Forrige tråd
Neste tråd
Print tråd

Pinnekjøtt. Tips og triks.

Pinnekjøtt. Tips og triks. #2726081 22/12/2022 11:03
Registrert: May 2010
Innlegg: 4,033
Stefan77 Offline OP
Besatt
OP Offline
Besatt
Registrert: May 2010
Innlegg: 4,033
Pinnekjøtt er jo egentlig enkelt. 30-3. Vann ut i 30 timer og damp i 3 timer. Skjerp i ovnen like før servering.
Jeg har forsøkt i kjele og i dampovn. Begge funker ok, men i dampovn blir det mindre håndtering av kjøttet slik at det holder seg ørlite bedre.

I år har jeg et timing-problem. Vi reiser bort noen dager og kommer hjem på kvelden 1.dagen. Skal servere pinnekjøtt i 16-tida på 2.dagen.
Det er for kort utvanningstid og det blir aldri noe suksess.
Er det helt krise å vanne ut i 48-ish timer? Er redd kjøttet blir helt fritt for saltsmak.


- Stefan
Re: Pinnekjøtt. Tips og triks. [Re: Stefan77] #2726083 22/12/2022 11:13
Registrert: Apr 2022
Innlegg: 91
yalla Offline
Medlem
Offline
Medlem
Registrert: Apr 2022
Innlegg: 91
Spørs hvor sent du kommer hjem ICON_WINK 48 timer blir nok altfor mye, jeg har hatt hell med rundt 20 timer, pleier å ligge på 24 timer, bytter vann en gang!

Man kan koke kjøttet også (Hellstrøm-stil)*, da kan man klare seg med 12 timer. Har testet, og det blir faktisk meget bra det og! Men det slår selvsagt ikke kjøtt dampet på øl og mandelpotet. Kan fortsatt skjerpes i ovn om man liker det best.

* https://www.godt.no/oppskrift/2193/hellstroems-pinnekjoett-i-buljong

Redigert av yalla; 22/12/2022 11:19.

hilsen en gammel mann med hatt
Re: Pinnekjøtt. Tips og triks. [Re: Stefan77] #2726084 22/12/2022 11:25
Registrert: Jul 2010
Innlegg: 11,746
R
Raskall Offline
More than words
Offline
More than words
R
Registrert: Jul 2010
Innlegg: 11,746
Dette har jeg ikke peiling på, men jeg tok meg friheten å google litt. Det ser ut til at trikset ved å vanne ut kjøttet på kortere tid er å bruke varmt (eller lunkent, ca. 37 grader) vann og bytte ut vannet ofte.

Norsk mat (m.fl) skriver f. eks. følgende:

Sitat: https://norskmat.no/no/spesialitet/artikler/pinnekjott-tips

2. Krise-utvanning
Har du glemt å vannet ut kjøttet i god nok tid? Bruk lunkent vann og skift vann oftere, så går det fortere. Pinnekjøtt skal ofte vannes ut rundt 24-30 timer, men følg anvisningen på pakken. Har du helt glemt å vanne ut kjøttet, er det beste å lage noe annet til middag.

Redigert av Raskall; 22/12/2022 11:27.
Re: Pinnekjøtt. Tips og triks. [Re: Stefan77] #2726085 22/12/2022 11:30
Registrert: Apr 2008
Innlegg: 1,881
S
simson Offline
Ivrig
Offline
Ivrig
S
Registrert: Apr 2008
Innlegg: 1,881
Har fått pinnekjøtt som var vannet ut i ca 12 timer ved å bruke lunkent vann - og det funket også fint.

Men kan du ikke alliere deg med en nabo? Hvis du setter alt klart, så tar det jo kort tid å fylle i vann.

Re: Pinnekjøtt. Tips og triks. [Re: Stefan77] #2726088 22/12/2022 11:37
Registrert: Jun 2008
Innlegg: 13,406
Tange Offline
Flittig Bie
Offline
Flittig Bie
Registrert: Jun 2008
Innlegg: 13,406
Er vel bare å kjøpe magnetventil + timer eller koble opp mot WIFI-styring for å fylle kjelen med vann når du står opp dagen før.

Re: Pinnekjøtt. Tips og triks. [Re: Stefan77] #2726090 22/12/2022 12:06
Registrert: Jul 2015
Innlegg: 2,377
E
eOpseth Offline
Ivrig
Offline
Ivrig
E
Registrert: Jul 2015
Innlegg: 2,377
Fritt for saltsmak blir det ikke. Rennenede vann er kanskje ikke noe miljøalternativ, men det vil også hjelpe. For saltet er uspiselig, litt for lite salt fungerer faktisk.


