Lenge siden det har vært en espressotråd her, så siden jeg er helt fersk i espressoverdenen lager jeg denne.
Jeg vet det er ressurser her og der på nett, men vet også at her på forumet er det mye kunnskap. Vil gjerne få tips og ideer til både bønner, modding av utstyr, bruk av kverner, oppskrifter og annet espressorelatert. Eller har du gitt helt opp? Ble det for mye styr for en liten kopp kaffe?
Har frem til nå bare tatt en espresso når ikke noe annet var tilgjengelig. I tillegg har jeg ofte tynnet den ut til en dårlig americano, fylt på en teskje sukker eller fått den med melk som en ok cappuccino. Har jeg vært på kaffebar så blir det heller en deilig etiopier i V60 som står øverst på lista. Har aldri falt meg inn å bestille en espresso.
Nå forstår jeg litt bedre hvorfor. De jeg har fått så langt i livet har ikke vært gode. Men nå er jeg i gang!
Etter inspirasjon fra James Hoffmann sin "The Best Cheap Espresso Setup (£250 Budget)", søkte jeg etter en tidlig modell Gaggia Classic. Fikk tak i et svært lite brukt eksemplar fra april 2000 (over 20 år gammel!) til en rimelig penge. Her på forumet fikk jeg et godt tips til justering av trykket: https://www.terrengsykkelforumet.no/ubbthreads.php?ubb=showflat&Number=2655485
Jeg har fra før Wilfa Uniform kvern, så regner den som god nok nå i starten (godkjent av @jimseven for en espresso i ny og ne…).
Etter litt prøving og feiling kom jeg frem til en kopp nydelig espresso. Silkemyk i munnen, lett bitterhet og god sødme. Hvorfor har jeg gått glipp av dette i alle år?!
Ja, så nå er det bare å holde seg fast. Mye tyder på at jeg er på espressotoget! (der jeg skulle vært for 20 år siden….)
Et bottomless portafilter er morsomt, og imponerer de fleste gjester. Egentlig totalt unødvendig, om man ser bort fra at man kan "lese" ekstraksjonen litt bedre.
Trippel filter er også gøy når man kommer igang med melkedrikker, såfremt man har litt selvkontroll og ikke kun drikker trippelshots. Det er ikke bra for magen i lengden, har jeg lært.
Medlem på Kvinneguiden for menn: Terrengsykkelforumet
Been there, done that. Ble lei og gav bort hele greia til en på forumet her og kjøpte meg en Jura automatisk maskin i stedet. Mulig jeg er enkel i smaken, men kombinasjonen enkelhet, renslighet og repeterbarhet trumfet for min del kløning, bankeboks-søl, justering av kvern etter ferskhet på bønner etc...
Hmm. Jeg har jo faktisk en Gaggia Classic stående, men den har ikke vært brukt på 10-ish år siden den ikke får opp trykket. Regner med den trenger en service av noe slag. Og siden favoritt-kaffen i dag blir laget på en Bialetti Venus (mokkakanne) så har jeg jo allerede tenkt tanken på at jeg burde skaffe meg en skikkelig kvern og kikket litt på en Wilfa Uniform.
Så det er mulig jeg blir med på espressotoget. Tut tut!
Et bottomless portafilter er morsomt, og imponerer de fleste gjester. Egentlig totalt unødvendig, om man ser bort fra at man kan "lese" ekstraksjonen litt bedre.
Trippel filter er også gøy når man kommer igang med melkedrikker, såfremt man har litt selvkontroll og ikke kun drikker trippelshots. Det er ikke bra for magen i lengden, har jeg lært.
Noen sier at det blir bedre crema med bunnløst også. Er det din opplevelse?
I tillegg til magereaksjon har jeg også merket tendens til 'harahjerte'. Blir fort litt mye koffein.
Vet ikke om vi kan regne med at en shot med 20 gram kaffe i 40g espresso gir like mye koffein som om jeg drikker et V60-brygg med 20 gram kaffe?
Hmm. Jeg har jo faktisk en Gaggia Classic stående....
Så det er mulig jeg blir med på espressotoget. Tut tut!
Etter at James Hoffmann la ut den YT videoen for noen uker siden virker det som om de er blitt populære. Det har visst vært i salg siden 1991, så det er noen forskjellige versjoner. Noen skal du ha og noen skal du ikke ha... Det sies at de som er eldre enn 2009 modell er omtrent like gode som de som selges nye i dag. Forutsatt at de er i god stand...
Been there, done that. Ble lei og gav bort hele greia til en på forumet her og kjøpte meg en Jura automatisk maskin i stedet. Mulig jeg er enkel i smaken, men kombinasjonen enkelhet, renslighet og repeterbarhet trumfet for min del kløning, bankeboks-søl, justering av kvern etter ferskhet på bønner etc...
