|
|
Brødbaking?
|
Brødbaking?
#1386029
30/04/2012 19:50
|
Registrert: Jun 2006
Innlegg: 10,633
perbl
OP
More than words
|
OP
More than words
Registrert: Jun 2006
Innlegg: 10,633 |
Noen andre brødbakere på forumet? Jeg har vært litt av og på og bakt mine egne brød i kortere og lengre tidsrom opp gjennom årene, men etter at jeg leste en artikkel fra Christopher Sjuve der han skrev om et brød stekt i gryte eller leirform med lokk har jeg nok blitt hjemmebaker på heltid. Makan til forskjell i saftighet og sprøhet i skorpen har jeg omtrent aldri opplevd utenom enkelte brød kjøpt på dedikerte bakerverksted fra fagfolk. Her er et av de siste forsøkene på et middels grovt brød hevet i et døgns tid med lite gjær med solsikke-, sesam- og linfrø:  Noen som har noen andre gulltips å komme med?
Per B.
|
|
|
Re: Brødbaking?
[Re: perbl]
#1386031
30/04/2012 19:51
|
Registrert: Sep 2011
Innlegg: 366
A4-Biorobot
Entusiast
|
Entusiast
Registrert: Sep 2011
Innlegg: 366 |
Og hvor ble det av oppskriften, da? Makan, ass.
Byttet profil, ny er "Bioroboten"
|
|
|
Re: Brødbaking?
[Re: perbl]
#1386042
30/04/2012 19:55
|
Registrert: Jun 2006
Innlegg: 10,633
perbl
OP
More than words
|
OP
More than words
Registrert: Jun 2006
Innlegg: 10,633 |
Ah, selvsagt  Tok utgangspunkt i oppskriften som er nevnt her http://www.dagbladet.no/2012/04/10/tema/mat/klikk/21049696/ og erstattet en god del av speltmelet med sammalt grov hvete, tilsatte en god neve linfrø, sesamfrø og solsikkefrø, og litt mer vann til jeg fikk en passe klissete konsistens på deigen. Hever litt under ett døgns tid. Noen mer presise mengdeforhold har jeg ikke  Dette er ikke noe utpreget grovbrød, men skal eksperimentere litt med min faste grovbrødoppskrift og se hvordan denne blir etterhvert.
Per B.
|
|
|
Re: Brødbaking?
[Re: perbl]
#1386048
30/04/2012 19:58
|
Registrert: Sep 2005
Innlegg: 3,766
Lektoren
Besatt
|
Besatt
Registrert: Sep 2005
Innlegg: 3,766 |
Jeg jukser og bruker bakemaskin. Resultatet blir likevel bedre enn butikkbrød!
|
|
|
Re: Brødbaking?
[Re: Lektoren]
#1386087
30/04/2012 20:39
|
Registrert: Jun 2006
Innlegg: 10,633
perbl
OP
More than words
|
OP
More than words
Registrert: Jun 2006
Innlegg: 10,633 |
Det er selvsagt et alternativ, men jeg synes det er noe særegent med å ha brød i den rette formfaktoren, og jeg synes det er noe ganske terapautisk med å bake brød for hånd. Dette knadde jeg heller ikke i det hele tatt, det var bare å blande ingrediensene sammen til en jevn deig og la det ligge en god stund i bollen under plastfolie før jeg forma det noenlunde til et brød og la det i en varm Römertopf med rikelig med mel under.
Per B.
|
|
|
Re: Brødbaking?
[Re: perbl]
#1386117
30/04/2012 20:54
|
Registrert: Jun 2009
Innlegg: 918
jørgm
Ringrev
|
Ringrev
Registrert: Jun 2009
Innlegg: 918 |
Akkurat nå står det en deig på benken som skal i gryte, og en i kjøleskapet som etter planen skal bli noe i retning av fransk baguette à l'ancienne. Bakedag hos svigers i morgen, med vedfyrt steinovn  Litt av-og-på baker selv. For tiden mest av. Hadde en surdeigsperiode i fjor, men det ble for mye å styre med i lengden. Kjøkkenmaskina er litt i minste laget, så det blir maks to brød i slengen, og da er det mye jobb for ganske lite. Hverdager går det mest i Wasa knekkebrød, og så har jo det franske bakeriet på Lade finfint brød til helgebruk. Får se om det tar seg opp igjen snart. Surdeigsbrød er jo egentlig veldig godt. Og hjemmelagd rugbrød. Og baguetter og skikkelig loff også. Hmmm.
