Se på anywhere weekend warrior axs og race axs, disse kjører mullet build axs 42t med hhv 11-50 eller 10-50.
Prisen i eur er inkl avgifter, man skal altså ikke betale mva i tillegg. 99 eur frakt. Nå er kanskje euroen litt lite gunstig fortsatt, men dette kan jo bli bra pris utover høsten hvis eur/nok faller ned mot 10. Ellers ikke så langt fra at jeg hopper på et wireless oppsett her. Har tittet litt på en grusracer som også kan brukes på asfaltpendling, og anywhere varianten ser ut til å kunne være et godt valg. Billigste axs jeg har sett noe sted...
Geometrien minner meg om canyon grail, kort stem men ganske aggressiv. Kan jo funke greit som en "do it all"?
Ja, det er litt dumt men går nok fint. Race versjonen trenger man hvertfall ikke bytte hjul på en stund, det er lett og bra kvalitet. Men litt dårlig valutakurs akkurat nå.
Hva er grunnen til at lauf sammenliknes med en hardtail, er det pga demperen på true grit, eller gjelder det geometrien som er nokså tilsvarende på anywhere? Er litt skeptisk til betegnelsen hardtail med bukkestyre. Skal jeg kjøpe noe sånt må det være en dugandes commuter også.
Jeg liker å sitte aggressivt og vil ikke ha en oppreist hardtail geometri. Stack reach ser aggressivt ut, chainstay på 425 og wheelbase på 1034 er jo tall som tyder på en kvikk men stabil sykkel. Kanskje Sepeda våkner og bistår litt?
Threaded bb er positivt.
Utfordring at jeg ikke kan noe om mullet build, 10-50 med 42t betyr at tyngste gir er 10 42 og letteste 50 42? Trodde 1:1 var maksimalt hva gjelder lette gir, altså 42 42. Eller blir det mange ubrukelige gir her?
Ved første øyekast blir vel dette spennet ganske likt kompaktkrank (50-34) og 11-34 kassett, men litt lettere giret? Bare å søke opp en bikecalc og sammenøigne med noe du er kjent med. Fordelen med 1x er vel bla. ingen overlapp/alle gir i bruk.
Utfordring at jeg ikke kan noe om mullet build, 10-50 med 42t betyr at tyngste gir er 10 42 og letteste 50 42? Trodde 1:1 var maksimalt hva gjelder lette gir, altså 42 42. Eller blir det mange ubrukelige gir her?
Er ingen fasit for hva som er maksimalt. Hvor lette gir man trenger kommer an på benstyrke, hvor fort og langt man ønsker å sykle, med eller uten oppakning, hvor man skal sykle etc.
Jeg syklet opp på Tronfjell for en del år siden, og da trengte jeg definitivt lettere enn 1:1. Selv uten oppakning. Hadde hardtail den gangen, men det har jeg ikke lenger, så ønsker gjerne å bruke grussykkel på denne turen igjen. Det var mye på grunn av mullet-opplegget at jeg vurderte Lauf. Syns det virker veldig anvendelig. Man får vel bare ett gir som er lettere enn 1:1, altså 42/50. Andregiret blir vel 42/42.
Det som kjennetegner både Lauf True Grit og Anywhere er uvanlig langt slep/trail. Slep er som kjent avgjørende for styreegenskapene.
Med styrerørsvinkel på henholdsvis 70,5 og 71 grader og fremløp/fork rake på henholdsvis 47 og 45 mm, får vi en slep på rundt 75 mm med 40 mm dekk. Slakk gaffel gir også lang akselavstand.
Det betyr at Lauf legger vekt på stabilitet i høy fart på rufsete underlag, og stabilitet ved tung oppakning. Jeg har selv en grov blandeveissykkel med liknende styreegenskaper. Den er en nytelse for lange dager i sadelen med oppakning, også på landeveien, stabil som et godstog nedover på grov grus, og trygg på is og snø. Akkurat det jeg ville ha. Men den har ikke den kjappe styreresponsen man vil få med kortere slep, det gir en annen opplevelse om man vil stå og akselerere, og presisjonen i lav fart er ikke den samme.
