Forrige tråd
Neste tråd
Print tråd
Side 1 av 2 1 2

Saus?

Saus? #953865 28/05/2010 18:03
Registrert: Sep 2001
Innlegg: 16,266
Espen Offline OP
More than words
OP Offline
More than words
Registrert: Sep 2001
Innlegg: 16,266
Noen som har oppskrift på hjemmelaget, tøff, seriøs saus til dyr kyllingfilet?

Noe som kan imponere folk med langt over gjennomsnittet preferanser til mat.

Har prøvd å søke litt.

Ser at flere går i retning av grillede paprikaer, tomatpuré, portvin, kyllingkraft, fløte osv.

Høres jo brukbart ut.

Noen som har en god oppskrift, så jeg slipper å bruke 8 timer i morgen på grunnforskning?



E



*** Hjulbygging, service Chris King og alle typer sykkelmekanikk***

post@espenwettre.no
Re: Saus? [Re: Espen] #953869 28/05/2010 18:05
Registrert: Nov 2009
Innlegg: 2,199
DavidS Offline
Ivrig
Offline
Ivrig
Registrert: Nov 2009
Innlegg: 2,199
Vanselighetsgrad?

Lett:
-salsa
-coconut+curry


edit:
oki, langt over gjennomsnittet? Da kommer du ikke uten om reduksjon og emulering!

Redigert av polarbike; 28/05/2010 18:07. Rediger grunn: skjønner...

Rust? Fordi det rimer på dust.
Re: Saus? [Re: DavidS] #953878 28/05/2010 18:09
Registrert: Sep 2001
Innlegg: 16,266
Espen Offline OP
More than words
OP Offline
More than words
Registrert: Sep 2001
Innlegg: 16,266
Quote:
Vanselighetsgrad?


Så høy som mulig! Jeg kan lage mat.

Jeg er tilhenger av klassiske smaker. Litt mer i retning av fransk enkel, men raffinert stil.
Kyllingfilet er dessuten sårbar. Må ikke overdøve kyllingsmaken.

Salsa er for mye IKEA, og Coco er litt i samm gata synes jeg.



e


*** Hjulbygging, service Chris King og alle typer sykkelmekanikk***

post@espenwettre.no
Re: Saus? [Re: Espen] #953890 28/05/2010 18:20
Registrert: Nov 2009
Innlegg: 2,199
DavidS Offline
Ivrig
Offline
Ivrig
Registrert: Nov 2009
Innlegg: 2,199
oki.
Jeg heller mot less is more, og at det enkle ofte er det beste.

Min salsa smaker ikke IKEA, for å si sånn.

Skal det smake kylling er det jo en fordel å ta i bruk en hel kylling fremfor filet, som i seg selv smaker svært lite.


Rust? Fordi det rimer på dust.
Re: Saus? [Re: Espen] #953893 28/05/2010 18:22
Registrert: Aug 2006
Innlegg: 3,866
jonnykast Offline
Besatt
Offline
Besatt
Registrert: Aug 2006
Innlegg: 3,866
Hva med å sende en PM til GeirK,det virker som han har jernkontroll på tilberedning av mat yes

Jeg har prøvd noen av anbefalingene hans i mattråder som er startet tidligere (for et par tre år siden),de var skikkelig gode ICON_SMILE


Massevis med smileys i 2012 ICON_SMILE
Nyckelbens-Jonny
Jonny Kåstad
Re: Saus? [Re: DavidS] #953894 28/05/2010 18:24
Registrert: Sep 2001
Innlegg: 16,266
Espen Offline OP
More than words
OP Offline
More than words
Registrert: Sep 2001
Innlegg: 16,266
Jeg har med stort hell kjøpt og spist kylling og andebryst fra Stange tidligere.

Dette smaker kylling og det maker godt.



E


*** Hjulbygging, service Chris King og alle typer sykkelmekanikk***

post@espenwettre.no
Re: Saus? [Re: Espen] #953897 28/05/2010 18:27
Registrert: Nov 2009
Innlegg: 2,199
DavidS Offline
Ivrig
Offline
Ivrig
Registrert: Nov 2009
Innlegg: 2,199
God filet smaker jo jammensanten godt, ikke det, men det smaker mer, og enda bedre, hvis du bruker hel kylling. Nuvel.

Hvordan tenker du å tilberede fileten da? grill? i panne? i ovn? wok? marinert?


