Forrige tråd
Neste tråd
Print tråd

Brødoppskrift

Brødoppskrift #1477478 02/09/2012 11:25
Registrert: Jun 2011
Innlegg: 6,870
H.Iversen Offline OP
Søk hjelp!
OP Offline
Søk hjelp!
Registrert: Jun 2011
Innlegg: 6,870
Er det noen som kan dele ei god grovbrødoppskrift? Kjøper i dag Ingers Rugbrød, men det er dyrt og unødvendig da jeg sannsynligvis kan lage no bedre selv. Har noen Tefal nonstick brødformer jdg fikk av modern Jeg tenkte å bruke.


Håkon. Insta-Håkon
2012 Ibis Mojo HD
2012 9:Zero:7
Re: Brødoppskrift [Re: H.Iversen] #1477683 02/09/2012 16:54
Registrert: Aug 2009
Innlegg: 59
S
Søgnerider Offline
Medlem
Offline
Medlem
S
Registrert: Aug 2009
Innlegg: 59
Disse baker jeg for tiden:

til 2 brød:

ca. 6.5-7dl vann lunket
1 pk tørrgjær

0,5-1 dl linfrø
3-3,5dl siktet rugmel
3dl sammalt hvete grov
9-10dl siktet hvetemel
salt (prøv deg frem, jeg bruker ca 1 ss)
rapsolje, en god klunk

bland alt sammen godt, deigen skal være litt løs, dersom du bruker eltemaskin så skal deigen synke sakte sammen når du har blandet ferdig og tar ut eltekroken.

hev under håndkle i ca 45 min.

smør to former, elt ut deigen i to brød, putt i formaformene.

hev i ca 20 min mens du varmer opp ovnen til 200 grader.

stekes nederst i ovn i 45 min.

jeg baker for tiden dobbel porsjon, 4 brød, steker på varmluft da kan jeg ha brødene i to etasjer. Fryser to av de, så holder de seg bra.

Du kan fint variere oppskriften med f.eks 4korn blanding, sammalt rug grov, byggmel osv. Poenget er ca 6.5dl veske, 9-10 dl hvetemel og ca 6.5-7 dl grovt av valgfri blanding. Pleier å fungere bra hjemme. Ungene blir faktisk sure dersom jeg gir de kjøpebrød.....

Redigert av Søgnerider; 02/09/2012 16:55.

Cube Stereo!!
Re: Brødoppskrift [Re: H.Iversen] #1477700 02/09/2012 17:12
Registrert: Sep 2008
Innlegg: 1,214
Pedalsyre Offline
Veteran
Offline
Veteran
Registrert: Sep 2008
Innlegg: 1,214
Wenche har ett knallgodt brød: http://www.tv2.no/gmn/wenche/oppskrifter/rug-og-linfroslashbroslashd-2135743.html

Ingen heving, ingen elting. ICON_SMILE

Redigert av Pedalsyre; 02/09/2012 17:13.

det er i motbakke du når toppen i livet...
Tidligere nick: Helium team carbonium.
Re: Brødoppskrift [Re: Pedalsyre] #1477974 03/09/2012 06:29
Registrert: Jun 2011
Innlegg: 6,870
H.Iversen Offline OP
Søk hjelp!
OP Offline
Søk hjelp!
Registrert: Jun 2011
Innlegg: 6,870
Sitat: Pedalsyre
Wenche har ett knallgodt brød: http://www.tv2.no/gmn/wenche/oppskrifter/rug-og-linfroslashbroslashd-2135743.html

Ingen heving, ingen elting. ICON_SMILE


Den blir nok litt for grov til poden. Men takk for tipset. ICON_SMILE

Søgnerider: Det der skal testes ut!


Håkon. Insta-Håkon
2012 Ibis Mojo HD
2012 9:Zero:7
Re: Brødoppskrift [Re: H.Iversen] #1477995 03/09/2012 07:08
Registrert: Apr 2005
Innlegg: 1,009
A
anderssb Offline
Ringrev
Offline
Ringrev
A
Registrert: Apr 2005
Innlegg: 1,009
Jeg baker en variant av 5-kornbrødet til åpent bakeri:

180g hel rug
70g hel spelt
70g solsikkefrø
50g linfrø
50g sesamfrø

Bløtlegges i 350g kokende vann. Jeg bruker frø fra Saltå Kværn eller Holli mølle.

Senere, samme dag (eller tidlig neste morgen):

1400g mel, jeg bruker ca 300g fint sammalt rug og resten hvetemel. Du kan også ha oppi litt sammalt hvete.
20g salt
Frøene
9-9,5 dl vann
gjær

Foretrekker å sette de inn på 290 grader, og så skru ovnen ned til 190 grader etter noen få minutter. Total steketid ca 42 minutter. Men tefal-formene dine tåler neppe såpass høy temperatur. Lavere temperatur i litt lenger tid funker også!