Du kan også kjøpe deg litt tid ved å trykkoke pinnekjøttet, det tar snaue 50 minutt kontra 3 timer +.


It is by riding a bicycle that you learn the contours of a country best, since you have to sweat up the hills and can coast down them – Ernest Hemingway
Re: Pinnekjøtt. Tips og triks. [Re: Stefan77] #2726095 22/12/2022 12:48
Registrert: May 2010
Innlegg: 4,033
Stefan77 Offline OP
Besatt
OP Offline
Besatt
Registrert: May 2010
Innlegg: 4,033
Mye gode tips. Det virker som om min frykt for 48 timers utvanning får litt støtte.
Jeg vil nødig risikere for lite utvannet kjøtt (been there done that).
Jeg har jo en forholdsvis god plan B, som er å ta med kjøttet og en balje på julereisen og legge det i vann der vi er. Litt mye styr egentlig, og burde jo helst ha plassen i bilen til julegaver, men må man så må man.


- Stefan
Re: Pinnekjøtt. Tips og triks. [Re: Stefan77] #2726129 22/12/2022 23:04
Registrert: Jul 2006
Innlegg: 5,584
erikskon Offline
Søk hjelp!
Offline
Søk hjelp!
Registrert: Jul 2006
Innlegg: 5,584
Jeg har også lurt litt på dette med langtids bløtlegging. I utgangspunktet ville jeg trodd at likevekten mellom salt i vannet og kjøttet var nådd lenge før 30 timer og i så fall skal egentlig ikke lenger tid ha så mye å si. Det som derimot kan fjerne all smak/salt er om man bytter vann eller bruker veldig mye vann.
Jeg hadde faktisk tatt sjansen på 48 timer. Ikke bruk mer vann en nødvendig.
Disclaimer: alt dette basert på synsing og ingen likevektsberegninger.

Ps: temperatur spiller også en rolle. Så for 48 timer edruelig mengde vann og la det stå noenlunde kaldt.

Redigert av erikskon; 22/12/2022 23:05.
Re: Pinnekjøtt. Tips og triks. [Re: Stefan77] #2726131 23/12/2022 06:45
Registrert: Jul 2005
Innlegg: 912
jag Offline
Ringrev
Offline
Ringrev
Registrert: Jul 2005
Innlegg: 912
Sitat: Stefan77

Jeg har jo en forholdsvis god plan B, som er å ta med kjøttet og en balje på julereisen og legge det i vann der vi er. .

Kanskje du kan vanne ut i samme kjelen som du skal dampe i ?

Jeg bruker en slik "balje", https://www.europris.no/p-oppbevaringsboks-smartstore-m-lokk-14-liter-home-l40-x-b30-x-h18-cm-154204
Akkurat nå så er den gylt med saltlake og en ribbe. Neste oppdrag blir å vanne ut pinnekjøttet.

Denne er godkjent for oppbevaring av mat og BPA-fri. Fyll den med noe så tar den ikke nevneverdig ekstra plass i bilen heller.


"I never understood wind"
- Donald Trump
Re: Pinnekjøtt. Tips og triks. [Re: Stefan77] #2726133 23/12/2022 07:12
Registrert: Feb 2014
Innlegg: 6,417
larsdx Offline
Søk hjelp!
Offline
Søk hjelp!
Registrert: Feb 2014
Innlegg: 6,417
Var utfor en liknende problemstilling. Vannet ut i ca. 48 timer. Dampet på mandelpoteter, som alltid.

Kjøttet ble helt supert. Villsau fra Stange.

Re: Pinnekjøtt. Tips og triks. [Re: larsdx] #2726137 23/12/2022 07:28
Registrert: Aug 2002
Innlegg: 31,744
G
GeirK Offline
More than words
Offline
More than words
G
Registrert: Aug 2002
Innlegg: 31,744
Sitat: larsdx
Villsau


Tror ikke vi har noen stammer av vill sau i Norge, altså ...


"The more false we destroy, the more room there will be for the true."
- Robert Green Ingersoll
Re: Pinnekjøtt. Tips og triks. [Re: GeirK] #2726142 23/12/2022 08:04
Registrert: May 2010
Innlegg: 4,033
Stefan77 Offline OP
Besatt
OP Offline
Besatt
Registrert: May 2010
Innlegg: 4,033
Sitat: GeirK
Sitat: larsdx
Villsau


Tror ikke vi har noen stammer av vill sau i Norge, altså ...

