Forrige tråd
Neste tråd
Print tråd

Sage/Breville Barista Express

Sage/Breville Barista Express #2662963 09/05/2021 08:03
Registrert: Jul 2012
Innlegg: 97
O
oysf Offline OP
Medlem
OP Offline
Medlem
O
Registrert: Jul 2012
Innlegg: 97
Har denne maskinen og prøver å lage espresso med den. Det vil si, jeg har prøvd i flere måneder uten bra resultat. Nybrente bønner av flere sorter, målt med vekt, 18 gram bønner og rundt 40 gram espresso. Får til en god shot en sjeeeelden gang, så prøver jeg akkurat samme "oppskriften" dagen etter og den smaker bittert og j*****

Noen som har denne maskinen og vil gi tips? Hvilke bønner og hvilke innstillinger brukes?

Re: Sage/Breville Barista Express [Re: oysf] #2662968 09/05/2021 08:35
Registrert: Oct 2010
Innlegg: 2,629
H
hrukin Online
Besatt
Online
Besatt
H
Registrert: Oct 2010
Innlegg: 2,629
Har ikke den maskina selv, men bitterheten kommer gjerne på slutten når du overekstraherer. Jeg pleier på å ha 18 gram inn og ca 36-38 gram ut i løpet av 25-27 sekunder. Hvor lang tid bruker du på de 40 gram ut?

Ofte kan man kværne litt finere, hvis man bruker 25 sek på 40 gram ut. Noen ganger kan man dog bli lurt hvis man kverner fint og man får kanalisering , da er ikke finere kverning veien å gå.

Du kan også prøver 18,3-18,5 gram i stedet for å kverne finere, slik at du kommer nærmere 1:2 ratio på ca 25-27 sekunder.

Edit:
Forresten, en kompis av meg har denne og han sleit veldig i begynnelsen med sine shot. Fant ut at han brukte trykkfilteret når han lagde espresso på hele bønner. Etter han byttet til vanlig filter og endret kverninga på nytt fikk han mye bedre espresso. Han prøvde først med vanlig traktekaffe på maskina, det fungerte heller ikke tilfredsstillende.


Redigert av hrukin; 09/05/2021 08:45.

Squadra Amarone Ciclismo e Vini


Re: Sage/Breville Barista Express [Re: oysf] #2662976 09/05/2021 10:02
Registrert: Apr 2008
Innlegg: 1,031
Z
zero Offline
Ringrev
Offline
Ringrev
Z
Registrert: Apr 2008
Innlegg: 1,031
Sitat: oysf
Har denne maskinen og prøver å lage espresso med den. Det vil si, jeg har prøvd i flere måneder uten bra resultat. Nybrente bønner av flere sorter, målt med vekt, 18 gram bønner og rundt 40 gram espresso. Får til en god shot en sjeeeelden gang, så prøver jeg akkurat samme "oppskriften" dagen etter og den smaker bittert og j*****

Noen som har denne maskinen og vil gi tips? Hvilke bønner og hvilke innstillinger brukes?

Jeg har denne maskinen, men er ingen feinschmecker.

Bruker som regel bønner fra den gyldne bønne. Ganske dyre, og sikkert ikke helt nødvendig, men det er en forskjell.

Det er en liten kafè på Mjøndalen stasjon som bruker Den gyldne bønne, og vi støtter dem ved å kjøpe der. Bra sykling i bygda også forresten.

Viktig som hrukin sier med filteret. Hvis du bruke ferdigkvernet kaffe skal du bruke et annet filter enn hvis du kverner selv. Vi kverner alltid selv. Jeg tror at hvis du bruker feil filter på kaffe du kverner selv får du over-ekstrahert kaffe som er bitter. Under-ekstrahert kaffe er sur.

På mørkbrent espresso kverner vi gjerne på 8-9, oftest 9. Ved under-ekstrahering prøver jeg først å trykke sammen hardere, deretter forsøke å kverne finere. Ved over-ekstrahering trykke mindre hardt eller grovere kvern.

Kona bruker kverna på Sage til å lage kaffe i Aeropress når hun føler for det. Da kverner hun mye finere, 5-6. Hun har nerda noe alvorlig på kaffebrygging siden vi kjøpte Sage, noe jeg ofte nyter godt av.


-joachim
Mangler bare to ting for å bli stisyklist: God fysisk form og god sykkelteknikk
Re: Sage/Breville Barista Express [Re: oysf] #2662977 09/05/2021 10:05
Registrert: Apr 2008
Innlegg: 1,031
Z
zero Offline
Ringrev
Offline
Ringrev
Z
Registrert: Apr 2008
Innlegg: 1,031
Bør kanskje legge til at jeg alltid bruker dobbelt filter når jeg brygger. Kan utgjøre en forskjell.


-joachim
Mangler bare to ting for å bli stisyklist: God fysisk form og god sykkelteknikk
Re: Sage/Breville Barista Express [Re: oysf] #2663236 10/05/2021 16:51
Registrert: Apr 2012
Innlegg: 3,245
Panda Offline
Besatt
Offline
Besatt
Registrert: Apr 2012
Innlegg: 3,245
Jøss. Er det så avansert å lage en espresso?
Lurer på om de gjør det rett på kaffebrenneriet, waynes coffee og de andre...

