Forrige tråd
Neste tråd
Print tråd
Side 1 av 2 1 2

Kokkekniver

Kokkekniver #2516196 15/10/2018 12:54
Registrert: Sep 2006
Innlegg: 3,885
jan erik Offline OP
Besatt
OP Offline
Besatt
Registrert: Sep 2006
Innlegg: 3,885
Er klar for å gå opp ett hakk fra min arbeidshest Global G 2 og har kikket litt på nettet på japanske kniver med feks Damask stål osv. Men blir litt skeptisk når jeg ser at japanske kniver er slipt asymetrisk slik at de må styres for å skjære rett. Jeg har ikke allverdens teknikk fra før så da ser jeg for meg mye fomling jeg ikke trenger. Noen som har tips om en god kniv?

Re: Kokkekniver [Re: jan erik] #2516204 15/10/2018 13:30
Registrert: Jun 2017
Innlegg: 65
X
X29 Offline
Medlem
Offline
Medlem
X
Registrert: Jun 2017
Innlegg: 65
Takamura Hana!
Har 21 cm versjonen, den er slipt symmetrisk. En fryd å jobbe med på skjærefjøl av endeved.

Re: Kokkekniver [Re: jan erik] #2516205 15/10/2018 13:32
Registrert: Apr 2008
Innlegg: 1,031
Z
zero Offline
Ringrev
Offline
Ringrev
Z
Registrert: Apr 2008
Innlegg: 1,031
Jeg tror at veldig mange kniver er slipt asymetrisk uten at de faktisk sier at de er det. Kan være at det er fordi jeg har kjøpt billig brødkniv fra Fiskars og ikke fra et bedre merke.

Min kone, som er venstrehendt, må styre kniven til motsatt side av det jeg må for å skjære rett.


-joachim
Mangler bare to ting for å bli stisyklist: God fysisk form og god sykkelteknikk
Re: Kokkekniver [Re: jan erik] #2516210 15/10/2018 13:39
Registrert: Jul 2015
Innlegg: 2,377
E
eOpseth Offline
Ivrig
Offline
Ivrig
E
Registrert: Jul 2015
Innlegg: 2,377
Kan sterkt anbefale skarpekniver.no der er det mye snacks!

Ellers støtter jeg Takamura Hana - har 3 stykk...


It is by riding a bicycle that you learn the contours of a country best, since you have to sweat up the hills and can coast down them – Ernest Hemingway
Re: Kokkekniver [Re: jan erik] #2516246 15/10/2018 17:43
Registrert: Apr 2002
Innlegg: 11,115
chalshus Offline
More than words
Offline
More than words
Registrert: Apr 2002
Innlegg: 11,115
Gå rundt og prøv dem i hånden. Hvilken har best balanse?
Jeg liker godt Victorinox. Lette å slipe. Om en form på bladet som jeg liker.

Man må ikke bruke tusenvis av kroner for å få en god kniv.
Som vanlig er det hun eller han som holder i kniven som betyr 99% for resultatet.


Edit: ser at jeg ikke svarte på det du spurte om...

Redigert av chalshus; 15/10/2018 17:50.
Re: Kokkekniver [Re: jan erik] #2516261 15/10/2018 19:41
Registrert: Mar 2006
Innlegg: 6,078
skubisan Offline
Søk hjelp!
Offline
Søk hjelp!
Registrert: Mar 2006
Innlegg: 6,078
Asymmetriske kniver er for å skjære ting, fortrinnsvis sashimi. Ikke så viktig. Jeg har en santuko fra Ikea 365, knallgod kniv. Velger den foran Kai Shun kniven min ni av ti ganger.