Rust? Fordi det rimer på dust.
Re: Saus? [Re: Espen] #953900 28/05/2010 18:31
Registrert: Jul 2006
Innlegg: 4,939
progres Offline
Besatt
Offline
Besatt
Registrert: Jul 2006
Innlegg: 4,939
a)kjør 3 chalottelauk + 2-3 fed hvitløk + litt sylteagurk m kraft i hurtigmikseren og mos det skikkelig fint.

b)1 beger creme fraiche + 1pk majones + gjerne 2-3 ss blåskimmelost + salt + pepper

a+b= completed saus

Re: Saus? [Re: DavidS] #953901 28/05/2010 18:32
Registrert: Sep 2001
Innlegg: 16,266
Espen Offline OP
More than words
OP Offline
More than words
Registrert: Sep 2001
Innlegg: 16,266
Kutter ruter i skinn/fettsiden.

Romtemperert filet kan stekes kjapt i panna, med smør og litt god olivenolje først. Litt salt og pepper rett før.

Så litt flytende honning på den lekre overflaten, og ovnen på 180 grader i ~6-7min. Ekstremt viktig å kjenne ovnen, så den blir perfekt. Rå kylling kan man ikke servere, og ikke tørr kylling heller.


E


*** Hjulbygging, service Chris King og alle typer sykkelmekanikk***

post@espenwettre.no
Re: Saus? [Re: Espen] #953908 28/05/2010 18:38
Registrert: Feb 2002
Innlegg: 4,312
OveR Offline
Apartheidmotstander
Offline
Apartheidmotstander
Registrert: Feb 2002
Innlegg: 4,312
Jeg stemmer for en klassisk rødvinssaus kokt med sjalottløk, rødvin og kyllingkraft. Den deilige syrligheten i sausen vil matche kyllingen med honning på en god måte. Kanskje med noen urter som du kan også kan bruke i tilbehøret?

Stangekylling er en fantastisk råvare, helt enig!!!


mvh OveR


mvh OveR

Friksjon ambassadør
Østmarka rock city





Re: Saus? [Re: OveR] #953911 28/05/2010 18:41
Registrert: Mar 2010
Innlegg: 525
donnerwetter Offline
Avhengig
Offline
Avhengig
Registrert: Mar 2010
Innlegg: 525
Sitat: OveR
Jeg stemmer for en klassisk rødvinssaus kokt med sjalottløk, rødvin og kyllingkraft. Den deilige syrligheten i sausen vil matche kyllingen med honning på en god måte. Kanskje med noen urter som du kan også kan bruke i tilbehøret?

Stangekylling er en fantastisk råvare, helt enig!!!


mvh OveR

+1 på denne ICON_SMILE


Sykler helst i godvær!
bigsmile
Re: Saus? [Re: OveR] #953922 28/05/2010 18:57
Registrert: Sep 2004
Innlegg: 176
L
Lambda Offline
Tørr bak øra
Offline
Tørr bak øra
L
Registrert: Sep 2004
Innlegg: 176
+1
Samt at om du skulle få det brått om og ikke rekker å lage noen saus, har Stangekylling en helt ok rødvinssaus. Ikke det at jeg bruker ferdigsaus altså, kom bare helt tilfeldig til å smake den.


Bjørn
Re: Saus? [Re: Lambda] #953925 28/05/2010 18:59
Registrert: Sep 2001
Innlegg: 16,266
Espen Offline OP
More than words
OP Offline
More than words
Registrert: Sep 2001
Innlegg: 16,266
Jeg har kjøpt småpakker med kraft fra Jacobs, og dette er helt kurrante utgangspunkter.


e


*** Hjulbygging, service Chris King og alle typer sykkelmekanikk***

post@espenwettre.no
Re: Saus? [Re: Espen] #953930 28/05/2010 19:05
Registrert: Sep 2004
Innlegg: 176
L
Lambda Offline
Tørr bak øra
Offline
Tørr bak øra
L
Registrert: Sep 2004
Innlegg: 176
Ja "kraftpakkene" fra Jacobs er fine og bringer sausen noen hakk videre fra buljongstadiet, og så sparer man 2 timer (+) i kraftkoking.

Redigert av Lambda; 28/05/2010 19:05.

Bjørn
Re: Saus? [Re: Espen] #953933 28/05/2010 19:06
Registrert: Nov 2009
Innlegg: 2,199
DavidS Offline
Ivrig
Offline
Ivrig
Registrert: Nov 2009
Innlegg: 2,199
+1 Klassisk rødvinssaus,

men har du gjester med kresne ganer og du er ute etter å imponere så er det lite som er så teknisk komplisert, og likevel så subtilt smakmessig, som emulosjoner, type bearnais, hollandaise, majonaise.


Rust? Fordi det rimer på dust.
Re: Saus? [Re: DavidS] #953954 28/05/2010 19:22
Registrert: Sep 2001
Innlegg: 16,266
Espen Offline OP
More than words
OP Offline
More than words
Registrert: Sep 2001
Innlegg: 16,266
Min mor bor på bøgda i Frankrike, og der har folk et forhold til mat jeg setter stor pris på.