Re: Brødoppskrift [Re: H.Iversen] #1478002 03/09/2012 07:18
Registrert: May 2005
Innlegg: 1,340
ØyNe Offline
Veteran
Offline
Veteran
Registrert: May 2005
Innlegg: 1,340
Nysgjerrig: Hvor får du tak i hel spelt? ICON_SMILE

Re: Brødoppskrift [Re: H.Iversen] #1478004 03/09/2012 07:21
Registrert: Apr 2009
Innlegg: 1,470
N
nyzeta Offline
Veteran
Offline
Veteran
N
Registrert: Apr 2009
Innlegg: 1,470
Denne synes jeg er god.


Anisbrød

500g  grovt rugmel
250g  hvetemel
  5dl vann (37-38 grader)
0,5ss karve
0,5ts fennikel
0,5ts anis
  1ts salt
  2dl sirup (varm til tyntflytende i kasserolle)
 40g  gjær

Snurr sammen og steik på 180 grader i 40-60 min.

Re: Brødoppskrift [Re: ØyNe] #1478053 03/09/2012 08:20
Registrert: Apr 2005
Innlegg: 1,009
A
anderssb Offline
Ringrev
Offline
Ringrev
A
Registrert: Apr 2005
Innlegg: 1,009
Både hel rug og hel spelt kjøpes i den lokale helsekosten:

http://www.holli-molle.no/?CatID=1173
http://www.holli-molle.no/?CatID=1194
http://www.saltakvarn.se/produkt/produktblad/7250.htm

Spesialkorn.net selger også hel spelt på nett og i noen meny-butikker, jeg har ikke testet denne ennå:

http://spesialkorn.no/shop/spelt-hel/

Helios har forresten også hel spelt (fortsatt på helsekostbutikken). Men jeg synes at Saltå kværn og Holli har høyere kvalitet.

Redigert av anderssb; 03/09/2012 08:28. Rediger grunn: kom på helios også
Re: Brødoppskrift [Re: H.Iversen] #1478122 03/09/2012 10:01
Registrert: Sep 2005
Innlegg: 312
S
Spencer Offline
Entusiast
Offline
Entusiast
S
Registrert: Sep 2005
Innlegg: 312
Min versjon av Schakendabrød:


6,67 dl vann pr 1000 gram med mel

13,34 dl KALDT vann
1000 gram Grovbakst
250 gram sammalt fin hvete
750 gram hvetemel

Blandes og la stå i 30 min

Bland inn
15 gram fersk gjær
20 gram salt

Blandes og eltes kraftig ca 15 min i kjøkkenmaskin

Heves til dobbel størrelse - ca 3 timer

Deles i tre like store deler – heves til dobbel størrelse 1-2 timer

Over i smurte brødformer – heves til du er fornøyd. Skjær snitt i toppen på brødene

Inn i ovn 225 grader i 4 minutter – sett ned til 180 grader – stek i 40-45 minutt

Re: Brødoppskrift [Re: anderssb] #1478134 03/09/2012 10:15
Registrert: May 2005
Innlegg: 1,340
ØyNe Offline
Veteran
Offline
Veteran
Registrert: May 2005
Innlegg: 1,340
Sitat: anderssb
Både hel rug og hel spelt kjøpes i den lokale helsekosten:

http://www.holli-molle.no/?CatID=1173
http://www.holli-molle.no/?CatID=1194
http://www.saltakvarn.se/produkt/produktblad/7250.htm

Spesialkorn.net selger også hel spelt på nett og i noen meny-butikker, jeg har ikke testet denne ennå:

http://spesialkorn.no/shop/spelt-hel/

Helios har forresten også hel spelt (fortsatt på helsekostbutikken). Men jeg synes at Saltå kværn og Holli har høyere kvalitet.

Takk for tips! Jeg blir dårlig av hvete så jeg holder meg til egenbakt brød av spelt og rug m.m.

Re: Brødoppskrift [Re: H.Iversen] #1478155 03/09/2012 10:42
Registrert: Nov 2009
Innlegg: 3,440
anderfo Online
Besatt
Online
Besatt
Registrert: Nov 2009
Innlegg: 3,440
Kjører brødbakemaskin (som jeg kjøpte for 199 kr på Rema for noen år siden), og den bruker jeg slik:

4.2 dl vann
1 ts salt
1 kopp korn/frø (solsikke, gresskarkjerner, linfrø, sesamfrø, hvete helkorn, etc.)
3 kopper grovt mel (grov sammalt hvete, fin sammalt rug, havregryn, etc.)
1 kopp vanlig hvetemel
1 ts sukker
2 ts tørrgjær

Brødet blir ferdig typisk kvart over sju.

