Forrige tråd
Neste tråd
Print tråd
Side 1 av 2 1 2

Hva tipser man på norsk topprestaurant i 2019?

Hva tipser man på norsk topprestaurant i 2019? #2531869 21/01/2019 22:05
Registrert: Jul 2006
Innlegg: 5,584
erikskon Offline OP
Søk hjelp!
OP Offline
Søk hjelp!
Registrert: Jul 2006
Innlegg: 5,584
Vi er så heldige at vi skal på Credo. Jeg har forberedt meg godt og trent opp et skikkelig magamål til å ta imot opptil 25 retter. Jeg har også forberedt meg på å betale gildet, og da lurer jeg på hvor mye jeg burde tipse. Jeg forventer at opplevelsen blir ekstraordinær, så la oss anta at den blir det.
Prisen for meny og drikke for to er 5400 kr.
Arbeidstilsynet var nylig innom Credo med 14 inspektører så jeg antar at de ansatte har ryddige lønnsforhold og ikke lever av tipsen...

Re: Hva tipser man på norsk topprestaurant i 2019? [Re: erikskon] #2531874 21/01/2019 23:35
Registrert: Jul 2013
Innlegg: 3,821
P
Paulus Offline
Besatt
Offline
Besatt
P
Registrert: Jul 2013
Innlegg: 3,821
hvis servicen var bedre enn det du kunne forvente å få for 5400kr så kan man gi tips. men hovedregelen er at man ikke trenger å gi tips. Normalt gir man inntil 10%

Re: Hva tipser man på norsk topprestaurant i 2019? [Re: erikskon] #2531902 22/01/2019 08:52
Registrert: Dec 2012
Innlegg: 3,835
pharynx Offline
Besatt
Offline
Besatt
Registrert: Dec 2012
Innlegg: 3,835
Gir alltid 10% tips på restaurant i Norge, med mindre opplevelsen var veldig dårlig.

Re: Hva tipser man på norsk topprestaurant i 2019? [Re: Paulus] #2531907 22/01/2019 09:25
Registrert: Apr 2011
Innlegg: 1,092
O
oyvinsr Offline
Ringrev
Offline
Ringrev
O
Registrert: Apr 2011
Innlegg: 1,092
Sitat: Paulus
hvis servicen var bedre enn det du kunne forvente å få for 5400kr så kan man gi tips. men hovedregelen er at man ikke trenger å gi tips.

Enig!
Gir heller litt mindre i tips og spiser der to ganger istedenfor en. Men om du har fått en mye bedre opplevelse enn det du forventet så er tips en hyggelig måte å gi uttrykk for din begeistring.

Re: Hva tipser man på norsk topprestaurant i 2019? [Re: erikskon] #2531908 22/01/2019 09:25
Registrert: Dec 2004
Innlegg: 368
aleks75 Offline
Entusiast
Offline
Entusiast
Registrert: Dec 2004
Innlegg: 368
Men 5-600 kroner i tips synes jeg høres drøyt ut... Jeg ville tenkt at det får holde med en hundrelapp eller to, eller hur?


Aleksander
Re: Hva tipser man på norsk topprestaurant i 2019? [Re: erikskon] #2531911 22/01/2019 09:30
Registrert: Feb 2014
Innlegg: 6,417
larsdx Offline
Søk hjelp!
Offline
Søk hjelp!
Registrert: Feb 2014
Innlegg: 6,417
Jeg skal være ekstremt misfornøyd for å tipse mindre enn ti prosent på en topprestaurant.

Re: Hva tipser man på norsk topprestaurant i 2019? [Re: erikskon] #2531919 22/01/2019 09:52
Registrert: Nov 2006
Innlegg: 875
S
skiraffen Offline
Ringrev
Offline
Ringrev
S
Registrert: Nov 2006
Innlegg: 875
Ville ikke gitt tips hvis jeg fikk hva jeg forventet, men klaget og krevd avslag i pris hvis ikke servicen var eksepsjonelt god.

Re: Hva tipser man på norsk topprestaurant i 2019? [Re: erikskon] #2531920 22/01/2019 10:00
Registrert: May 2010
Innlegg: 4,033
Stefan77 Offline
Besatt
Offline
Besatt
Registrert: May 2010
Innlegg: 4,033
Uavhengig av tips, Gled deg. Super opplevelse og faktastiske smakskombinasjoner basert på ekte råvarer fra regionen.