Det finnes "tam" villsau.
Muflon


- Stefan
Re: Pinnekjøtt. Tips og triks. [Re: Stefan77] #2726143 23/12/2022 08:07
Registrert: Feb 2014
Innlegg: 6,417
larsdx Offline
Søk hjelp!
Offline
Søk hjelp!
Registrert: Feb 2014
Innlegg: 6,417
Villsau er et begrep. Rasen har mange fordeler - kan overvintre ute i mildere klimatyper langs kysten, klarer seg bedre mot rovdyr og uten å være sikker antar jeg at de krever mindre oppfølging. Lamming antar jeg er mindre komplisert enn med vanlig spælsau.

Kjøttet er også magrere enn vanlig sau. Ulempen er at man ikke får like store kjøttstykker, som kan være negativt for eksempel om man er opptatt av estetikken ved servering av pinnekjøtt.

Jeg er vokst opp med sau, men spiser ikke så mye av det. Men velger villsau / villam når jeg kan. En stor fordel er at dyrene også har det mye bedre enn dyrene som står i bås store deler av året.

https://snl.no/villsau

Re: Pinnekjøtt. Tips og triks. [Re: Stefan77] #2726156 23/12/2022 12:17
Registrert: Oct 2003
Innlegg: 2,419
E
engekri Offline
Ivrig
Offline
Ivrig
E
Registrert: Oct 2003
Innlegg: 2,419
Her i huset er det største pinnekjøttrikset å kjøpe pinnebog i stedet for.

Lykke til uansett!

Re: Pinnekjøtt. Tips og triks. [Re: Stefan77] #2726254 28/12/2022 08:40
Registrert: May 2010
Innlegg: 4,033
Stefan77 Offline OP
Besatt
OP Offline
Besatt
Registrert: May 2010
Innlegg: 4,033
Oppfølging med resultat:
Det ble 44 timers utvanning, med så lite vann som mulig, ref Erikskon's kommentar over. Kjøttet ble stablet i en plastbakke og fylt vann til det akkurat dekket kjøttet.
Det ble veldig bra. Om noe så var det ørlite mye salt. Jeg dampet det i dampovn i 3-3,5t til kjøttet slapp beinet lett.
Gjestene var veldig fornøyd ICON_SMILE
Råvaren var Pinnebog fra Oppdalskjøtt, kjøpt på Rema.


- Stefan
Re: Pinnekjøtt. Tips og triks. [Re: Stefan77] #2726318 30/12/2022 15:56
Registrert: Dec 2003
Innlegg: 11,314
Arne_And Offline
More than words
Offline
More than words
Registrert: Dec 2003
Innlegg: 11,314
Vi pleier å vanne kjøttet i 40 timer og bytter vann to ganger, men vi liker det antakelig mindre salt enn de fleste. Men ingen av de jeg har servert det til har kommentert at det er lite salt, eller har valgt å salte det. Jeg synes det blir veldig godt og det er godt å slippe å gå tørst i dagesvis etterpå.



Re: Pinnekjøtt. Tips og triks. [Re: Stefan77] #2726338 31/12/2022 10:43
Registrert: Sep 2008
Innlegg: 2,424
Dexter Offline
Ivrig
Offline
Ivrig
Registrert: Sep 2008
Innlegg: 2,424
Hvis det står i det samme vannet i 48 timer, så er vel ikke det noen krise?

Re: Pinnekjøtt. Tips og triks. [Re: Dexter] #2726340 31/12/2022 15:02
Registrert: May 2009
Innlegg: 5,422
Garpen Offline
Søk hjelp!
Offline
Søk hjelp!
Registrert: May 2009
Innlegg: 5,422
Sitat: Dexter
Hvis det står i det samme vannet i 48 timer, så er vel ikke det noen krise?



Kjøttet blir mindre salt om man skifter vann dann und wann.


NOTS – Vern om terrengsykling og meld deg inn du også!

Salig er den som ikke har noe å si, men allikevel holder kjeft.
Re: Pinnekjøtt. Tips og triks. [Re: Garpen] #2726346 01/01/2023 10:32
Registrert: Aug 2002
Innlegg: 31,744
G
GeirK Offline
More than words
Offline
More than words
G
Registrert: Aug 2002
Innlegg: 31,744
Sitat: Garpen
Sitat: Dexter
Hvis det står i det samme vannet i 48 timer, så er vel ikke det noen krise?