Re: Kokkekniver [Re: jan erik] #2516271 15/10/2018 19:56
Registrert: Oct 2013
Innlegg: 480
N
nordfonn Offline
Entusiast
Offline
Entusiast
N
Registrert: Oct 2013
Innlegg: 480

Re: Kokkekniver [Re: nordfonn] #2516273 15/10/2018 20:02
Registrert: Mar 2006
Innlegg: 6,078
skubisan Offline
Søk hjelp!
Offline
Søk hjelp!
Registrert: Mar 2006
Innlegg: 6,078
Nei den der er kjip. De beste pruduktene i 365+ serien lages dessverre ikke lenger. De hadde til og med en damask utgave av kniven jeg har.

Re: Kokkekniver [Re: jan erik] #2516283 15/10/2018 20:58
Registrert: Jul 2013
Innlegg: 3,821
P
Paulus Offline
Besatt
Offline
Besatt
P
Registrert: Jul 2013
Innlegg: 3,821
Kniver med damask er ikke nødvendigvis et steg opp. I dag brukes damask stort sett til dekorasjon og har ikke lenger så mye funksjon utover det. Men det er veldig pent å se på. For vanlige dødelige så er gjerne en kniv i rustfritt stål å anbefale. Kvaliteten på rustfritt stål er blitt så bra at det er ikke så mye å hente lengre på å velge en kniv i karbonstål, men fortsatt er nok de aller beste knivene laget i karbonstål. Hvis du tenker på en Yanagibakniv som er slipt bare på ene siden så er ikke det en kniv du burde kjøpe deg som erstatning for en kokkekniv. En Gyuto er nok det du burde skaffe deg i første omgang. Hvis du tenker på en asymmetrisk slipt egg som er slipt på begge sider av kniven så vil veldig mange japanske gyutoer være slipt slik. Jeg synes denne typen sliping styrer mindre enn en 50/50 slip, men for enkelhetens skyld så sliper jeg mine kniver 50/50. Veldig mange high end japanske kniver kommer ikke med en ferdig egg, så du må slipe dem før bruk. Mac og Masahiro er to merker som kommer ganske vasse ut av eska. Begge disse har en asymmetrisk egg. Begge har et rustfritt stål som holder eggen ganske lenge og samtidig som stålet er så mykt at du ikke risikerer å få hakk og det er mulige å kvesse dem uten for mye styr. Men det finnes utrolig mye bra kniver på markedet. Det er nesten bare fantasien som setter begrensning i dag (og lommeboka).

Re: Kokkekniver [Re: jan erik] #2516286 15/10/2018 21:13
Registrert: Jun 2006
Innlegg: 10,633
perbl Offline
More than words
Offline
More than words
Registrert: Jun 2006
Innlegg: 10,633
Med fare for å ødelegge en bling-tråd, hva er det som ikke funker med den du har?

Med enkel og god sliping på en Spyderco Sharpmaker kommer jeg til stadighet tilbake til min snart 20 år gamle Global G-4 framfor ymse nyere Mac etc jeg har i knivskuffen her. Har blitt godt vant til den uortodokse formen på den og, iom at dette var den første skikkelige kniven jeg kjøpte og hadde gjennom et helt studieliv.

Elsker det tynne bladet og den helsmidde formfaktoren som er lett å holde ren. Men klart, det finnes helt sikkert mer fjonge og dyrere saker der ute, og gode kniver er jo fascinerende i seg sjøl. Men funksjonsmessig synes jeg en godt vedlikeholdt Globalkniv er veldig bra.


Per B.
Re: Kokkekniver [Re: jan erik] #2516289 15/10/2018 21:18
Registrert: Jul 2006
Innlegg: 5,584
erikskon Offline
Søk hjelp!
Offline
Søk hjelp!
Registrert: Jul 2006
Innlegg: 5,584
Jeg har diverse japanske kniver, men mine absolutte favoritter på kjøkkenet er en liten victorinox grønnsakskniv og ikea/fiskars sliper. Ja og en victorinox kokkekniv, en av de mindre.

