Forrige tråd
Neste tråd
Print tråd
Side 1 av 3 1 2 3

Kaffe anbefaling

Kaffe anbefaling #2592471 23/02/2020 10:21
Registrert: Apr 2012
Innlegg: 3,245
Panda Offline OP
Besatt
OP Offline
Besatt
Registrert: Apr 2012
Innlegg: 3,245
Dette er absolutt ikke snikk snakk. Så helt feil forum egentlig ICON_SMILE

Anbefal meg en god kaffe. Drikker bare 3-4 kopper stempelkaffe ila. uken (i helgene). Kona kjøper en pose fra Kjellberg, gul pose. Smaker ikke noe særlig.

Pris kan godt være astronomisk siden det drikkes så lite.

Re: Kaffe anbefaling [Re: Panda] #2592474 23/02/2020 10:36
Registrert: Oct 2003
Innlegg: 2,419
E
engekri Offline
Ivrig
Offline
Ivrig
E
Registrert: Oct 2003
Innlegg: 2,419
Har den siste tiden hatt en del godt fra Bergen kaffebrenneri. De har nettbutikk. https://www.bergenkaffebrenneri.no/kjopppaanett

En annen enkel løsning er å lære kona til å kjøpe bønner fra kolonihagen på Rema1000. Enkelt og gnake bra synes jeg.

Re: Kaffe anbefaling [Re: Panda] #2592478 23/02/2020 10:44
Registrert: Jul 2013
Innlegg: 3,821
P
Paulus Offline
Besatt
Offline
Besatt
P
Registrert: Jul 2013
Innlegg: 3,821
Det er bedre å kjøpe en tilfeldig kaffe som er er brent uken i forveien enn å holde seg til et bestemt merke som ble brent for et år siden. En kaffeavtale kan kanskje passe deg bra? Alternativt kan du kjøpe en liten pose kaffe ved behov på ditt lokale kaffebrenneri eller kaffebar. Det er mange variabler som avgjør om en kaffe er god. Brennegrad, brennetid, bønner, malegrad og alt dette er personlige preferanser. Når du har kjøpt en del poser med nybrent kaffe vil du etter hvert finne dine preferanser.

Re: Kaffe anbefaling [Re: Panda] #2592490 23/02/2020 15:31
Registrert: Apr 2012
Innlegg: 3,245
Panda Offline OP
Besatt
OP Offline
Besatt
Registrert: Apr 2012
Innlegg: 3,245
Takk for tips.

Re: Kaffe anbefaling [Re: Panda] #2592502 23/02/2020 17:53
Registrert: Jun 2007
Innlegg: 310
stalsan Offline
Entusiast
Offline
Entusiast
Registrert: Jun 2007
Innlegg: 310
Jeg er godt fornøyd med kaffeabo fra kaffebox.no

2 poser ferskbrent kaffe i postkassen hver månede, lysbrent fra ulike norske og nordiske brennerier.


Ståle
Re: Kaffe anbefaling [Re: Panda] #2592503 23/02/2020 17:53
Registrert: Aug 2011
Innlegg: 1,502
E
eirikbk Offline
Ivrig
Offline
Ivrig
E
Registrert: Aug 2011
Innlegg: 1,502
Jeg drikker mye kaffe og det er traktekaffe det går i hjemme morgen og etter middag. Og en kopp aeropress etter lunsj. Hjemme vel og merke.
Jeg liker mørkbrent kaffe og har i lengre tid brukt Zoega Skånerost. Dog er dette vanlig butikkvare, men av disse ferdigkvernede typene ligger svenskene langt foran norsk kaffe.

Re: Kaffe anbefaling [Re: Panda] #2592625 24/02/2020 16:15
Registrert: May 2019
Innlegg: 469
G
Gubbe Offline
Entusiast
Offline
Entusiast
G
Registrert: May 2019
Innlegg: 469
Jeg syns det er vanskelig å komme med anbefaling etter at jeg gikk over til hele bønner og god kvern for mange år siden. Hverdagskaffen var vel alltid Evergood både i filter og presskannemaling. Kjøper den rett som det er som hele bønner også, selv om det finnes bedre i kolonialforretningen din og på nettet.

Re: Kaffe anbefaling [Re: Panda] #2592641 24/02/2020 18:00
Registrert: Aug 2011
Innlegg: 1,502
E
eirikbk Offline
Ivrig
Offline
Ivrig
E
Registrert: Aug 2011
Innlegg: 1,502
Jeg synes Evergood som kokekaffe er god, på kaffekjele. Det brukes på hytta og er nærmest vokst opp på det. Vel, oppvokst med. Men Evergood filterkaffe i Aeropress som jeg prøvde i sommer syntes jeg rett og slett var vondt...

