Brødoppskrift
|
Brødoppskrift
#1477478
02/09/2012 11:25
|
Registrert: Jun 2011
Innlegg: 6,870
H.Iversen
OP
Søk hjelp!
|
OP
Søk hjelp!
Registrert: Jun 2011
Innlegg: 6,870 |
Er det noen som kan dele ei god grovbrødoppskrift? Kjøper i dag Ingers Rugbrød, men det er dyrt og unødvendig da jeg sannsynligvis kan lage no bedre selv. Har noen Tefal nonstick brødformer jdg fikk av modern Jeg tenkte å bruke.
|
|
|
Re: Brødoppskrift
[Re: H.Iversen]
#1477683
02/09/2012 16:54
|
Registrert: Aug 2009
Innlegg: 59
Søgnerider
Medlem
|
Medlem
Registrert: Aug 2009
Innlegg: 59 |
Disse baker jeg for tiden:
til 2 brød:
ca. 6.5-7dl vann lunket 1 pk tørrgjær
0,5-1 dl linfrø 3-3,5dl siktet rugmel 3dl sammalt hvete grov 9-10dl siktet hvetemel salt (prøv deg frem, jeg bruker ca 1 ss) rapsolje, en god klunk
bland alt sammen godt, deigen skal være litt løs, dersom du bruker eltemaskin så skal deigen synke sakte sammen når du har blandet ferdig og tar ut eltekroken.
hev under håndkle i ca 45 min.
smør to former, elt ut deigen i to brød, putt i formaformene.
hev i ca 20 min mens du varmer opp ovnen til 200 grader.
stekes nederst i ovn i 45 min.
jeg baker for tiden dobbel porsjon, 4 brød, steker på varmluft da kan jeg ha brødene i to etasjer. Fryser to av de, så holder de seg bra.
Du kan fint variere oppskriften med f.eks 4korn blanding, sammalt rug grov, byggmel osv. Poenget er ca 6.5dl veske, 9-10 dl hvetemel og ca 6.5-7 dl grovt av valgfri blanding. Pleier å fungere bra hjemme. Ungene blir faktisk sure dersom jeg gir de kjøpebrød.....
Redigert av Søgnerider; 02/09/2012 16:55.
Cube Stereo!!
|
|
|
Re: Brødoppskrift
[Re: H.Iversen]
#1477700
02/09/2012 17:12
|
Registrert: Sep 2008
Innlegg: 1,214
Pedalsyre
Veteran
|
Veteran
Registrert: Sep 2008
Innlegg: 1,214 |
Redigert av Pedalsyre; 02/09/2012 17:13.
det er i motbakke du når toppen i livet... Tidligere nick: Helium team carbonium.
|
|
|
Re: Brødoppskrift
[Re: Pedalsyre]
#1477974
03/09/2012 06:29
|
Registrert: Jun 2011
Innlegg: 6,870
H.Iversen
OP
Søk hjelp!
|
OP
Søk hjelp!
Registrert: Jun 2011
Innlegg: 6,870 |
Den blir nok litt for grov til poden. Men takk for tipset.  Søgnerider: Det der skal testes ut!
|
|
|
Re: Brødoppskrift
[Re: H.Iversen]
#1477995
03/09/2012 07:08
|
Registrert: Apr 2005
Innlegg: 1,009
anderssb
Ringrev
|
Ringrev
Registrert: Apr 2005
Innlegg: 1,009 |
Jeg baker en variant av 5-kornbrødet til åpent bakeri:
180g hel rug 70g hel spelt 70g solsikkefrø 50g linfrø 50g sesamfrø
Bløtlegges i 350g kokende vann. Jeg bruker frø fra Saltå Kværn eller Holli mølle.
Senere, samme dag (eller tidlig neste morgen):
1400g mel, jeg bruker ca 300g fint sammalt rug og resten hvetemel. Du kan også ha oppi litt sammalt hvete. 20g salt Frøene 9-9,5 dl vann gjær
Foretrekker å sette de inn på 290 grader, og så skru ovnen ned til 190 grader etter noen få minutter. Total steketid ca 42 minutter. Men tefal-formene dine tåler neppe såpass høy temperatur. Lavere temperatur i litt lenger tid funker også!
|
|
|
Re: Brødoppskrift
[Re: H.Iversen]
#1478002
03/09/2012 07:18
|
Registrert: May 2005
Innlegg: 1,340
ØyNe
Veteran
|
Veteran
Registrert: May 2005
Innlegg: 1,340 |
Nysgjerrig: Hvor får du tak i hel spelt? 
|
|
|
Re: Brødoppskrift
[Re: H.Iversen]
#1478004
03/09/2012 07:21
|
Registrert: Apr 2009
Innlegg: 1,470
nyzeta
Veteran
|
Veteran
Registrert: Apr 2009
Innlegg: 1,470 |
Denne synes jeg er god.
