Forrige tråd
Neste tråd
Print tråd
Side 1 av 5 1 2 3 4 5

Brødbaking?

Brødbaking? #1386029 30/04/2012 19:50
Registrert: Jun 2006
Innlegg: 10,633
perbl Offline OP
More than words
OP Offline
More than words
Registrert: Jun 2006
Innlegg: 10,633
Noen andre brødbakere på forumet? Jeg har vært litt av og på og bakt mine egne brød i kortere og lengre tidsrom opp gjennom årene, men etter at jeg leste en artikkel fra Christopher Sjuve der han skrev om et brød stekt i gryte eller leirform med lokk har jeg nok blitt hjemmebaker på heltid. Makan til forskjell i saftighet og sprøhet i skorpen har jeg omtrent aldri opplevd utenom enkelte brød kjøpt på dedikerte bakerverksted fra fagfolk.

Her er et av de siste forsøkene på et middels grovt brød hevet i et døgns tid med lite gjær med solsikke-, sesam- og linfrø:



Noen som har noen andre gulltips å komme med?


Per B.
Re: Brødbaking? [Re: perbl] #1386031 30/04/2012 19:51
Registrert: Sep 2011
Innlegg: 366
A4-Biorobot Offline
Entusiast
Offline
Entusiast
Registrert: Sep 2011
Innlegg: 366
Og hvor ble det av oppskriften, da? Makan, ass.


Byttet profil, ny er "Bioroboten"
Re: Brødbaking? [Re: perbl] #1386042 30/04/2012 19:55
Registrert: Jun 2006
Innlegg: 10,633
perbl Offline OP
More than words
OP Offline
More than words
Registrert: Jun 2006
Innlegg: 10,633
Ah, selvsagt ICON_SMILE

Tok utgangspunkt i oppskriften som er nevnt her http://www.dagbladet.no/2012/04/10/tema/mat/klikk/21049696/ og erstattet en god del av speltmelet med sammalt grov hvete, tilsatte en god neve linfrø, sesamfrø og solsikkefrø, og litt mer vann til jeg fikk en passe klissete konsistens på deigen. Hever litt under ett døgns tid. Noen mer presise mengdeforhold har jeg ikke ICON_SMILE

Dette er ikke noe utpreget grovbrød, men skal eksperimentere litt med min faste grovbrødoppskrift og se hvordan denne blir etterhvert.


Per B.
Re: Brødbaking? [Re: perbl] #1386048 30/04/2012 19:58
Registrert: Sep 2005
Innlegg: 3,766
L
Lektoren Offline
Besatt
Offline
Besatt
L
Registrert: Sep 2005
Innlegg: 3,766
Jeg jukser og bruker bakemaskin. Resultatet blir likevel bedre enn butikkbrød!

Re: Brødbaking? [Re: Lektoren] #1386087 30/04/2012 20:39
Registrert: Jun 2006
Innlegg: 10,633
perbl Offline OP
More than words
OP Offline
More than words
Registrert: Jun 2006
Innlegg: 10,633
Det er selvsagt et alternativ, men jeg synes det er noe særegent med å ha brød i den rette formfaktoren, og jeg synes det er noe ganske terapautisk med å bake brød for hånd. Dette knadde jeg heller ikke i det hele tatt, det var bare å blande ingrediensene sammen til en jevn deig og la det ligge en god stund i bollen under plastfolie før jeg forma det noenlunde til et brød og la det i en varm Römertopf med rikelig med mel under.


Per B.
Re: Brødbaking? [Re: perbl] #1386117 30/04/2012 20:54
Registrert: Jun 2009
Innlegg: 918
J
jørgm Offline
Ringrev
Offline
Ringrev
J
Registrert: Jun 2009
Innlegg: 918
Akkurat nå står det en deig på benken som skal i gryte, og en i kjøleskapet som etter planen skal bli noe i retning av fransk baguette à l'ancienne. Bakedag hos svigers i morgen, med vedfyrt steinovn ICON_SMILE

Litt av-og-på baker selv. For tiden mest av. Hadde en surdeigsperiode i fjor, men det ble for mye å styre med i lengden. Kjøkkenmaskina er litt i minste laget, så det blir maks to brød i slengen, og da er det mye jobb for ganske lite. Hverdager går det mest i Wasa knekkebrød, og så har jo det franske bakeriet på Lade finfint brød til helgebruk.

