Jeg tror jeg vil/skal ha en ny racer, og da er det jo må man jo se på hva Bianchi har å tilby. Jeg hadde egentlig sagt til meg selv at jeg SKAL ha skivebrems, men jeg vingler jo selvsagt, det som er nesten helt, helt sikkert(men bare litt)er at jeg skal ha mekanisk giring …
Nuvel, jeg forstår at det er åpenbare forskjeller på Aria og Sprint, men hvilken betydning har det for meg?
Og selv om jeg innser at jeg er for stor for den Specialissimaen de fortsatt har til halv pris(som jo for så vidt bare skulle mangle for denne)så hadde det vært beroligende om Valentino kunne slå det fast og forklare at jeg skal ha en 53, og ikke minst hvilken jeg skal ha!
Du skal ha en Sprint med mindre du bedriver triatlon (eller rullesykling, gud forby). Se på Sprint som en semiaero arvtaker etter Sempre Pro. Jeg mistenker Aria for å være lite vridningsstiv, en slik ramme som får deg til å trekke deg når nåla nærmer seg tresifret mellom Lautaret og Briancon.
Hva er utgangspunktet for at du tenker 53?
Kjetil Bjarne Wallentinsen Haaland Attaché culturel à Landevei et landevei.no. Moderateur på Landeveisforumet Facebook Twitter: @landevei
Jeg er 174 cm høy, og har i dag en racer med overrør på 54 cm og stack på nær det samme. Det var det som i utgangspunktet gjorde at jeg snikikket litt på Specialissimaen i størrelse 50, som nok er for liten.
Jeg sykler nok aller mest alene, eller med noen få venner. Jeg har ennå til gode å sykle fortere enn 77 km/t men det er nok mer et rytterproblem enn et sykkelproblem
Sprint er ser ut som en leken, gøyal og tøff sykkel som kler navnet sitt, ren racing. Gretne gamle gubber burde sikkert sett i retning Infinito CV. Virker litt rart at man får Bianchi i pappeske fra Bikeshop men pytt-pytt Rapha er eiet av Walmart og Lamborghini av VW :-) Kanskje du skal ta en kikk til på den Specialissima flyvemaskinen, jeg har str 52 i CAAD med 110 stem og er en cm ned fra 178 til 177.
Super X, CAAD12, FATCAAD, Ripley og på exit listen Supersix og 3T Exploro
Sprint er ser ut som en leken, gøyal og tøff sykkel som kler navnet sitt, ren racing. Gretne gamle gubber burde sikkert sett i retning Infinito CV. Virker litt rart at man får Bianchi i pappeske fra Bikeshop men pytt-pytt Rapha er eiet av Walmart og Lamborghini av VW :-) Kanskje du skal ta en kikk til på den Specialissima flyvemaskinen, jeg har str 52 i CAAD med 110 stem og er en cm ned fra 178 til 177.
Hmmmmffff, enn så lenge skal jeg jo ha racersykkel, og ikke noe komfortræl(selv om det sikkert muligens kanskje er det jeg burde hatt …)så kan jeg heller kjøpe e-racer om 12-14 år
Jeg har nesten overbevist meg selv om at den Specialissimaen er for liten, ikke ødelegg nå … dessuten vil jeg jo aller helst ha Celeste
Om trådstarter er interessert, kan jeg gjerne nerde litt om Aria ved anledning, men det blir få overraskelser
Jeg tar gjerne litt nerding om Aria, og gjerne pros og cons mot/med Sprint og andre gode forslag(i celeste)rundt 32-tallet, og helst ikke så mye mer
Jeg vil jo velge horisontalt overrør om jeg kan, eller bør jeg innse at jeg blir 53 i august og neppe noe mykere med årene?? Kanskje jeg bare må innse at det er Infinito eller Synapse som er sykkelen jeg må ha??
Jeg tar gjerne litt nerding om Aria, og gjerne pros og cons mot/med Sprint...
Å, takk! Har ikke tid akkurat nå, men da har jeg noe artig å gripe tak i ved første anledning Ikke at det vil endre noe særlig på det gode rådet fra Valentino, er jeg redd.
Om jeg ikke husker feil er sittegeometrien på Specialissima, Aria og Sprint prikklik. Man får selvfølgelig lenger kjedestag med skiver. Sprint i Celeste. Ugh.
Kjetil Bjarne Wallentinsen Haaland Attaché culturel à Landevei et landevei.no. Moderateur på Landeveisforumet Facebook Twitter: @landevei
Som forventet av Bianchi, var dette riktig så oversiktlig og klassisk. Neppe noen overraskelser for deg her.
