Forrige tråd
Neste tråd
Print tråd

rancilio silvia spm

rancilio silvia spm #1056565 24/10/2010 16:49
Registrert: Jul 2006
Innlegg: 4,939
progres Offline OP
Besatt
OP Offline
Besatt
Registrert: Jul 2006
Innlegg: 4,939
som nyblitt eier av en RS - og etter å ha studert en hel rekke instruksjonsvideoer på youtube - sitter jeg tilbake med ett spørsmål
: hva er meningen med den knappen i midten på venstre side? Jeg ser at det er for å fylle vann i kokeren. Men hvorfor det? Etterfylles ikke vannet automatisk da ? Når har man bruk for den bryteren ?


Re: rancilio silvia spm [Re: progres] #1056578 24/10/2010 17:14
Registrert: Apr 2007
Innlegg: 8,268
tommygutt Offline
Scottselva
Offline
Scottselva
Registrert: Apr 2007
Innlegg: 8,268
Den bruker du for å få vann ut av steameren til f.eks americano


www.romsdal-adventure.com

Facebook: romsdaladventureas
Instagram: @romsdaladventure
Re: rancilio silvia spm [Re: progres] #1056580 24/10/2010 17:15
Registrert: Aug 2005
Innlegg: 2,004
SnorreL Offline
Ivrig
Offline
Ivrig
Registrert: Aug 2005
Innlegg: 2,004
Kjøre vann ut av damp-armen uten at det kommer vann ut av gruppen.

Redigert av SnorreL; 24/10/2010 17:16. Rediger grunn: Slått med ett minutt!!
Re: rancilio silvia spm [Re: SnorreL] #1058076 26/10/2010 18:48
Registrert: Jul 2006
Innlegg: 4,939
progres Offline OP
Besatt
OP Offline
Besatt
Registrert: Jul 2006
Innlegg: 4,939
neste:
hvilken melketype er det som gjelder når man skal lage en latte ?

Re: rancilio silvia spm [Re: progres] #1058118 26/10/2010 19:45
Registrert: Apr 2007
Innlegg: 5,541
oivindg Offline
Søk hjelp!
Offline
Søk hjelp!
Registrert: Apr 2007
Innlegg: 5,541
Smak og behag. Jeg foretrekker h-melk både til latte og cappucino. Synes den smaker bedre, og gir fyldigere skum.

Øivind


21:53
Ride a stiffee and feel the earth move | NOTS | Advarsel! Innlegget kan inneholde ironi.
Re: rancilio silvia spm [Re: progres] #1058145 26/10/2010 20:06
Registrert: May 2008
Innlegg: 408
Lemond Offline
Entusiast
Offline
Entusiast
Registrert: May 2008
Innlegg: 408
Sitat: progres
hva er meningen med den knappen i midten på venstre side? Jeg ser at det er for å fylle vann i kokeren. Men hvorfor det? Etterfylles ikke vannet automatisk da ? Når har man bruk for den bryteren ?


Jeg bruker den knappen til å fylle koker'n etter at jeg har steamet. Mener at det på ingen måte skjer automatisk, og det er fort gjort å gå på en smell om du glemmer det.

Forøvrig steames det med Tine Lettmelk, H-melk til fest.

Re: rancilio silvia spm [Re: Lemond] #1058147 26/10/2010 20:08
Registrert: Jul 2006
Innlegg: 4,939
progres Offline OP
Besatt
OP Offline
Besatt
Registrert: Jul 2006
Innlegg: 4,939
okei - lettmelk går altså bra? Synes jeg fikk lite skum av den. Må den være helt kald når man begynner å stime på den ?

Re: rancilio silvia spm [Re: progres] #1058168 26/10/2010 20:19
Registrert: May 2008
Innlegg: 408
Lemond Offline
Entusiast
Offline
Entusiast
Registrert: May 2008
Innlegg: 408
Ja, jeg mener det går bra. Litt usikker på hva du mener med skum. Pleier å steame til en relativ homogen masse, uten for mye luftig skum på toppen.

