Perfekt kalkun
|
Perfekt kalkun
#2044852
30/12/2015 17:35
|
Registrert: Feb 2014
Innlegg: 6,417
larsdx
OP
Søk hjelp!
|
OP
Søk hjelp!
Registrert: Feb 2014
Innlegg: 6,417 |
Ikke mitt førstevalg nyttårsaften, men må man så må man. Skal helstekes. Sprøyte anskaffet. Noen flere triks?
|
|
|
Re: Perfekt kalkun
[Re: larsdx]
#2044859
30/12/2015 18:23
|
Registrert: Sep 2007
Innlegg: 3,737
jens fredrik
Besatt
|
Besatt
Registrert: Sep 2007
Innlegg: 3,737 |
Lår og bryst trenger forskjellig temperatur, så det er ikke bare bare å få lårene ferdig uten at brystet blir tørt. Om man kjører brystet opp på for høy temperatur er sprøyte og alle varianter at "triks" nytteløst. Jeg ville kjørt lårene separat og heller montert dem på etterpå. Ha et par gode steketermometer og følg med. La pippen hvile lenge og ha heller skikkelig varm saus.
|
|
|
Re: Perfekt kalkun
[Re: larsdx]
#2044860
30/12/2015 18:28
|
Registrert: May 2003
Innlegg: 2,466
Furu
/Stig
|
/Stig
Registrert: May 2003
Innlegg: 2,466 |
Helstekt har jeg aldri fått perfekt, men jeg har fått de mer enn bra nok ved å følge "normale" anvisninger. Sørg for at tilbehøret blir perfekt (stuffing, waldorf, saus, etc...) så blir det nok et festmåltid ut av det  Perfekt fikk jeg den ved å partere før varmebehandling. Lår i to deler og bryst i ble da behandlet separat. Mye jobb....
Redigert av Furu; 30/12/2015 18:31.
Stig
|
|
|
Re: Perfekt kalkun
[Re: larsdx]
#2044863
30/12/2015 18:49
|
Registrert: Feb 2014
Innlegg: 6,417
larsdx
OP
Søk hjelp!
|
OP
Søk hjelp!
Registrert: Feb 2014
Innlegg: 6,417 |
Jeg vet at det blir bedre av å partere, men fruen har bestilt helstekt.
|
|
|
Re: Perfekt kalkun
[Re: larsdx]
#2044865
30/12/2015 18:57
|
Registrert: Oct 2007
Innlegg: 3,010
Espen J
Besatt
|
Besatt
Registrert: Oct 2007
Innlegg: 3,010 |
Trønder osv
|
|
|
Re: Perfekt kalkun
[Re: larsdx]
#2044868
30/12/2015 19:25
|
Registrert: May 2003
Innlegg: 2,466
Furu
/Stig
|
/Stig
Registrert: May 2003
Innlegg: 2,466 |
Jeg vet at det blir bedre av å partere, men fruen har bestilt helstekt. Det blir nok alikevel en fin kveld  Godt Nyttår!
Stig
|
|
|
Re: Perfekt kalkun
[Re: larsdx]
#2044871
30/12/2015 19:41
|
Registrert: May 2003
Innlegg: 8,853
erling
Søk hjelp!
|
Søk hjelp!
Registrert: May 2003
Innlegg: 8,853 |
Lav temp og lang steketid. La den stå på i hele natt.
|
|
|
Re: Perfekt kalkun
[Re: larsdx]
#2044945
31/12/2015 13:06
|
Registrert: Jan 2010
Innlegg: 234
gbrig
Entusiast
|
Entusiast
Registrert: Jan 2010
Innlegg: 234 |
Geir B
|
|
|
Re: Perfekt kalkun
[Re: larsdx]
#2044963
31/12/2015 14:19
|
Registrert: May 2010
Innlegg: 416
Eplemosten
Entusiast
|
Entusiast
Registrert: May 2010
Innlegg: 416 |
Går for sousvide-kalkun i år.
Låra gikk i en wok i går, sammen med diverse annet "daukjøtt", brystene ligger nå å godgjør seg i rundt 60 grader, hvor de skal få bade i noen timer til:)
|
|
|
Re: Perfekt kalkun
[Re: larsdx]
#2044976
31/12/2015 15:03
|
Registrert: Feb 2014
Innlegg: 6,417
larsdx
OP
Søk hjelp!
|
OP
Søk hjelp!
