Pinnekjøtt. Tips og triks.
|
Pinnekjøtt. Tips og triks.
#2726081
22/12/2022 11:03
|
Registrert: May 2010
Innlegg: 4,033
Stefan77
OP
Besatt
|
OP
Besatt
Registrert: May 2010
Innlegg: 4,033 |
Pinnekjøtt er jo egentlig enkelt. 30-3. Vann ut i 30 timer og damp i 3 timer. Skjerp i ovnen like før servering. Jeg har forsøkt i kjele og i dampovn. Begge funker ok, men i dampovn blir det mindre håndtering av kjøttet slik at det holder seg ørlite bedre.
I år har jeg et timing-problem. Vi reiser bort noen dager og kommer hjem på kvelden 1.dagen. Skal servere pinnekjøtt i 16-tida på 2.dagen. Det er for kort utvanningstid og det blir aldri noe suksess. Er det helt krise å vanne ut i 48-ish timer? Er redd kjøttet blir helt fritt for saltsmak.
- Stefan
|
|
|
Re: Pinnekjøtt. Tips og triks.
[Re: Stefan77]
#2726083
22/12/2022 11:13
|
Registrert: Apr 2022
Innlegg: 91
yalla
Medlem
|
Medlem
Registrert: Apr 2022
Innlegg: 91 |
Spørs hvor sent du kommer hjem  48 timer blir nok altfor mye, jeg har hatt hell med rundt 20 timer, pleier å ligge på 24 timer, bytter vann en gang! Man kan koke kjøttet også (Hellstrøm-stil)*, da kan man klare seg med 12 timer. Har testet, og det blir faktisk meget bra det og! Men det slår selvsagt ikke kjøtt dampet på øl og mandelpotet. Kan fortsatt skjerpes i ovn om man liker det best. * https://www.godt.no/oppskrift/2193/hellstroems-pinnekjoett-i-buljong
Redigert av yalla; 22/12/2022 11:19.
hilsen en gammel mann med hatt
|
|
|
Re: Pinnekjøtt. Tips og triks.
[Re: Stefan77]
#2726084
22/12/2022 11:25
|
Registrert: Jul 2010
Innlegg: 11,746
Raskall
More than words
|
More than words
Registrert: Jul 2010
Innlegg: 11,746 |
Dette har jeg ikke peiling på, men jeg tok meg friheten å google litt. Det ser ut til at trikset ved å vanne ut kjøttet på kortere tid er å bruke varmt (eller lunkent, ca. 37 grader) vann og bytte ut vannet ofte. Norsk mat (m.fl) skriver f. eks. følgende: 2. Krise-utvanning Har du glemt å vannet ut kjøttet i god nok tid? Bruk lunkent vann og skift vann oftere, så går det fortere. Pinnekjøtt skal ofte vannes ut rundt 24-30 timer, men følg anvisningen på pakken. Har du helt glemt å vanne ut kjøttet, er det beste å lage noe annet til middag.
Redigert av Raskall; 22/12/2022 11:27.
|
|
|
Re: Pinnekjøtt. Tips og triks.
[Re: Stefan77]
#2726085
22/12/2022 11:30
|
Registrert: Apr 2008
Innlegg: 1,881
simson
Ivrig
|
Ivrig
Registrert: Apr 2008
Innlegg: 1,881 |
Har fått pinnekjøtt som var vannet ut i ca 12 timer ved å bruke lunkent vann - og det funket også fint.
Men kan du ikke alliere deg med en nabo? Hvis du setter alt klart, så tar det jo kort tid å fylle i vann.
|
|
|
Re: Pinnekjøtt. Tips og triks.
[Re: Stefan77]
#2726088
22/12/2022 11:37
|
Registrert: Jun 2008
Innlegg: 13,406
Tange
Flittig Bie
|
Flittig Bie
Registrert: Jun 2008
Innlegg: 13,406 |
Er vel bare å kjøpe magnetventil + timer eller koble opp mot WIFI-styring for å fylle kjelen med vann når du står opp dagen før.
|
|
|
Re: Pinnekjøtt. Tips og triks.
[Re: Stefan77]
#2726090
22/12/2022 12:06
|
Registrert: Jul 2015
Innlegg: 2,377
eOpseth
Ivrig
|
Ivrig
Registrert: Jul 2015
Innlegg: 2,377 |
Fritt for saltsmak blir det ikke. Rennenede vann er kanskje ikke noe miljøalternativ, men det vil også hjelpe. For saltet er uspiselig, litt for lite salt fungerer faktisk.