- Stefan
Re: Hva tipser man på norsk topprestaurant i 2019? [Re: aleks75] #2531924 22/01/2019 10:19
Registrert: Jul 2006
Innlegg: 5,584
erikskon Offline OP
Søk hjelp!
OP Offline
Søk hjelp!
Registrert: Jul 2006
Innlegg: 5,584
Sitat: aleks75
Men 5-600 kroner i tips synes jeg høres drøyt ut... Jeg ville tenkt at det får holde med en hundrelapp eller to, eller hur?


Ja, jeg synes 10% regelen er drøy nå det blir så mye penger.

Re: Hva tipser man på norsk topprestaurant i 2019? [Re: Paulus] #2531925 22/01/2019 10:22
Registrert: Jul 2006
Innlegg: 5,584
erikskon Offline OP
Søk hjelp!
OP Offline
Søk hjelp!
Registrert: Jul 2006
Innlegg: 5,584
Sitat: Paulus
hvis servicen var bedre enn det du kunne forvente å få for 5400kr så kan man gi tips. men hovedregelen er at man ikke trenger å gi tips. Normalt gir man inntil 10%


Det er omtrent sånn jeg tenker nå. Og selv om jeg er veldig fornøyd så vurderer jeg 10% regel opp mot totalen. Tar jeg for eksempel en liten kopp kaffe til 50 kr og en ørliten avec til 150 kr så er det ikke sikkert at jeg også vil betale 10% av det. Det er jo noe av det som serveres som koster så lite i råvarer og innsats at jeg tenker på det som en form for tips.

Re: Hva tipser man på norsk topprestaurant i 2019? [Re: erikskon] #2531927 22/01/2019 10:30
Registrert: Jun 2002
Innlegg: 3,524
aug11x Offline
Besatt
Offline
Besatt
Registrert: Jun 2002
Innlegg: 3,524
Jeg tipser 10%, men er også enig i at når et måltid koster såpass så blir 10% mye penger.
Spør du meg så burde ikke tips vært et tema i det hele tatt. I allefall ikke i Norge i 2019. Legg det heller på regninga og betal dine ansatte bedre. Tullete med et slikt synsebasert kostnadssystem.

Re: Hva tipser man på norsk topprestaurant i 2019? [Re: erikskon] #2531930 22/01/2019 10:49
Registrert: Nov 2001
Innlegg: 20,607
Dan Offline
More than words
Offline
More than words
Registrert: Nov 2001
Innlegg: 20,607
I Japan er det uhøflig å tipse og du risikerer at kelneren kommer løpende etter deg på gaten for å gi deg vekselpengene som du "glemte" å ta med deg. Tanken bak dette er at kelneren på en måte tenker "jeg gir deg service fordi jeg liker jobben min og liker å yte service. Å gi meg tips er det samme som å si at du ikke tror at jeg ellers ville hatt den arbeidsmoralen denne jobben krever."

Så jeg er helt enig, sett opp lønningene til serveringspersonalet og kutt ut tipsing. Det er en teit tradisjon som ikke har noe i arbeidslivet å gjøre i det hele tatt.

I Italia er det delvis det samme. Det forventes ikke at du tipser, men samtidig blir du ikke sett rart på hvis du avrunder til en praktisk sum. Det betyr at hvis regningen kommer på la oss si €50 så betaler du €50 og ikke noe mer, fordi grunnen til at summen er så jevn er at restauranten allerede har avrundet (oftest til din fordel).

Hvis du sitter på en italiensk kafé og har tatt en kaffe og kake til €2,90 så betaler du €3. Du er en snik hvis du tar med deg 10-centen og du er en raring hvis du begynner å grave etter flere småmynter for å komme opp i 30 cent tips.

I det aktuelle norske eksemplet med en regning på 5400,- så ville jeg sannsynligvis ha lagt meg på 300,- tips hvis opplevelsen var god eller bedre enn forventet. På en større regning som denne mener jeg et eller annet sted rett over 5% kan være ok. Dårlig service gir derimot null tips.