Redigert av jørgm; 30/04/2012 20:54.
|
|
|
Re: Brødbaking?
[Re: jørgm]
#1386130
30/04/2012 21:02
|
Registrert: Jun 2006
Innlegg: 10,633
perbl
OP
More than words
|
OP
More than words
Registrert: Jun 2006
Innlegg: 10,633 |
med vedfyrt steinovn  Når jeg blir rik av ringetoner og operatørlogoer skal jeg bygge meg et kompromissløst kjøkken utformet rundt en sånn en. Kjøkkenmaskina er litt i minste laget, så det blir maks to brød i slengen, og da er det mye jobb for ganske lite. Hverdager går det mest i Wasa knekkebrød, og så har jo det franske bakeriet på Lade finfint brød til helgebruk.
Jeg bruker å kna for hånd i en sånn stor stålbolle når jeg lager grovbrød, og får greit plass til deig for fire middels store brød. Etter å ha jobba i noen minutter forstår jeg hvertfall hvorfor bakerne jeg kjenner har solide håndtrykk 
Per B.
|
|
|
Re: Brødbaking?
[Re: perbl]
#1386138
30/04/2012 21:09
|
Registrert: Jun 2009
Innlegg: 918
jørgm
Ringrev
|
Ringrev
Registrert: Jun 2009
Innlegg: 918 |
Når jeg blir rik av ringetoner og operatørlogoer skal jeg bygge meg et kompromissløst kjøkken utformet rundt en sånn en. Utendørs denne. Fikk så vidt prøvd den før vinteren kom i høst, med middels til ok resultater. Håper å kunne ta det hele et par steg videre denne sesongen. Jeg bruker å kna for hånd i en sånn stor stålbolle når jeg lager grovbrød, og får greit plass til deig for fire middels store brød. Etter å ha jobba i noen minutter forstår jeg hvertfall hvorfor bakerne jeg kjenner har solide håndtrykk  Jeg sliter med motivasjonen. Grovbrød er forsåvidt greit nok, da de stort sett ikke trenger fullt så mye knaing. Har sett på 3-fas eltemaskiner på finn.no en stund, men blir fort dyre brød av sånt. Dessuten er det svært få som står her i regionen.
Redigert av jørgm; 30/04/2012 21:09. Rediger grunn: quote-tull
|
|
|
Re: Brødbaking?
[Re: jørgm]
#1386147
30/04/2012 21:14
|
Registrert: Jun 2006
Innlegg: 10,633
perbl
OP
More than words
|
OP
More than words
Registrert: Jun 2006
Innlegg: 10,633 |
Fordelen min er nok at jeg baker til meg sjøl, og derfor lever i halvannen uke på fire brød, hadde jeg hatt fem stykker i hus hadde det nok blitt litt for mye arbeid.
Per B.
|
|
|
Re: Brødbaking?
[Re: perbl]
#1386148
30/04/2012 21:14
|
Registrert: Aug 2011
Innlegg: 375
Telemark Skier
Entusiast
|
Entusiast
Registrert: Aug 2011
Innlegg: 375 |
er det ikke husmora som skal bake gode brød ?
------- ride it !
|
|
|
Re: Brødbaking?
[Re: Telemark Skier]
#1386149
30/04/2012 21:14
|
Registrert: Jun 2006
Innlegg: 10,633
perbl
OP
More than words
|
OP
More than words
Registrert: Jun 2006
Innlegg: 10,633 |
er det ikke husmora som skal bake gode brød ? Baking er godt gammelt mannfolkarbeid!
Per B.
|
|
|
Re: Brødbaking?
[Re: perbl]
#1386153
30/04/2012 21:15
|
Registrert: Aug 2011
Innlegg: 375
Telemark Skier
Entusiast
|
Entusiast
Registrert: Aug 2011
Innlegg: 375 |
Baking er godt gammelt mannfolkarbeid!
yeah
------- ride it !
|
|
|
Re: Brødbaking?