I yolos tråd Grusracer/allsidig landeveissykkel for særing sammenliknet vi Anywhere med en del av blandeveissyklene med kjappest styring. Merk at vi her snakker om store størrelser, og egenskapene kan variere med størrelse. Men det gir likevel en indikasjon.
(Nevnte Canyon Grail kan jeg i så måte ikke si stort om. Det er helt håpløst at den tyske nettgiganten selger sykler i massevis uten å oppgi de mest avgjørende målene, som fremløp og slep. Men alt jeg har lest av tester, tyder på at den har rimelig kort slep.)
Jeg oppfatter ikke kort og langt slep som godt og dårlig, men som en mulighet til å velge egenskaper etter tiltenkt bruk og egne preferanser. Denne videoen med rammebygger Tom Sturdy fra The Bicycle Academy er i så måte interessant. Her har vi to spesialbygde, eksperimentelle bygg der slep/trail er markant forskjellig, mens alle andre avgjørende geometriske mål, selv akselavstand (!), og tyngdepunkt, er designet for å være mest mulig like. Rammemateriale og komponenter er selvsagt like. Så er spørsmålet: Hvordan vil forskjellen i slep slå ut i praksis i lavt versus høyt tempo? Anbefaler å se denne i sin helhet.
Hva gjelder standarder, synes jeg det er synd at Lauf bruker 15 mm i gaffel. Jeg er rimelig sikker på at de vil måtte endre til 12 mm. Ja, det er mange nav som kan bygges om, og det finnes diverse adaptere, men det er en hodepine som burde være helt unødvendig på en blandeveissykkel i 2020.
Det er betegnende at i den grundige langtidstesten av Anywhere i britiske Bikeradar, får sykkelen mye ros, men trekk for nettopp akslingsstandarden. For å kunne bruke sitt elskede 12 mm hjulsett Hunt Superdura med dynamo, måtte Felix Smith sette på ny gaffel.
Av bildet, ser vi det andre forholdet som Felix gav trekk for: Mangel på fester for skjermer. Å måtte ty til clip-on på en blandeveissykkel i 2020 er nesten like illle som å forholde seg til 15 mm aksling.
Det gis også et visst trekk for begrenset vibrasjonsdemping i rammesettet. Vi kjenner denne utfordringen fra andre produsenter som går fra dempet terreng til udempet blandevei. (Kroneksempelet er Evil Chamois Hagar. Den mest progressive blandeveisrammen i menneskehetens historie, med spinnville 93 mm slep, viser seg å være beinrystende pinnestiv.)
***
Jeg vil veldig gjerne like Lauf. Jeg liker filosofien og innovasjonen. Jeg forstår hvorfor det er valgt langt slep. Jeg kjøpte selv en sykkel med langt slep med tanke på drømmeturen på Island. Jeg liker Smoothie-styret. Lakkeringen er lekker. Og jeg elsker at det er en liten gjeng av entusiaster i Reykjavik som har slått gjennom. Men ukurant akselstandard og mangel på skjermfester er så unødvendig. Synd.
Sitat: chimpern
Hva er grunnen til at lauf sammenliknes med en hardtail, er det pga demperen på true grit, eller gjelder det geometrien som er nokså tilsvarende på anywhere? Er litt skeptisk til betegnelsen hardtail med bukkestyre.
Vet ikke hvem og hvor sammenlikningen med hardtail er hentet fra, men True Grit er jo en hardtail. Den har hard bakende og myk front. Hva gjelder geometri, er det lange slepet åpenbart inspirert av terrengsykler. Men det er ingen terrengsykkel!
Sitat: chimpern
Utfordring at jeg ikke kan noe om mullet build, 10-50 med 42t betyr at tyngste gir er 10 42 og letteste 50 42? Trodde 1:1 var maksimalt hva gjelder lette gir, altså 42 42. Eller blir det mange ubrukelige gir her?