Får se om det tar seg opp igjen snart. Surdeigsbrød er jo egentlig veldig godt. Og hjemmelagd rugbrød. Og baguetter og skikkelig loff også. Hmmm.

Redigert av jørgm; 30/04/2012 20:54.
Re: Brødbaking? [Re: jørgm] #1386130 30/04/2012 21:02
Registrert: Jun 2006
Innlegg: 10,633
perbl Offline OP
More than words
OP Offline
More than words
Registrert: Jun 2006
Innlegg: 10,633
Sitat: jørgm
med vedfyrt steinovn ICON_SMILE


Når jeg blir rik av ringetoner og operatørlogoer skal jeg bygge meg et kompromissløst kjøkken utformet rundt en sånn en.

Quote:

Kjøkkenmaskina er litt i minste laget, så det blir maks to brød i slengen, og da er det mye jobb for ganske lite. Hverdager går det mest i Wasa knekkebrød, og så har jo det franske bakeriet på Lade finfint brød til helgebruk.


Jeg bruker å kna for hånd i en sånn stor stålbolle når jeg lager grovbrød, og får greit plass til deig for fire middels store brød. Etter å ha jobba i noen minutter forstår jeg hvertfall hvorfor bakerne jeg kjenner har solide håndtrykk ICON_SMILE


Per B.
Re: Brødbaking? [Re: perbl] #1386138 30/04/2012 21:09
Registrert: Jun 2009
Innlegg: 918
J
jørgm Offline
Ringrev
Offline
Ringrev
J
Registrert: Jun 2009
Innlegg: 918
Sitat: perbl
Når jeg blir rik av ringetoner og operatørlogoer skal jeg bygge meg et kompromissløst kjøkken utformet rundt en sånn en.


Utendørs denne. Fikk så vidt prøvd den før vinteren kom i høst, med middels til ok resultater. Håper å kunne ta det hele et par steg videre denne sesongen.

Sitat: perbl

Jeg bruker å kna for hånd i en sånn stor stålbolle når jeg lager grovbrød, og får greit plass til deig for fire middels store brød. Etter å ha jobba i noen minutter forstår jeg hvertfall hvorfor bakerne jeg kjenner har solide håndtrykk ICON_SMILE


Jeg sliter med motivasjonen. Grovbrød er forsåvidt greit nok, da de stort sett ikke trenger fullt så mye knaing. Har sett på 3-fas eltemaskiner på finn.no en stund, men blir fort dyre brød av sånt. Dessuten er det svært få som står her i regionen.

Redigert av jørgm; 30/04/2012 21:09. Rediger grunn: quote-tull
Re: Brødbaking? [Re: jørgm] #1386147 30/04/2012 21:14
Registrert: Jun 2006
Innlegg: 10,633
perbl Offline OP
More than words
OP Offline
More than words
Registrert: Jun 2006
Innlegg: 10,633
Fordelen min er nok at jeg baker til meg sjøl, og derfor lever i halvannen uke på fire brød, hadde jeg hatt fem stykker i hus hadde det nok blitt litt for mye arbeid.


Per B.
Re: Brødbaking? [Re: perbl] #1386148 30/04/2012 21:14
Registrert: Aug 2011
Innlegg: 375
Telemark Skier Offline
Entusiast
Offline
Entusiast
Registrert: Aug 2011
Innlegg: 375
er det ikke husmora som skal bake gode brød ?


-------
ride it !
Re: Brødbaking? [Re: Telemark Skier] #1386149 30/04/2012 21:14
Registrert: Jun 2006
Innlegg: 10,633
perbl Offline OP
More than words
OP Offline
More than words
Registrert: Jun 2006
Innlegg: 10,633
Sitat: Telemark Skier
er det ikke husmora som skal bake gode brød ?


Baking er godt gammelt mannfolkarbeid!


Per B.
Re: Brødbaking? [Re: perbl] #1386153 30/04/2012 21:15
Registrert: Aug 2011
Innlegg: 375
Telemark Skier Offline
Entusiast
Offline
Entusiast
Registrert: Aug 2011
Innlegg: 375
Sitat: perbl

Baking er godt gammelt mannfolkarbeid!


yeah ICON_GRIN


-------
ride it !
Re: Brødbaking? [Re: perbl] #1386161 30/04/2012 21:25
Registrert: Aug 2009
Innlegg: 116
ErrorLars Offline
Tørr bak øra
Offline
Tørr bak øra
Registrert: Aug 2009
Innlegg: 116
Har bakt brød sammenhengende i 3 år sånn cirkus.