Re: Hva tipser man på norsk topprestaurant i 2019? [Re: erikskon] #2531932 22/01/2019 10:53
Registrert: Jun 2010
Innlegg: 239
K
kennyo Offline
Entusiast
Offline
Entusiast
K
Registrert: Jun 2010
Innlegg: 239
Enig med de to siste innleggene. Dersom lønna og/eller arbeidsforholdene er så dårlige at tips trengs, er vel kanskje det beste man kan gjøre å tipse myndighetene ICON_WINK

Re: Hva tipser man på norsk topprestaurant i 2019? [Re: erikskon] #2531935 22/01/2019 11:16
Registrert: Jul 2006
Innlegg: 5,584
erikskon Offline OP
Søk hjelp!
OP Offline
Søk hjelp!
Registrert: Jul 2006
Innlegg: 5,584
Credo tror jeg har gode arbeidsforhold (relativt til bransjen) og de er i alle fall grundig kontrollert i det siste (mange nyhetssaker om da det troppet opp 14 inspektører samtidig med at Michelin guiden var der): https://www.nhoreiseliv.no/vi-mener/tilsyn/nyhet2/2018/mareritt-tilsyn-hos-credo/

Re: Hva tipser man på norsk topprestaurant i 2019? [Re: erikskon] #2531940 22/01/2019 11:28
Registrert: May 2013
Innlegg: 1,348
T
TrondAM Offline
Veteran
Offline
Veteran
T
Registrert: May 2013
Innlegg: 1,348
Gav intet ekstra då vi var på Credo. Dei leverte definitivt, men til den prisen dei tek så forventes intet annet heller ICON_SMILE Synes det er eit poeng også... Droppa btw vinpakke, det ser eg på som særdeles ufornuftig pengebruk (dei har nydeleg heimelaga saft av skogsbær/tindved/blåbær/etc, den andre halvdelen fikk sjølvsagt nokre skvettar vin til)

Redigert av TrondAM; 22/01/2019 11:33.
Re: Hva tipser man på norsk topprestaurant i 2019? [Re: erikskon] #2531961 22/01/2019 13:17
Registrert: Jul 2013
Innlegg: 3,821
P
Paulus Offline
Besatt
Offline
Besatt
P
Registrert: Jul 2013
Innlegg: 3,821
Jeg skal være rimelig drita og begeistra for å tipse noe særlig. Synes det er ganske uhøflig å be om tips. Det er uproft også. Tipser ikke postmannen som kommer med posten eller ambulansepersonellet som redder livet mitt. Men han som står og serverer kaffe og tar imot betaling på cafeen forventes det at man gir en ekstra påskjønnelse. Henger ikke på greip. Men så lenge folk tipser så forsvinner ikke tipsepresset av seg selv.

Re: Hva tipser man på norsk topprestaurant i 2019? [Re: erikskon] #2531963 22/01/2019 13:29
Registrert: Nov 2014
Innlegg: 12,979
Sepeda Offline
Marka-speider
Offline
Marka-speider
Registrert: Nov 2014
Innlegg: 12,979
Sitat: erikskon
...lurer jeg på hvor mye jeg burde tipse.

Om du med "burde" mener alminnelig norsk skikk og forventning fra de ansatte, vil 10% for et par og 5-10% for en gruppe være naturlig, også for et kostbart måltid.

Debatten om lønnssystem og tipping i næringen er et annet spørsmål som ikke løses ved å la være å tippe.

Re: Hva tipser man på norsk topprestaurant i 2019? [Re: TrondAM] #2531965 22/01/2019 13:45
Registrert: Jul 2006
Innlegg: 5,584
erikskon Offline OP
Søk hjelp!
OP Offline
Søk hjelp!
Registrert: Jul 2006
Innlegg: 5,584
Sitat: TrondAM
Gav intet ekstra då vi var på Credo. Dei leverte definitivt, men til den prisen dei tek så forventes intet annet heller ICON_SMILE Synes det er eit poeng også... Droppa btw vinpakke, det ser eg på som særdeles ufornuftig pengebruk (dei har nydeleg heimelaga saft av skogsbær/tindved/blåbær/etc, den andre halvdelen fikk sjølvsagt nokre skvettar vin til)


Når vi først kommer oss til Credo så går vi for full pakke. Og vi ordner oss med sjåfør, så her får alle vin. Drar ikke til Credo for å spare penger ICON_SMILE Det stemmer sikkert at vinpakken er dyr i forhold til matpakken, men har hatt noen "mind blowing" opplevelser med mat/vin kombinasjoner som jeg mener forsvarer å bruke like mye på drikken som på maten.