Du kan også kjøpe deg litt tid ved å trykkoke pinnekjøttet, det tar snaue 50 minutt kontra 3 timer +.
It is by riding a bicycle that you learn the contours of a country best, since you have to sweat up the hills and can coast down them – Ernest Hemingway
|
|
|
Re: Pinnekjøtt. Tips og triks.
[Re: Stefan77]
#2726095
22/12/2022 12:48
|
Registrert: May 2010
Innlegg: 4,033
Stefan77
OP
Besatt
|
OP
Besatt
Registrert: May 2010
Innlegg: 4,033 |
Mye gode tips. Det virker som om min frykt for 48 timers utvanning får litt støtte. Jeg vil nødig risikere for lite utvannet kjøtt (been there done that). Jeg har jo en forholdsvis god plan B, som er å ta med kjøttet og en balje på julereisen og legge det i vann der vi er. Litt mye styr egentlig, og burde jo helst ha plassen i bilen til julegaver, men må man så må man.
- Stefan
|
|
|
Re: Pinnekjøtt. Tips og triks.
[Re: Stefan77]
#2726129
22/12/2022 23:04
|
Registrert: Jul 2006
Innlegg: 5,584
erikskon
Søk hjelp!
|
Søk hjelp!
Registrert: Jul 2006
Innlegg: 5,584 |
Jeg har også lurt litt på dette med langtids bløtlegging. I utgangspunktet ville jeg trodd at likevekten mellom salt i vannet og kjøttet var nådd lenge før 30 timer og i så fall skal egentlig ikke lenger tid ha så mye å si. Det som derimot kan fjerne all smak/salt er om man bytter vann eller bruker veldig mye vann. Jeg hadde faktisk tatt sjansen på 48 timer. Ikke bruk mer vann en nødvendig. Disclaimer: alt dette basert på synsing og ingen likevektsberegninger.
Ps: temperatur spiller også en rolle. Så for 48 timer edruelig mengde vann og la det stå noenlunde kaldt.
Redigert av erikskon; 22/12/2022 23:05.
|
|
|
Re: Pinnekjøtt. Tips og triks.
[Re: Stefan77]
#2726131
23/12/2022 06:45
|
Registrert: Jul 2005
Innlegg: 912
jag
Ringrev
|
Ringrev
Registrert: Jul 2005
Innlegg: 912 |
Jeg har jo en forholdsvis god plan B, som er å ta med kjøttet og en balje på julereisen og legge det i vann der vi er. .
Kanskje du kan vanne ut i samme kjelen som du skal dampe i ? Jeg bruker en slik "balje", https://www.europris.no/p-oppbevaringsboks-smartstore-m-lokk-14-liter-home-l40-x-b30-x-h18-cm-154204Akkurat nå så er den gylt med saltlake og en ribbe. Neste oppdrag blir å vanne ut pinnekjøttet. Denne er godkjent for oppbevaring av mat og BPA-fri. Fyll den med noe så tar den ikke nevneverdig ekstra plass i bilen heller.
"I never understood wind" - Donald Trump
|
|
|
Re: Pinnekjøtt. Tips og triks.
[Re: Stefan77]
#2726133
23/12/2022 07:12
|
Registrert: Feb 2014
Innlegg: 6,417
larsdx
Søk hjelp!
|
Søk hjelp!
Registrert: Feb 2014
Innlegg: 6,417 |
Var utfor en liknende problemstilling. Vannet ut i ca. 48 timer. Dampet på mandelpoteter, som alltid.
Kjøttet ble helt supert. Villsau fra Stange.
|
|
|
Re: Pinnekjøtt. Tips og triks.
[Re: larsdx]
#2726137
23/12/2022 07:28
|
Registrert: Aug 2002
Innlegg: 31,744
GeirK
More than words
|
More than words
Registrert: Aug 2002
Innlegg: 31,744 |
Tror ikke vi har noen stammer av vill sau i Norge, altså ...
"The more false we destroy, the more room there will be for the true." - Robert Green Ingersoll
|
|
|
Re: Pinnekjøtt. Tips og triks.
[Re: GeirK]
#2726142
23/12/2022 08:04
|
Registrert: May 2010
Innlegg: 4,033
Stefan77
OP
Besatt
|
OP
Besatt
Registrert: May 2010
Innlegg: 4,033 |
Tror ikke vi har noen stammer av vill sau i Norge, altså ... Det finnes "tam" villsau. Muflon
- Stefan
|
|
|
Re: Pinnekjøtt. Tips og triks.