Har i det siste begynt å bake surdeigsbrød etter at jeg leste denne artikkelen her:
Living With Phytic Acid
Er litt mer utfordrende i forhold til "vanlig brødbaking" Men går bedre og bedre for hver gang.

Re: Brødbaking? [Re: ErrorLars] #1386168 30/04/2012 21:30
Registrert: Jun 2006
Innlegg: 10,633
perbl Offline OP
More than words
OP Offline
More than words
Registrert: Jun 2006
Innlegg: 10,633
Jau, surdeig står på planen her og etterhvert, må bare sett meg litt mer inn i konseptet.

En annen ting jeg forsker litt på er beste måten å oppbevare brød, i og med at jeg er alene blir det gjerne sånn at et brød blir liggende et par-tre dager før det er oppspist. Mot slutten er det bare så deprimerende hvor dårlig det smaker i forhold til når det kommer ut fra ovnen.

Nå tester jeg ut papirpose/plastpose-kombo.


Per B.
Re: Brødbaking? [Re: Telemark Skier] #1386196 30/04/2012 21:50
Registrert: Sep 2009
Innlegg: 1,520
ELO73 Offline
Ivrig
Offline
Ivrig
Registrert: Sep 2009
Innlegg: 1,520
Sitat: Telemark Skier
er det ikke husmora som skal bake gode brød ?
Nope, hun skal ha bra brød.
Hmm, bake brød ja. En tips&triks-spalte på det er ikke så dumt....

Re: Brødbaking? [Re: perbl] #1386199 30/04/2012 21:52
Registrert: Dec 2008
Innlegg: 1,787
Spiffhopeless Offline
Ivrig
Offline
Ivrig
Registrert: Dec 2008
Innlegg: 1,787
Jeg har bakt mye brød i mine dager. Da jeg var på Christian Radich bakte jeg brød nesten hver dag til 100 mann. Jeg baker nå brød kun med en intensjon. Finne det perfekte melet og den perfekte mengden gjær og måten knainga må gjøres for å få lange slyngende fibertråder synlig når du skjærer deg ei skive. Min bestefar var baker og var umulig for meg å slå i handbak, svære never som hadde knadd brød og rundstykker hele livet. Vi hadde det mye morro. Det er gøy å bake brød.


"If you are going to die! make sure
its in the front of the peloton!"
Raphael Geminiani to Jacques Anquetil

If your not sleeping you should be eating.If your not eating you should be cycling
Re: Brødbaking? [Re: jørgm] #1386217 30/04/2012 22:09
Registrert: Jun 2011
Innlegg: 72
B
BPHernes Offline
Medlem
Offline
Medlem
B
Registrert: Jun 2011
Innlegg: 72
Har en vedfyrt steinovn, men har ikke helt lykkes med brød, blir fantastiske bagels og annet. Bruker gryte, dampovn og noen ganger grill til brød. Vært innom surfing, men tenker at jeg skal prøve igjen. Tenk å kunne holde egen sånn gående til neste generasjon ...

Re: Brødbaking? [Re: perbl] #1386233 30/04/2012 22:28
Registrert: Jun 2006
Innlegg: 4,910
Kjartandaddy Offline
Besatt
Offline
Besatt
Registrert: Jun 2006
Innlegg: 4,910
En tråd hevet over andre. Knakende god og eltetisk. Selvbakt er velbakt. Elsker deig. Keep it coming.


Big wheels keep on turning
Re: Brødbaking? [Re: perbl] #1386240 30/04/2012 22:36
Registrert: May 2007
Innlegg: 711
S
samuel Offline
Avhengig
Offline
Avhengig
S
Registrert: May 2007
Innlegg: 711
Anbefaler deg på denne bloggen mye bra brød http://www.matpaabordet.com/search/label/no-knead%20bread


Re: Brødbaking? [Re: perbl] #1386323 01/05/2012 07:22
Registrert: May 2010
Innlegg: 581
K
Kimmy Offline
Avhengig
Offline
Avhengig
K
Registrert: May 2010
Innlegg: 581
Har ikke kjøpte et eneste brød på 1 og et halvt år. Her går det i langheving og vanndamp i stekeovnen.

