Forrige tråd
Neste tråd
Print tråd

Elgsteik, gode tips?

Elgsteik, gode tips? #1508127 21/10/2012 08:21
Registrert: Apr 2007
Innlegg: 1,445
Laban Offline OP
Veteran
OP Offline
Veteran
Registrert: Apr 2007
Innlegg: 1,445
Har fått med meg at det er mange her inne som er gode på matlaging, så fyrer løs. Fikk tak i elgsteik på tilbud, men er litt usikker på hvordan jeg skal gå frem. Har funnet ut at 65 grader kjernetemp er bra greier, så den er i boks. Men hva serverer jeg til? Hvordan steker jeg den for best mulig smak og resultat? Og ikke minst, saus??


"You should never underestimate the predictability of stupidity."
Re: Elgsteik, gode tips? [Re: Laban] #1508130 21/10/2012 08:32
Registrert: Nov 2009
Innlegg: 3,440
anderfo Offline
Besatt
Offline
Besatt
Registrert: Nov 2009
Innlegg: 3,440
Det viktigste er nyrørte tyttebær! ICON_SMILE Altså ikke noe jalla tyttebærsyltetøy.

Re: Elgsteik, gode tips? [Re: Laban] #1508139 21/10/2012 09:05
Registrert: Mar 2011
Innlegg: 490
allesammen Offline
Entusiast
Offline
Entusiast
Registrert: Mar 2011
Innlegg: 490
Tja har spist elgsteik et par ganger tror ikke nyrørte tyttebær kunne redde de seige skosålene,,,,,men lykke til ,,mitt tips blir ha tlf nr til nærmeste take away...


Trodde stisykling var for ungdommen..
Re: Elgsteik, gode tips? [Re: Laban] #1508142 21/10/2012 09:16
Registrert: Jun 2008
Innlegg: 1,205
G
Gaga Offline
Veteran
Offline
Veteran
G
Registrert: Jun 2008
Innlegg: 1,205
Jeg bruker å koke elgsteika. 1/3 hver av bayer , solbærsaft og kraft/buljong. Hiv oppi litt løk og gulrot. Kokes til ønsket kjernetemperatur, sil av krafta og frys ned det du ikke lager saus av (til gryter eller sauser )

Re: Elgsteik, gode tips? [Re: Laban] #1508143 21/10/2012 09:18
Registrert: Aug 2002
Innlegg: 31,744
G
GeirK Offline
More than words
Offline
More than words
G
Registrert: Aug 2002
Innlegg: 31,744
Steke langsomt i stekepose. Pakk inn i aluminiumsfolie når du er ferdig og la den hvile en time.


"The more false we destroy, the more room there will be for the true."
- Robert Green Ingersoll
Re: Elgsteik, gode tips? [Re: Laban] #1508146 21/10/2012 09:18
Registrert: May 2003
Innlegg: 2,264
torsteinvh Offline
Ivrig
Offline
Ivrig
Registrert: May 2003
Innlegg: 2,264
Har du god tid så er langsteking et godt triks. Sett ovnen på 65-70 grader, og la steika stå over natta.

Lurt å brune den raskt i stekepanne først.

Sopp og rosenkål (i tillegg til tyttebær) er fint tilbehør.


With light parts come great responsibility
Re: Elgsteik, gode tips? [Re: Laban] #1508152 21/10/2012 09:21
Registrert: Jun 2008
Innlegg: 1,205
G
Gaga Offline
Veteran
Offline
Veteran
G
Registrert: Jun 2008
Innlegg: 1,205
Til soppstuing steker jeg men god mengde bacon. Skivet sopp stekes, kokes så inn i en kasserolle med nok soyasaus til å dekke bunnen og litt til å( gjerne ketjapmanis) legg så over baconet og fyll på fløte og kok inn. Smak til med worchester saus og balsamicoeddik.

Re: Elgsteik, gode tips? [Re: Laban] #1508158 21/10/2012 09:35
Registrert: Sep 2009
Innlegg: 1,167
sl500 Offline
Ringrev
Offline
Ringrev
Registrert: Sep 2009
Innlegg: 1,167
Siden du fikk tak i elgkjøtt på tilbud ville jeg puttet det i hummerteinene.
Fungerer fin fint som åte.
Det er en bra måte å vekse inn tørt og grovt kjøtt som ikke er mennske mat til delikatese.