[Re: Stefan77]
#2726143
23/12/2022 08:07
|
Registrert: Feb 2014
Innlegg: 6,417
larsdx
Søk hjelp!
|
Søk hjelp!
Registrert: Feb 2014
Innlegg: 6,417 |
Villsau er et begrep. Rasen har mange fordeler - kan overvintre ute i mildere klimatyper langs kysten, klarer seg bedre mot rovdyr og uten å være sikker antar jeg at de krever mindre oppfølging. Lamming antar jeg er mindre komplisert enn med vanlig spælsau. Kjøttet er også magrere enn vanlig sau. Ulempen er at man ikke får like store kjøttstykker, som kan være negativt for eksempel om man er opptatt av estetikken ved servering av pinnekjøtt. Jeg er vokst opp med sau, men spiser ikke så mye av det. Men velger villsau / villam når jeg kan. En stor fordel er at dyrene også har det mye bedre enn dyrene som står i bås store deler av året. https://snl.no/villsau
|
|
|
Re: Pinnekjøtt. Tips og triks.
[Re: Stefan77]
#2726156
23/12/2022 12:17
|
Registrert: Oct 2003
Innlegg: 2,419
engekri
Ivrig
|
Ivrig
Registrert: Oct 2003
Innlegg: 2,419 |
Her i huset er det største pinnekjøttrikset å kjøpe pinnebog i stedet for.
Lykke til uansett!
|
|
|
Re: Pinnekjøtt. Tips og triks.
[Re: Stefan77]
#2726254
28/12/2022 08:40
|
Registrert: May 2010
Innlegg: 4,033
Stefan77
OP
Besatt
|
OP
Besatt
Registrert: May 2010
Innlegg: 4,033 |
Oppfølging med resultat: Det ble 44 timers utvanning, med så lite vann som mulig, ref Erikskon's kommentar over. Kjøttet ble stablet i en plastbakke og fylt vann til det akkurat dekket kjøttet. Det ble veldig bra. Om noe så var det ørlite mye salt. Jeg dampet det i dampovn i 3-3,5t til kjøttet slapp beinet lett. Gjestene var veldig fornøyd  Råvaren var Pinnebog fra Oppdalskjøtt, kjøpt på Rema.
- Stefan
|
|
|
Re: Pinnekjøtt. Tips og triks.
[Re: Stefan77]
#2726318
30/12/2022 15:56
|
Registrert: Dec 2003
Innlegg: 11,314
Arne_And
More than words
|
More than words
Registrert: Dec 2003
Innlegg: 11,314 |
Vi pleier å vanne kjøttet i 40 timer og bytter vann to ganger, men vi liker det antakelig mindre salt enn de fleste. Men ingen av de jeg har servert det til har kommentert at det er lite salt, eller har valgt å salte det. Jeg synes det blir veldig godt og det er godt å slippe å gå tørst i dagesvis etterpå.
|
|
|
Re: Pinnekjøtt. Tips og triks.
[Re: Stefan77]
#2726338
31/12/2022 10:43
|
Registrert: Sep 2008
Innlegg: 2,424
Dexter
Ivrig
|
Ivrig
Registrert: Sep 2008
Innlegg: 2,424 |
Hvis det står i det samme vannet i 48 timer, så er vel ikke det noen krise?
|
|
|
Re: Pinnekjøtt. Tips og triks.
[Re: Dexter]
#2726340
31/12/2022 15:02
|
Registrert: May 2009
Innlegg: 5,422
Garpen
Søk hjelp!
|
Søk hjelp!
Registrert: May 2009
Innlegg: 5,422 |
Hvis det står i det samme vannet i 48 timer, så er vel ikke det noen krise?
Kjøttet blir mindre salt om man skifter vann dann und wann.
NOTS – Vern om terrengsykling og meld deg inn du også! Salig er den som ikke har noe å si, men allikevel holder kjeft.
|
|
|
Re: Pinnekjøtt. Tips og triks.
[Re: Garpen]
#2726346
01/01/2023 10:32
|
Registrert: Aug 2002
Innlegg: 31,744
GeirK
More than words
|
More than words
Registrert: Aug 2002
Innlegg: 31,744 |
Hvis det står i det samme vannet i 48 timer, så er vel ikke det noen krise?