Re: Brødbaking? [Re: samuel] #1386329 01/05/2012 07:36
Registrert: May 2005
Innlegg: 1,340
ØyNe Offline
Veteran
Offline
Veteran
Registrert: May 2005
Innlegg: 1,340
Sitat: samuel
Anbefaler deg på denne bloggen mye bra brød http://www.matpaabordet.com/search/label/no-knead%20bread


Takk for link til interessant blogg! Jeg har ikke spist kjøpebrød siden jeg fant ut av hvetemel gjør kroppen min dorsk og dvask pluss at jeg får hodepine og tørsteanfall av det. Jeg holder meg til egenbakt brød på spelt og rug, iblandet solsikke-, lin- og sesamfrø. Å kna brøddeig er fin avkobling som gir mange helsegevinster. Av butikkbrød holder jeg meg til saftig, brunt rugbrød, som Husmannsbrød og Eldorados rugbrød-mursteiner.

Re: Brødbaking? [Re: ØyNe] #1386391 01/05/2012 09:36
Registrert: Jan 2008
Innlegg: 29
E
Educato Offline
Fersking
Offline
Fersking
E
Registrert: Jan 2008
Innlegg: 29
[/quote]
Jeg har ikke spist kjøpebrød siden jeg fant ut av hvetemel gjør kroppen min dorsk og dvask pluss at jeg får hodepine og tørsteanfall av det. Jeg holder meg til egenbakt brød på spelt og rug, iblandet solsikke-, lin- og sesamfrø. [/quote]

Jeg er baker av yrke, og dette er noe som opptar meg. Merker du virkelig forskjell på kroppen ved å bytte ut hvetemelet med spelt? Jeg klarer ikke finne noen plass at det er bevist noe ernæringsmessig forskjell på spelt og hvete, bortsett fra at spelten har noe svakere gluten. Kan det være placebo-effekten?
Å bake på rug derimot har helt klart en helsegevinst. Og ikke minst gleden ved å bake egne brød ICON_GRIN

Til informasjon så inneholder Eldorado sine rugbrød 12-13% sukker.

Redigert av Educato; 01/05/2012 09:37.
Re: Brødbaking? [Re: Educato] #1386398 01/05/2012 09:55
Registrert: May 2005
Innlegg: 1,340
ØyNe Offline
Veteran
Offline
Veteran
Registrert: May 2005
Innlegg: 1,340
Sitat: Educato

Jeg har ikke spist kjøpebrød siden jeg fant ut av hvetemel gjør kroppen min dorsk og dvask pluss at jeg får hodepine og tørsteanfall av det. Jeg holder meg til egenbakt brød på spelt og rug, iblandet solsikke-, lin- og sesamfrø. [/quote]

Jeg er baker av yrke, og dette er noe som opptar meg. Merker du virkelig forskjell på kroppen ved å bytte ut hvetemelet med spelt? Jeg klarer ikke finne noen plass at det er bevist noe ernæringsmessig forskjell på spelt og hvete, bortsett fra at spelten har noe svakere gluten. Kan det være placebo-effekten?
Å bake på rug derimot har helt klart en helsegevinst. Og ikke minst gleden ved å bake egne brød ICON_GRIN

Til informasjon så inneholder Eldorado sine rugbrød 12-13% sukker.
[/quote]
Jeg merker i hvert fall stor forskjell i form av økt velvære og generelt mye piggere når jeg kutter ut hvete. Årsakene er jeg ikke sikker på, men det finnes mange som hevder at moderne hvetemel bare kan fordøyes skikkelig av et fåtall mennesker. Det at spelt har svakere gluten kan kanskje være en forklaring, da flere i familien min har tendenser til glutenintoleranse og cøliaki.
Ulempen med spelt er at det er ca. 4 ganger så dyrt som hvete, så jeg skulle gjerne hatt et rimeligere alternativ.

Re: Brødbaking? [Re: perbl] #1386436 01/05/2012 11:33
Registrert: Aug 2009
Innlegg: 110
ducky Offline
Tørr bak øra
Offline
Tørr bak øra
Registrert: Aug 2009
Innlegg: 110
Sitat: perbl


En annen ting jeg forsker litt på er beste måten å oppbevare brød, i og med at jeg er alene blir det gjerne sånn at et brød blir liggende et par-tre dager før det er oppspist. Mot slutten er det bare så deprimerende hvor dårlig det smaker i forhold til når det kommer ut fra ovnen.