Re: rancilio silvia spm [Re: progres] #1058174 26/10/2010 20:22
Registrert: Sep 2006
Innlegg: 787
Slemmis Offline
Ringrev
Offline
Ringrev
Registrert: Sep 2006
Innlegg: 787
Jeg sverger til H-melk fordi jeg synes den smaker best og gir fyldigere skum. Og ja, kald melk er det beste utgangspunktet - i tillegg til riktig teknikk selvsagt...

Har forøvrig alltid tømt for damp og fylt vann i koker via steam-arm før jeg bruker gruppen.

Og gratulerer som eier av en riktig hyggemaskinICON_SMILE


Espen Flaskeladd
"Do what you like, like what you do"
Stall: Niner Air9, Felt F5, Uncle John Rival, Cube Central SL
Re: rancilio silvia spm [Re: progres] #1058175 26/10/2010 20:23
Registrert: May 2008
Innlegg: 408
Lemond Offline
Entusiast
Offline
Entusiast
Registrert: May 2008
Innlegg: 408
Tar det forøvrig for gitt at du har lest det som står på temperato sine sider. Var iallefall det jeg brukte når jeg skulle lære meg steaming.

Re: rancilio silvia spm [Re: Lemond] #1058178 26/10/2010 20:25
Registrert: Jul 2006
Innlegg: 4,939
progres Offline OP
Besatt
OP Offline
Besatt
Registrert: Jul 2006
Innlegg: 4,939
skal steamtuten "under melketoppen" hele tida eller kan den tangere overflata slik at steamen super med seg luft ned i melka ?


Re: rancilio silvia spm [Re: progres] #1058184 26/10/2010 20:28
Registrert: May 2008
Innlegg: 408
Lemond Offline
Entusiast
Offline
Entusiast
Registrert: May 2008
Innlegg: 408
Jeg tangerer til jeg har fått ønsket volum (tror det er viktig at det skjer mens melken fortsatt er rimelig kald), og så trekker jeg muggen opp (slik at tuten kommer ned i melken) og lar den varme opp til riktig temp.

Re: rancilio silvia spm [Re: Lemond] #1058192 26/10/2010 20:33
Registrert: Jul 2006
Innlegg: 4,939
progres Offline OP
Besatt
OP Offline
Besatt
Registrert: Jul 2006
Innlegg: 4,939
det var en fin link jeg fikk der - var ikke oppmerksom på den fra før. thx

Re: rancilio silvia spm [Re: progres] #1058466 27/10/2010 10:14
Registrert: Aug 2005
Innlegg: 594
kmidd Offline
Avhengig
Offline
Avhengig
Registrert: Aug 2005
Innlegg: 594
YouTube har endel virkelig strålende:
Perfect Espresso, riktignok ikke med Silvia men det går sikkert bra med den også ICON_WINK
Rancilio Silvia Shot Walkthrough w/temp surfing.

Home Barista, CoffeGeek og Coffeesnobs har også endel bra info om bl.a. Silvia.

Re: rancilio silvia spm [Re: kmidd] #1062448 02/11/2010 17:15
Registrert: Jul 2006
Innlegg: 4,939
progres Offline OP
Besatt
OP Offline
Besatt
Registrert: Jul 2006
Innlegg: 4,939
Når det backflushes - bruker dere vanlig oppvaskmaskinpulver eller må man kjøpet et spesielt rensemiddel.
Er det mulig å kjøre bacflush på alle rs-modellene eller er det noe spesielt jeg må kikke etter?

Re: rancilio silvia spm [Re: progres] #1062521 02/11/2010 19:01
Registrert: Nov 2003
Innlegg: 10,685
gare Offline
More than words
Offline
More than words
Registrert: Nov 2003
Innlegg: 10,685
Jeg har nå i hvertfall noe spesialmiddel. Små tabletter som ser ut til å funke bra.

Det som er ennå mer spennende er at jeg nå skal mote meg opp for en liten demontering, jeg har nemlig endelig kjøpt gjengetape og skal se om jeg klarer å fikse opp i lekkasjen(e) som jeg er littegrann plaget med på min maskin ...


