Bløtlegge havregryn
|
Bløtlegge havregryn
#1504980
15/10/2012 14:19
|
Registrert: Apr 2009
Innlegg: 1,384
tygster
OP
Veteran
|
OP
Veteran
Registrert: Apr 2009
Innlegg: 1,384 |
Jeg har i det siste hatt en tendens til å havne i en diskusjon angående korrekt tilbereding av havregryn. Påstandene jeg blir møtt med er at bløtlegging av havregryn er en særdeles nødvendig, men nå glemt, del av tilberedingen. Skal du ha havregryn til frokost skal de helst ligge i bløt fra kvelden før. Dette skal visst nok være nødvendig for å redusere nivået av fytinsyre i havregrynene.
Slik jeg har forstått det så er fytinsyren hovedsakelig å finne i skallet som uansett blir fjernet fra grynene og en del av prosessen for å fremstille havregryn slik vi får kjøpt dem i butikken er å dampvalse dem. Hva er det egentlig bløtleggingen skal forbedre ut over dette?
Er det noen her inne som har mulighet til å utdype dette litt? Merker at jeg blir en smule skeptisk når alt av google treff er diverse kosthold og helseblogger med varrierende kvalitetsnivå.
|
|
|
Re: Bløtlegge havregryn
[Re: tygster]
#1505030
15/10/2012 15:57
|
Registrert: May 2005
Innlegg: 1,617
perpedal
Ivrig
|
Ivrig
Registrert: May 2005
Innlegg: 1,617 |
Har ikke bløtleggingen som funksjon å gjøre næringsstoffene i kornet mere tilgjengelig/lettere opptagbare for kroppen?? Mener bare å ha lest dette/fått det med meg ett eller annet sted.....
|
|
|
Re: Bløtlegge havregryn
[Re: tygster]
#1505034
15/10/2012 16:03
|
Registrert: Jul 2009
Innlegg: 36
tomasj
Fersking
|
Fersking
Registrert: Jul 2009
Innlegg: 36 |
låter väldigt konstigt att man ska behöva blötlägga dom...all havregryn man köper nu för tiden är ju förkokt står det på packen..
så länge dom är förkokta är det väl bara att hälla i sig:-)
|
|
|
Re: Bløtlegge havregryn
[Re: tygster]
#1505090
15/10/2012 17:49
|
Registrert: Jul 2010
Innlegg: 2,720
rockphotog
Besatt
|
Besatt
Registrert: Jul 2010
Innlegg: 2,720 |
Da sveller de, og du får grøt.
Jeg har spist ukokt/usvellet korn til frokost i flere år, og lever ennå.
Hurtigris er forkokt, tror ikke det gjelder havre. Lettkokt mener jeg kun har med størrelsen på grynene å gjøre.
Merkelig nok er det en del myter rundt havregryn.
"To prepare for a race there is nothing better than a good pheasant, some champagne and a woman." -- Jacques Anquetil
|
|
|
Re: Bløtlegge havregryn
[Re: perpedal]
#1505127
15/10/2012 18:48
|
Registrert: Apr 2009
Innlegg: 1,384
tygster
OP
Veteran
|
OP
Veteran
Registrert: Apr 2009
Innlegg: 1,384 |
Det er visst nok denne fytinsyren som skal fjernes. Ut i fra beskrivelsene jeg fant på nett later det til at mange heller ut bløtleggingsvannet etterpå. Da gjør du vel strengt tatt en del av næringsstoffene vesentlig mindre tilgjengelig.
|
|
|
Re: Bløtlegge havregryn
[Re: tygster]
#1505199
15/10/2012 20:18
|
Registrert: Oct 2009
Innlegg: 358
9.9SSL
Entusiast
|
Entusiast
Registrert: Oct 2009
Innlegg: 358 |
Jeg bløtlegger alltid havregryn kvelden før(store, ikke lettkokte), ikke for noe annet en at jeg synes grøten blir bedre. Bruker litt sukker, kanel, rosiner og melk på, nok å gå på fram til lunch.