Jeg har sammenliknet modeller i størrelse 57, som i geometritråden. Merk at målene vil være forskjellige i de andre størrelsene, interessant nok også forholdstallet mellom rammehøyde (stack) og rammelengde (reach), men jeg forventer at vi finner de samme likhetene mellom de forskjellige modellene uansett størrelse.
Infinito har de tradisjonelle kjennetegnene på en komfort/utholdenhetsracer, der sittestillingen er hakket mer avslappet, og kjøreegenskapene er hakket mer stabile, med lengre slep (trail) og akselavstand. Sikkert en flott maskin for de lange turene på variert underlag.
Så om Sprint og Aria:
Som vi ser av målene, er Sprint geometrisk lik Specialissima hva gjelder sittestilling og kjøreegenskaper. Forskjellig lengde på rørene gitt de senkede setestagene på Sprint, påvirker ikke disse grunnleggende faktorene. Versjonen med skiver har som forventet lengre kjedestag og akselavstand, noe vi også kan forvente å finne på en fremtidig Specialissima Disc
På samme vis er Aria geometrisk lik Oltre, med den forskjell at Aria med skiver faktisk har et lite pluss fremfor tilsvarende Oltre i form av litt kortere kjedestag
Hva er så de geometriske forskjellene på parene Specialissima/Sprint og Oltre/Aria?
Ikke så mye.
Som forventet av aeroracere, er sittestillingen i utgangspunktet et hakk mer aggressiv på Oltre/Aria. Men det er bare noen få mm vi snakker om.
Målene som er avgjørende for kjøreegenskapene er tilnærmet like for alle de fire modellene.
Sammenliknet med andre racere, bør de alle fire ha liknende styrefølelse som f.eks. Orbea Orca/Orca Aero og ligge nær klassiske modeller som SuperSix/SystemSix og Giant TCR/Propel. Ikke fullt så aggressive som f.eks. Specialized Tarmac/Venge, ei heller så orientert mot stabilitet som f.eks. Focus Izalco Max og BMC Teammachine/Timemachine Road.
Husk bare at dette er en skrivebordsøvelse der jeg kun har sett på målene. Egenskapene i rammesettet kan gi vidt forskjellig følelse, alt etter stivhet versus vibrasjonsdemping. Det samme gjelder åpenbart komponenter og oppsett.
I ditt sted ville jeg ha fulgt rådet fra Valentino og sett på Sprint. Klassisk rittgeometri kombinert med nymotens allsidighet i form av dekklaring på 32 mm på versjonen med skivebremser. Og pen, da. Du kan dog ikke regne med samme grad av vibrasjonsdemping som på de mer kostbare modellene med Countervail (CV).Til gjengjeld er det bredt utvalg av dempende setepinner i 27,2 mm som passer på Sprint.
Vel. Helt seriøst hadde jeg det. Personlig ville jeg feks aldri ha brukt 32mm som jeg ville sett på den største fordelen med sprint.
Penere (subjektivt). Og de få grammene den Sprint-ramma muligens tar på vekt får man igjen med renter ved å velge felgbrems. Så har man selvsagt noen fordeler med skiver. Slik som i helga da jeg var ute og syklet med noen som har disse sakene. I regn og hagl er det alltid litt uggent å sykle. Vil folk se deg? Ingen problem fordi med skivebrems har man ferdigmontert sirene på sykkelen. Alle hørte at vi kom
Takk for den Sepeda, det blir ikke lett dette her Det er jo merkverdig lite forskjell på Aria og Sprint?? Vel, jeg fortsetter å kikke. SuperSix er jo også et aktuelt alternativ(eller om det lar seg gjøre å strekke budsjettet til en SystemSix, som er en tøff sykkel, men da begynner det å bli veeeldig dyrt i min verden). BMC er jo flotte saker, men virker å være noe overpriset i forhold til andre?
Det er jo merkverdig lite forskjell på Aria og Sprint??
Rent geometrisk, ja. Men utformingen av rørene er forskjellig og egenskapene i materialet er som regel også forskjellig. Følelsen kan dermed være forskjellig, og vil som regel avspeile hva designerne ser for seg som tiltenkt bruk og optimale egenskaper for sykkelen. Valentino vet mer.
At allround/klatre-racer og aero-racer fra samme merke er geometriske tvillinger, utover evt. noen mm forskjell i forholdstallet rammehøyde/rammelengde, er svært så utbredt. Gjelder f.eks. Giant TCR/Propel, Scott Addict/Foil, Canyon Ultimate/Aeroad, Specialized Tarmac/Venge, Orbea Orca/Orca Aero, Cannondale SuperSix/SystemSix og selv Trek Émonda/Madone. Man vil dermed få som regel få samme styrerespons fra samme merke, om man så velger allround eller aero.