Apatien i samfunnet er økende, og ingen bryr seg.
Re: rancilio silvia spm [Re: Lemond] #1062695 02/11/2010 22:45
Registrert: Mar 2010
Innlegg: 1,557
Rednaskela Offline
Ivrig
Offline
Ivrig
Registrert: Mar 2010
Innlegg: 1,557
Sitat: Lemond
Sitat: progres
hva er meningen med den knappen i midten på venstre side? Jeg ser at det er for å fylle vann i kokeren. Men hvorfor det? Etterfylles ikke vannet automatisk da ? Når har man bruk for den bryteren ?


Jeg bruker den knappen til å fylle koker'n etter at jeg har steamet. Mener at det på ingen måte skjer automatisk, og det er fort gjort å gå på en smell om du glemmer det.


Har ikke Silvia siden jeg er Gaggia-mann, men regner med at det samme prinsippet gjelder for alle hjemmemaskiner med koker; pumpa sitter mellom vannreservoiret og kokeren. Det vil si at når du trykker på knappen for å få vann til filterholderen, starter pumpa med en gang og kjører nytt vann inn i kokeren. Det er dette som gir trykk for brygging. Med andre ord er det nøyaktig like mye vann i kokeren når du avslutter espressoen som da du begynte og intet behov for å etterfylle.

Knappen du spør om kjører pumpa uten å gi vann til filteret. Åpner du kranen til steam-armen får du varmt vann ut av denne til f.eks te eller americano. Forskjellen fra denne knappen og steam-knappen er at steam-knappen kun øker temperaturen i kjelen slik at du får damp i stedet for varmt vann, uten at pumnpa kjøres. Men etter at du har steamet melk kan kokeren kanskje etterfylles?

Om jeg ikke tar helt feil.

Redigert av Rednaskela; 02/11/2010 22:46.

Medlem av NOTS
Re: rancilio silvia spm [Re: Rednaskela] #1062699 02/11/2010 22:48
Registrert: Mar 2010
Innlegg: 1,557
Rednaskela Offline
Ivrig
Offline
Ivrig
Registrert: Mar 2010
Innlegg: 1,557


Medlem av NOTS
Re: rancilio silvia spm [Re: progres] #1062820 03/11/2010 08:47
Registrert: Aug 2005
Innlegg: 594
kmidd Offline
Avhengig
Offline
Avhengig
Registrert: Aug 2005
Innlegg: 594
Sitat: progres
Når det backflushes - bruker dere vanlig oppvaskmaskinpulver eller må man kjøpet et spesielt rensemiddel.
Er det mulig å kjøre bacflush på alle rs-modellene eller er det noe spesielt jeg må kikke etter?

Jeg bruker PULY CAFF Plus® pulver og Pällo gruppebørster til rengjøring. Begge selges bl.a. av Temperato. Du trenger også et blindfilter (evt et gummiinnlegg til filteret) til backflushing.

Re: rancilio silvia spm [Re: kmidd] #1084596 13/12/2010 17:45
Registrert: Jul 2006
Innlegg: 4,939
progres Offline OP
Besatt
OP Offline
Besatt
Registrert: Jul 2006
Innlegg: 4,939
prøver å beregne riktig malningsgrad og tampetrykk :
- hva regnes som "normal" pressetid ( største filter)

Re: rancilio silvia spm [Re: progres] #1084611 13/12/2010 18:31
Registrert: Nov 2001
Innlegg: 20,607
Dan Offline
More than words
Offline
More than words
Registrert: Nov 2001
Innlegg: 20,607
Sitat: progres
prøver å beregne riktig malningsgrad og tampetrykk :
- hva regnes som "normal" pressetid ( største filter)

Er det ikke 27-28 sekunder? Men jeg blir ikke hysterisk hvis jeg plutselig har bommet på kverningen eller tampingen og må la det gå mer enn det. Mindre enn det pleier derimot alltid å smake æsj.

Når det gjelder tamping så er det viktige å være konsekvent og samtidig unngå "handstand tamps". Bestemt trykk, men ikke hele progres-vekten på tamperen. Hvis du klarer å holde tid og tamping likt fra gang til gang så kan du styre smaken ved hjelp av kverningen.

