enn sprø-seig flat svor.

https://www.nrk.no/mat/langtidsstekt-ribbe-1.13282509


Øyvind Aas
Kollisjonsdukke i permisjon
Re: Juleribbe spesial? [Re: Furu] #2642886 21/12/2020 23:12
Registrert: Jul 2013
Innlegg: 8,750
Hoaas Offline
Søk hjelp!
Offline
Søk hjelp!
Registrert: Jul 2013
Innlegg: 8,750
Kan varmt anbefale asiatisk ribbe med glaze. Den ble storfavoritt her i huset etter et vennejulebord for et par år siden. Fantastisk gode smaker, en frisk salat og en helt annen metthetsfølelse enn tradisjonell juleribbe hvor man blir litt ekkelmett.
Har siden laget mange varianter med forskjellig type glaze og salat.

Søk ribbe med glaze på matprat, så finner du den

Redigert av Hoaas; 21/12/2020 23:13.

You are what you eat...mmm nuts
Re: Juleribbe spesial? [Re: sykkeloyvind] #2642897 22/12/2020 08:16
Registrert: Jun 2012
Innlegg: 3,260
J
JoachimV Offline
Besatt
Offline
Besatt
J
Registrert: Jun 2012
Innlegg: 3,260
Sitat: sykkeloyvind
Langtidsstekt er kanskje allerede prøvd? Etter at jeg begynte med det har jeg fått en helt annen ide av hva sprø svor og mørt kjøtt faktisk kan være.
I fjor ble ikke bare sprøen svor - den blåste seg opp og ble som baconcrisp. Vesentlig lettere å tygge enn sprø-seig flat svor.

https://www.nrk.no/mat/langtidsstekt-ribbe-1.13282509


Interessant. Dillemaet her er ønske om Jamies "pork belly" og han gjør det motsatt, går hardt ut og så ned på temperatur. Antar Pork belly er ribbe.

https://www.youtube.com/watch?v=ZlgWCXycjk4






Re: Juleribbe spesial? [Re: Furu] #2642898 22/12/2020 08:20
Registrert: Nov 2003
Innlegg: 10,685
gare Offline
More than words
Offline
More than words
Registrert: Nov 2003
Innlegg: 10,685
Jeg har pleid å følge Hellstrøm sin oppskrift, og særlig på rødvinskokte julefrukter.

Kok en blanding av tørket frukt (fiken, aprikoser, rosiner) i rødvin og noen spiseskjeer rødvinseddik i ca en halv time, eller til væsken er fordampet.


Apatien i samfunnet er økende, og ingen bryr seg.
Re: Juleribbe spesial? [Re: JoachimV] #2642899 22/12/2020 08:25
Registrert: Jul 2013
Innlegg: 8,750
Hoaas Offline
Søk hjelp!
Offline
Søk hjelp!
Registrert: Jul 2013
Innlegg: 8,750
Sitat: JoachimV
Sitat: sykkeloyvind
Langtidsstekt er kanskje allerede prøvd? Etter at jeg begynte med det har jeg fått en helt annen ide av hva sprø svor og mørt kjøtt faktisk kan være.
I fjor ble ikke bare sprøen svor - den blåste seg opp og ble som baconcrisp. Vesentlig lettere å tygge enn sprø-seig flat svor.

https://www.nrk.no/mat/langtidsstekt-ribbe-1.13282509


Interessant. Dillemaet her er ønske om Jamies "pork belly" og han gjør det motsatt, går hardt ut og så ned på temperatur. Antar Pork belly er ribbe.

https://www.youtube.com/watch?v=ZlgWCXycjk4


Det er like mange meninger om hvordan man får sprø svor som det er kokker. En lokal kokkdjevel her oppe mener at bare man bruker nok salt så får man sprø svor. En annen lar ribba steke første timen med svoren fullstendig dekket med salt, for å trekke ut fuktigheta av svoren = meget crisp svor. Langtidssteking, saltsteking, nok salt, grillelementer osv osv. Det finnes nok mange veier til sprø svor.