Re: Kokkekniver [Re: jan erik] #2516291 15/10/2018 21:31
Registrert: Jun 2007
Innlegg: 310
stalsan Offline
Entusiast
Offline
Entusiast
Registrert: Jun 2007
Innlegg: 310
Når det gjelder knivsliper, er det verdt å merke seg at feks Mac sin sliper til nærmere 300 kr

https://www.kitchn.no/nettbutikk/kniver/kniver/s-80/

er nøyaktig den samme som fåes på IKEA til 60 kr
https://m2.ikea.com/no/no/p/aspekt-knivsliper-svart-57145296/

Begge er laget av Fiskars. Og jeg synes den fungerer utmerket på min Mac og Viktorinox


Ståle
Re: Kokkekniver [Re: jan erik] #2516320 16/10/2018 07:24
Registrert: Dec 2003
Innlegg: 11,314
Arne_And Offline
More than words
Offline
More than words
Registrert: Dec 2003
Innlegg: 11,314
Så lenge man har kniver at noenlunde god kvalitet så er bra sliping viktigere enn hvliken kniv det er, IMO. Jeg har en variant av denne enkle sliperen fra Magasinet som jeg synes er utmerket til jevnlig vedlikehold, så får de en sjelden gang full oppsliping med en Tormek våtslipemaskin.



Re: Kokkekniver [Re: Paulus] #2516322 16/10/2018 07:32
Registrert: Sep 2006
Innlegg: 3,885
jan erik Offline OP
Besatt
OP Offline
Besatt
Registrert: Sep 2006
Innlegg: 3,885
Sitat: Paulus
Kniver med damask er ikke nødvendigvis et steg opp. I dag brukes damask stort sett til dekorasjon og har ikke lenger så mye funksjon utover det. Men det er veldig pent å se på. For vanlige dødelige så er gjerne en kniv i rustfritt stål å anbefale. Kvaliteten på rustfritt stål er blitt så bra at det er ikke så mye å hente lengre på å velge en kniv i karbonstål, men fortsatt er nok de aller beste knivene laget i karbonstål. Hvis du tenker på en Yanagibakniv som er slipt bare på ene siden så er ikke det en kniv du burde kjøpe deg som erstatning for en kokkekniv. En Gyuto er nok det du burde skaffe deg i første omgang. Hvis du tenker på en asymmetrisk slipt egg som er slipt på begge sider av kniven så vil veldig mange japanske gyutoer være slipt slik. Jeg synes denne typen sliping styrer mindre enn en 50/50 slip, men for enkelhetens skyld så sliper jeg mine kniver 50/50. Veldig mange high end japanske kniver kommer ikke med en ferdig egg, så du må slipe dem før bruk. Mac og Masahiro er to merker som kommer ganske vasse ut av eska. Begge disse har en asymmetrisk egg. Begge har et rustfritt stål som holder eggen ganske lenge og samtidig som stålet er så mykt at du ikke risikerer å få hakk og det er mulige å kvesse dem uten for mye styr. Men det finnes utrolig mye bra kniver på markedet. Det er nesten bare fantasien som setter begrensning i dag (og lommeboka).

Hmm,trodde asymetrisk slipt betød slipt kun på en side? Er alle Kyotoer slipt 50/50? altså vanlig norsk slip?

Re: Kokkekniver [Re: jan erik] #2516327 16/10/2018 07:48
Registrert: Jun 2008
Innlegg: 10,532
Øyvind V Offline
More than words
Offline
More than words
Registrert: Jun 2008
Innlegg: 10,532
Sitat: jan erik
Er klar for å gå opp ett hakk fra min arbeidshest Global G 2 og har kikket litt på nettet på japanske kniver med feks Damask stål osv. Men blir litt skeptisk når jeg ser at japanske kniver er slipt asymetrisk slik at de må styres for å skjære rett. Jeg har ikke allverdens teknikk fra før så da ser jeg for meg mye fomling jeg ikke trenger. Noen som har tips om en god kniv?