Redigert av sl500; 21/10/2012 09:40.
Re: Elgsteik, gode tips? [Re: sl500] #1508164 21/10/2012 09:44
Registrert: Aug 2002
Innlegg: 31,744
G
GeirK Offline
More than words
Offline
More than words
G
Registrert: Aug 2002
Innlegg: 31,744
Å "vekse inn" kjøtt betyr at man...?


"The more false we destroy, the more room there will be for the true."
- Robert Green Ingersoll
Re: Elgsteik, gode tips? [Re: GeirK] #1508165 21/10/2012 09:46
Registrert: Nov 2003
Innlegg: 10,685
gare Offline
More than words
Offline
More than words
Registrert: Nov 2003
Innlegg: 10,685
Sitat: GeirK
Å "vekse inn" kjøtt betyr at man...?


Jeg gjetter på at det skal stå veksle, og utover det så må noen her ha hatt veldig dårlig erfaring med elg. Det er knallgodt!


Apatien i samfunnet er økende, og ingen bryr seg.
Re: Elgsteik, gode tips? [Re: Laban] #1508169 21/10/2012 09:52
Registrert: Sep 2004
Innlegg: 1,063
Q
quattro Offline
Ringrev
Offline
Ringrev
Q
Registrert: Sep 2004
Innlegg: 1,063
Elgsteik sier lite og ingenting om hva dette er egnet til. Dessverre så har elgen dårlig rykte på grunn av at inkompetente husmødre og elgjegere deler opp elgen i like biter, og ikke etter hva de ulike kjøttstykkene er. Det er stor forskjell på mørbrad, ytrefile, flatbiff og rundbiff osv. i smak og tilberedelsesmåte for at den skal bli spiselig.


Lars Olav
Re: Elgsteik, gode tips? [Re: Laban] #1508272 21/10/2012 14:05
Registrert: Oct 2005
Innlegg: 5,155
HeavyDude Offline
Søk hjelp!
Offline
Søk hjelp!
Registrert: Oct 2005
Innlegg: 5,155
Har nettopp stått og grovdelt elg siden i morges. Først: elgen bør ikke være stress-skutt, dernest hengt mest mulig hel i de berømmelige minst 40 døgngrader. Med "ferdig" elg får en satse på at dette er i orden. Tilberedning: først steke i panna så den blir brun, koke ut panna ( sky til sausen). Ettersteki ovn på ca100 gr. i flere timer, til ca. 60 - 65 grader. NB ! Hvis kjøttet er mørt må man være forsiktig med langtidssteking, da kan det "levre" seg.
Tilbehør ? Smak og behag, men rørt "tipper", mandelpoteter, rosenkål ...
Saus ? Lang historie, men stekesky og sky fra stekeovn, viltfond (hvs du ikke har elgkraft), noen knuste einerbær, noen tipper, eller solbærsaft, geitost, litt rømme og fløte, jevnes m Maizena.
Inntas fortrinnsvis etter en solid langtur ...


You never have the wind with you - either it is against you or you're having a good day
Re: Elgsteik, gode tips? [Re: Laban] #1508279 21/10/2012 14:21
Registrert: Apr 2002
Innlegg: 11,115
chalshus Offline
More than words
Offline
More than words
Registrert: Apr 2002
Innlegg: 11,115
Stek leeeenge på lav varme.

Hør på GeirK.

Re: Elgsteik, gode tips? [Re: chalshus] #1508300 21/10/2012 15:08
Registrert: May 2008
Innlegg: 6,880
SimonS Offline
Søk hjelp!
Offline
Søk hjelp!
Registrert: May 2008
Innlegg: 6,880
Elgsteik er superdigg.
hvert eneste år så brukte familien å dra innom noen venner i romjula,og gubben i huset jaktet elg hvert år.
Da ble det servert masse elgretter,samt annet snacks.
Så de som mener at elgkjøtt ikke er godt har nok smakt det hos noen som ikke har noe på ett kjøkken å gjøre.
Langsom steking på lav varme er metoden som funker best IMHO.