[Re: perbl]
#1386161
30/04/2012 21:25
|
Registrert: Aug 2009
Innlegg: 116
ErrorLars
Tørr bak øra
|
Tørr bak øra
Registrert: Aug 2009
Innlegg: 116 |
Har bakt brød sammenhengende i 3 år sånn cirkus. Har i det siste begynt å bake surdeigsbrød etter at jeg leste denne artikkelen her: Living With Phytic Acid Er litt mer utfordrende i forhold til "vanlig brødbaking" Men går bedre og bedre for hver gang.
|
|
|
Re: Brødbaking?
[Re: ErrorLars]
#1386168
30/04/2012 21:30
|
Registrert: Jun 2006
Innlegg: 10,633
perbl
OP
More than words
|
OP
More than words
Registrert: Jun 2006
Innlegg: 10,633 |
Jau, surdeig står på planen her og etterhvert, må bare sett meg litt mer inn i konseptet.
En annen ting jeg forsker litt på er beste måten å oppbevare brød, i og med at jeg er alene blir det gjerne sånn at et brød blir liggende et par-tre dager før det er oppspist. Mot slutten er det bare så deprimerende hvor dårlig det smaker i forhold til når det kommer ut fra ovnen.
Nå tester jeg ut papirpose/plastpose-kombo.
Per B.
|
|
|
Re: Brødbaking?
[Re: Telemark Skier]
#1386196
30/04/2012 21:50
|
Registrert: Sep 2009
Innlegg: 1,520
ELO73
Ivrig
|
Ivrig
Registrert: Sep 2009
Innlegg: 1,520 |
er det ikke husmora som skal bake gode brød ? Nope, hun skal ha bra brød. Hmm, bake brød ja. En tips&triks-spalte på det er ikke så dumt....
|
|
|
Re: Brødbaking?
[Re: perbl]
#1386199
30/04/2012 21:52
|
Registrert: Dec 2008
Innlegg: 1,787
Spiffhopeless
Ivrig
|
Ivrig
Registrert: Dec 2008
Innlegg: 1,787 |
Jeg har bakt mye brød i mine dager. Da jeg var på Christian Radich bakte jeg brød nesten hver dag til 100 mann. Jeg baker nå brød kun med en intensjon. Finne det perfekte melet og den perfekte mengden gjær og måten knainga må gjøres for å få lange slyngende fibertråder synlig når du skjærer deg ei skive. Min bestefar var baker og var umulig for meg å slå i handbak, svære never som hadde knadd brød og rundstykker hele livet. Vi hadde det mye morro. Det er gøy å bake brød.
"If you are going to die! make sure its in the front of the peloton!" Raphael Geminiani to Jacques Anquetil
If your not sleeping you should be eating.If your not eating you should be cycling
|
|
|
Re: Brødbaking?
[Re: jørgm]
#1386217
30/04/2012 22:09
|
Registrert: Jun 2011
Innlegg: 72
BPHernes
Medlem
|
Medlem
Registrert: Jun 2011
Innlegg: 72 |
Har en vedfyrt steinovn, men har ikke helt lykkes med brød, blir fantastiske bagels og annet. Bruker gryte, dampovn og noen ganger grill til brød. Vært innom surfing, men tenker at jeg skal prøve igjen. Tenk å kunne holde egen sånn gående til neste generasjon ...
|
|
|
Re: Brødbaking?
[Re: perbl]
#1386233
30/04/2012 22:28
|
Registrert: Jun 2006
Innlegg: 4,910
Kjartandaddy
Besatt
|
Besatt
Registrert: Jun 2006
Innlegg: 4,910 |
En tråd hevet over andre. Knakende god og eltetisk. Selvbakt er velbakt. Elsker deig. Keep it coming.
Big wheels keep on turning
|
|
|
Re: Brødbaking?
[Re: perbl]
#1386240
30/04/2012 22:36
|
Registrert: May 2007
Innlegg: 711
samuel
Avhengig
|
Avhengig
Registrert: May 2007
Innlegg: 711 |
|
|
|
Re: Brødbaking?
[Re: perbl]
#1386323
01/05/2012 07:22
|
Registrert: May 2010
Innlegg: 581
Kimmy
Avhengig
|
Avhengig
Registrert: May 2010
Innlegg: 581 |
Har ikke kjøpte et eneste brød på 1 og et halvt år. Her går det i langheving og vanndamp i stekeovnen.
|
|
|
Re: Brødbaking?