Jeg har et enkelt forhold til utveksling. Det må gi meg det letteste giret jeg trenger og det tyngste giret jeg har lyst på. Uten alt for store sprang mellom girene.
Utover det, har jeg aldri forstått den voldsomme oppmerksomheten som gruppe får, og at folk bruker masse penger på den ene gruppen fremfor den andre, og attpåtil lar det være avgjørende for valg av sykkel. Alt giret skal gjøre, er å skyve kjedet fra et drivhjul til et annet. Påvirker ikke sykkelens egenskaper. Bruk heller pengene på rammesett og hjul
Utvekslingen får du som kjent ved å dele krankdrev foran på tannhjul på kassett bak. Lenge var en utveksling på 1, f.eks. 34:34=1, regnet som gullstandarden for blandeveissykling. Ettersom gravel har vokst i popularitet, er lettere gir blitt etterspurt, og vi ser utveksling som ligger nærmere terrengsykling. GRX, som ekstraslange nevnte, er blitt den nye standarden.
Med et oppsett som det du nevner, får du et voldsomt spenn i giringen fra rimelig tunge 42:10=4,2 til lette 42:50=0,84. Flott for oppakning i de bratteste grusbakkene eller i terrenget. Her på forumet har EmilZipp nylig levert et godt begrunnet forsvar for lett utveksling på de lange, krevende turene.
Prisen du betaler for oppsettet du nevner, er forholdsvis stort sprang mellom girene. Ikke optimalt om du vil ligge i dragsuget av kompiser på racere på landeveisturer. Rulle, tror jeg det heter.
Takk for innspill alle sammen. 1x appellerer til meg. Ruller ikke i dragsuget bak gutta, men først og fremst pendler og av og til tar en markatur. I dette tilfellet med stor range i et 12speed oppsett kan passe meg bra. Så da blir det jo et selling point mot andre sykler hvor man til samme pris får 1*11 mekanisk oppsett.
Var ikke klar over at trail var over 70, det kan også trekke ned (samtidig som det er positivt i gitte situasjoner). Må vel bare innse at en sykkel ikke kan være både leken og kvikk til å styre i svingene på asfalten, samtidig som den er stabil i grusbakkene i marka. Jeg er pinglete, liker ikke følelsen av å miste kontroll hverken på snø eller grus, så langt slep vil være bra her. Men større svingradius er jo negativt uansett synes jeg, og har lest noen tester hvor de sier at sykkelen tenderer mot å understyre(dog ikke for true grit). Ser for meg at det kan bli vanskeligere å klare en krapp sving/må bruke større radius. At du hadde med lauf anywhere i den sammenlikningen hadde jeg ikke sett tidligere selvom jeg har vært innom flere ganger for å vurdere de samme alternativene som yolo.
Selvom jeg er enig i at forhjulet burde hatt en mer moderne standard så bytter jeg sjelden hjulsett. Har de siste 5 år solgt 5 sykler, er det et eller annet jeg ikke "føler" lenger så bytter jeg heller hele sykkelen. Så kan man jo tenkes at det kan være vanskeligere å selge en sykkel som ikke har alle de nyeste standardene. Mange er nok ute etter skjermer og vil si at den da er uaktuell, men for min del bruker jeg "aldri" det. Har heller med et ekstra skift på jobb, tenker at våt blir man uansett. Slipper å ha noen på hjul også de lange turene dropper jeg når det regner. Et kompromiss kan være clip on, da slipper man ha de estetisk ikke så pene skjermene på til enhver tid (ja det er sikkert en smal sak å ta av de som er skrudd fast, men hvor ofte gjør man det). Disse to tingene er altså ikke avgjørende for meg, men de burde vært med for å gjøre sykkelen til en enda bedre allrounder.
