|
Noen som kan forklare?
|
Noen som kan forklare?
#1595966
28/04/2013 12:48
|
Registrert: Nov 2010
Innlegg: 189
heia29
OP
Tørr bak øra
|
OP
Tørr bak øra
Registrert: Nov 2010
Innlegg: 189 |
Holdt på å laget meg kaffe for noen dager siden, så jeg hadde koket opp vannet i kjelen men tenke jeg skulle ordne noe annet i mellom tiden så jeg tok av kjelen i rundt 10 min for å deretter å koke opp det samme vannet på nytt da det er kjekt med kokende vann når man skal lage seg presskaffe. Vannet hadde kanskje en temperatur på 60-70 grader når jeg skulle koke det på nytt. Det som skjedde da var at når det først kom til kokepunktet så sprutet det vann og det ble en masse bobler på sekundet i kjelen. Hva er det som gjør at det blir slikt etter litt nedkjøling av kokende vann for å deretter bli oppvarmet igjen? Dårlig forklart kanskje men og ikke så veldig spennede men ...
Redigert av heia29; 28/04/2013 13:09.
|
|
|
Re: Noen som kan forklare?
[Re: heia29]
#1595971
28/04/2013 13:06
|
Registrert: Jul 2010
Innlegg: 11,746
Raskall
More than words
|
More than words
Registrert: Jul 2010
Innlegg: 11,746 |
Holdt på å laget meg kaffe for noen dager siden, så jeg hadde koket opp vannet i kjel Her er problemet. For det første skrives det sjel. For det andre brukes ikke sjeler til å koke opp vann i. Man skal legge sjelen i det man driver med men man skal ikke legge det man driver med i sjelen. og en obligatorisk 
|
|
|
Re: Noen som kan forklare?
[Re: Raskall]
#1595986
28/04/2013 13:58
|
Registrert: Oct 2009
Innlegg: 3,583
Torshov-Simen
Besatt
|
Besatt
Registrert: Oct 2009
Innlegg: 3,583 |
Uten å være noen ekspert på termodynamikken i gasser i væskefase vil jeg tippe at det har gassmetting av væsken å gjøre.
Under kokeprosessen blir endel av væsken overført fra væskefase til gassfase, endel av dette frigjøres som gassbobler ("kokebobler"), mens noe tas opp igjen av væsken slik at denne nå består både av molekyler i væskefase og molekyler i gassfase som ligger "lagret" i væsken.
Når den gassmettede væsken varmes opp frigjøres molekylene som er i gassfase som bobler svært hurtig, mye raskere enn ved førstegangs koking fordi gassmettingen av væsken da var mye lavere.
Everything you hear is an opinion, not a fact. Everything you see is a perspective, not the truth.
|
|
|
Re: Noen som kan forklare?
[Re: Torshov-Simen]
#1596056
28/04/2013 15:57
|
Registrert: Jan 2009
Innlegg: 330
pilaren
Entusiast
|
Entusiast
Registrert: Jan 2009
Innlegg: 330 |
Eller omvendt da varm veske holder dårligere på gasser enn kald veske.
|
|
|
Re: Noen som kan forklare?
[Re: pilaren]
#1596085
28/04/2013 16:27
|
Registrert: Oct 2009
Innlegg: 3,583
Torshov-Simen
Besatt
|
Besatt
Registrert: Oct 2009
Innlegg: 3,583 |
Hmmmm, nja, stemmer det da...?
Fra manual om vannbehandling:
"Hvordan oppstår gassovermetning? ............. 2) Endring av vannets løselighet. For eksempel ved å øke temperaturen, eller øke saltholdigheten. Et typisk eksempel er at vannet varmes opp etter at det har vært gjennom en tradisjonell kolonnelufter. Som en tommelfingerregel kan man si at for hver grad vannet økes i temperatur, vil gassmetningen øke med 2%. De eksakte verdiene finnes i ulike tabellverk
(min utheving)
Everything you hear is an opinion, not a fact. Everything you see is a perspective, not the truth.
|
|
|
Re: Noen som kan forklare?
[Re: heia29]
#1596264
28/04/2013 19:37
|
Registrert: Jan 2009
Innlegg: 330
pilaren
Entusiast
|
Entusiast
Registrert: Jan 2009
Innlegg: 330 |
Ja det skal stemme. Som du selv har uthevet, øker gassmetningen ved temperaturøkning. Ikke gassmetningsevnen på vesken. kaldt øl holder f.eks bedre på kullsyre enn varmt øl.
|
|
|
Re: Noen som kan forklare?
[Re: pilaren]
#1596334
28/04/2013 20:26
|
Registrert: Oct 2009
Innlegg: 3,583
Torshov-Simen
Besatt
|
Besatt
Registrert: Oct 2009
Innlegg: 3,583 |
Aaahh, ja. Jeg er med :-)
Forøvrig tenkte jeg i utgangspunktet mest på at gassboblene som dannes under kokeprosessen skaper større kontaktflate mellom væske og gass og således større potensiale for gassmetting av væsken enn ved "normaltilstand" hvor utvekslingen bare kan skje på overflaten
Everything you hear is an opinion, not a fact. Everything you see is a perspective, not the truth.
|
|
|
Re: Noen som kan forklare?
[Re: heia29]
#1596362
28/04/2013 20:54
|
Registrert: Jan 2009
Innlegg: 330
pilaren
Entusiast
|
Entusiast
Registrert: Jan 2009
Innlegg: 330 |
Hepp  Gassboblene som dannes ved koking er vanndamp, 1 liter vann blir til 1700 liter damp ved 100 grader celsius. Dagens unyttige informasjon 
|
|
|
Re: Noen som kan forklare?
[Re: pilaren]
#1596486
29/04/2013 07:31
|
Registrert: Oct 2009
Innlegg: 3,583
Torshov-Simen
Besatt
|
Besatt
Registrert: Oct 2009
Innlegg: 3,583 |
Siden du åpenbart kan dette skal jeg benytte anledning til å lære litt:
Når vannet går over i gass/damp fase; vil da alt vannet som fordamper bli beholdt som H2O-molekyler, eller vil deler av det spaltes i fritt hydrogen/oksygen?
Everything you hear is an opinion, not a fact. Everything you see is a perspective, not the truth.
|
|
|
|
|
|