Re: Hva tipser man på norsk topprestaurant i 2019? [Re: erikskon] #2531967 22/01/2019 13:52
Registrert: Jul 2014
Innlegg: 193
M
magb Offline
Tørr bak øra
Offline
Tørr bak øra
M
Registrert: Jul 2014
Innlegg: 193
Gamle credo (2år siden) hadde beste vinpakke jeg har smakt, anbefales! Arbeidsforholdene er imidlertid så som så, men ikke ulikt ellers i bransjen. De jobber ca fra 12-14 om dagen til 00-01 på natta for en dårlig fastlønn uten tillegg, de har vel også jobb omtrent hver eneste helg.

Re: Hva tipser man på norsk topprestaurant i 2019? [Re: erikskon] #2531968 22/01/2019 14:12
Registrert: Mar 2017
Innlegg: 562
G
gutt45kg Offline
Avhengig
Offline
Avhengig
G
Registrert: Mar 2017
Innlegg: 562
Tips er en veldig dårlig ide. Den kommer vel fra Usa der man helst ikke vil betale ansatte. Har fått streng beskjed om å tipse ekstra etter taxi-tur i usa....

Gi heller de ansatte anstendig lønn. Jeg skal hente en pakke på posten snart. Skal han også ha "tips"?

Blir som å gi tiggere penger. Hva godt kommer ut av det? Flere tiggere og flere barn som ikke får skolegang, men som sitter og tigger sammen med foreldre.

Re: Hva tipser man på norsk topprestaurant i 2019? [Re: magb] #2531970 22/01/2019 14:20
Registrert: May 2009
Innlegg: 5,422
Garpen Offline
Søk hjelp!
Offline
Søk hjelp!
Registrert: May 2009
Innlegg: 5,422
Sitat: magb
De jobber ca fra 12-14 om dagen til 00-01 på natta for en dårlig fastlønn uten tillegg, de har vel også jobb omtrent hver eneste helg.


Noe som tilsier at gjestene tipser. Å være på korstog for arbeiderrettigheter og ikke tipse av den grunn minner aller mest om vikarierende argumenter. (Forøvrig: In the long run we are all dead ICON_SMILE )

Mitt tips er i overkant av 5 %. 300-400 kroner på en regning på 5400.


NOTS – Vern om terrengsykling og meld deg inn du også!

Salig er den som ikke har noe å si, men allikevel holder kjeft.
Re: Hva tipser man på norsk topprestaurant i 2019? [Re: erikskon] #2531979 22/01/2019 15:11
Registrert: Sep 2010
Innlegg: 79
M
Minus Offline
Medlem
Offline
Medlem
M
Registrert: Sep 2010
Innlegg: 79
Jeg forventer lik service uansett om jeg har tenkt å tipse eller ikke. (hvilket jeg aldri gjør i Norge) restauranter i Norge er dessuten bundet av en allmengjort tariffavtale som er ufravikelig. Hvorfor skal én yrkesgruppene motta tips, og ikke andre? Jeg tipser heller ikke elektriker eller bilmekaniker.

Re: Hva tipser man på norsk topprestaurant i 2019? [Re: erikskon] #2531981 22/01/2019 15:27
Registrert: Aug 2016
Innlegg: 2,500
F
Flamini Offline
Besatt
Offline
Besatt
F
Registrert: Aug 2016
Innlegg: 2,500
kokke- og kelneryrket er ikke akkurat overbetalt, for å si det forsiktig, og tips er en viktig del av lønna. kokker har lange arbeidsdager og jobber steinhardt for penga.

10% er vanlig tips oppad begrenset til 400-500kr, hvis du ikke gir tips er du enten misfornøyd, gnien eller kunnskapsløs.