Dette blir som vanlig ikke svar på det trådstarter egentlig spør om, men men.

Re: Kaffe anbefaling [Re: Panda] #2592659 24/02/2020 20:57
Registrert: Apr 2012
Innlegg: 3,245
Panda Offline OP
Besatt
OP Offline
Besatt
Registrert: Apr 2012
Innlegg: 3,245
Ja ja. Det er vel bare å prøve seg litt frem da.

Re: Kaffe anbefaling [Re: Panda] #2592690 25/02/2020 08:37
Registrert: Jun 2010
Innlegg: 130
per-e Offline
Tørr bak øra
Offline
Tørr bak øra
Registrert: Jun 2010
Innlegg: 130
Synes Monsooned Malabar som du bl.a. får på Meny er god. Ikke syrlig, god aroma og passe kraftig.

Re: Kaffe anbefaling [Re: eirikbk] #2592691 25/02/2020 08:45
Registrert: Jun 2008
Innlegg: 10,532
Øyvind V Offline
More than words
Offline
More than words
Registrert: Jun 2008
Innlegg: 10,532
Sitat: eirikbk

Jeg liker mørkbrent kaffe og har i lengre tid brukt Zoega Skånerost.

Samme her. Beste butikk-kaffen synes jeg. Brukes i presskanne og aeropress.

Re: Kaffe anbefaling [Re: Panda] #2592692 25/02/2020 08:59
Registrert: Aug 2011
Innlegg: 1,872
ØysteinS Offline
Ivrig
Offline
Ivrig
Registrert: Aug 2011
Innlegg: 1,872
Brasil Red Ruby, som er mørkbrent og/eller eller blanding av mørk og lys, fra Storm Kaffe i Trondheim er beste kaffen jeg har smakt, noensinne.

Ingen hint av bergamot eller parfymeri, på noe vis.

Re: Kaffe anbefaling [Re: Panda] #2592696 25/02/2020 09:16
Registrert: Oct 2010
Innlegg: 263
O
olelovold Offline
Entusiast
Offline
Entusiast
O
Registrert: Oct 2010
Innlegg: 263
Coop blå, hele bønner. Kvernes rett før brygging, lages med Moccamaster eller V60. Rimelig, godt og lett tilgjengelig.

Re: Kaffe anbefaling [Re: olelovold] #2592700 25/02/2020 09:32
Registrert: May 2019
Innlegg: 469
G
Gubbe Offline
Entusiast
Offline
Entusiast
G
Registrert: May 2019
Innlegg: 469
Sitat: olelovold
Coop blå, hele bønner. Kvernes rett før brygging, lages med Moccamaster eller V60. Rimelig, godt og lett tilgjengelig.


Tiltredes. Som hverdagskaffe er denne nokså uovertruffen, nykvernet i presskanne - hverdagsluksus. (Samme med Evergood hele bønner, som nevnt)

Re: Kaffe anbefaling [Re: eirikbk] #2592703 25/02/2020 09:43
Registrert: Apr 2008
Innlegg: 1,881
S
simson Offline
Ivrig
Offline
Ivrig
S
Registrert: Apr 2008
Innlegg: 1,881
Sitat: eirikbk
Jeg liker mørkbrent kaffe og har i lengre tid brukt Zoega Skånerost.


Liker også den som hverdagskaffe - og plukker også opp IKEAs bønner når jeg er i nærheten. Begge er overraskende gode, gitt prisen.


Tenker å teste ut et kaffeabonnement nå. Har kjøpt i butikk fra Maridalen Brenneri tidligere - noen som har erfaring med abonnementet deres?

Re: Kaffe anbefaling [Re: olelovold] #2592771 25/02/2020 17:58
Registrert: Aug 2011
Innlegg: 1,502
E
eirikbk Offline
Ivrig
Offline
Ivrig
E
Registrert: Aug 2011
Innlegg: 1,502
Sitat: olelovold
Coop blå, hele bønner. Kvernes rett før brygging, lages med Moccamaster eller V60. Rimelig, godt og lett tilgjengelig.


Coop blå er også god ja. Har riktignok bare prøvd som ferdig filtermalt.