Vi som tror på et liv før døden
|
|
|
Re: Bløtlegge havregryn
[Re: tygster]
#1505218
15/10/2012 20:40
|
Registrert: Aug 2006
Innlegg: 3,513
bjerkseth
Besatt
|
Besatt
Registrert: Aug 2006
Innlegg: 3,513 |
Jeg blander 75 gram havregryn, 75 gram fruktmüsli og 2 ss med H24 vanilje og lar det svelle i vann i 10 minutter før jeg koker det opp lett med kardemomme, koriander og små brunostterninger. Det er hvertfall sånn jeg synes de blir best. Ser for meg at det blir litt mye prosjekt å skulle huske på frokosten kvelden i forveien.
Instagram: @oivindbjerkseth
|
|
|
Re: Bløtlegge havregryn
[Re: tygster]
#1505277
15/10/2012 22:02
|
Registrert: Sep 2001
Innlegg: 16,266
Espen
More than words
|
More than words
Registrert: Sep 2001
Innlegg: 16,266 |
Koriander er kjempegodt, men aldri hørt om folk som bruker det på havregrøt!
Malte koranderfrø eller frisk Korander?
e
|
|
|
Re: Bløtlegge havregryn
[Re: bjerkseth]
#1505285
15/10/2012 22:24
|
Registrert: May 2010
Innlegg: 4,033
Stefan77
Besatt
|
Besatt
Registrert: May 2010
Innlegg: 4,033 |
Jeg blander 75 gram havregryn, 75 gram fruktmüsli og 2 ss med H24 vanilje og lar det svelle i vann i 10 minutter før jeg koker det opp lett med kardemomme, koriander og små brunostterninger. Det er hvertfall sånn jeg synes de blir best. Ser for meg at det blir litt mye prosjekt å skulle huske på frokosten kvelden i forveien. Jeg ser for meg at din grøt er litt mye prosjekt for meg på morgenen :-) Gryn, vann, melk og salt i en gryte. Kok opp og la putre mens morgenstellet utføres. Spises med sukker og kanel og ett kokt egg ved soden av.
- Stefan
|
|
|
Re: Bløtlegge havregryn
[Re: Espen]
#1505702
16/10/2012 17:53
|
Registrert: Aug 2006
Innlegg: 3,513
bjerkseth
Besatt
|
Besatt
Registrert: Aug 2006
Innlegg: 3,513 |
Koriander er kjempegodt, men aldri hørt om folk som bruker det på havregrøt!
Malte koranderfrø eller frisk Korander?
e Malte korianderfrø ja. Det smaker faktisk veldig godt i havregrøten.
Instagram: @oivindbjerkseth
|
|
|
Re: Bløtlegge havregryn
[Re: tygster]
#1505973
17/10/2012 07:33
|
Registrert: Nov 2009
Innlegg: 244
Fluefisker
Entusiast
|
Entusiast
Registrert: Nov 2009
Innlegg: 244 |
Bløtlegging gjør at næringsstoffene blir mer tilgjengelig for oss. Det har også innvirkning på futinsyre, som nevnt tidligere. Futinsyre lager komplekser med f.eks. jern i korn og bakevarer. Dette gjør at havren, hveten eller andre korn kan være så rikt på mineraler som bare det, men vi klarer ikke å ta det opp fordi det passerer rett gjennom kroppen så lenge det er bundet til futinsyren.
Bløtlegging bryter bindingen mellom futinsyre og mineraler. Surdeig har samme effekten på brød, så spis brød med surdeig og få høyere opptak av mineraler :-)
Hilsen Roar
|
|
|
Re: Bløtlegge havregryn
[Re: Fluefisker]
#1505985
17/10/2012 08:02
|
Registrert: Apr 2009
Innlegg: 1,384
tygster
OP
Veteran
|
OP
Veteran
Registrert: Apr 2009
Innlegg: 1,384 |
Du har ikke tilfeldigvis noen kilder du kan vise til?
|
|
|
Re: Bløtlegge havregryn
[Re: tygster]
#1506025
17/10/2012 08:56
|
Registrert: Sep 2002
Innlegg: 1,229
Lenny
Veteran
|
Veteran
Registrert: Sep 2002
Innlegg: 1,229 |
Fluefiskern har nok rett: Phytic acid is found within the hulls of nuts, seeds, and grains. In-home food preparation techniques can reduce the phytic acid in all of these foods. Simply cooking the food will reduce the phytic acid to some degree. More effective methods are soaking in an acid medium, lactic acid fermentation, and sprouting.