You are what you eat...mmm nuts
Re: Juleribbe spesial? [Re: Hoaas] #2642901 22/12/2020 08:31
Registrert: Jun 2012
Innlegg: 3,260
J
JoachimV Offline
Besatt
Offline
Besatt
J
Registrert: Jun 2012
Innlegg: 3,260
Sitat: Hoaas

Det er like mange meninger om hvordan man får sprø svor som det er kokker.


Naturligvis.. ICON_TONGUE

Ikke så opptatt av svoren, det er viktigere med en mør og god, smakfull og saftig ribbe.

Redigert av JoachimV; 22/12/2020 08:31.





Re: Juleribbe spesial? [Re: Hoaas] #2642902 22/12/2020 08:36
Registrert: Jul 2015
Innlegg: 2,377
E
eOpseth Offline
Ivrig
Offline
Ivrig
E
Registrert: Jul 2015
Innlegg: 2,377
Sitat: Hoaas

Det er like mange meninger om hvordan man får sprø svor som det er kokker. En lokal kokkdjevel her oppe mener at bare man bruker nok salt så får man sprø svor. En annen lar ribba steke første timen med svoren fullstendig dekket med salt, for å trekke ut fuktigheta av svoren = meget crisp svor. Langtidssteking, saltsteking, nok salt, grillelementer osv osv. Det finnes nok mange veier til sprø svor.


Annet triks er å ha litt natriumbikarbonat sammen med salt på svoren, det bryter ned svinehuden ytterligere slik at den popper lettere etterpå. Og natriumbikarbonat smaker ingenting.


It is by riding a bicycle that you learn the contours of a country best, since you have to sweat up the hills and can coast down them – Ernest Hemingway
Re: Juleribbe spesial? [Re: eOpseth] #2642907 22/12/2020 09:24
Registrert: Jun 2007
Innlegg: 310
stalsan Offline
Entusiast
Offline
Entusiast
Registrert: Jun 2007
Innlegg: 310
Sitat: eOpseth


Annet triks er å ha litt natriumbikarbonat sammen med salt på svoren, det bryter ned svinehuden ytterligere slik at den popper lettere etterpå. Og natriumbikarbonat smaker ingenting.


Dvs natron eller bakepulver for de som måtte være interessert...


Ståle
Re: Juleribbe spesial? [Re: sykkeloyvind] #2642912 22/12/2020 09:42
Registrert: Jun 2008
Innlegg: 10,532
Øyvind V Offline
More than words
Offline
More than words
Registrert: Jun 2008
Innlegg: 10,532
Sitat: sykkeloyvind
Langtidsstekt er kanskje allerede prøvd? Etter at jeg begynte med det har jeg fått en helt annen ide av hva sprø svor og mørt kjøtt faktisk kan være.
I fjor ble ikke bare sprøen svor - den blåste seg opp og ble som baconcrisp. Vesentlig lettere å tygge enn sprø-seig flat svor.

https://www.nrk.no/mat/langtidsstekt-ribbe-1.13282509


I samme gate, langtidsstekt ribbe der det er enkelt å få sprø svor, uten bruk av hverken grill eller blåselampe: https://heiamat.no/2014/11/26/verdens-beste-ribbe/

Har fulgt denne oppskriften to år på rad, og det ble perfekt begge gangene. Det ser ut til å ende i katastrofe, men så skjer det noe magisk de siste minuttene. Av en eller annen grunn vil ikke ovnen lenger opp enn 250 grader på slutten her, selv om den egentlig går til 300. Det blir bra likevel, det tar bare bittelitt mer tid.