PS. Det er viktig å helle oppi vannet først, deretter det tørre og tilslutt gjæra. Da unngår du at gjæra kommer i kontakt med vannet mange timer før bakinga begynner.
PS2. Som avveksling er det fint å bytte ut en av melkoppene med "Godag frukt" kornblanding.

Re: Brødoppskrift [Re: ØyNe] #1478177 03/09/2012 11:11
Registrert: Apr 2005
Innlegg: 1,009
A
anderssb Offline
Ringrev
Offline
Ringrev
A
Registrert: Apr 2005
Innlegg: 1,009
Sitat: ØyNe
Sitat: anderssb
Både hel rug og hel spelt kjøpes i den lokale helsekosten:

http://www.holli-molle.no/?CatID=1173
http://www.holli-molle.no/?CatID=1194
http://www.saltakvarn.se/produkt/produktblad/7250.htm

Spesialkorn.net selger også hel spelt på nett og i noen meny-butikker, jeg har ikke testet denne ennå:

http://spesialkorn.no/shop/spelt-hel/

Helios har forresten også hel spelt (fortsatt på helsekostbutikken). Men jeg synes at Saltå kværn og Holli har høyere kvalitet.

Takk for tips! Jeg blir dårlig av hvete så jeg holder meg til egenbakt brød av spelt og rug m.m.


Holli har også emmer, enkorn og svedjerug. Verdt å teste ut!

Re: Brødoppskrift [Re: H.Iversen] #1478179 03/09/2012 11:14
Registrert: Jun 2008
Innlegg: 1,205
G
Gaga Offline
Veteran
Offline
Veteran
G
Registrert: Jun 2008
Innlegg: 1,205
Spelt er da bare en slektning av hveten afaik, og bør være å få kjøpt i de fleste matbutikker. Mener å ha kjøpt spelt-mel både på OBS, Meny og Bunnpris her i Trondheim.

Re: Brødoppskrift [Re: Gaga] #1478188 03/09/2012 11:25
Registrert: Apr 2005
Innlegg: 1,009
A
anderssb Offline
Ringrev
Offline
Ringrev
A
Registrert: Apr 2005
Innlegg: 1,009
Ingen av disse pleier å ha helkorn.

Re: Brødoppskrift [Re: H.Iversen] #1478211 03/09/2012 11:49
Registrert: May 2010
Innlegg: 581
K
Kimmy Offline
Avhengig
Offline
Avhengig
K
Registrert: May 2010
Innlegg: 581
Hei. Anbefaler deg å prøve metoden "no knead bread" eller langhevet brød. Får skikkelih knall brød og man slipper all rullinga i maskinen. Ligger endel filmer på youtube, ellers er boken "enklare brød" utrolig fin.

Re: Brødoppskrift [Re: H.Iversen] #1484664 12/09/2012 11:19
Registrert: Nov 2009
Innlegg: 3,440
anderfo Online
Besatt
Online
Besatt
Registrert: Nov 2009
Innlegg: 3,440
PS. Tenkte å dele litt flere erfaringer med brødbakemaskiner:

Jeg vet at det sitter endel folk rundt omkring med brødbakemaskiner de aldri bruker. Hovedsakelig fordi de bare har prøvd den én gang, glemte at gjær og vann ikke må touche før bakinga starter, og opplevde dermed at brødet ikke hevet i det hele tatt. Dette er viktig å unngå ICON_SMILE

Fordelen med brødbakemaskin er at du kan få varmt brød hver morgen, og at innsatsen er kun ca 4-5 minutter hver kveld. Du trenger ikke å se på at maskina jobber og at deigen hever - du trenger ikke engang å være hjemme. Den jobber fint mens du jobber, sykler eller sover. Brødet blir like bra som et hvilket som helst hjemmebakt brød, riktignok med litt annen form (høyt, firkantet brød med høl i bunnen pga eltekroken).

Ulempen er at maskina bråker endel (typisk har produsentene også lagt inn masse irriterende piping ved start og slutt, som bare er irriterende kl 4 om natta). For meg er dette ikke noe problem; jeg sover som en stein.
En annen "ulempe" er at brødet blir nok til et par personers forbruk, altså må en familie gjerne ha mer enn én maskin...ellers må folk krangle om å få nyte det varme brødet mens de andre får tørt kjøpebrød ICON_WINK

Prisen for en maskin ligger på 200kr (Rema-tilbud) opp til 1500kr (fancy maskin med større brød e.l.). Min erfaring er at den beste maskinen er den billigste. Brødet blir like bra og maskina er enklere å bruke.

Renhold? Trengs ikke.