Oppsummert en sykkel jeg kommer til å vurdere nøye fremover, mot orbea terra, basso palta, cervelo aspero og 3t exploro. De tre sistnevnte er relativt mye dyrere, totalpakken i lauf anywhere er veldig bra
Selv om jeg er enig i at forhjulet burde hatt en mer moderne standard så bytter jeg sjelden hjulsett. Har de siste 5 år solgt 5 sykler, er det et eller annet jeg ikke "føler" lenger så bytter jeg heller hele sykkelen.
Slik drev jeg også på, helt til jeg forstod at man velger det rammesettet som egner seg for en, og det hjulsettet man har lyst på. Ingen grunn til å la seg binde av en pakkeløsning satt sammen av en produsent som tar alle andre hensyn enn dine egne preferanser
Sitat: chimpern
Mange er nok ute etter skjermer og vil si at den da er uaktuell, men for min del bruker jeg "aldri" det. Har heller med et ekstra skift på jobb, tenker at våt blir man uansett.
Slik drev jeg også på, helt til jeg forstod at sykkelen ikke behøver å bli møkkete og rytteren ikke behøver å bli våt
Ja, hvis styrerørsvinkelen hadde vært 73 grader, slik seterørsvinkelen er. Da hadde vi snakket klassisk landeveisgeometri à la Valentino. Jeg mener Specialissima.
Prøv igjen med styrerørsvinkel (Head Angle) 71 grader.
Kjekk den kalkulatoren, forresten. Bruker den selv.
Styreegenskaper ved lengre trail på stabile gravel/adventure-sykler offsettes vel litt med at man gjerne velger kortere stem. Jeg har beregnet trail på 67-70 på min gravel/adventure bike men stem´et på 80 cm gjør det fint manøvrerbart for min del, har ikke følt på noen issue der. Og da er jeg vant med kvikke racere (supersix) og rittfulldempere. Setter pris på tryggheten i bukken ute på grusen, med og uten oppakning.
Må vel bare innse at en sykkel ikke kan være både leken og kvikk til å styre i svingene på asfalten, samtidig som den er stabil i grusbakkene i marka.
Lang og slakk geometri gir stabilitet i høy fart, og styreresponsen er ikke like kjapp som ved kort slep/trail, og presisjonen heller ikke den samme i lavere fart. Ja. Men det betyr ikke at en lang og slakk sykkel ikke kan føles leken og kvikk.
Min erfaring med langt slep er den samme som EspenS: Langt slep behøver ikke oppleves som treg styring, slik det ofte litt lettvint omtales. Særlig ikke i høy hastighet. Stabiliteten kan derimot gjøre sporendring og svinger i høy fart til en lek. Med god kontroll ansett underlag.
Fast, aggressive gravel bike that performs very well on the road as well as superbly off it (...) It is best enjoyed unadulterated and unapologetically in its current form – a truly racy gravel bike that offers a fast, flowing and deeply immersive ride off-road, with near road bike performance when you switch back onto it.
As capable on the rough stuff as on the open dirt road, the Basso Palta is one of the raciest gravel bikes on the market (...) if you're a purist who enjoys a lively, fast-paced experience, there's nothing out there quite like the Basso Palta.
Vi finner noe av det samme igjen om Anywhere i testen jeg lenket til i Bikeradar:
A true gravel race bike and equally fun adventure bike.
Både Palta og Anywhere har trekk fra nyere amerikanske krossykler, som kombinerer aggressiv sittestilling (lav front) med forholdsvis lang og slakk geometri for øvrig. Derfor finner vi også at en sykkel som Palta omtales som aggressiv til tross for de stabile kjøre- og svingeegenskapene.
Hva skal jeg frem til?
At man ikke uten videre skal kjøpe forestillingen fra tradisjonell landevei om at lang og slakk geometri nødvendigvis betyr treg og kjedelig. Det gjør det ikke.
Side jeg har en Palta, så kan jeg jo bidra med mine subjektive synspunkter. Gitt likhetene i geometri, antar jeg disse gjør seg gjeldende også for Lauf-en.