På en helautomatisk kaffemaskin med innebygget kverner, så har jeg også god erfaring med Löfbergs Lila (tror jeg det var) i hele bønner. Butikkjøpt i Norge.

Funderer litt på hvorfor svensk masseprodusert kaffe er så mye bedre enn norsk. Tror muligens noe av grunnen er at det er mye finere malt.
Det som dog er trist, men ikke overraskende, er jo at Zoega koster halvparten i Sverige og utvalget er vesentlig større. Norge har litt igjen der...

Re: Kaffe anbefaling [Re: Panda] #2595020 13/03/2020 12:03
Registrert: Nov 2014
Innlegg: 532
B
BigBoben Offline
Avhengig
Offline
Avhengig
B
Registrert: Nov 2014
Innlegg: 532
Hiver meg på her.
Er i gradert pappaperm, som har ført til at jeg nå blir kaffe-nørd...
Wilfa kvern på vei, og Chemex pour over.

Anbefal god kaffi?
Liker godt Evergood Dark Roast, både som filter og presskanne. Tenkte å prøve denne som hele bønner.

Noen andre gode? Gjerne mørkbrent.


Santa Cruz Megatower





Re: Kaffe anbefaling [Re: BigBoben] #2595051 13/03/2020 13:25
Registrert: Nov 2003
Innlegg: 10,685
gare Offline
More than words
Offline
More than words
Registrert: Nov 2003
Innlegg: 10,685
Jeg bruker nå Jacobs utvalge fra Italia. Den heter vel Espresso Italien, og passer meg godt. Brukes til presskanne, har vært benyttet til espresso og skal det igjen den dagen espressomaskinen min er tilbake i virksomhet ICON_WINK


Apatien i samfunnet er økende, og ingen bryr seg.
Re: Kaffe anbefaling [Re: BigBoben] #2595064 13/03/2020 14:08
Registrert: Mar 2006
Innlegg: 6,078
skubisan Offline
Søk hjelp!
Offline
Søk hjelp!
Registrert: Mar 2006
Innlegg: 6,078
Tror ikke det er noe stort poeng å putte mørkbrent kaffe i en Chemex. Det Chemex er bra på er å få fram de subtile smakene i kaffen.

Prøv Jacu i Ålesund. De er bra.

Re: Kaffe anbefaling [Re: Panda] #2595088 13/03/2020 14:46
Registrert: Nov 2014
Innlegg: 532
B
BigBoben Offline
Avhengig
Offline
Avhengig
B
Registrert: Nov 2014
Innlegg: 532
Takker for tips! Og læring! Liker mørkbrent, men kanskje det er pga bruk av Moccamaster trakter?


Santa Cruz Megatower





Re: Kaffe anbefaling [Re: BigBoben] #2595092 13/03/2020 15:06
Registrert: Feb 2002
Innlegg: 20,828
sykkeloyvind Offline
More than words
Offline
More than words
Registrert: Feb 2002
Innlegg: 20,828
Sitat: BigBoben
Takker for tips! Og læring! Liker mørkbrent, men kanskje det er pga bruk av Moccamaster trakter?


Mørkbrent er gjerne mørkbrent for å dekke over feil og usmak i bønnene.

Til trakting/håndtrakting synes jeg bærtørkede bønner gir ekstra rund og fruktig smak. Etiopia er gode på bønner til trakting. F.eks: https://lippe.no/butikk/etiopia-foge-1kg/


Øyvind Aas
Kollisjonsdukke i permisjon
Re: Kaffe anbefaling [Re: Panda] #2595099 13/03/2020 15:19
Registrert: Jun 2010
Innlegg: 1,256
E
EspenS Offline
Veteran
Offline
Veteran
E
Registrert: Jun 2010
Innlegg: 1,256
Tiltredes. Mange sier kjøpekaffe er ´bedre´ i Sverige. Det skyldes blant annet at de gjerne brenner bønnene litt mørkere der, og det er kanskje brennesmaken man da har preferanse for. Og det igjen skyldes forhold som har en lang historie. I gamle dager eksporterte vi mye tørrfisk til Brasil. Det gjorde at vi kunne få mye god arabica tilbake. Over tid har det gjerne vært høyere kvalitet på bønnekvaliteten i blandingene våre enn i nabolandene, sett i forhold til andel arabica osv. Til gjengjeld har land som Sverige pleid å brenne litt mørkere. Det Norge er kjent for i resten av verden nå er ´den nordiske stilen´, veldig fruktig lysbrent kaffe fra bønner med høy kvalitet.