Registrert: Feb 2014
Innlegg: 6,417 |
Endte opp med å sprøyte med olje og smøre med amdefett. Har sprøytet en runde med sjy og mulig det blir en runde til. Tror det blir brukbart.
|
|
|
Re: Perfekt kalkun
[Re: larsdx]
#2045010
31/12/2015 20:55
|
Registrert: Jul 2013
Innlegg: 8,750
Hoaas
Søk hjelp!
|
Søk hjelp!
Registrert: Jul 2013
Innlegg: 8,750 |
Jeg tok en ny vri i år, kjøpte kalkunfileter. Kjørte de på 100 grader i stekepose i ca 2 timer. Kjernetemp på 66 grader. Lot de hvile i 20min. Ble usannsynlig mørt og saftig.
I fjor helstekte jeg en kalkun på samme måte, altså langstek på svært lav temperatur. Tror jeg hadde ovnen på 70-80 grader i 6-7 timer. Husker ikke i farta. Det ble også veldig vellykket. Eneste jeg hadde glemt var å dra lårene ut fra skrotten, så akkurat i området hvor lårene hadde touchet skrotten var det ikke gjennomstekt.
You are what you eat...mmm nuts
|
|
|
Re: Perfekt kalkun
[Re: larsdx]
#2045042
01/01/2016 09:25
|
Registrert: Sep 2009
Innlegg: 1,167
sl500
Ringrev
|
Ringrev
Registrert: Sep 2009
Innlegg: 1,167 |
På nyttårsaften fikk jeg for første gang i mitt liv servert helstekt kalkun som ikke hadde tørt kjøtt. Beste kalkunkjøttet jeg noen gang har smakt.
Kalkunen hadde ligget i saltlake,langtids(24t?) stekt på 70 grader med en halv kilo smør i bukken. Hedigvis var min bedre halvdel med så nå skal det endelig bli slutt på tørt og smakløst kalkunkjøtt her i huset. Jentene jeg bor i sammen med elsker kalkun men jeg kan styre min begistreing inntil i går.
Hvis neste år sin julemiddag blir som denne vi fikk servert i år skal jeg ikke lengte etter ribbe og pinnekjøtt på julaften. I år hadde jeg sutret så mye over tørt kalkunkjøtt ikke er mat på julaften så kjøkkensjefen disket opp med ribbe isteden. Til neste år tar jeg gjerne kalkun hvis den blir like mør og bra som kalkunene vi fikk servert i går.
Redigert av sl500; 01/01/2016 09:33.
|
|
|
Re: Perfekt kalkun
[Re: larsdx]
#2045043
01/01/2016 09:36
|
Registrert: Feb 2014
Innlegg: 6,417
larsdx
OP
Søk hjelp!
|
OP
Søk hjelp!
Registrert: Feb 2014
Innlegg: 6,417 |
Jeg må si at min fremgangsmåte ble vellykket. Beste kalkun jeg har spist.
Redigert av larsdx; 01/01/2016 09:56.
|
|
|
Re: Perfekt kalkun
[Re: larsdx]
#2045050
01/01/2016 10:57
|
Registrert: May 2003
Innlegg: 2,466
Furu
/Stig
|
/Stig
Registrert: May 2003
Innlegg: 2,466 |
Jeg må si at min fremgangsmåte ble vellykket. Beste kalkun jeg har spist. Bra jobba 
Stig
|
|
|
Re: Perfekt kalkun
[Re: sl500]
#2045053
01/01/2016 11:04
|
Registrert: May 2003
Innlegg: 2,466
Furu
/Stig
|
/Stig
Registrert: May 2003
Innlegg: 2,466 |
Kalkunen hadde ligget i saltlake,langtids(24t?)... Veldig god idé! Har gjort det med brystfilet noen ganger. Blir litt annen tekstur på kjøttet (litt over mot kokt skinke), men med riktig saltmengde blir det helt sikkert bra på en hel fugl også. Tror jeg må prøve det en gang  Nå er det jo også perfekt utetemp, slik at karet med lake og fugl kan stå ute. Ellers har jeg en utfordring med kjøleplass....