Anisbrød
500g grovt rugmel 250g hvetemel 5dl vann (37-38 grader) 0,5ss karve 0,5ts fennikel 0,5ts anis 1ts salt 2dl sirup (varm til tyntflytende i kasserolle) 40g gjær
Snurr sammen og steik på 180 grader i 40-60 min.
|
|
|
Re: Brødoppskrift
[Re: H.Iversen]
#1478122
03/09/2012 10:01
|
Registrert: Sep 2005
Innlegg: 312
Spencer
Entusiast
|
Entusiast
Registrert: Sep 2005
Innlegg: 312 |
Min versjon av Schakendabrød:
6,67 dl vann pr 1000 gram med mel 13,34 dl KALDT vann 1000 gram Grovbakst 250 gram sammalt fin hvete 750 gram hvetemel Blandes og la stå i 30 min Bland inn 15 gram fersk gjær 20 gram salt Blandes og eltes kraftig ca 15 min i kjøkkenmaskin Heves til dobbel størrelse - ca 3 timer Deles i tre like store deler – heves til dobbel størrelse 1-2 timer Over i smurte brødformer – heves til du er fornøyd. Skjær snitt i toppen på brødene Inn i ovn 225 grader i 4 minutter – sett ned til 180 grader – stek i 40-45 minutt
|
|
|
Re: Brødoppskrift
[Re: anderssb]
#1478134
03/09/2012 10:15
|
Registrert: May 2005
Innlegg: 1,340
ØyNe
Veteran
|
Veteran
Registrert: May 2005
Innlegg: 1,340 |
Takk for tips! Jeg blir dårlig av hvete så jeg holder meg til egenbakt brød av spelt og rug m.m.
|
|
|
Re: Brødoppskrift
[Re: H.Iversen]
#1478155
03/09/2012 10:42
|
Registrert: Nov 2009
Innlegg: 3,440
anderfo
Besatt
|
Besatt
Registrert: Nov 2009
Innlegg: 3,440 |
Kjører brødbakemaskin (som jeg kjøpte for 199 kr på Rema for noen år siden), og den bruker jeg slik:
4.2 dl vann 1 ts salt 1 kopp korn/frø (solsikke, gresskarkjerner, linfrø, sesamfrø, hvete helkorn, etc.) 3 kopper grovt mel (grov sammalt hvete, fin sammalt rug, havregryn, etc.) 1 kopp vanlig hvetemel 1 ts sukker 2 ts tørrgjær
Brødet blir ferdig typisk kvart over sju.
PS. Det er viktig å helle oppi vannet først, deretter det tørre og tilslutt gjæra. Da unngår du at gjæra kommer i kontakt med vannet mange timer før bakinga begynner. PS2. Som avveksling er det fint å bytte ut en av melkoppene med "Godag frukt" kornblanding.
|
|
|
Re: Brødoppskrift
[Re: ØyNe]
#1478177
03/09/2012 11:11
|
Registrert: Apr 2005
Innlegg: 1,009
anderssb
Ringrev
|
Ringrev
Registrert: Apr 2005
Innlegg: 1,009 |
Takk for tips! Jeg blir dårlig av hvete så jeg holder meg til egenbakt brød av spelt og rug m.m. Holli har også emmer, enkorn og svedjerug. Verdt å teste ut!
|
|
|
Re: Brødoppskrift
[Re: H.Iversen]
#1478179
03/09/2012 11:14
|
Registrert: Jun 2008
Innlegg: 1,205
Gaga
Veteran
|
Veteran
Registrert: Jun 2008
Innlegg: 1,205 |
Spelt er da bare en slektning av hveten afaik, og bør være å få kjøpt i de fleste matbutikker. Mener å ha kjøpt spelt-mel både på OBS, Meny og Bunnpris her i Trondheim.
|
|
|
Re: Brødoppskrift
[Re: Gaga]
#1478188
03/09/2012 11:25
|
Registrert: Apr 2005
Innlegg: 1,009
anderssb
Ringrev
|
Ringrev
Registrert: Apr 2005
Innlegg: 1,009 |
Ingen av disse pleier å ha helkorn.
|
|
|
Re: Brødoppskrift
[Re: H.Iversen]
#1478211
03/09/2012 11:49
|
Registrert: May 2010
Innlegg: 581
Kimmy
Avhengig
|
Avhengig
Registrert: May 2010
Innlegg: 581 |
Hei. Anbefaler deg å prøve metoden "no knead bread" eller langhevet brød. Får skikkelih knall brød og man slipper all rullinga i maskinen. Ligger endel filmer på youtube, ellers er boken "enklare brød" utrolig fin.