Hvis du skal ha en ny arbeidshest ville jeg vært forsiktig med å kjøpe for "sære" kniver. Jeg kjøpte en Kai Shun kokkekniv for et par år siden, og selv om kniven egentlig er sykt god bruker jeg den lite. Årsaken er at den er så sprø i stålet at jeg er redd for å ødelegge den. Hakket mandler med den en gang, og en bit av eggen knakk av. Da jeg gikk tilbake til butikken for å klage fikk de meg til å føle meg som verdens største idiot som hadde hakket mandler med en KOKKEKNIV! Ærlig talt, man bruker da HAKKEKNIV til å HAKKE! Gud bedre, må du ha det inn med teskje? Litt sånn ICON_SMILE

Den lille grønnsakskniven til Kai Shun derimot, den tåler sjukt mye og den brukes til det aller meste. Beste knivkjøpet jeg noen gang har gjort.

Re: Kokkekniver [Re: jan erik] #2516329 16/10/2018 07:54
Registrert: Apr 2005
Innlegg: 1,009
A
anderssb Offline
Ringrev
Offline
Ringrev
A
Registrert: Apr 2005
Innlegg: 1,009
Sitat: jan erik

Hmm,trodde asymetrisk slipt betød slipt kun på en side? Er alle Kyotoer slipt 50/50? altså vanlig norsk slip?


Asymmetrisk betyr bare at den ikke er slipt likt på begge sider. Masahiro er f.eks. slipt 80/20, tror mac er det samme. Jeg kan anbefale begge! Husk at hvis du vil vedlikeholde 80/20-slipingen er det ikke helt trivielt, men det kan løses f.eks. ved å gjøre vedlikeholdsslipingen selv, og levere den til en proff knivsliper av og til.

Re: Kokkekniver [Re: anderssb] #2516337 16/10/2018 08:23
Registrert: Jun 2007
Innlegg: 310
stalsan Offline
Entusiast
Offline
Entusiast
Registrert: Jun 2007
Innlegg: 310
Hvis Mac er slipt asymmetrisk, hvordan kan de da selge en sliper (ref mine tidligere linker) som tilsynelatende er symmetrisk?

Bare lurer altså...


Ståle
Re: Kokkekniver [Re: stalsan] #2516345 16/10/2018 08:45
Registrert: Apr 2005
Innlegg: 1,009
A
anderssb Offline
Ringrev
Offline
Ringrev
A
Registrert: Apr 2005
Innlegg: 1,009
Sitat: stalsan
Hvis Mac er slipt asymmetrisk, hvordan kan de da selge en sliper (ref mine tidligere linker) som tilsynelatende er symmetrisk?

Bare lurer altså...
Kanskje fordi MAC lager begge deler? Og jeg har ingen mac-kniv selv, så det kan godt hende at jeg husker feil når jeg tror den kniven jeg brukte var 80/20-ish.

Re: Kokkekniver [Re: Øyvind V] #2516358 16/10/2018 09:46
Registrert: Jul 2013
Innlegg: 3,821
P
Paulus Offline
Besatt
Offline
Besatt
P
Registrert: Jul 2013
Innlegg: 3,821
Sitat: Øyvind V

Hvis du skal ha en ny arbeidshest ville jeg vært forsiktig med å kjøpe for "sære" kniver. Jeg kjøpte en Kai Shun kokkekniv for et par år siden, og selv om kniven egentlig er sykt god bruker jeg den lite. Årsaken er at den er så sprø i stålet at jeg er redd for å ødelegge den. Hakket mandler med den en gang, og en bit av eggen knakk av. Da jeg gikk tilbake til butikken for å klage fikk de meg til å føle meg som verdens største idiot som hadde hakket mandler med en KOKKEKNIV! Ærlig talt, man bruker da HAKKEKNIV til å HAKKE! Gud bedre, må du ha det inn med teskje? Litt sånn ICON_SMILE

Den lille grønnsakskniven til Kai Shun derimot, den tåler sjukt mye og den brukes til det aller meste. Beste knivkjøpet jeg noen gang har gjort.


