Forrige tråd
Neste tråd
Print tråd

Ølbryggere, se her

Ølbryggere, se her #2630858 01/10/2020 05:02
Registrert: Apr 2002
Innlegg: 642
ihokstad Offline OP
Avhengig
OP Offline
Avhengig
Registrert: Apr 2002
Innlegg: 642
Hei

Ble gjort oppmerksom på et "viktig forskningsprosjek"t v/NTNU: Eivind Almaas sin lab holder på å utforske hva som gjør et øl skikkelig godt, og de ønsker øltester fra bryggere rundt omkring. (Prosjektet heter Systems Brewology)

Det er oppgitt en ikke-fungerende link til Almaas lab (https://almaaslab.nt.ntnu.no/), men epost-adressen til mr Almaas er i alle fall eivind.almaas@ntnu.no

Tenkte dette forumet måtte være et bra sted å finne gode ølbryggere i ICON_SMILE

Re: Ølbryggere, se her [Re: ihokstad] #2630867 01/10/2020 06:34
Registrert: Feb 2002
Innlegg: 17,682
RazeFaze Offline
More than words
Offline
More than words
Registrert: Feb 2002
Innlegg: 17,682
Fiffig... "hva smaker øll?"

Fra hissig surøl, til 17% whiskey-fatlagra imperial stout... til vassen pils som enkelte mener er eneste riktige...


--------------------
Happy Trails!
Jørgen
Re: Ølbryggere, se her [Re: ihokstad] #2630921 01/10/2020 09:31
Registrert: Oct 2010
Innlegg: 2,629
H
hrukin Offline
Besatt
Offline
Besatt
H
Registrert: Oct 2010
Innlegg: 2,629
Kan slå fast at en nybrygget Belgisk Pale Ale med 0,5l Star San ikke smaker godt, ble ofret et fat til do-draugen i går. Lite uhell da jeg glemte å stenge ventilen til blow off under cold crash. Sjekket 12 timer senere og glasset med Star San var sugd tilbake i gjæringskaret.


Squadra Amarone Ciclismo e Vini


Re: Ølbryggere, se her [Re: hrukin] #2630976 01/10/2020 12:20
Registrert: Jul 2013
Innlegg: 8,750
Hoaas Offline
Søk hjelp!
Offline
Søk hjelp!
Registrert: Jul 2013
Innlegg: 8,750
Sitat: hrukin
Kan slå fast at en nybrygget Belgisk Pale Ale med 0,5l Star San ikke smaker godt, ble ofret et fat til do-draugen i går. Lite uhell da jeg glemte å stenge ventilen til blow off under cold crash. Sjekket 12 timer senere og glasset med Star San var sugd tilbake i gjæringskaret.


Hadde en nesten like stor bommert på mitt siste brygg, hadde glemt å åpne på toppen av gjæringskaret når jeg skulle tappe på fat. Styrte fælt og til slutt løfta jeg slangen opp fra bunnen av fatet, etterfulgt av voldsomme mengder luft inn i gjæringskaret...i en mosaic/galaxy neipa. Men den er fortsatt svært god og ikke oksidert etter omkring 2mnd. Hadde primet fatet godt, så mulig det meste som ble dratt inn var co2 fra fatet.

Prøvde for øvrig en ny vri på CC nå. Stengte bare toppkran (blowoff) og tappekran når jeg satte det til CC, slapp ut litt trøkk de første 4 timene, så lot jeg det stå til det skulle tappes. Funka helt topp. Var bare litt overtrykk etter CC.


You are what you eat...mmm nuts
Re: Ølbryggere, se her [Re: ihokstad] #2631003 01/10/2020 15:35
Registrert: Oct 2010
Innlegg: 2,629
H
hrukin Offline
Besatt
Offline
Besatt
H
Registrert: Oct 2010
Innlegg: 2,629
Pleier på å stenge krana og blåse litt co2 ut gjennom det pitte lille hullet i ventilen når den er stengt, så bare åpner jeg ventilen mens jeg fortsatt blåser co2 inn i dunken. Har funket bra til nå. Brygget denne med Kveik, så det blir store temperaturforskjeller når jeg skulle cold crashe. På Neipa har jeg brukt lukket overføring, har fungert strålende det.