Kjøttet blir mindre salt om man skifter vann dann und wann. Jepp. Hadde bare 24 timer i år og skiftet vann fire ganger. Lå to timer oppå mandelpotetene, deretter litt hvile og så crisping på gassgrill før servering. Gilde røkt pinnekjøtt i plastpose. God kvalitet for pengene og små poser slik at en slipper å ha rester langt utover i januar.
"The more false we destroy, the more room there will be for the true." - Robert Green Ingersoll
|
|
|
Re: Pinnekjøtt. Tips og triks.
[Re: Stefan77]
#2726351
01/01/2023 15:44
|
Registrert: May 2009
Innlegg: 5,422
Garpen
Søk hjelp!
|
Søk hjelp!
Registrert: May 2009
Innlegg: 5,422 |
Rester av pinnekjøtt er fantastisk til taco!
Familiens favoritt. Å finne en pose med frossent pinnekjøtt utpå våren er å betrakte som manna fra himmelen.
NOTS – Vern om terrengsykling og meld deg inn du også! Salig er den som ikke har noe å si, men allikevel holder kjeft.
|
|
|
Re: Pinnekjøtt. Tips og triks.
[Re: Stefan77]
#2726368
02/01/2023 07:02
|
Registrert: Jul 2010
Innlegg: 11,746
Raskall
More than words
|
More than words
Registrert: Jul 2010
Innlegg: 11,746 |
Takket være denne tråden har jeg nå, i en alder av 51, fått min pinnekjøtt-debut. Vi kjøpte pinnekjøtt til halv pris i romjula. La det i vann kl. 08:00 på morgenen nyttårsaften. Byttet vann to ganger og dampet det på mandelpoteter i 4 timer fra kl. 14 på førstedagen. Dommen? Dette smakte fantastisk godt. Jeg har til nå ikke funnet noe annet enn medisterkaker/pølser som jeg har likt av den tradisjonelle, norske julematen. Men nå melder jeg meg inn i "Team pinnekjøtt". Det blir pinnekjøtt-rester til lunsj i dag. ![[Linket bilde]](https://www.terrengsykkelforumet.no/ubbthreads.php?ubb=download&Number=123018&filename=IMG20230101191018.jpg)
Redigert av Raskall; 02/01/2023 07:03.
|
|
|
Re: Pinnekjøtt. Tips og triks.
[Re: Stefan77]
#2726369
02/01/2023 07:39
|
Registrert: May 2011
Innlegg: 311
Labbetuss
Entusiast
|
Entusiast
Registrert: May 2011
Innlegg: 311 |
Pinnekjøtt egner seg veldig godt til å lage lapskaus og kjøttsuppe. Og nå som vi er over på nyåret er det stor sjanse for å finne det tilbud. Siste forbruksdato er ofte i mai 23. Når kjøttet er nesten helt avkjølt plukker jeg det rent, også for det meste av fett.
For begge delene bruker jeg to typer lapskausblanding fra Rema, en grovkuttet samt en mindre kuttet versjon og som blandes. For begge typer tilsettes hakket løk etter smak og behag samt litt kraft fra kokingen. For begge deler kan fond brukes til å smaksette. Bruker selv grønnsaksfond. Men en må tilpasse bruk av kraft og vann. Ellers kan det hende en ender opp med bare kjøttsuppe-lignende rett og ikke lapskaus. En fyller de fryste blandingene opp til toppen av kasserollen. Blandingene synker betydelig når de tiner og kokes. Kjøttet tilsettes på slutten. Ferdige retter kan fryses i passende posjoner og settes i kjøleskap for tining kvelden før middagen. Mors flatbrød hører med. Enkelt og greit.
Gjør det samme med ferskt lammekjøtt når det er sesong for det. Salter stykkene lagvis godt dekket med grovsalt og 24 timer i kjøleskap. Skylles godt før koking.
|
|
|
Re: Pinnekjøtt. Tips og triks.
[Re: Labbetuss]
#2726370
02/01/2023 07:44
|
Registrert: Aug 2002
Innlegg: 31,744
GeirK
More than words
|
More than words
Registrert: Aug 2002
Innlegg: 31,744 |
Ellers kan det hende en ender opp med bare kjøttsuppe-lignende rett og ikke lapskaus.
Jeg moser alltid grønnsakene forsiktig for å få rett konsistens på lapskausen. Men en må likevel passe på vannmengden.
"The more false we destroy, the more room there will be for the true." - Robert Green Ingersoll
|
|
|
|
|