Re: rancilio silvia spm [Re: Dan] #1084626 13/12/2010 19:13
Registrert: Jul 2006
Innlegg: 4,939
progres Offline OP
Besatt
OP Offline
Besatt
Registrert: Jul 2006
Innlegg: 4,939
ok . jeg får drible litt med dette - ( "problemet" er at jeg har en trinnløs kvern som madamen justerer på innimellom når hun skal lage "vanlig presskaffe")

Re: rancilio silvia spm [Re: progres] #1084628 13/12/2010 19:21
Registrert: Aug 2005
Innlegg: 2,004
SnorreL Offline
Ivrig
Offline
Ivrig
Registrert: Aug 2005
Innlegg: 2,004
Tampetrykket skal være ca 12-15 kg. Øv deg på feks. en badevekt. Du kan lese deg opp på teknikker og vante problemer på forumet på temperato.no.

http://temperato.no/index.php?option=com_joomlaboard&Itemid=147

+ ymse gode artikler samme nettsted http://temperato.no/index.php/Teknikker/Dosering-og-tamping-av-kaffe.html

Men uansett hva du gjør, sørg for at du ser Tim Wendelboes eminente instruksjonsvideoer her: http://timwendelboe.no/resources/coffee-videos/espresso-films-in-norwegian/

Redigert av SnorreL; 13/12/2010 19:28.
Re: rancilio silvia spm [Re: progres] #1084631 13/12/2010 19:25
Registrert: Sep 2006
Innlegg: 787
Slemmis Offline
Ringrev
Offline
Ringrev
Registrert: Sep 2006
Innlegg: 787
Ekstraksjonstid for en enkel espresso er mellom 18 og 30 sek - så en dobbel (regner med det er det du mener med største filter) er vel nesten dobbel så lang? Ender selv på 40-45 sek på en dobbel.


Espen Flaskeladd
"Do what you like, like what you do"
Stall: Niner Air9, Felt F5, Uncle John Rival, Cube Central SL
Re: rancilio silvia spm [Re: progres] #1084639 13/12/2010 19:41
Registrert: Apr 2007
Innlegg: 5,541
oivindg Offline
Søk hjelp!
Offline
Søk hjelp!
Registrert: Apr 2007
Innlegg: 5,541
Sitat: progres
prøver å beregne riktig malningsgrad og tampetrykk :
- hva regnes som "normal" pressetid ( største filter)

Tampetrykk 12-15 kilo og bryggetid på 25-30 sekunder for en dobbel er et godt utgangspunkt for å komme i gang for å finne ut av kverningsgrad og distribusjon/tamping. Etter hvert som du synes du begynner å få kontroll, og ikke minst, at du begynner å kjenne på smaken om bryggetiden er riktig, så kan du slappe mer av og bare se på kaffen som kommer ut av filteret når den er ferdig.

Med kaffe som ikke er altfor gammel vil du som regel kunne se på strålen at den går fra å være tyktflytende, mørk og gjerne med striper, til å bli tyntflytende, lysere og ensfarget. Når dette skjer, så er det meste av godsmakene tatt ut av kaffen, og det som er igjen er bitre, sure smaker. Om det tar 15 eller 45 sekunder er mindre viktig, men jeg foretrekker at den renner litt sent i stedet for litt for fort.

Å få fordelt kaffen jevnt i filteret, og å unngå å tampe skjevt er vel så viktig som trykket du bruker under tamping.

Øivind


21:53
Ride a stiffee and feel the earth move | NOTS | Advarsel! Innlegget kan inneholde ironi.
Re: rancilio silvia spm [Re: Slemmis] #1084674 13/12/2010 21:05
Registrert: Apr 2005
Innlegg: 1,009
A
anderssb Offline
Ringrev
Offline
Ringrev
A
Registrert: Apr 2005
Innlegg: 1,009
Sitat: Slemmis
Ekstraksjonstid for en enkel espresso er mellom 18 og 30 sek - så en dobbel (regner med det er det du mener med største filter) er vel nesten dobbel så lang? Ender selv på 40-45 sek på en dobbel.


Ekstraksjonstiden skal være den samme for en enkel og en dobbel. Men kaffemengden og vannmengden blir doblet.


Moderator  support