Ikke ekslusivt Michelin-opplegg, men rene gode smaker og passelig raffinert tilbehør.

Stange er bra, men sist jeg var i FR kjøpte vi landkylling på det ukentlige markedet. Bonden har klappet kyllingene sine på hodet hver dag. Gitt dem nøtter, mais og middagsrester. Han er oppriktig berørt når de slaktes, og setter stor pris på at folk verdsetter kvaliteten. Dette er ikke billig mat i Fr.

Etter å ha spist dette, er det vanskelig å kjøpe kiliovis med billig kyllingfilet fra Prior.

Grønnsaker og fisk er også godt.


e

Vedlegg FR-4287.jpg

*** Hjulbygging, service Chris King og alle typer sykkelmekanikk***

post@espenwettre.no
Re: Saus? [Re: Espen] #953962 28/05/2010 19:26
Registrert: Apr 2003
Innlegg: 28,253
Stein Offline
Yozo Fanboy
Offline
Yozo Fanboy
Registrert: Apr 2003
Innlegg: 28,253
Jeg pleier å kjøre dritenkel "kalkunsaus". Kyllingkraft (3-4-5 dl?) jevnes med hvetemel, hiv i en kvartliter fløte, smak til med salt og pepper, og hiv oppi noen tjukke brunostskiver. Smaskens!

Re: Saus? [Re: Stein] #953967 28/05/2010 19:31
Registrert: Sep 2001
Innlegg: 16,266
Espen Offline OP
More than words
OP Offline
More than words
Registrert: Sep 2001
Innlegg: 16,266
Føler at det blir litt høy Grorud-faktor!?


e


*** Hjulbygging, service Chris King og alle typer sykkelmekanikk***

post@espenwettre.no
Re: Saus? [Re: Espen] #953974 28/05/2010 19:39
Registrert: Oct 2004
Innlegg: 2,999
KnutAa Offline
Besatt
Offline
Besatt
Registrert: Oct 2004
Innlegg: 2,999
Enig

Kjør emulsjon!


No added style
Re: Saus? [Re: KnutAa] #953991 28/05/2010 19:54
Registrert: Sep 2001
Innlegg: 16,266
Espen Offline OP
More than words
OP Offline
More than words
Registrert: Sep 2001
Innlegg: 16,266
Oh!

Takk Knut!

DETTE vil jeg lære mer om!


Flott artikkel forresten.

Dette, ja....her begynner vi å snakke!

...spesiellt

Quote:
Hvis din oppfinnelse blir stående, vil navnet følge den, og man vil huske hvordan den ble til og hvem som lagde den. Navnet kommer til og med til å bli brakt videre til andre kulturer, og bli gjenstand for hissig språkdebatt i avsidesliggende land. (Sjelden er folk så rasende som når jeg skriver om hollandés eller bearnés.)


Sweet mother of god!

e


*** Hjulbygging, service Chris King og alle typer sykkelmekanikk***

post@espenwettre.no
Re: Saus? [Re: Espen] #954013 28/05/2010 20:13
Registrert: Mar 2003
Innlegg: 735
supercaliber Offline
Übergrønnskolling
Offline
Übergrønnskolling
Registrert: Mar 2003
Innlegg: 735
Sitat: Espen
landkylling på det ukentlige markedet. Bonden har klappet kyllingene sine på hodet hver dag. Gitt dem nøtter, mais og middagsrester.



e


Det kan vel fort tenkes at dette er kapuner i tillegg, noe som ikke akkurat skader smaken. Men det er forbudt i Norge

e


Before I was blind, but now I can't see...
Re: Saus? [Re: progres] #954025 28/05/2010 20:18
Registrert: Aug 2002
Innlegg: 31,744
G
GeirK Offline
More than words
Offline
More than words
G
Registrert: Aug 2002
Innlegg: 31,744
Sitat: progres
a)kjør 3 chalottelauk + 2-3 fed hvitløk + litt sylteagurk m kraft i hurtigmikseren og mos det skikkelig fint.

b)1 beger creme fraiche + 1pk majones + gjerne 2-3 ss blåskimmelost + salt + pepper

a+b= completed saus

Blåmuggost til biff er en selvfølge. Til kylling er jeg skeptisk.

Her er hva jeg foreslo per SMS til Espen:

Løk/hvitløk surret i olje.
Tilsett hvitvin, kok opp og reduser.
Tilsett kraft eller buljon samt appelsinsaft, revet appelsinskall samt finhakkede mandler.
Kok opp og montér med meierismør eller jevn med maizenna
Tilsett salt, nykvernet pepper og hakket frisk koriander.