Stig
|
|
|
Re: Perfekt kalkun
[Re: larsdx]
#2045061
01/01/2016 12:57
|
Registrert: Feb 2014
Innlegg: 6,417
larsdx
OP
Søk hjelp!
|
OP
Søk hjelp!
Registrert: Feb 2014
Innlegg: 6,417 |
Jeg brukte også saltlake, la bare i en kraftig lake i 2-3 timer.
|
|
|
Re: Perfekt kalkun
[Re: larsdx]
#2045122
01/01/2016 19:35
|
Registrert: Jan 2010
Innlegg: 234
gbrig
Entusiast
|
Entusiast
Registrert: Jan 2010
Innlegg: 234 |
Min versjon ble meget bra. Litt mindre sitrus neste gang bare.
Geir B
|
|
|
Re: Perfekt kalkun
[Re: larsdx]
#2045158
02/01/2016 00:11
|
Registrert: May 2006
Innlegg: 5,819
sanouka
Søk hjelp!
|
Søk hjelp!
Registrert: May 2006
Innlegg: 5,819 |
Det er jo mulig jeg bare hadde begynnerflaks, men jeg lagde min første kalkun i går, og ja greit nok, det tok tid og oppmerksomhet men den ble helt tip top. Hadde ikke engang termometer. Jeg slang inn noen røde epler og rødløk sammen med med rosmarin, persille olivenolje og saften fra en appelsin samt noe (ganske mye) smør jeg hadde rørt sammen med nevnte urter. Brukte det samme smøret nedi melllom skinnet og kjøttet rundt omkring på fuglen, saltet og pepret rikelig og bandt opp vinger og lår og lempet den oppi en langpanne jeg hadde gnidd inn med smør og olivenolje og litt vann. La over folie og slang den inn i ovnen på 120 grader i ett tiden. Etter et par timer ble jeg litt stressa over at den kanskje ikke ville bli ferdig i tide så jeg tok av folien dynket den med vannet fra langpanna og guffet opp ovnen til de foreskrevne 160 gradene. Var innom og dynket den med jevne mellomrom og skrudde opp til 190 den siste halvtimen med intensiv dynking og ca halv seks satt jeg kniven inn ved låret og ga den et kvarter til før jeg tok den ut . Mens jeg lot den hvile satte jeg over noen mandelpoteter og reduserte skyen ned til en 1/3 klemte ut saften fra to appelsiner litt hvitvin og helte oppi en boks med fløte og litt salt og pepper og litt persille. Hadde ikke tid til å vente til den tyknet av seg selv samt at et par av gjestene liker saus så jeg jevnet den med maisenna. Helt på tampen smørdampet jeg noen rosenkål. Neste gang skal jeg ha enda mer eple og rødløk i skrotten samt at den skal få stå 2/3 av tiden under folie.
Edit: Etter å ha sett videoen til ramsay litt lengre oppe i tråden så skal fuglen selvfølgelig brunes først og ikke til slutt. Bacon skal på pluss sikkert et par ting til som han gjør, men appelsinfløtesausen beholder jeg. Den skal bare få en oppgradering basert på noe av det gordon gjør med sin saus. Kan fort bli en greie for de større anledningene dette her. Var staselig med en schvær fugl midt på bordet.
Redigert av sanouka; 02/01/2016 00:42.
"It never gets easier, you just go faster."
|
|
|
Re: Perfekt kalkun
[Re: larsdx]
#2045170
02/01/2016 08:53
|
Registrert: Jan 2010
Innlegg: 234
gbrig
Entusiast
|
Entusiast
Registrert: Jan 2010
Innlegg: 234 |
Baconet "beskyttet" fuglen fra å bli for brun. Jeg hadde over stekesjy/ smøret fra langpannen mange ganger i løpet av stekingen. Ca en halvtime før beregnet stekeslutt var baconet brunt og sprøtt, og ble tatt av. Litt omstendelig fremgangsmåte men verdt arbeidet. Og som sagt, neste gang blir det ikke like mye sitronskall i smørblandingen. Appelsin og egen urteblanding er nok tingen.
Geir B
|
|
|
|
|