Kai bruker vel ofte VG10 som er laminert med mykere stål på damaskknivene sine. VG10 er notorisk for å få hakk, men er et utrolig hardt stål som holder eggen lenge. Jeg vil anta at kniven skal tåle å hakke mandler som ikke er spesielt hardt. Men den tåler neppe nøtter hvis man bruker kniven til å hugge i skjærebrettet. Hvis kniven er bare et par år gammal hadde jeg kanskje prøvd å klag på nytt. Kanskje du treffer noen som er litt mer serviceinnstilt denne gangen.

Mange produsenter bruker VG10 stål i knivene sine, som oftest laminert med eller uten damaskmønster. Jeg synes ikke denne ståltypen egner seg til kokkekniver som gjerne blir brukt som en slags universalkniv i dag.

Re: Kokkekniver [Re: Paulus] #2516365 16/10/2018 10:07
Registrert: Jun 2008
Innlegg: 10,532
Øyvind V Offline
More than words
Offline
More than words
Registrert: Jun 2008
Innlegg: 10,532
Sitat: Paulus
Jeg synes ikke denne ståltypen egner seg til kokkekniver som gjerne blir brukt som en slags universalkniv i dag.

Det var det kniv-mannen sa til meg også, at hobbykokkenes bruk av kokkekniv som universalkniv ikke alltid stemmer over ens med det bruket de egentlig er laget for. Jeg har, feilaktig, trodd at kokkekniv nettopp er en universalkniv.

Redigert av Øyvind V; 16/10/2018 10:07.
Re: Kokkekniver [Re: Øyvind V] #2516372 16/10/2018 10:28
Registrert: Jul 2013
Innlegg: 3,821
P
Paulus Offline
Besatt
Offline
Besatt
P
Registrert: Jul 2013
Innlegg: 3,821
Sitat: Øyvind V
Sitat: Paulus
Jeg synes ikke denne ståltypen egner seg til kokkekniver som gjerne blir brukt som en slags universalkniv i dag.

Det var det kniv-mannen sa til meg også, at hobbykokkenes bruk av kokkekniv som universalkniv ikke alltid stemmer over ens med det bruket de egentlig er laget for. Jeg har, feilaktig, trodd at kokkekniv nettopp er en universalkniv.


Siden selgeren visste at kniven ville bli bruk som universalkniv så regner jeg med han opplyste på kjøpstidspunktet om at kniven ikke var egnet til den bruken? Hvis ikke så burde han jo uansett ta kniven i retur og gi deg en annen kniv eller pengene igjen.

Re: Kokkekniver [Re: jan erik] #2516388 16/10/2018 10:51
Registrert: Mar 2006
Innlegg: 6,078
skubisan Offline
Søk hjelp!
Offline
Søk hjelp!
Registrert: Mar 2006
Innlegg: 6,078
Jeg har også Kai Shun kniv med ekstremt hardt eggstål. Og det er nok i hovedsak derfor jeg foretrekker Ikea kniven. Jeg klarer ikke å slipe Kai Shun kniven selv og den har en litt hard og sprø følelse mot skjærefjøla. Litt sånn negler på tavla.

Re: Kokkekniver [Re: jan erik] #2516530 17/10/2018 07:59
Registrert: Aug 2011
Innlegg: 1,336
Cervin Offline
Veteran
Offline
Veteran
Registrert: Aug 2011
Innlegg: 1,336
Jobber som fisker, og sliper derfor en del kniv.

Vi bruker stort sett morakniver (https://morakniv.se/produkt/fiskekniv-1040/) men har et par store kokkekniver fra victorinox noen av oss bruker når vi har hodekappesesong,

Erfraringen vår er at kullstål (kniver som ruster) kan man bruke den fiskassliperen på, mens rustfritt helst skal vedlikeholdes med slipestål.
Vi bruker en sliper som minner om denne: https://www.amazon.com/Friedr-Dick-Rapid...11&sr=1-290
og den gir et knallbra resultat. Accusharp varianten funker ikke hvis man har fått et hakk i eggen.