|
|
|
Re: Brødoppskrift
[Re: H.Iversen]
#1484664
12/09/2012 11:19
|
Registrert: Nov 2009
Innlegg: 3,440
anderfo
Besatt
|
Besatt
Registrert: Nov 2009
Innlegg: 3,440 |
PS. Tenkte å dele litt flere erfaringer med brødbakemaskiner: Jeg vet at det sitter endel folk rundt omkring med brødbakemaskiner de aldri bruker. Hovedsakelig fordi de bare har prøvd den én gang, glemte at gjær og vann ikke må touche før bakinga starter, og opplevde dermed at brødet ikke hevet i det hele tatt. Dette er viktig å unngå  Fordelen med brødbakemaskin er at du kan få varmt brød hver morgen, og at innsatsen er kun ca 4-5 minutter hver kveld. Du trenger ikke å se på at maskina jobber og at deigen hever - du trenger ikke engang å være hjemme. Den jobber fint mens du jobber, sykler eller sover. Brødet blir like bra som et hvilket som helst hjemmebakt brød, riktignok med litt annen form (høyt, firkantet brød med høl i bunnen pga eltekroken). Ulempen er at maskina bråker endel (typisk har produsentene også lagt inn masse irriterende piping ved start og slutt, som bare er irriterende kl 4 om natta). For meg er dette ikke noe problem; jeg sover som en stein. En annen "ulempe" er at brødet blir nok til et par personers forbruk, altså må en familie gjerne ha mer enn én maskin...ellers må folk krangle om å få nyte det varme brødet mens de andre får tørt kjøpebrød  Prisen for en maskin ligger på 200kr (Rema-tilbud) opp til 1500kr (fancy maskin med større brød e.l.). Min erfaring er at den beste maskinen er den billigste. Brødet blir like bra og maskina er enklere å bruke. Renhold? Trengs ikke.
|
|
|
Re: Brødoppskrift
[Re: H.Iversen]
#1484751
12/09/2012 13:11
|
Registrert: Oct 2003
Innlegg: 904
pmh
|
Registrert: Oct 2003
Innlegg: 904 |
Hjemme hos oss er det mest stas om jeg gjør slik: Tar en stk Møllerens melblanding. Ca dobler væskemengden i forhold til anbefaling, ca 11 dl. Bruker en pakke gjær Fyller etter med det som befinner seg i melskuffen, feks. Havrekli Sammalt rug grov Sammalt rug fin Sammalt hvete grov Sammalt hvete fin (Fibra) Siktet hvetemel til det blir rett konsistens slik at jeg får det over i formene. Dette blir ca 3 brød i 1,5 liters brødformer.
Har funnet ut at forheving ikke har noe for seg. Hever i formene under håndkle i ca 45 minutter Steker på 190 grader nede i ovnen i 45 minutter.
Fordelen med å bare hive oppi det som er i melskuffen er at det aldri blir likt, så blir ingen lei.
Pål
|
|
|
Re: Brødoppskrift
[Re: Søgnerider]
#1484755
12/09/2012 13:13
|
Registrert: Jun 2011
Innlegg: 6,870
H.Iversen
OP
Søk hjelp!
|
OP
Søk hjelp!
Registrert: Jun 2011
Innlegg: 6,870 |
Disse baker jeg for tiden:
til 2 brød:
ca. 6.5-7dl vann lunket 1 pk tørrgjær
0,5-1 dl linfrø 3-3,5dl siktet rugmel 3dl sammalt hvete grov 9-10dl siktet hvetemel salt (prøv deg frem, jeg bruker ca 1 ss) rapsolje, en god klunk
bland alt sammen godt, deigen skal være litt løs, dersom du bruker eltemaskin så skal deigen synke sakte sammen når du har blandet ferdig og tar ut eltekroken.
hev under håndkle i ca 45 min.
smør to former, elt ut deigen i to brød, putt i formaformene.
hev i ca 20 min mens du varmer opp ovnen til 200 grader.
stekes nederst i ovn i 45 min.
jeg baker for tiden dobbel porsjon, 4 brød, steker på varmluft da kan jeg ha brødene i to etasjer. Fryser to av de, så holder de seg bra.
Du kan fint variere oppskriften med f.eks 4korn blanding, sammalt rug grov, byggmel osv. Poenget er ca 6.5dl veske, 9-10 dl hvetemel og ca 6.5-7 dl grovt av valgfri blanding. Pleier å fungere bra hjemme. Ungene blir faktisk sure dersom jeg gir de kjøpebrød.....