Vi ser imidlertid at en del nyere modeller faktisk har geometriske forskjeller mellom allround- og aero-modeller utover sittestilling, f.eks. Cervélo R5/S5 og Focus Izalco Race/Izalco Max.
Nyere modeller har gjerne kortere kjedestag også for versjonen med skiver. Produsentene av både gruppe- og rammesett har funnet løsninger på utfordringene for drevlinjen.
Det er i dypere begravde mål som kombinasjonen av styrerørsvinkel og fremløp/fork rake at vi finner noen av de mest interessante forskjellene mellom merker og modeller. Disse målene utgjør til sammen slep/trail, men kombinasjonen av enkeltmålene vil påvirke egenskapene i henholdsvis lav og høy fart. F.eks. Canyon har valgt en annen kombinasjon enn Bianchis klassiske løsning. Men dette er mat for geometrinerdene.
Jeg er 174 cm høy, og har i dag en racer med overrør på 54 cm og stack på nær det samme. Det var det som i utgangspunktet gjorde at jeg snikikket litt på Specialissimaen i størrelse 50, som nok er for liten.
Jeg skal ikke ha en bastant formening om hvilken størrelse som passer - det er komplisert - men det vil hjelpe om du nevner hvilken modell i hvilken størrelse (54?) som du sitter godt på.
Vil også minne om at forskjellige merker måler og oppgir størrelser på forskjellig vis. Noen merker tar av gammel tradisjon utgangspunkt i overrørslengde, reell eller effektiv, andre tar utgangspunkt i andre mål. En gitt størrelse kan derfor være ganske så forskjellig fra merke til merke.
Bianchi tar utgangspunkt i det man kan kalle effektiv seterørslengde, altså hvor langt seterøret ville vært dersom overrøret var vannrett.
Størrelse 50 i Specialissima vil dermed ha overrør på 512 mm og effektiv overrørslengde på 525 mm.
Generelt snakker man mindre og mindre om overrørslengde, reell eller effektiv, hva gjelder størrelser og tilpasning. Det er rammehøyde/stack og rammelengde/reach som er hyppigst brukte mål for å sammenlikne størrelser på tvers av de forskjellige vinkler og lengder man bruker på rørene på ulike modeller.
Modellen jeg har er en obskur liten sykkemaker i Nederland som heter Braun. Drøye 10 år gammel, stål-hovedtriangel med karbon-bakgaffel og relativt klassisk geometri med horisontalt overrør
Men om vi skal være brutalt ærlig og pragmatisk, har vannrett overrør en del ulemper og få fordeler, dersom man jakter optimale egenskaper, om det så er sekunder eller komfort. Men det behøver vi jo slett ikke gjøre!
Mitt poeng er i grunnen at det er greit å vite hvorfor man liker det man gjør. Dersom man er reelt opptatt av marginal gains og å ha den ultimate racersykkel, henger det ikke på greip å være opphengt i overrørsvinkelen Samme gjelder om man vi ha maksimal allsidighet. Vinkel på overrøret er ikke bestemmende for grad av aggressivitet, hverken i sittestilling eller kjøreegenskaper. Ikke at jeg tror at noe av dette er avgjørende for deg!
Sitat: gare
Modellen jeg har er en obskur liten sykkemaker i Nederland som heter Braun. Drøye 10 år gammel, stål-hovedtriangel med karbon-bakgaffel og relativt klassisk geometri med horisontalt overrør
Fantastisk!
Ser at Herman Braun fortsatt er i full vigør i Braun Cycling og tilbyr skiver og det hele Du har ikke vurdert nytt oppdrag til ham? Eller etterspørre geometri for din klassiker?
Nå vader jeg ut på dypt vann, men likevel: Det er mulig at forskjellen i effektiv overrørslengde på din Braun og Specialissima i 50 ikke er mer enn rundt 15 mm. Muligens rundt det samme i rammelengde/reach. Da er ikke sistnevnte nødvendigvis helt utelukket, selv om Bianchi anbefaler større. Med alle mulige forbehold om andre mål, kroppsmål, styreoppsett osv. osv. Og du får åpenbart lavere front jo mindre størrelse du velger.
Du vet sikkert at Bianchi har en enkel størrelseskalkulator basert på indre benlengde/inseam med fornuftige anbefalinger i tillegg, avhengig av forholdet mellom over- og underkropp, tiltenkt bruk og personlige preferanser.