Nå tester jeg ut papirpose/plastpose-kombo.


Jeg kutter alltid brødet i skiver før jeg legger det i fryseren. Så er det bare å ta opp de skivene jeg trenger og slenge dem i brødristeren for tining før jeg spiser. På den måten er brødet alltid ferskt. Jeg har gjort dette både med kjøpings, og de siste par årene med hjemmelaget brød. Bakdelen er jo at alt brødet må kuttes på samme tid, noe som blir litt ensformig når jeg baker 6 brød om gangen.

Et kompromiss er jo å dele det i 2 eller 3 biter før du fryser det, så spiser du det fortere.


Anders by design.

"Duct tape is like the force. It has a light side, a dark side, and it holds the universe together.."
Re: Brødbaking? [Re: perbl] #1386449 01/05/2012 12:29
Registrert: Aug 2005
Innlegg: 5,182
runermm Offline
Søk hjelp!
Offline
Søk hjelp!
Registrert: Aug 2005
Innlegg: 5,182
Oppbevaringstriks som jeg nylig har lært og prøvd med hell:
Du tar et lite ark alufolie og dekker akkurat skjæreflaten på brødet (slik at det ikke tørker). Så tar du en papirpose rundt hele brødet i tillegg. Brødet holder seg mykt og fint inni, mens det blir sprøtt og knasende i stekeskorpa.

Re: Brødbaking? [Re: perbl] #1386496 01/05/2012 14:48
Registrert: Sep 2008
Innlegg: 361
HP89 Offline
Entusiast
Offline
Entusiast
Registrert: Sep 2008
Innlegg: 361
Om det virkelig er så enkelt og godt som dette, så har jeg kjøpt mitt siste brød.

Smalt sammen en deig as we speak, update kommer i morgen formiddag ICON_TONGUE

Re: Brødbaking? [Re: HP89] #1386511 01/05/2012 15:15
Registrert: Aug 2002
Innlegg: 31,744
G
GeirK Offline
More than words
Offline
More than words
G
Registrert: Aug 2002
Innlegg: 31,744
Sitat: HP89
Om det virkelig er så enkelt og godt som dette, så har jeg kjøpt mitt siste brød.

Smalt sammen en deig as we speak, update kommer i morgen formiddag ICON_TONGUE


Men spesielt sunt brød var det vel ikke ...


"The more false we destroy, the more room there will be for the true."
- Robert Green Ingersoll
Re: Brødbaking? [Re: perbl] #1386512 01/05/2012 15:16
Registrert: Aug 2005
Innlegg: 5,182
runermm Offline
Søk hjelp!
Offline
Søk hjelp!
Registrert: Aug 2005
Innlegg: 5,182
Brød med lang hevetid, lite bearbeing og som stekes på sterk varme under lokk er veldig i vinden for tida. Vi har prøvd det to-tre ganger - og det fungerer overraskende godt. Blander du inn litt grovere mjølvarianter har det en tendens til å ikke å bli så luftig og fint. Prøv med hvetemel og spelt først, så kan man eksperimentere etterpå.

Re: Brødbaking? [Re: GeirK] #1386514 01/05/2012 15:17
Registrert: Aug 2005
Innlegg: 5,182
runermm Offline
Søk hjelp!
Offline
Søk hjelp!
Registrert: Aug 2005
Innlegg: 5,182
Sitat: GeirK
Men spesielt sunt brød var det vel ikke ...


Definer sunt.

Re: Brødbaking? [Re: GeirK] #1386541 01/05/2012 15:56
Registrert: Sep 2008
Innlegg: 361
HP89 Offline
Entusiast
Offline
Entusiast
Registrert: Sep 2008
Innlegg: 361
Sitat: GeirK
Sitat: HP89
Om det virkelig er så enkelt og godt som dette, så har jeg kjøpt mitt siste brød.

Smalt sammen en deig as we speak, update kommer i morgen formiddag ICON_TONGUE


Men spesielt sunt brød var det vel ikke ...


Det var det hadde for hånden i dag. Blir brødet godt så lager man jo selvfølgelig grovere brød ICON_SMILE

Edit: Brødet med vørterøl så serdeles godt ut!

Redigert av HP89; 01/05/2012 15:57.
Side 1 av 5 1 2 3 4 5

Moderator  support