Akkurat vært og spist rypebryst med viltsaus , spist kaker og drukket kaffe.


Vintage mtb,ikke noe annet
Spotify link:Trance and more..
Re: Elgsteik, gode tips? [Re: Laban] #1508677 22/10/2012 09:51
Registrert: Feb 2008
Innlegg: 336
P
PedroS Offline
Entusiast
Offline
Entusiast
P
Registrert: Feb 2008
Innlegg: 336
Etter snart 20 år som elgjeger med god tilgang på elgstek så har jeg kommet frem til favoritten: "Elg og Bacon". Ta en elgstek og brun den i pannen. Salte og pepre og pakk festligheten inn i bacon og smekk den i ovnen på 180 til 200 grader. Alternativ gjør samme prosedyre på kulegrill (kull, selvfølgelig) og la steken ligge i det "kalde" om rådet av grillen der du ikke har fyrt opp med kull. La den ligge en god stund, men pass på å snu den litt rundt underveis, og ikke la den ligge for lenge. Tiden er avhengig av størrelsen, men den må være minst rosa. Jeg for min del er på medium/rear. Bruk om nødvedig steketermometer. Hvorfor bacon? Jo fordi elgkjøttet er så magert at det lett blir tørt. Elg har ikke fettmarmorering i kjøttet som ku har. Jeg husker ikke sist jeg lagde med saus og greier. Det synes jeg fort blir kjedelig


PedroS
Re: Elgsteik, gode tips? [Re: sl500] #1508678 22/10/2012 09:51
Registrert: Mar 2008
Innlegg: 4,788
Tex Offline
Besatt
Offline
Besatt
Registrert: Mar 2008
Innlegg: 4,788
Sitat: sl500
Siden du fikk tak i elgkjøtt på tilbud ville jeg puttet det i hummerteinene.
Fungerer fin fint som åte.


Minner meg om en tidligere kollega som var ivrig på makrellfiske.

Han frøs makrellen hel og banket den ned i jorden rundt bærbuskene i hagen. Mente det ga god gjødning.

Re: Elgsteik, gode tips? [Re: quattro] #1508691 22/10/2012 10:19
Registrert: May 2008
Innlegg: 7,627
Anders A-R Offline
Søk hjelp!
Offline
Søk hjelp!
Registrert: May 2008
Innlegg: 7,627
Sitat: quattro
Elgsteik sier lite og ingenting om hva dette er egnet til. Dessverre så har elgen dårlig rykte på grunn av at inkompetente husmødre og elgjegere deler opp elgen i like biter, og ikke etter hva de ulike kjøttstykkene er. Det er stor forskjell på mørbrad, ytrefile, flatbiff og rundbiff osv. i smak og tilberedelsesmåte for at den skal bli spiselig.

+1. Elg er nydelig.


| Styreleder i NOTS Bærum | Skribent Stibyggerhåndboka | "I don't have a bucket list but my bikeit list is a mile long"
Re: Elgsteik, gode tips? [Re: Anders A-R] #1508769 22/10/2012 12:07
Registrert: Apr 2006
Innlegg: 1,713
MuddyBear Offline
Måsabjønn
Offline
Måsabjønn
Registrert: Apr 2006
Innlegg: 1,713
Sitat: quattro
Elgsteik sier lite og ingenting om hva dette er egnet til. Dessverre så har elgen dårlig rykte på grunn av at inkompetente husmødre og elgjegere deler opp elgen i like biter, og ikke etter hva de ulike kjøttstykkene er. Det er stor forskjell på mørbrad, ytrefile, flatbiff og rundbiff osv. i smak og tilberedelsesmåte for at den skal bli spiselig.