Always looking for the next trail.

Kristiansand Sykkelpark
Re: Kokkekniver [Re: jan erik] #2516979 18/10/2018 18:41
Registrert: Apr 2002
Innlegg: 11,115
chalshus Offline
More than words
Offline
More than words
Registrert: Apr 2002
Innlegg: 11,115
Stilte spørsmålet til en eldre bekjent som er kokk og har jobbet på diverse kjente restauranter, blant annet Statholdergaarden.

Han svarte:

"Bare tull, opp til en tusenlapp og lær deg å slipe"

Og med det mente han japanske våtsteiner:
https://www.skarpekniver.com/bryner-og-knivsliping/bryne-slipestein-guide


Syntetiske steiner er enklere å bruke enn naturlige steiner. Det er mye rimeligere også.

Re: Kokkekniver [Re: jan erik] #2517884 22/10/2018 20:41
Registrert: Jun 2004
Innlegg: 61
S
SteinT Offline
ST
Offline
ST
S
Registrert: Jun 2004
Innlegg: 61
Enig med siste taler.

God våtstein, gjerne en grov og en fin (3000) og trening i slipeteknikk, er viktigere enn kvaliteten på knivstålet over tid.

Styr unna knivslipere fra Ikea o.l.

Stein


ST
Re: Kokkekniver [Re: SteinT] #2517895 22/10/2018 21:22
Registrert: Jun 2007
Innlegg: 310
stalsan Offline
Entusiast
Offline
Entusiast
Registrert: Jun 2007
Innlegg: 310
Hvorfor skal man styre unna knivsliper fra IKEA, når den er identisk med MAC’s egen sliper?


Ståle
Re: Kokkekniver [Re: stalsan] #2518050 23/10/2018 12:43
Registrert: Jun 2004
Innlegg: 61
S
SteinT Offline
ST
Offline
ST
S
Registrert: Jun 2004
Innlegg: 61
Jeg var nok litt upresis. Det er generelt knivslipere av type "slipehjul" som ikke anbefales av meg. Våtstein gir et bedre resultat.

Stein


ST
Re: Kokkekniver [Re: stalsan] #2518069 23/10/2018 14:08
Registrert: Apr 2005
Innlegg: 1,009
A
anderssb Offline
Ringrev
Offline
Ringrev
A
Registrert: Apr 2005
Innlegg: 1,009
Sitat: stalsan
Hvorfor skal man styre unna knivsliper fra IKEA, når den er identisk med MAC’s egen sliper?


"o.l." inkluderer da knivsliperen fra MAC :-)

Re: Kokkekniver [Re: anderssb] #2518078 23/10/2018 15:01
Registrert: Jun 2007
Innlegg: 310
stalsan Offline
Entusiast
Offline
Entusiast
Registrert: Jun 2007
Innlegg: 310
La meg omformulere:

Hvorfor skal man ikke bruke knivsliperen som produsenten, MAC, selv anbefaler?

https://www.macknife.com/collections/the-rollsharp

We like the SR-2 Rollsharp so much that we gave it its own category. This is the sharpener we recommend...


Ståle
Re: Kokkekniver [Re: jan erik] #2518108 23/10/2018 18:42
Registrert: Jun 2004
Innlegg: 61
S
SteinT Offline
ST
Offline
ST
S
Registrert: Jun 2004
Innlegg: 61
Jeg mener våtstein gir skarpere, jevnere og mer robust egg. Dette forutsetter dog at man er villig til å bruke litt tid på slipeteknikk.

På tynne kniver er min erfaring at en "roller" kan lage ujevn/hakkete egg.

Forstå meg rett, en Rollsharp fungerer greit nok for mange. Men om man ønsker å optimalisere knivbladet er ikke dette riktig verktøy.

Stein


ST
Side 1 av 2 1 2

Moderator  support