Over til tipsene: når det kommer til kjøpekaffe så er min ´hverdagskaffe´ jacobs espresso italian style for espressomaskinen, bruker det mest i melkebaserte drikker. På filterkaffe så synes jeg evergood hele bønner er fin kvalitet i forhold til pengene. Sånn ellers vil jeg tipse om Maridalen Brenneri som har spesialkaffe på abonnement til god kvalitet og lavere pris enn de fleste andre - flatt 30 kroner på frakt og ikke for dyre poser. For de som sykler i Maridalen så selges det også på Brekke storkiosk. Men det er også mye annet bra - wendelboe, lippe, solberg hansen (som har gratis levering på døra med avisbudet ved to pakker), osv.

Re: Kaffe anbefaling [Re: Panda] #2595108 13/03/2020 16:00
Registrert: Aug 2005
Innlegg: 5,182
runermm Offline
Søk hjelp!
Offline
Søk hjelp!
Registrert: Aug 2005
Innlegg: 5,182
1. Moccamaster har ikke noe med lystbrent eller mørkbrent å gjøre. MM lager begge deler på en god og ukomplisert måte.

2. Svenskene har en veldig mørk tilnærming til kaffe. En kollega av meg med svenske aner insisterer på beksvart kaffe som er brent langt forbi det kjennbare. Han bekrefter teorien om at du liker det du blir vant til.

3. Nordic roast eller Oslo-stilen er svenskenes motpol. Robert Thoresen (Kaffa, Java m.v.) var en av de første som startet med forsiktig brenning tilbake i 2001 (Mocca mikrobrenneri på Briskeby). Senere har dette bredt seg til hele landet og vi har fått brennere med internasjonalt renomme, f.eks Tim Wendelboe.

For denne generasjonen kaffebrennere er ikke bare brenningen sentral, men de har gått mye dypere ned i materien og endt opp hos de enkelte kaffebøndene og har samme lidenskapelig tilnærming til kaffe som vin-entusiastene har til druer og terroir - og hvor brenningen skal lokke fram de stedsegne egenskapene til kaffen. Wendelboe er kanskje den som har tatt dette lengst, se f. eks https://www.instagram.com/timwendelboe/

4. Kaffebærene kan tørkes/foredles på flere måter. Et hovedskille går mellom vasket og bærtørket. Uten å gå i detaljer (noe jeg heller ikke har kunnskap om), så tørkes bærtørket kaffe med fruktkjøttet på. Kjøttet fjernes når det er optimalt tørt. Ved vasket kaffe fjernes fruktkjøttet mekanisk rett etter plukking.

Fruktkjøttet gir smak til kaffebønnen og dermed blir bærtørket kaffe generelt mer svulstig og blomsteraktig. Mange vil hevde at det blir vulgært. Vasket kaffe blir renere og klarere i smaken, men kanskje med mindre dybde. Mange vil hevde at slik kaffe blir delikat.

For egen del liker jeg begge deler, men ikke noe slår en perfekt bærtørket kaffe synes jeg. En slik variant er eksempelvis Tatmara Natural brent av Wendelboe: https://timwendelboe.no/product/tatmara-natural-2020/

Re: Kaffe anbefaling [Re: sykkeloyvind] #2595129 13/03/2020 17:49
Registrert: Aug 2011
Innlegg: 1,502
E
eirikbk Offline
Ivrig
Offline
Ivrig
E
Registrert: Aug 2011
Innlegg: 1,502
Sitat: sykkeloyvind
Mørkbrent er gjerne mørkbrent for å dekke over feil og usmak i bønnene.


Kjenner til dette, men det er neppe en universell regel.
Min lokale kafé har mørkbrent og "vanlig". Hender jeg prøver vanlig, men ender fort på mørkbrent som preferanse.

For øvrig flere ganger familie på besøk hjemme har kommentert god kaffe når jeg serverer traktet Zoega Skånerost ICON_SMILE

Re: Kaffe anbefaling [Re: Panda] #2595133 13/03/2020 18:00
Registrert: Nov 2014
Innlegg: 532
B
BigBoben Offline
Avhengig
Offline
Avhengig
B
Registrert: Nov 2014
Innlegg: 532
Her var mye bra tips, takker!:-) berre forts å komme med de!
Jeg er flittig bruker og glad i min gode Moccamaster.
Også brukt en del presskanne og vil nå prøve meg fram med kverning og pour over.
Fikk nylig et lynkurs av en kompis som er kaffinørd , og han serverte Dark Roast fra Evergood(hele bønner).
Han brukte Chemex og Wilfa kvern. Syns dette var såpass godt og interessant at har som nevnt før idag investert.
Skal sjekke ut forskjellige sorter kaffe.