Squadra Amarone Ciclismo e Vini


Re: Ølbryggere, se her [Re: ihokstad] #2631018 01/10/2020 16:21
Registrert: Jun 2008
Innlegg: 3,812
DesmoSkier Online
Besatt
Online
Besatt
Registrert: Jun 2008
Innlegg: 3,812
Tapper dere med kran fra gjæringskar og etterfyller det med CO2? Vi pleier bare å åpne gjæringskaret på toppen og hevertere over på fat. Så purger vi fatet med CO2 til slutt. Har ikke opplevd noen problemer med det etter ca 70+ batcher.


Helge
Strava
Kjøper: XG-1199-kassett, send PM ICON_SMILE
Re: Ølbryggere, se her [Re: DesmoSkier] #2631021 01/10/2020 16:33
Registrert: Aug 2002
Innlegg: 31,744
G
GeirK Offline
More than words
Offline
More than words
G
Registrert: Aug 2002
Innlegg: 31,744
Jeg fyller fatet med CO2 FØR jeg fyller med hevert, men det går sikkert bra som du sier. Jeg karbonerer alltid gjennom stigerøret for å boble CO2 gjennom ølet uansett, så det bør gå.


"The more false we destroy, the more room there will be for the true."
- Robert Green Ingersoll
Re: Ølbryggere, se her [Re: ihokstad] #2631024 01/10/2020 16:43
Registrert: Jun 2007
Innlegg: 226
T
Torrdal Offline
Entusiast
Offline
Entusiast
T
Registrert: Jun 2007
Innlegg: 226
Det er en ganske vanlig måte å gjøre det på, men fylling av fatet bør helst foregå i lukket sløyfe for å unngå å tilføre unødig oksygen. En grei måte jeg syns å gjøre dette på er å først fylle fatet helt fullt med vann, stenge fatet, for så å blåse vann ut av fatet med CO2 igjen. Overføring til fatet foregår så via kran og inn i øl-ut porten på fatet, med en slange fra fatet fra co2-inn porten og i hullet til gjærlåsen for eksempel.

Hadde sikkert ikke vært dumt å legge ut denne tråden på forum.norbrygg.no også.

Re: Ølbryggere, se her [Re: ihokstad] #2631033 01/10/2020 17:43
Registrert: Oct 2010
Innlegg: 2,629
H
hrukin Offline
Besatt
Offline
Besatt
H
Registrert: Oct 2010
Innlegg: 2,629
Jeg gjør som Torrdal med Neipa, lukka overføring, men fyller fatet med star san i stedet for vann. Vet ikke om det har noe å si, men føler meg sikrere. Eneste gangen det kan komme luft inn er da ved tørrhumling, men det er jo fortsatt gjæring og avgivelse av co2 så den lufta bør jo bli pressa ut.


Squadra Amarone Ciclismo e Vini


Re: Ølbryggere, se her [Re: ihokstad] #2631853 07/10/2020 15:06
Registrert: Apr 2002
Innlegg: 19,900
larsb Offline
Bjolsen Zeit
Offline
Bjolsen Zeit
Registrert: Apr 2002
Innlegg: 19,900
Denne tråden er like kryptisk som bridgespalten i Aftenposten.
Jeg ser ord, og aner ikke hva de betyr satt sammen på den måten der.

LarsB

Re: Ølbryggere, se her [Re: ihokstad] #2631857 07/10/2020 15:36
Registrert: Oct 2010
Innlegg: 2,629
H
hrukin Offline
Besatt
Offline
Besatt
H
Registrert: Oct 2010
Innlegg: 2,629
Du kan nerde like mye i ølbrygging som enkelte gjør i tuning av dempere, ta steget ut i denne fantastiske verden. Dessverre dårlig med karbon og titan, men mange deler i stål, og det er vel noe du liker.


Squadra Amarone Ciclismo e Vini



Moderator  support 

Terrengsykkel utgis av Fri Flyt AS | Postboks 4767 Nydalen, 0421 Oslo | Tlf: 22 04 46 00
Ansvarlig redaktør: Erlend Sande | Redaktør: Kristoffer Kippernes Utstyrsredaktør: Øyvind Aas
Salg og marked: Alexander Hagen | Daglig leder: Audun Holmøy Røhrt
Nettsiden er utviklet av Fri Flyt Byrå