Phytic acid has a strong binding affinity to important minerals, such as calcium, magnesium, iron, and zinc though the binding of calcium with phytic acid depends on pH and that ascorbic acid (vitamin C) can reduce phytic acid effects on iron. When a mineral binds to phytic acid, it becomes insoluble, precipitates and will be nonabsorbable in the intestines. Litt på siden, men denne er også interessant: Doktorgradsavhandling om melkesyrebakterier og korn
"I'd take the awe of understanding over the awe of ignorance any day." - Douglas Adams
|
|
|
Re: Bløtlegge havregryn
[Re: Lenny]
#1506035
17/10/2012 09:06
|
Registrert: May 2010
Innlegg: 4,033
Stefan77
Besatt
|
Besatt
Registrert: May 2010
Innlegg: 4,033 |
Dette var veldig interessant for en glutenallergiker som baserer mye av kostholdet på havregryn, og samtidig stapper i seg magnesium og sink for å få sove om natta. Skal være konsekvent med bløtlegging en periode fremover nå.
- Stefan
|
|
|
Re: Bløtlegge havregryn
[Re: Lenny]
#1506053
17/10/2012 09:28
|
Registrert: Apr 2009
Innlegg: 1,384
tygster
OP
Veteran
|
OP
Veteran
Registrert: Apr 2009
Innlegg: 1,384 |
Fluefiskern har nok rett:
Ikke helt sikker jeg. Dette blir jo gjort av produsenten når havregrynet blir fremstilt. Så spørsmålet er vel heller hvorfor dette må gjøres enda flere ganger?
|
|
|
Re: Bløtlegge havregryn
[Re: tygster]
#1506099
17/10/2012 10:24
|
Registrert: Nov 2009
Innlegg: 244
Fluefisker
Entusiast
|
Entusiast
Registrert: Nov 2009
Innlegg: 244 |
Det gjøres ikke hos produsent (ulike møller) ved fremstilling av havregryn etc. Bakeriene, som er de største forbrukerne av denne typen produkter, bløtlegger ofte en del av ingrediensene sine en stund før baking. Dette bl.a. for å løse noen utfordringer med futinsyre, men mest for å sørge for at det ikke ligger tørre ingredienser som stjeler vann fra det ferdige produktet etter steking (derfor bør du bløtlegge rosinene på forhånd dersom du baker boller hjemme). I tillegg brukes det stadig mer surdeig i norske bakerier, men her er futinsyre-problematikken underliggende - men det har en positiv effekt for oss gjennom bedre opptak av bl.a. jern samt mulighet for grovere brød med mer fiber.
Er litt over snittet brødnerd ja :-)
Hilsen Roar
|
|
|
Re: Bløtlegge havregryn
[Re: Fluefisker]
#1506117
17/10/2012 10:44
|
Registrert: Apr 2009
Innlegg: 1,384
tygster
OP
Veteran
|
OP
Veteran
Registrert: Apr 2009
Innlegg: 1,384 |
Havre har et høyt fettinnhold i forhold til andre kornsorter, og det krever en særlig behandling for å unngå at fettstoffet harskner på havregrynenes vei til forbrukeren. Havren dampkokes derfor lenge før den tørkes, gjenoppvarmes og valses. Denne prosessen antas å skade visse næringsstoffer, men havregryn anses stadig som et sunt og mettende næringsmiddel. Jeg har en misstanke om at personer som forfekter at havregryn av typen Bjørns må bløtlegges ikke har fått med seg at det er forskjell på havregryn kjøpt på butikken og hel havre som var vanlig å bruke i gamle dager.
|
|
|
|
|