For meg er jo marginal gains både totalt uviktig og helt vesentlig litt avhengig av hvordan du ser det Men det som er viktig(utover at sykkelen passer til meg)er jo at jeg liker den. Skrånende overrør er styggere enn vannrette, og masse rare bølger på gafler og rør ser rart ut(ja, jeg ser på dere Pinarello). Som gretten gammel gubbe som mener at alt var bedre før(som f. eks. at setestag SKAL møte overrør)så er det ikke lett
Jeg sniktitter litt på Cinelli også, men det gjør meg jo bare forvirret
Planen var jo blant annet å samle data med en SuperSix på GC i mars, men det gikk jo ikke så bra …
Jeg har bestemt meg for at Specialissima i 50 er for liten, så slipper jeg å tenke mer på det Jeg trenger antagelig ikke den meste aggressive sykkelen i hele Bianchiverdenen, og da særlig ikke en som med all mulig sannsynlighet er knapp størrelsemessig.
Visst er Wilier kult, og Ramato er det ultimate i kulhet, omtrent som Bianchi i Celeste, men jeg tror ikke det blir en sykkel i stål med quill.stem og en tommes gaffel, jeg ser det bare ikke helt for meg. Denne gangen skal det være karbon hele veien
Det hadde vært enklere i gamle dager, da fikk man bare en Golden Flash av foreldrene sine og var i himmelen!!! Fra Apache til Golden Flash! 10 gir og bukkestyre, 21 mm dekk og ingen hemninger med å sykle på grus eller gress eller asfalt eller hva det nå måtte være
Jeg er 180cm og hadde Bianchi Aria (55cm) med disc og di2 i fjor. Den var da helt ny. I år kjøpte jeg en svært lite brukt Bianchi Oltre XR4 (55cm) også den med disc og di2. Hjulsettet er det samme på begge (Scope 5D).
Oltren er mye finere (imho) , men om den er bedre ? Neppe. Følelsen sier at det er forskjell, men hva vet jeg ikke.
Konklusjonen er at Aria er en bra sykkel og jeg kan anbefale den. Det som Bianchi skriver om at den passer godt for triatlon tror jeg skremmer bort "ekte" landeveissyklister. Jeg har syklet både korte raske turer og skikkelige langturer på Aria. Fikk ikke vondt i ryggen eller andre ubehag.
Specialissima er ikke mer aggressiv enn Sprint. Den aggressive er Oltre XR4, som har 5 mm kortere styrerør enn de to.
Nettopp.
Og her må jeg ile til og beklage at jeg var upresis i skjemaet over.
Målene for Oltre i skjemaet er hentet fra nettopp XR4, som er tilnærmet de samme som vi finner på Aria. Og altså et hakk mer aggressive enn Specialissima/Sprint akkurat hva gjelder sittestilling.
Oltre XR3 derimot har tilnærmet samme sentrale målene som Specialissima/Sprint hva gjelder sittestilling, altså litt høyere rammehøyde (stack) og litt kortere rammelengde (reach) enn XR4.
Alle modellene deler som nevnt tilnærmet samme mål som er avgjørende for kjøre/svinge-egenskapene. Bianchi-følelsen burde dermed være godt ivaretatt.
Puh
Sitat: king195
Jeg er 180cm og hadde Bianchi Aria (55cm) med disc og di2 i fjor. Den var da helt ny. I år kjøpte jeg en svært lite brukt Bianchi Oltre XR4 (55cm) også den med disc og di2. Hjulsettet er det samme på begge (Scope 5D). (...) Følelsen sier at det er forskjell, men hva vet jeg ikke.
Ulikt styreoppsett kan påvirke, likeså ulik utforming av rørene, men forskjellen burde ligge primært i vibrasjonsdempende Countervail (CV) på XR4. Opplevde du noen forskjell i så måte?
Med fare for reklame, finner vi dette igjen i formuleringene som Bianchi bruker:
Sitat: Bainchi om Aria
It’s streamlined enough for road racing or shorter-distance triathlons, with a rigid performance-oriented frame.
Sitat: Bianchi om Oltre XR4
Its precision handling, combined with vibration-cancelling bianchi cv system, provides incomparable control.
Jeg skal komme med en innrømmelse: Jeg har nok en sterkt framsreden motvilje mot dedikerte aerorammer. Aria fikk jeg overhodet ikke fot for da den ble lansert. Sprint, derimot: Racersykkel! Kan ikke holde 32 mm dekkapasitet mot Sprint all den tid deilige Supersix Evo har det samme.
CV er en slik rar greie man ikke kjenner, eller som for noen gjør sykkelen "kjedelig". Forsvinner nok endel "buzz" med CV, men noen myk kjørefølelse gir det ikke. For at jeg vet kan CV hjelpe mot utvikling av karpaltunnelsyndrom, der en vanlig årsak er "bruk av vibrerende verktøy".
Kjetil Bjarne Wallentinsen Haaland Attaché culturel à Landevei et landevei.no. Moderateur på Landeveisforumet Facebook Twitter: @landevei