Jeg gir aldri tips når jeg kun kjøper drikkevarer, når jeg betaler 200 kr/l for øl så holder det. og ja, jeg er gjerrig


Syklister er også guds utvalgte folk
Re: Hva tipser man på norsk topprestaurant i 2019? [Re: erikskon] #2531984 22/01/2019 16:13
Registrert: Sep 2010
Innlegg: 79
M
Minus Offline
Medlem
Offline
Medlem
M
Registrert: Sep 2010
Innlegg: 79
10 års erfaring og fagbrev gir minstelønn på 199kr. Så kommer tilleggene oppå der igjen. 23 kr i helgetillegg.

Elektriker har tariffestet minstelønn på 211kr/t.

6 prosent mer etter 11 års ansiennitet.

Redigert av Minus; 22/01/2019 16:13.
Re: Hva tipser man på norsk topprestaurant i 2019? [Re: erikskon] #2531991 22/01/2019 17:07
Registrert: Aug 2005
Innlegg: 5,182
runermm Offline
Søk hjelp!
Offline
Søk hjelp!
Registrert: Aug 2005
Innlegg: 5,182
Overraskende mange ulike synspunkter her, gitt, ikke lett å være i serveringsbransjen skjønner jeg. For egen del ville jeg aldri våget å forlate et sted som Credo uten å tipse. Jeg betaler vanligvis 10 % og runder av opp, med en regning på 5400 ville jeg betalt 6000. Med glede!

Å unnlate å tipse fordi man ønsker at «systemet» ordner opp, er ikke det litt søkt?

Re: Hva tipser man på norsk topprestaurant i 2019? [Re: Garpen] #2531992 22/01/2019 17:41
Registrert: Aug 2018
Innlegg: 239
K
Klinkekule Offline
Entusiast
Offline
Entusiast
K
Registrert: Aug 2018
Innlegg: 239
Sitat: Garpen

Å være på korstog for arbeiderrettigheter og ikke tipse av den grunn minner aller mest om vikarierende argumenter

Kan vere vikarierande motiv, men for min del har eg som krav til min pengebruk at den skal gi mest mulig for pengane til meg og mine og gode formål. Å bruke pengar eg ikkje treng på eit potensielt negativt formål er dobbelt feil.

Re: Hva tipser man på norsk topprestaurant i 2019? [Re: runermm] #2531993 22/01/2019 17:44
Registrert: Aug 2018
Innlegg: 239
K
Klinkekule Offline
Entusiast
Offline
Entusiast
K
Registrert: Aug 2018
Innlegg: 239
Sitat: runermm
Å unnlate å tipse fordi man ønsker at «systemet» ordner opp, er ikke det litt søkt?


Når fagforeningssjefen i Oslo har sagt at tips ikkje er bra, så er det ikkje nødvendigvis så søkt.

Re: Hva tipser man på norsk topprestaurant i 2019? [Re: erikskon] #2531994 22/01/2019 18:33
Registrert: Aug 2008
Innlegg: 1,286
PålGnål Offline
Veteran
Offline
Veteran
Registrert: Aug 2008
Innlegg: 1,286
Hvilke andre servicebransjer er det som fortjener tips?


På tide å begynne å trene igjen...
Re: Hva tipser man på norsk topprestaurant i 2019? [Re: erikskon] #2531996 22/01/2019 19:19
Registrert: Nov 2014
Innlegg: 12,979
Sepeda Offline
Marka-speider
Offline
Marka-speider
Registrert: Nov 2014
Innlegg: 12,979

Re: Hva tipser man på norsk topprestaurant i 2019? [Re: erikskon] #2531997 22/01/2019 19:43
Registrert: Feb 2004
Innlegg: 1,180
K
kolli Offline
Ringrev
Offline
Ringrev
K
Registrert: Feb 2004
Innlegg: 1,180
Får kokkene sin del av tipsen? Eller tar servitørene alt selv? Mener å huske at det var en konfliktsak på dette for noen år siden

Side 1 av 2 1 2

Moderator  support 

Terrengsykkel utgis av Fri Flyt AS | Postboks 4767 Nydalen, 0421 Oslo | Tlf: 22 04 46 00
Ansvarlig redaktør: Erlend Sande | Redaktør: Kristoffer Kippernes Utstyrsredaktør: Øyvind Aas
Salg og marked: Alexander Hagen | Daglig leder: Audun Holmøy Røhrt
Nettsiden er utviklet av Fri Flyt Byrå