"The more false we destroy, the more room there will be for the true."
- Robert Green Ingersoll
Re: Saus? [Re: KnutAa] #954027 28/05/2010 20:19
Registrert: Aug 2002
Innlegg: 31,744
G
GeirK Offline
More than words
Offline
More than words
G
Registrert: Aug 2002
Innlegg: 31,744
Sitat: GogBozen
Enig

Kjør emulsjon!


Emulsjon er vel det samme som skjer når man lager aïoli.


"The more false we destroy, the more room there will be for the true."
- Robert Green Ingersoll
Re: Saus? [Re: GeirK] #954033 28/05/2010 20:22
Registrert: Jul 2006
Innlegg: 4,939
progres Offline
Besatt
Offline
Besatt
Registrert: Jul 2006
Innlegg: 4,939
det ser kjekt ut , definitivt. Den korianderen kan jeg styre meg for, men likevel.

blåmuggost til kylling - gjerne i en fløtebasert saus . Garantert sukæss! med brokkoli og pasta !

vi må lage en matkveld en gang....

EDIT: jeg får en assosiasjon om andebryst i appelsinsaus - faktisk noe av det beste jeg noensinne jeg har smakt.

Redigert av progres; 28/05/2010 20:25.
Re: Saus? [Re: GeirK] #954046 28/05/2010 20:29
Registrert: Sep 2001
Innlegg: 16,266
Espen Offline OP
More than words
OP Offline
More than words
Registrert: Sep 2001
Innlegg: 16,266
...Rød HØNG, lagres kaldt i 2-3 mnd, så taes ut og spises/brukes denne dagen.


E


*** Hjulbygging, service Chris King og alle typer sykkelmekanikk***

post@espenwettre.no
Re: Saus? [Re: GeirK] #954055 28/05/2010 20:33
Registrert: Sep 2004
Innlegg: 176
L
Lambda Offline
Tørr bak øra
Offline
Tørr bak øra
L
Registrert: Sep 2004
Innlegg: 176
Sitat: GeirK

Emulsjon er vel det samme som skjer når man lager aïoli.

Eller rett og slett majones. Emulsjon er olje som tyknes og smaksettes ved å røre sammen andre ingredienser - egg i majones, eddik i vinaigrette osv. (fritt etter familiekokeboka. Forøvrig en god kokebok)


Bjørn
Re: Saus? [Re: Espen] #954072 28/05/2010 20:43
Registrert: Apr 2003
Innlegg: 28,253
Stein Offline
Yozo Fanboy
Offline
Yozo Fanboy
Registrert: Apr 2003
Innlegg: 28,253
Sitat: Espen
Føler at det blir litt høy Grorud-faktor!?


e



Hvis det betyr "litt mormor", så ja. ...Men den er god. Nyttårskalkun-saus, liksom.

Re: Saus? [Re: Stein] #954645 29/05/2010 18:20
Registrert: Sep 2001
Innlegg: 16,266
Espen Offline OP
More than words
OP Offline
More than words
Registrert: Sep 2001
Innlegg: 16,266
Etter litt testing ble det saus/sjy:

- Sjalottløk og hvitløk surrings.
- Hvitvin, kok
- Timian, bare litt.
- Sitronskall og apelsinsaft
- Litt fløte
- Kyllingkraft
- Smør
- Salt og pepper


Dette ble sjukt godt, og akkurat det jeg tenkte meg.

Kyllingen er så god, og dette ble en liten spiss.

Servert med perfekt kokt Asparges, og frisk salat ved siden av.




!



*** Hjulbygging, service Chris King og alle typer sykkelmekanikk***

post@espenwettre.no
Re: Saus? [Re: Espen] #954648 29/05/2010 18:26
Registrert: Feb 2002
Innlegg: 4,312
OveR Offline
Apartheidmotstander
Offline
Apartheidmotstander
Registrert: Feb 2002
Innlegg: 4,312
Hørtes deilig ut, skal prøve varianten en dag. Drakk du noe godt til?


mvh OveR


mvh OveR

Friksjon ambassadør
Østmarka rock city





Re: Saus? [Re: Stein] #954658 29/05/2010 18:38
Registrert: Sep 2005
Innlegg: 14,817
EgilS Offline
More than words
Offline
More than words
Registrert: Sep 2005
Innlegg: 14,817
Sitat: Stein
Sitat: Espen
Føler at det blir litt høy Grorud-faktor!?


e



Hvis det betyr "litt mormor", så ja. ...Men den er god. Nyttårskalkun-saus, liksom.


Enig. Helt ordinær saus med fløte funker fint slik den er. Om det da ikke er andre ting enn smaken som teller...

Fløtesausen kan også utvides med alt mulig av smaker; grillkrydder, blåmuggost, hvitvin, krydderurter, sitron, ...

Ellers så er både rødvinssaus og Madeirasaus ypperlig til kylling.

Side 1 av 2 1 2

Moderator  support