Men gøy en stund, da :-)
Jeg må innrømme at jeg ikke synes det er noe problem å lage et par doble/triple espresso-drinker på morgenen. I disse hjemmekontor-dager er det helt greit med et par minutters avbrekk innimellom også.
Jeg har et bunnløst filter som rommer ca 20 gram og et dobbeltfilter som rommer 18 gram klart med hver sin bajonett. Kverna har to forhåndsinnstilliger, slik at jeg kan kverne til det ene filteret først og så kverne i det andre mens den første koppen brygges. Tipper jeg lager 2 komplette Cappuccini på omtrent 2 minutter. Kaffemaskinen er koblet til stikkontakt med timer slik at den er ferdig oppvarmet til frokost.
Synes egentlig at mengden justering osv er svært begrenset. Tipper jeg skrur et hakk på kverna 2-3 ganger i uka. Om kaffen bruker 25 eller 30 sekunder gjennom filteret utgjør ikke den store forskjellen - at det smaker litt forskjellig fra gang til gang lever jeg godt med.
Synes heller ikke det er så mye innstillinger når man først har satt det. Er når jeg åpner en ny pose så skrur jeg noen knepp tilbake på kverna og i løpet av posens levetid så justerer jeg kanskje et pittelite knepp et par ganger før det er tilbake på start. Bruker stort sett bare Lavazza Super Crema som er på 1 kg, så med mitt forbruk er det ikke til å unngå at jeg må småjustere litt underveis.
Alt dette forutsetter jo at du bruker den samme kaffen hver gang. Noen ganger når jeg kjøper annen kaffe kan det hende at jeg bruker 5-6 forsøk før jeg treffer. Er overasket hvor stor forskjell det kan være i kværningsgrad på ulike leverandørers kaffe. På en type kaffe kan det komme kun 1-2 dråper ut i løpet av 25-28 sekunder, mens på en annen kaffe kan det med samme kverningsgraden bare renne tvers igjennom og se ut som sølevann og må stoppes lenge før eller så renner det over.
Har ikke noe erfaring selv med det, men mange eksperter mener at du bør legge pengene i god kvern i forhold til selve maskina hvis det blir en aktuell problemstilling. Lager du mye melkebasert eller flere på rappen blir solid gruppehode og type steamer viktigere.
Hmm. Jeg har jo faktisk en Gaggia Classic stående....
Så det er mulig jeg blir med på espressotoget. Tut tut!
Etter at James Hoffmann la ut den YT videoen for noen uker siden virker det som om de er blitt populære. Det har visst vært i salg siden 1991, så det er noen forskjellige versjoner. Noen skal du ha og noen skal du ikke ha... Det sies at de som er eldre enn 2009 modell er omtrent like gode som de som selges nye i dag. Forutsatt at de er i god stand...
Tok nettopp en liten referanserunde og var innom Stockfleths og Supreme Roastworks. Jeg har en liten vei å gå.
Den fra SRW var helt fantastisk. Veldig behagelig sødme og syre, og bitterheten var så og si fraværende. Lyst espressobrente bønner fra Honduras. La Cubana espresso fra Stockfleths var også god, og hadde en tydelig bitterhet. Ganske mørkbrente bønner fra El Salvador, hvis jeg husker rett. Det var rett og slett to forskjellige typer kaffe.
Når jeg lager fra lyse bønner selv, blir det altfor mye syre. Har visst noe å gjøre med for lav temperatur forstår jeg.
Synes selv at den tar seg best ut ledsaget av skikkelig mørk sjokolade. Men etter langtur kan de også passe godt med et glass helmelk ved siden av (det er en verden av forskjell å nippe vekselvis kaffe og melk og å utvanne kaffen med melk).
...siden favoritt-kaffen i dag blir laget på en Bialetti Venus (mokkakanne)...
Har ikke hatt mokkakanne siden -90 tallet, så måtte jo Google litt kjapt etter Bialetti Venus. Den var fin og så hadde de den jo på Jernia til 250 spenn (4 kopper), så jeg kjøpte en sånn. Hvilken kaffe bruker du i den?
...siden favoritt-kaffen i dag blir laget på en Bialetti Venus (mokkakanne)...
Har ikke hatt mokkakanne siden -90 tallet, så måtte jo Google litt kjapt etter Bialetti Venus. Den var fin og så hadde de den jo på Jernia til 250 spenn (4 kopper), så jeg kjøpte en sånn. Hvilken kaffe bruker du i den?
Kjøper ferdigmalt espressokaffe på den lokale Meny-butikken. Smaksløkene har vent seg til å like Pellini https://meny.no/varer/drikke/kaffe/kaffe/espresso-bio-8001685114169 Men jeg har som sagt fundert på en kvern som er god nok til å male espresso, dette for å enklere å kunne prøve mer variasjon i typer kaffe.
Av standard-bønner synes jeg Lavazzo Oro gir best resultat: https://www.oluf.no/lavazza-oro-1-kg Men disse er jo like dyre hos Oluf som bønner fra norske nisjebrennere.