[Re: samuel]
#1386329
01/05/2012 07:36
|
Registrert: May 2005
Innlegg: 1,340
ØyNe
Veteran
|
Veteran
Registrert: May 2005
Innlegg: 1,340 |
Takk for link til interessant blogg! Jeg har ikke spist kjøpebrød siden jeg fant ut av hvetemel gjør kroppen min dorsk og dvask pluss at jeg får hodepine og tørsteanfall av det. Jeg holder meg til egenbakt brød på spelt og rug, iblandet solsikke-, lin- og sesamfrø. Å kna brøddeig er fin avkobling som gir mange helsegevinster. Av butikkbrød holder jeg meg til saftig, brunt rugbrød, som Husmannsbrød og Eldorados rugbrød-mursteiner.
|
|
|
Re: Brødbaking?
[Re: ØyNe]
#1386391
01/05/2012 09:36
|
Registrert: Jan 2008
Innlegg: 29
Educato
Fersking
|
Fersking
Registrert: Jan 2008
Innlegg: 29 |
[/quote] Jeg har ikke spist kjøpebrød siden jeg fant ut av hvetemel gjør kroppen min dorsk og dvask pluss at jeg får hodepine og tørsteanfall av det. Jeg holder meg til egenbakt brød på spelt og rug, iblandet solsikke-, lin- og sesamfrø. [/quote] Jeg er baker av yrke, og dette er noe som opptar meg. Merker du virkelig forskjell på kroppen ved å bytte ut hvetemelet med spelt? Jeg klarer ikke finne noen plass at det er bevist noe ernæringsmessig forskjell på spelt og hvete, bortsett fra at spelten har noe svakere gluten. Kan det være placebo-effekten? Å bake på rug derimot har helt klart en helsegevinst. Og ikke minst gleden ved å bake egne brød  Til informasjon så inneholder Eldorado sine rugbrød 12-13% sukker.
Redigert av Educato; 01/05/2012 09:37.
|
|
|
Re: Brødbaking?
[Re: Educato]
#1386398
01/05/2012 09:55
|
Registrert: May 2005
Innlegg: 1,340
ØyNe
Veteran
|
Veteran
Registrert: May 2005
Innlegg: 1,340 |
Jeg har ikke spist kjøpebrød siden jeg fant ut av hvetemel gjør kroppen min dorsk og dvask pluss at jeg får hodepine og tørsteanfall av det. Jeg holder meg til egenbakt brød på spelt og rug, iblandet solsikke-, lin- og sesamfrø. [/quote] Jeg er baker av yrke, og dette er noe som opptar meg. Merker du virkelig forskjell på kroppen ved å bytte ut hvetemelet med spelt? Jeg klarer ikke finne noen plass at det er bevist noe ernæringsmessig forskjell på spelt og hvete, bortsett fra at spelten har noe svakere gluten. Kan det være placebo-effekten? Å bake på rug derimot har helt klart en helsegevinst. Og ikke minst gleden ved å bake egne brød  Til informasjon så inneholder Eldorado sine rugbrød 12-13% sukker. [/quote] Jeg merker i hvert fall stor forskjell i form av økt velvære og generelt mye piggere når jeg kutter ut hvete. Årsakene er jeg ikke sikker på, men det finnes mange som hevder at moderne hvetemel bare kan fordøyes skikkelig av et fåtall mennesker. Det at spelt har svakere gluten kan kanskje være en forklaring, da flere i familien min har tendenser til glutenintoleranse og cøliaki. Ulempen med spelt er at det er ca. 4 ganger så dyrt som hvete, så jeg skulle gjerne hatt et rimeligere alternativ.
|
|
|
Re: Brødbaking?
[Re: perbl]
#1386436
01/05/2012 11:33
|
Registrert: Aug 2009
Innlegg: 110
ducky
Tørr bak øra
|
Tørr bak øra
Registrert: Aug 2009
Innlegg: 110 |
En annen ting jeg forsker litt på er beste måten å oppbevare brød, i og med at jeg er alene blir det gjerne sånn at et brød blir liggende et par-tre dager før det er oppspist. Mot slutten er det bare så deprimerende hvor dårlig det smaker i forhold til når det kommer ut fra ovnen.