Kjøttet blir mindre salt om man skifter vann dann und wann.

Jepp. Hadde bare 24 timer i år og skiftet vann fire ganger. Lå to timer oppå mandelpotetene, deretter litt hvile og så crisping på gassgrill før servering. Gilde røkt pinnekjøtt i plastpose. God kvalitet for pengene og små poser slik at en slipper å ha rester langt utover i januar.


"The more false we destroy, the more room there will be for the true."
- Robert Green Ingersoll
Re: Pinnekjøtt. Tips og triks. [Re: Stefan77] #2726351 01/01/2023 15:44
Registrert: May 2009
Innlegg: 5,422
Garpen Offline
Søk hjelp!
Offline
Søk hjelp!
Registrert: May 2009
Innlegg: 5,422
Rester av pinnekjøtt er fantastisk til taco!

Familiens favoritt. Å finne en pose med frossent pinnekjøtt utpå våren er å betrakte som manna fra himmelen.


NOTS – Vern om terrengsykling og meld deg inn du også!

Salig er den som ikke har noe å si, men allikevel holder kjeft.
Re: Pinnekjøtt. Tips og triks. [Re: Stefan77] #2726368 02/01/2023 07:02
Registrert: Jul 2010
Innlegg: 11,746
R
Raskall Offline
More than words
Offline
More than words
R
Registrert: Jul 2010
Innlegg: 11,746
Takket være denne tråden har jeg nå, i en alder av 51, fått min pinnekjøtt-debut. Vi kjøpte pinnekjøtt til halv pris i romjula. La det i vann kl. 08:00 på morgenen nyttårsaften. Byttet vann to ganger og dampet det på mandelpoteter i 4 timer fra kl. 14 på førstedagen.

Dommen? Dette smakte fantastisk godt. Jeg har til nå ikke funnet noe annet enn medisterkaker/pølser som jeg har likt av den tradisjonelle, norske julematen. Men nå melder jeg meg inn i "Team pinnekjøtt".

Det blir pinnekjøtt-rester til lunsj i dag.

[Linket bilde]

Redigert av Raskall; 02/01/2023 07:03.
Re: Pinnekjøtt. Tips og triks. [Re: Stefan77] #2726369 02/01/2023 07:39
Registrert: May 2011
Innlegg: 311
L
Labbetuss Offline
Entusiast
Offline
Entusiast
L
Registrert: May 2011
Innlegg: 311
Pinnekjøtt egner seg veldig godt til å lage lapskaus og kjøttsuppe. Og nå som vi er over på nyåret er det stor sjanse for å finne det tilbud. Siste forbruksdato er ofte i mai 23. Når kjøttet er nesten helt avkjølt plukker jeg det rent, også for det meste av fett.

For begge delene bruker jeg to typer lapskausblanding fra Rema, en grovkuttet samt en mindre kuttet versjon og som blandes. For begge typer tilsettes hakket løk etter smak og behag samt litt kraft fra kokingen. For begge deler kan fond brukes til å smaksette. Bruker selv grønnsaksfond. Men en må tilpasse bruk av kraft og vann. Ellers kan det hende en ender opp med bare kjøttsuppe-lignende rett og ikke lapskaus.
En fyller de fryste blandingene opp til toppen av kasserollen. Blandingene synker betydelig når de tiner og kokes. Kjøttet tilsettes på slutten.
Ferdige retter kan fryses i passende posjoner og settes i kjøleskap for tining kvelden før middagen. Mors flatbrød hører med. Enkelt og greit.

Gjør det samme med ferskt lammekjøtt når det er sesong for det. Salter stykkene lagvis godt dekket med grovsalt og 24 timer i kjøleskap. Skylles godt før koking.

Re: Pinnekjøtt. Tips og triks. [Re: Labbetuss] #2726370 02/01/2023 07:44
Registrert: Aug 2002
Innlegg: 31,744
G
GeirK Offline
More than words
Offline
More than words
G
Registrert: Aug 2002
Innlegg: 31,744
Sitat: Labbetuss
Ellers kan det hende en ender opp med bare kjøttsuppe-lignende rett og ikke lapskaus.


Jeg moser alltid grønnsakene forsiktig for å få rett konsistens på lapskausen. Men en må likevel passe på vannmengden.


"The more false we destroy, the more room there will be for the true."
- Robert Green Ingersoll

Moderator  support