Forrige tråd
Neste tråd
Print tråd

Noen som kan forklare?

Noen som kan forklare? #1595966 28/04/2013 12:48
Registrert: Nov 2010
Innlegg: 189
H
heia29 Offline OP
Tørr bak øra
OP Offline
Tørr bak øra
H
Registrert: Nov 2010
Innlegg: 189
Holdt på å laget meg kaffe for noen dager siden, så jeg hadde koket opp vannet i kjelen men tenke jeg skulle ordne noe annet i mellom tiden så jeg tok av kjelen i rundt 10 min for å deretter å koke opp det samme vannet på nytt da det er kjekt med kokende vann når man skal lage seg presskaffe.
Vannet hadde kanskje en temperatur på 60-70 grader når jeg skulle koke det på nytt. Det som skjedde da var at når det først kom til kokepunktet så sprutet det vann og det ble en masse bobler på sekundet i kjelen. Hva er det som gjør at det blir slikt etter litt nedkjøling av kokende vann for å deretter bli oppvarmet igjen? Dårlig forklart kanskje men og ikke så veldig spennede men ...

Redigert av heia29; 28/04/2013 13:09.
Re: Noen som kan forklare? [Re: heia29] #1595971 28/04/2013 13:06
Registrert: Jul 2010
Innlegg: 11,746
R
Raskall Offline
More than words
Offline
More than words
R
Registrert: Jul 2010
Innlegg: 11,746
Sitat: heia29
Holdt på å laget meg kaffe for noen dager siden, så jeg hadde koket opp vannet i kjel


Her er problemet. For det første skrives det sjel. For det andre brukes ikke sjeler til å koke opp vann i.

Man skal legge sjelen i det man driver med men man skal ikke legge det man driver med i sjelen.

og en obligatorisk ICON_WINK

Re: Noen som kan forklare? [Re: Raskall] #1595986 28/04/2013 13:58
Registrert: Oct 2009
Innlegg: 3,583
T
Torshov-Simen Offline
Besatt
Offline
Besatt
T
Registrert: Oct 2009
Innlegg: 3,583
Uten å være noen ekspert på termodynamikken i gasser i væskefase vil jeg tippe at det har gassmetting av væsken å gjøre.

Under kokeprosessen blir endel av væsken overført fra væskefase til gassfase, endel av dette frigjøres som gassbobler ("kokebobler"), mens noe tas opp igjen av væsken slik at denne nå består både av molekyler i væskefase og molekyler i gassfase som ligger "lagret" i væsken.

Når den gassmettede væsken varmes opp frigjøres molekylene som er i gassfase som bobler svært hurtig, mye raskere enn ved førstegangs koking fordi gassmettingen av væsken da var mye lavere.


Everything you hear is an opinion, not a fact. Everything you see is a perspective, not the truth.
Re: Noen som kan forklare? [Re: Torshov-Simen] #1596056 28/04/2013 15:57
Registrert: Jan 2009
Innlegg: 330
pilaren Offline
Entusiast
Offline
Entusiast
Registrert: Jan 2009
Innlegg: 330
Eller omvendt da varm veske holder dårligere på gasser enn kald veske.

Re: Noen som kan forklare? [Re: pilaren] #1596085 28/04/2013 16:27
Registrert: Oct 2009
Innlegg: 3,583
T
Torshov-Simen Offline
Besatt
Offline
Besatt
T
Registrert: Oct 2009
Innlegg: 3,583
Hmmmm, nja, stemmer det da...?

Fra manual om vannbehandling:

"Hvordan oppstår gassovermetning?
.............
2) Endring av vannets løselighet. For eksempel ved å øke temperaturen, eller øke saltholdigheten. Et typisk eksempel er at vannet varmes opp etter at det har vært gjennom en tradisjonell kolonnelufter. Som en tommelfingerregel kan man si at for hver grad vannet økes i temperatur, vil gassmetningen øke med 2%. De eksakte verdiene finnes i ulike tabellverk

(min utheving)


Everything you hear is an opinion, not a fact. Everything you see is a perspective, not the truth.
Re: Noen som kan forklare? [Re: heia29] #1596264 28/04/2013 19:37
Registrert: Jan 2009
Innlegg: 330
pilaren Offline
Entusiast
Offline
Entusiast
Registrert: Jan 2009
Innlegg: 330
Ja det skal stemme. Som du selv har uthevet, øker gassmetningen ved temperaturøkning. Ikke gassmetningsevnen på vesken.
kaldt øl holder f.eks bedre på kullsyre enn varmt øl.

Re: Noen som kan forklare? [Re: pilaren] #1596334 28/04/2013 20:26
Registrert: Oct 2009
Innlegg: 3,583
T
Torshov-Simen Offline
Besatt
Offline
Besatt
T
Registrert: Oct 2009
Innlegg: 3,583
Aaahh, ja. Jeg er med :-)

Forøvrig tenkte jeg i utgangspunktet mest på at gassboblene som dannes under kokeprosessen skaper større kontaktflate mellom væske og gass og således større potensiale for gassmetting av væsken enn ved "normaltilstand" hvor utvekslingen bare kan skje på overflaten


Everything you hear is an opinion, not a fact. Everything you see is a perspective, not the truth.
Re: Noen som kan forklare? [Re: heia29] #1596362 28/04/2013 20:54
Registrert: Jan 2009
Innlegg: 330
pilaren Offline
Entusiast
Offline
Entusiast
Registrert: Jan 2009
Innlegg: 330
Hepp ICON_WINK Gassboblene som dannes ved koking er vanndamp, 1 liter vann blir til 1700 liter damp ved 100 grader celsius. Dagens unyttige informasjon ICON_SMILE

Re: Noen som kan forklare? [Re: pilaren] #1596486 29/04/2013 07:31
Registrert: Oct 2009
Innlegg: 3,583
T
Torshov-Simen Offline
Besatt
Offline
Besatt
T
Registrert: Oct 2009
Innlegg: 3,583
Siden du åpenbart kan dette skal jeg benytte anledning til å lære litt:

Når vannet går over i gass/damp fase; vil da alt vannet som fordamper bli beholdt som H2O-molekyler, eller vil deler av det spaltes i fritt hydrogen/oksygen?


Everything you hear is an opinion, not a fact. Everything you see is a perspective, not the truth.

Moderator  support