Enig med dette, men saken kompliseres videre med at det er forskjell på dyrene. Får et halvt dyr i hus hvert år, og har derfor fått litt erfaring med kjøtt fra hele dyret. I elgjakten skal man ta forskjellige dyr, så variasjonen på det man får fra år til år kan være stor. Kjøtt fra kalv, ku og gammel elgokse vil kreve litt forskjellig behandling. Som det står over, er det også svært magert kjøtt, som fort kan bli tørt. Noe av kjøttet som er pakkets om stek, brukes i gryteretter og blir gjerne noen av de mest populære middagene her i huset.
Har opplevd at steker som tilberedes etter klassiske metoder kan variere i mørhet, fra svært mør på den ene enden, til seigt som fy i andre enden av samme stek.

Selv bruker jeg sous vide, vannbad og lang tid, og får alltid svært mørt kjøtt.
Ad kjernetemperatur, har jeg funnet at 62 grader er litt godt stekt for meg, kjøttet blir grått og for tørt. Egnet seg greit som pålegg i dagene etter. Neste forsøk blir nok 59 grader.
Ellers, har jeg en tabell over tider og temperaturer her:
http://www.cremacafe.no/elg/elg-biff-stek-sous-vide http://www.cremacafe.no/elg/elg-biff-stek-sous-vide

Er man ute etter godt tilbehør, funker det jeg har for biff like godt for stek:
http://www.cremacafe.no/elg/jakten-pa-min-perfekte-biffmiddag-biffmiddag-med-umami http://www.cremacafe.no/elg/jakten-pa-min-perfekte-biffmiddag-biffmiddag-med-umami

Redigert av MuddyBear; 22/10/2012 12:09.
Re: Elgsteik, gode tips? [Re: sl500] #1508777 22/10/2012 12:14
Registrert: Apr 2006
Innlegg: 1,713
MuddyBear Offline
Måsabjønn
Offline
Måsabjønn
Registrert: Apr 2006
Innlegg: 1,713
Undrer litt på om sl500 enten er en svært ivrig hummerfisker, eller har hatt en traumatisk opplevelse med elg en gang.. tre sitater:

Fra denne tråden:
Sitat: sl500
Siden du fikk tak i elgkjøtt på tilbud ville jeg puttet det i hummerteinene.
Fungerer fin fint som åte.
Det er en bra måte å vekse inn tørt og grovt kjøtt som ikke er mennske mat til delikatese.


fra tråden: Hva slags kjøtt er dette (fra Elg)
Sitat: sl500

Elgkjøtt passer best som agn i hummerteiner


Fra tråden: Pizza med ytrefilet av elg...
Sitat: sl500

Du kan jo prøve å bruke det som åte i hummerteinene så får du byttet det ut med skikklig mat.

Re: Elgsteik, gode tips? [Re: MuddyBear] #1511798 27/10/2012 15:16
Registrert: Apr 2007
Innlegg: 1,445
Laban Offline OP
Veteran
OP Offline
Veteran
Registrert: Apr 2007
Innlegg: 1,445
Ble stor suksess dette. 4 timer i ovenen i stekepose med masse grønt, urter og diverse løktyper. 40 min hvile i alufolie, og en saftig og mør stek ble resultatet. Tilbehør ble potet, rosenkål, gulrøtter, tyttebær og soppsaus. Nam nam. God øl i glasset var prikken over i'en. Takk for tips


"You should never underestimate the predictability of stupidity."
Re: Elgsteik, gode tips? [Re: Laban] #1511800 27/10/2012 15:25
Registrert: Oct 2005
Innlegg: 5,155
HeavyDude Offline
Søk hjelp!
Offline
Søk hjelp!
Registrert: Oct 2005
Innlegg: 5,155
Hyggelig at det ble vellykket. Elgkjøtt er jo så magert, at det kan spises i mengder uten angst for fett og kcal ..


You never have the wind with you - either it is against you or you're having a good day

Moderator  support 

Terrengsykkel utgis av Fri Flyt AS | Postboks 4767 Nydalen, 0421 Oslo | Tlf: 22 04 46 00
Ansvarlig redaktør: Erlend Sande | Redaktør: Kristoffer Kippernes Utstyrsredaktør: Øyvind Aas
Salg og marked: Alexander Hagen | Daglig leder: Audun Holmøy Røhrt
Nettsiden er utviklet av Fri Flyt Byrå