Kortversjon fra egen kjøreplan:
• Inn i ovnen 08.00 på 180 grader i 45 minutter (til 08.45)
• Ut av ovnen, snu ribba, bygg opp
• Inn i ovnen 09.00 på 90 grader i 7 timer (til 16.00)
• Etter 7 timer, skru opp varmen til 275 grader
• Etter ca 20 minutter popper svoren opp (rundt 16.30)
• Ut av ovnen, hvile i 30-45 minutter (til 17.15)

Redigert av Øyvind V; 22/12/2020 09:44.
Re: Juleribbe spesial? [Re: Furu] #2642945 22/12/2020 13:41
Registrert: Aug 2011
Innlegg: 249
K
Kardam Offline
Entusiast
Offline
Entusiast
K
Registrert: Aug 2011
Innlegg: 249


Grusgubbe og langtursyklist
Re: Juleribbe spesial? [Re: Furu] #2642974 22/12/2020 22:37
Registrert: Feb 2003
Innlegg: 186
U
uzzi Offline
Tørr bak øra
Offline
Tørr bak øra
U
Registrert: Feb 2003
Innlegg: 186
Sat igjen med ei svineribbe til overs etter jul i fjor, og hadde fått nok av typisk juleribbe.

Endte opp med å dampe den i appelsinjuice. Vært spennande og dei fleste i familien syntes det var gode greier! Føltes som det var litt "lettare" å ete denne varianten kontra den tradisjonelle.

Hugsar ikkje heilt oppskrifta, men meinar det var noko i denne duren:

https://www.google.com/amp/s/andreasviestad.no/2016/12/02/ribbe-med-appelsin-ingefaer-og-anis/amp/

Re: Juleribbe spesial? [Re: Furu] #2642995 23/12/2020 10:39
Registrert: Jun 2012
Innlegg: 3,260
J
JoachimV Offline
Besatt
Offline
Besatt
J
Registrert: Jun 2012
Innlegg: 3,260
Desto viktigere enn svor sprø, medisterkaker. Jeg har kjøpt ferdig farse. Hvordan juler jeg den opp med krydder ev andre triks?






Re: Juleribbe spesial? [Re: JoachimV] #2642996 23/12/2020 10:50
Registrert: Aug 2002
Innlegg: 31,744
G
GeirK Offline
More than words
Offline
More than words
G
Registrert: Aug 2002
Innlegg: 31,744
Sitat: JoachimV
Desto viktigere enn svor sprø, medisterkaker. Jeg har kjøpt ferdig farse. Hvordan juler jeg den opp med krydder ev andre triks?

Bedre å lage egen farse av medisterdeig, men litt tørket ingefær og muskat gir en fin piff.


"The more false we destroy, the more room there will be for the true."
- Robert Green Ingersoll
Re: Juleribbe spesial? [Re: GeirK] #2642997 23/12/2020 10:58
Registrert: Jun 2012
Innlegg: 3,260
J
JoachimV Offline
Besatt
Offline
Besatt
J
Registrert: Jun 2012
Innlegg: 3,260
Sitat: GeirK
Sitat: JoachimV
Desto viktigere enn svor sprø, medisterkaker. Jeg har kjøpt ferdig farse. Hvordan juler jeg den opp med krydder ev andre triks?

Bedre å lage egen farse av medisterdeig, men litt tørket ingefær og muskat gir en fin piff.


Noe må man overlate til de som kan det.

Apropo muskat, når jeg handla nå så kødda de det til med muskatnøtt og muskatblomme. Hva er forskjellen?






Re: Juleribbe spesial? [Re: JoachimV] #2642998 23/12/2020 11:26
Registrert: Aug 2002
Innlegg: 31,744
G
GeirK Offline
More than words
Offline
More than words
G
Registrert: Aug 2002
Innlegg: 31,744
Sitat: JoachimV

Hva er forskjellen?

https://www.butikken.net/2018/08/14/forskjellen-pa-muskatnott-og-muskatblomme/

Ellers når du først skal blande inn krydder hadde du greid å blande inn salt, melk og potetmel også. Det er det du blander i medisterdeigen for å lage farse


"The more false we destroy, the more room there will be for the true."
- Robert Green Ingersoll
Side 1 av 2 1 2

Moderator  support