Redigert av BigBoben; 13/03/2020 18:01.

Santa Cruz Megatower





Re: Kaffe anbefaling [Re: BigBoben] #2595190 14/03/2020 09:59
Registrert: Jun 2010
Innlegg: 1,256
E
EspenS Offline
Veteran
Offline
Veteran
E
Registrert: Jun 2010
Innlegg: 1,256
Sitat: BigBoben
Jeg er flittig bruker og glad i min gode Moccamaster.


Jeg har hatt min Moccamaster i 20 år, fremdeles er den like fin. Jeg fikk sprekk i lokket over filterholderen nå nylig, det var enkelt å få tak i til 99 kroner. Jeg kjøpte meg et digialtermometer på ebay i høst for å se om Moccamasteren fremdeles lå innenfor intervallet for bryggetemperatur som anbefalt av norsk kaffeinformasjon (92-96 grader), og det gjorde den med god margin. Så tenker ikke bytte den ut med det første. Tenker prøve 20 år til!

Her er forresten tips på rimelig digitaltermometer for å sjekke bryggetemperaturer
https://www.ebay.co.uk/itm/TA288-Di...hen-Cooking-BBQ-Thermometer/262733803412

Re: Kaffe anbefaling [Re: Panda] #2595193 14/03/2020 10:29
Registrert: Nov 2014
Innlegg: 532
B
BigBoben Offline
Avhengig
Offline
Avhengig
B
Registrert: Nov 2014
Innlegg: 532
«Min Moccamaster får du aldri!»

Den skal fortsatt være på kjøkkenbenken, og brukes flittig!
Presskannekaffi og nå pour-over blir mer til helgene og en god ettermiddagskaffi.
Kommer også til å kverne kaffi for bruk i trakteren.
Det er lett å få tak i reserve-deler til Mocca, noe som nok er grunnen til at de selger såpass bra.


Santa Cruz Megatower





Re: Kaffe anbefaling [Re: BigBoben] #2595197 14/03/2020 10:44
Registrert: Mar 2006
Innlegg: 6,078
skubisan Offline
Søk hjelp!
Offline
Søk hjelp!
Registrert: Mar 2006
Innlegg: 6,078
Det er ikke noe feil med mørkbrent kaffe. Jeg synes det er skikkelig digg med en kopp av og til. Men da helst på presskanne, svartkjele eller som nevnt Moccamaster.

Re: Kaffe anbefaling [Re: Panda] #2595642 16/03/2020 15:39
Registrert: Dec 2011
Innlegg: 519
altitude Offline
Avhengig
Offline
Avhengig
Registrert: Dec 2011
Innlegg: 519
Har kjøpt Caffe Musetti Miscela 201 hele bønner fra en italiensk kaffebar som nå er lagt ned. Det den beste kaffen jeg har testet, brygget på en Miele helautomatisk kaffemaskin. Problemet er at kaffebaren er nedlagt og jeg finner ikke andre som leverer dette merke i Norge. Noen kaffekyndige her som vet om noen som selger dette merke noen steder?
[Linket bilde]

Redigert av altitude; 16/03/2020 15:40.
Re: Kaffe anbefaling [Re: Panda] #2595653 16/03/2020 18:14
Registrert: Aug 2005
Innlegg: 2,838
Trygve_ Offline
Besatt
Offline
Besatt
Registrert: Aug 2005
Innlegg: 2,838
Slår også et slag for moccamaster.
I ukedagene med vanlig knekkebrødfrokost, går det stort sett i nykvernet «Peru» fra Kolonihagen. En kaffe med like mye fruktighet som Kenya, men betydelig mindre syrlighet.

I helgene derimot trenger jeg noe litt mer mørkbrent.
Trodde lenge det var en slags psykologisk effekt fordi jeg kanskje drakk kaffen litt senere, og derfor ville ha noe kraftigere...til jeg skjønte at jeg gjerne avslutter helgefrokosten med en ost/syltetøy brødskive. Og da er det rett og slett utrolig godt med en kraftigere smak ICON_LAUGH
Den lager jeg i en Goat Story GINA, for å kunne nerde litt ICON_LAUGH

Redigert av Trygve_; 16/03/2020 18:16.
Side 1 av 3 1 2 3

Moderator  support