Nå tester jeg ut papirpose/plastpose-kombo.
Jeg kutter alltid brødet i skiver før jeg legger det i fryseren. Så er det bare å ta opp de skivene jeg trenger og slenge dem i brødristeren for tining før jeg spiser. På den måten er brødet alltid ferskt. Jeg har gjort dette både med kjøpings, og de siste par årene med hjemmelaget brød. Bakdelen er jo at alt brødet må kuttes på samme tid, noe som blir litt ensformig når jeg baker 6 brød om gangen. Et kompromiss er jo å dele det i 2 eller 3 biter før du fryser det, så spiser du det fortere.
Anders by design.
"Duct tape is like the force. It has a light side, a dark side, and it holds the universe together.."
|
|
|
Re: Brødbaking?
[Re: perbl]
#1386449
01/05/2012 12:29
|
Registrert: Aug 2005
Innlegg: 5,182
runermm
Søk hjelp!
|
Søk hjelp!
Registrert: Aug 2005
Innlegg: 5,182 |
Oppbevaringstriks som jeg nylig har lært og prøvd med hell: Du tar et lite ark alufolie og dekker akkurat skjæreflaten på brødet (slik at det ikke tørker). Så tar du en papirpose rundt hele brødet i tillegg. Brødet holder seg mykt og fint inni, mens det blir sprøtt og knasende i stekeskorpa.
|
|
|
Re: Brødbaking?
[Re: perbl]
#1386496
01/05/2012 14:48
|
Registrert: Sep 2008
Innlegg: 361
HP89
Entusiast
|
Entusiast
Registrert: Sep 2008
Innlegg: 361 |
Om det virkelig er så enkelt og godt som dette, så har jeg kjøpt mitt siste brød. Smalt sammen en deig as we speak, update kommer i morgen formiddag
|
|
|
Re: Brødbaking?
[Re: HP89]
#1386511
01/05/2012 15:15
|
Registrert: Aug 2002
Innlegg: 31,744
GeirK
More than words
|
More than words
Registrert: Aug 2002
Innlegg: 31,744 |
Om det virkelig er så enkelt og godt som dette, så har jeg kjøpt mitt siste brød. Smalt sammen en deig as we speak, update kommer i morgen formiddag Men spesielt sunt brød var det vel ikke ...
"The more false we destroy, the more room there will be for the true." - Robert Green Ingersoll
|
|
|
Re: Brødbaking?
[Re: perbl]
#1386512
01/05/2012 15:16
|
Registrert: Aug 2005
Innlegg: 5,182
runermm
Søk hjelp!
|
Søk hjelp!
Registrert: Aug 2005
Innlegg: 5,182 |
Brød med lang hevetid, lite bearbeing og som stekes på sterk varme under lokk er veldig i vinden for tida. Vi har prøvd det to-tre ganger - og det fungerer overraskende godt. Blander du inn litt grovere mjølvarianter har det en tendens til å ikke å bli så luftig og fint. Prøv med hvetemel og spelt først, så kan man eksperimentere etterpå.
|
|
|
Re: Brødbaking?
[Re: GeirK]
#1386514
01/05/2012 15:17
|
Registrert: Aug 2005
Innlegg: 5,182
runermm
Søk hjelp!
|
Søk hjelp!
Registrert: Aug 2005
Innlegg: 5,182 |
Men spesielt sunt brød var det vel ikke ... Definer sunt.
|
|
|
Re: Brødbaking?
[Re: GeirK]
#1386541
01/05/2012 15:56
|
Registrert: Sep 2008
Innlegg: 361
HP89
Entusiast
|
Entusiast
Registrert: Sep 2008
Innlegg: 361 |
Om det virkelig er så enkelt og godt som dette, så har jeg kjøpt mitt siste brød. Smalt sammen en deig as we speak, update kommer i morgen formiddag Men spesielt sunt brød var det vel ikke ... Det var det hadde for hånden i dag. Blir brødet godt så lager man jo selvfølgelig grovere brød Edit: Brødet med vørterøl så serdeles godt ut!
Redigert av HP89; 01/05/2012 15:57.
|
|
|
|
|