Re: Sage/Breville Barista Express [Re: Panda] #2663284 10/05/2021 21:15
Registrert: Apr 2008
Innlegg: 1,031
Z
zero Offline
Ringrev
Offline
Ringrev
Z
Registrert: Apr 2008
Innlegg: 1,031
Jeg ble ganske overasket over at det var så lett å lage dårlig kaffe på en slik maskin. Har sikkert mye å si at operatøren har fått for dårlig opplæring, og at en Sage Barista Express egentlig er en litt halvdårlig hjemmebrygger for espresso. Ikke mange hjemmebryggere som anbefaler den.


-joachim
Mangler bare to ting for å bli stisyklist: God fysisk form og god sykkelteknikk
Re: Sage/Breville Barista Express [Re: oysf] #2663314 11/05/2021 07:01
Registrert: Oct 2012
Innlegg: 207
N
Nettopp Offline
Entusiast
Offline
Entusiast
N
Registrert: Oct 2012
Innlegg: 207
Først og fremst, bruk et vanlig enkeltbunnet filter når du kverner egen kvalitetskaffe, disse dobbeltbunn-filtrene er en nødløsning når du ikke har skikkelig espressomalt kaffe tilgjengelig. Viktig å skille mellom dobbeltbunn og størrelsen på filteret (enkelt/dobbelt-espresso). Jeg benytter dobbelt-espresso størrelsen i 99 % av tilfellene, å brygge en enkelt espresso er kun for sære italienere (og ikke minst vanskeligere).

Hvis resultatet varierer veldig fra gang til gang så tenker jeg at du kanskje må jobbe med teknikken først.

- Vei kaffen etter at du har kvernet den. Normalt sett 18-20 gram for en dobbel espresso, ikke ta så mye i filteret at det subber i gruppehodet i hvert fall. Bruk like mye kaffe hver gang under innkjøringen, så har du eliminert én variabel.

- Vær nøye når du distribuerer kaffen i filterholderen. Dette er en egen vitenskap i seg selv, og kan ha forbausende mye innvirkning på resultatet. Vil anbefale å prøve WDT-teknikken i første omgang, det finnes også diverse verktøy som du roterer over filteret for å fordele kaffen jevnt før tamping.

- Tamping er selvfølgelig en egen vitenskap. Ikke fokuser for mye på kraft, det viktigste er at du tamper vinkelrett. Her finnes det også diverse remedier å benytte om man ønsker dette, men sjekk i hvert fall på øyemål om ferdigtampede kaffe-overflaten er parallell med kanten av filteret.

- Hvis du ønsker å gå analytisk til verks vil jeg anbefale et såkalt bottomless portafilter slik at du kan observere hvordan kaffen kommer ut av filteret under brygging. Hvis teknikken ikke er god vil det typisk komme små "vulkaner" ut av filteret under brygging (channeling, dette forårsakes typisk av dårlig distribusjon). Om kaffen kommer ujevnt fra de ulike delene av filteret kan årsaken være skjev tamping.

- For å sikte deg inn på kveringsgrad, tampetrykk, mengde kaffe i filteret, osv, kan du sikte på å få ut dobbel mengde espresso (ca 40g) fra mengden malt kaffe du putter inn, over 25 - 30 sekunder (uten pre-infusjon). Husker ikke om din Breville/Sage har pre-infusjon, denne tiden må du i så fall legge til. Jeg pre-infuserer i 10 sek med min Sage Dual Boiler, total tid normalt sett 35-40 sekunder. Anbefaler å bruke vekt for å veie kaffen under brygging, vekt bør du uansett ha for veiing under forberedelsene. Det finnes mange rimelige og gode vekter på Aliexpress til under hundrelappen.

- Hvis espressoen kommer for raskt eller for tregt ut under brygging må du endre en av variablene, normalt sett starter du med å endre kverningsgrad. Kan anbefale James Hoffmann og Seattle Coffee Gear på youtube for tips til fin-tuning av teknikk og utstyr. Lykke til!

Re: Sage/Breville Barista Express [Re: Panda] #2663339 11/05/2021 08:04
Registrert: May 2003
Innlegg: 2,466
Furu Offline
/Stig
Offline
/Stig
Registrert: May 2003
Innlegg: 2,466
Sitat: Panda
Jøss. Er det så avansert å lage en espresso?
Lurer på om de gjør det rett på kaffebrenneriet, waynes coffee og de andre...

Det er ikke vanskelig å presse vann gjennom kaffe med høyt trykk.
Men det er ikke lett å få det til å smake godt. Så kan du selv bedømme om de gjør det rett på f.eks. Kaffebrenneriet sånn at du synes er godt.

Se blant annet her:
https://www.terrengsykkelforumet.no/ubbthreads.php?ubb=showflat&Number=2663314#Post2663314
Sitat: Nettopp
....
- Hvis espressoen kommer for raskt eller for tregt ut under brygging må du endre en av variablene, normalt sett starter du med å endre kverningsgrad. Kan anbefale James Hoffmann og Seattle Coffee Gear på youtube for tips til fin-tuning av teknikk og utstyr. Lykke til!


Stig


Moderator  support