Bakte to av disse her om dagen. Ble kanonbra. Litt for salt, men ikke avskrekkende. Bytta ut sammalt hvete med sammalt spelt. hadde i litt solsikkefrød også
|
|
|
Re: Brødoppskrift
[Re: H.Iversen]
#1484805
12/09/2012 14:56
|
Registrert: Dec 2004
Innlegg: 427
frodebo
Entusiast
|
Entusiast
Registrert: Dec 2004
Innlegg: 427 |
|
|
|
Re: Brødoppskrift
[Re: H.Iversen]
#1485575
13/09/2012 16:38
|
Registrert: Apr 2011
Innlegg: 802
Ottoturbo
Ringrev
|
Ringrev
Registrert: Apr 2011
Innlegg: 802 |
Prøv litt maismel i, da får man en artig sprø skorpe.
Anbefaler å steke i Römertopf, keramikkform med lokk.
Langheving funker, men også 2x 1-2t heving med elting imellom gir også mye smak.
Sesamfrø, linfrø, solsikkefrø bruker jeg endel.
Hele store havregryn.
Bruker man øl eller gjærflak får man veldig fin og fyldig smak.
Ellers baker jeg på slump, misliker å måle alt. Litt av det og noe mer av det. Blir litt forskjellig hver gang, men opplever for hvert nye brød at dette er det beste jeg noensinne har bakt.
|
|
|
Re: Brødoppskrift
[Re: Søgnerider]
#1809411
20/06/2014 08:20
|
Registrert: Apr 2011
Innlegg: 622
Rexenes
Avhengig
|
Avhengig
Registrert: Apr 2011
Innlegg: 622 |
Disse baker jeg for tiden:
til 2 brød:
ca. 6.5-7dl vann lunket 1 pk tørrgjær
0,5-1 dl linfrø 3-3,5dl siktet rugmel 3dl sammalt hvete grov 9-10dl siktet hvetemel salt (prøv deg frem, jeg bruker ca 1 ss) rapsolje, en god klunk
bland alt sammen godt, deigen skal være litt løs, dersom du bruker eltemaskin så skal deigen synke sakte sammen når du har blandet ferdig og tar ut eltekroken.
hev under håndkle i ca 45 min.
smør to former, elt ut deigen i to brød, putt i formaformene.
hev i ca 20 min mens du varmer opp ovnen til 200 grader.
stekes nederst i ovn i 45 min.
jeg baker for tiden dobbel porsjon, 4 brød, steker på varmluft da kan jeg ha brødene i to etasjer. Fryser to av de, så holder de seg bra.
Du kan fint variere oppskriften med f.eks 4korn blanding, sammalt rug grov, byggmel osv. Poenget er ca 6.5dl veske, 9-10 dl hvetemel og ca 6.5-7 dl grovt av valgfri blanding. Pleier å fungere bra hjemme. Ungene blir faktisk sure dersom jeg gir de kjøpebrød..... denne oppskriften har blitt basis for min brødbaking. og brødet begynner å bli knallgodt! noen justeringer har jeg gjort. 1dl linfrø 7dl lunkent vann 1pk tørrgjær 1ss luftigere bakst 5dl hvetemel 5dl fullkorns hvetemel 2dl kruskakli 2dl rugmel 2dl byggmel 1ss salt 1ss kardemomme 70g hakkede valnøtter 1 klunk rapsolje (til stekingen: 1 egg, valmuefrø) elter godt i maskin, hever 40 minutter. kna ut to brød, legg i smurte former. pensle brødene med egg og dryss over godt med valmuefrø (dette setter digg smak!). så hever jeg brødene 40 nye minutter (tror jeg pusher grensen for hvilken heving de tåler da, men brødet MÅ være luftig!) jeg prøvde også med noe axa wild berries blanding. det funker godt, bare pass på at det ikke er en blanding med rosiner i! Rosiner smaker helt jævlig! Jeg overså dette i går. 2 brød rett på dunken.
jeg vil bli som jesus, gå i hvite klær.
|
|
|
Re: Brødoppskrift
[Re: H.Iversen]
#1809450
20/06/2014 09:10
|
Registrert: May 2007
Innlegg: 1,569
Jokis
Ivrig
|
Ivrig
Registrert: May 2007
Innlegg: 1,569 |
Hvis du vil bli raskt flink til å bake brød , bør du få deg boka til Morten Schakenda.
|
|
|
Re: Brødoppskrift
[Re: Jokis]
#1809467
20/06/2014 09:29
|
Registrert: Jun 2008
Innlegg: 10,532
Øyvind V
More than words
|
More than words
Registrert: Jun 2008
Innlegg: 10,532 |
Baker "Sissels grovbrød" for tida. Når det er ferskt er det farlig godt... ryker fort et halvt brød til kveldsmat. Litt på grensa å kalle det grovbrød kanskje, men halvgrovt er det vel i hvert fall.
|
|
|
|
|