Har denne sesongen syklet på Cannondale Supersix, Merida CX 100, Merida Reacto og Merida Sculptura, i tillegg til Bassoen (jeg lover, jeg er ikke sponset av Merida!). Har dermed et brukbart sammenligningsgrunnlag. Bassoen har jeg syklet både med 25mm og 40mm (har ett hjulsett av hver).
Bassoen utmerker seg med lang og slak geometri, som Sepeda viser ovenfor. I praksis innebærer dette at jeg blir litt overrasket de første to-tre tråkkene (og faktisk tenker at det er noe galt med lufttrykket) når jeg kommer rett fra en av de øvrige syklene over. Det er faktisk sånn at jeg nesten mister balansen. Etter tre-fire tråkk gir det seg imidlertid, og fordelene kommer tydeligere frem.
Den føles langt mer stabil enn de øvrige syklene, hvert fall i høy fart og på grus. Dette merker man veldig godt nedover og på flater. En annen egenskap jeg mener å identifisere, og som jeg knytter til vinkelen på styrerøret, er at den virker å nærmest sluke ujevnheter i asfalt eller grus. For min del smiler jeg stort når jeg sykler på den, og jo dårligere vei jo bredere smil.
Hva gjelder testene som omtaler den som aggressiv og rittvennlig, så vil jeg anta dette knytter seg til gravel-ritt. Det er helt klart at den oppleves tregere enn et par av de øvrige syklene, både i svingegenskaper og på flatene (hvert fall sammenlignet med Reacto, Supersix og Sculptura). Det kan knapt sammenlignes. Som Sepera trekker frem er imidlertid fronten lav, og man sitter gjennomgående ganske aerodynamisk. Aggressiviteten kommer også til uttrykk ved at man kan dra på hardere på dårligere forhold.
Oppsummert mener jeg kombinasjonen av lav front og slakt styrerør gir en sykkel som oppleves stabil og som briljerer på dårlige veier, samtidig som man ivaretar aerodynamikken. Den oppleves tregere i sving-egenskapene, og dette vil man nok typisk merke i lengre klatringer (hvor man ikke får danset seg oppover i Contador-style) og om man kommer rett fra en langt mer aggressiv sykkel. Gitt ulikhetene i bruksområdet så syns jeg imidlertid det ikke er noe problem.
(planlegger å ta et 20 km langt segment på dårlig grusvei i morgen. Om jeg klarer det opprettholder jeg lovprisingen av Bassoen, dersom jeg ikke klarer det trekker jeg tilbake alt ovenfor)
Side jeg har en Palta, så kan jeg jo bidra med mine subjektive synspunkter. Gitt likhetene i geometri, antar jeg disse gjør seg gjeldende også for Lauf-en.
Tusen takk for grundig og interessant rapport!
Det var faktisk din flotte Palta som satte i gang tankerekken som avfødte innlegget mitt over
Det var faktisk din flotte Palta som satte i gang tankerekken som avfødte innlegget mitt over
Takk. Bildet er tatt på toppen av Hafjell. Stupte ned til Øyer sentrum deretter, og retning Gausdal. Fikk gleden av å prøve klatringen Værskeikafeen på 9,22 km og 665 høydemeter - der hvor Carl Fredrik Hagen har rekorden opp på 25:27. Videre på dårlig asfalt og grus over fjellet. Om valget hadde stått mellom alle de ovennevnte syklene på denne turen, er jeg ganske sikker på at jeg ville tatt Bassoen på nytt. Jeg gikk imidlertid for 25mm hjulsettet, og ikke 40mm - fordi mesteparten av turen var på asfalt. For den delen som gikk på dårlig asfalt/grus, så mener jeg slak styrevinkel avlastet av ristingen og dumpene. Hadde naturligvis vært mulig å syklet på en av de andre syklene, men tror opplevelsen hadde vært kjedeligere ...med unntak av klatringen opp Værskeikafeen, hvor jeg ganske sikkert hadde tatt Reactoen.