Jeg pleier å kjøpe med noen kilo Oro de gangene jeg er i Italia, men det er jo lenge siden nå.
Takk for tips. Nå på bare to uker har jeg nok vært innom 4-5 forskjellige typer. Det blir jeg bare frustert av nå i starten.
Jeg må prøve å legge meg fast på en kaffe jeg liker, sånn at jeg kan lage den best mulig. Det må være en som ikke er brent for mørkt og som ikke er altfor dyr. Blir det rundt 350-400 kr pr kg, så får jeg akseptere at det er innafor - også for testing. Til V60 brygginga kjøper jeg som regel fra SRW, og da snakker vi fort kr 6-700 pr kilo.
Espresso #2 og #6 er de jeg opplever som mest moderne etter Oslo-skolen - altså ganske lysbrent. #6 er den jeg har brukt mest.
Jeg har også brukt en del #5 i det daglige til melkedrikker. Denne minner mer om den kaffen du får på Åpent Bakeri/Kaffebrenneriet enn de lysere til SRW og andre.
Av standard-bønner synes jeg Lavazzo Oro gir best resultat: https://www.oluf.no/lavazza-oro-1-kg Men disse er jo like dyre hos Oluf som bønner fra norske nisjebrennere.
Jeg pleier å kjøpe med noen kilo Oro de gangene jeg er i Italia, men det er jo lenge siden nå.
Av standard-bønner synes jeg Lavazzo Oro gir best resultat: https://www.oluf.no/lavazza-oro-1-kg Men disse er jo like dyre hos Oluf som bønner fra norske nisjebrennere.
Jeg pleier å kjøpe med noen kilo Oro de gangene jeg er i Italia, men det er jo lenge siden nå.
Nå lykkes jeg ganske godt med noen bønner som ikke er altfor mye brent. Synes det smaker bedre enn de mørke tradisjonelle espressobønnene. Det varierer fortsatt en del og jeg er litt usikker på hvor det ligger.
Har tunet meg inn på 19,5 g kaffe fra kverna. Tiden det tar er fra ca 25 sek til rett over 30 sek for å få ca 40 g i koppen. Av og til ned mot 20 sek, men sjelden over 31-32 sek.
Best kaffe får jeg når klokka stopper på 31 sek og det er 40 gram i koppen. Silkemyk, søt og en mild syrlighet. Bitterheten er nesten helt fraværende. Når jeg havner på 25 sek minus blir den for syrlig, så den lar jeg gå i vasken.
Er det sånn at det blir lavere flow ved høyere temperatur? Så når jeg bruker 31 sek på 40g i koppen, så er det høyere temp enn når det tar 25 sek på 40 g i koppen? Gitt at alt annet er likt.
Vet ikke om kverna kommer helt tilbake på nøyaktig samme innstilling etter at jeg har brukt den for grovere kvernegrader, men velger å tro det. Det er ganske stor avstand mellom 'hakkene'. Etter å ha funnet en fin nok innstilling justerer jeg heller med kaffemengden. Noen med Wilfa Uniform kvern og espressoerfaring her?
Så er det hvor nøyaktig e-bay vekta er? Det virker som den i hvert fall har god repeterbarhet. Bruker den også til å veie det som kommer i koppen, men det er den nok ikke ideell for. Litt for mye treghet (lag). Her er det vel bare å kjøpe en litt dyrere vekt, eller har de samme innhold alle sammen?
Jeg har sikkert noe å gå på ved fordeling i portafilterkurven, men synes WDT metoden har gitt meg bra kontroll. Bruker en butt nål for stopping av ull og har lagd trakt med First Price engangskopper vi hadde i skapet.
Tamping er ganske rett frem og greit. Spesielt etter at det er gjort en god jobb på fordelingen.
Maskinen er som den er (inntil videre), men tror den har ca 9 bar trykk. Uansett er trykket det samme hver gang…sånn ca. Usikkerheten ligger jo da i temperaturen i det jeg starter å brygge og underveis. Det ligger nok an til PID regulering.
Jeg konkluderer langt i fra med at teknikken min er topp og at det står på utstyret, men jeg har jo et lite snev av GAS....
Sitat: EspenS Sitat: sykkeloyvind Av standard-bønner synes jeg Lavazzo Oro gir best resultat: https://www.oluf.no/lavazza-oro-1-kg Men disse er jo like dyre hos Oluf som bønner fra norske nisjebrennere.
Jeg pleier å kjøpe med noen kilo Oro de gangene jeg er i Italia, men det er jo lenge siden nå.
Jeg har levd i trua på at kaffebønner er ferskvare, 3 uker osv, gjelder det andre «regler» for espresso?
Skal ikke svar for de andre, men for egen del skiller jeg mellom hverdagsbønner og ekstra-kos-bønner. Der de førstnevnte ikke behøver være ferskvare, av både økonomiske og praktiske hensyn.