Re: Brødoppskrift [Re: H.Iversen] #1484751 12/09/2012 13:11
Registrert: Oct 2003
Innlegg: 904
pmh Offline
Offline
Registrert: Oct 2003
Innlegg: 904
Hjemme hos oss er det mest stas om jeg gjør slik:
Tar en stk Møllerens melblanding.
Ca dobler væskemengden i forhold til anbefaling, ca 11 dl.
Bruker en pakke gjær
Fyller etter med det som befinner seg i melskuffen, feks.
Havrekli
Sammalt rug grov
Sammalt rug fin
Sammalt hvete grov
Sammalt hvete fin (Fibra)
Siktet hvetemel
til det blir rett konsistens slik at jeg får det over i formene.
Dette blir ca 3 brød i 1,5 liters brødformer.

Har funnet ut at forheving ikke har noe for seg.
Hever i formene under håndkle i ca 45 minutter
Steker på 190 grader nede i ovnen i 45 minutter.

Fordelen med å bare hive oppi det som er i melskuffen er at det aldri blir likt, så blir ingen lei.


Pål
Re: Brødoppskrift [Re: Søgnerider] #1484755 12/09/2012 13:13
Registrert: Jun 2011
Innlegg: 6,870
H.Iversen Offline OP
Søk hjelp!
OP Offline
Søk hjelp!
Registrert: Jun 2011
Innlegg: 6,870
Sitat: Søgnerider
Disse baker jeg for tiden:

til 2 brød:

ca. 6.5-7dl vann lunket
1 pk tørrgjær

0,5-1 dl linfrø
3-3,5dl siktet rugmel
3dl sammalt hvete grov
9-10dl siktet hvetemel
salt (prøv deg frem, jeg bruker ca 1 ss)
rapsolje, en god klunk

bland alt sammen godt, deigen skal være litt løs, dersom du bruker eltemaskin så skal deigen synke sakte sammen når du har blandet ferdig og tar ut eltekroken.

hev under håndkle i ca 45 min.

smør to former, elt ut deigen i to brød, putt i formaformene.

hev i ca 20 min mens du varmer opp ovnen til 200 grader.

stekes nederst i ovn i 45 min.

jeg baker for tiden dobbel porsjon, 4 brød, steker på varmluft da kan jeg ha brødene i to etasjer. Fryser to av de, så holder de seg bra.

Du kan fint variere oppskriften med f.eks 4korn blanding, sammalt rug grov, byggmel osv. Poenget er ca 6.5dl veske, 9-10 dl hvetemel og ca 6.5-7 dl grovt av valgfri blanding. Pleier å fungere bra hjemme. Ungene blir faktisk sure dersom jeg gir de kjøpebrød.....


Bakte to av disse her om dagen. Ble kanonbra. Litt for salt, men ikke avskrekkende. Bytta ut sammalt hvete med sammalt spelt. hadde i litt solsikkefrød også


Håkon. Insta-Håkon
2012 Ibis Mojo HD
2012 9:Zero:7
Re: Brødoppskrift [Re: H.Iversen] #1484805 12/09/2012 14:56
Registrert: Dec 2004
Innlegg: 427
frodebo Offline
Entusiast
Offline
Entusiast
Registrert: Dec 2004
Innlegg: 427

Re: Brødoppskrift [Re: H.Iversen] #1485575 13/09/2012 16:38
Registrert: Apr 2011
Innlegg: 802
Ottoturbo Offline
Ringrev
Offline
Ringrev
Registrert: Apr 2011
Innlegg: 802
Prøv litt maismel i, da får man en artig sprø skorpe.

Anbefaler å steke i Römertopf, keramikkform med lokk.

Langheving funker, men også 2x 1-2t heving med elting imellom gir også mye smak.

Sesamfrø, linfrø, solsikkefrø bruker jeg endel.

Hele store havregryn.

Bruker man øl eller gjærflak får man veldig fin og fyldig smak.

Ellers baker jeg på slump, misliker å måle alt. Litt av det og noe mer av det. Blir litt forskjellig hver gang, men opplever for hvert nye brød at dette er det beste jeg noensinne har bakt.

Re: Brødoppskrift [Re: Søgnerider] #1809411 20/06/2014 08:20
Registrert: Apr 2011
Innlegg: 622
R
Rexenes Offline
Avhengig
Offline
Avhengig
R
Registrert: Apr 2011
Innlegg: 622
Sitat: Søgnerider
Disse baker jeg for tiden:

til 2 brød:

ca. 6.5-7dl vann lunket
1 pk tørrgjær

0,5-1 dl linfrø
3-3,5dl siktet rugmel
3dl sammalt hvete grov
9-10dl siktet hvetemel
salt (prøv deg frem, jeg bruker ca 1 ss)
rapsolje, en god klunk

bland alt sammen godt, deigen skal være litt løs, dersom du bruker eltemaskin så skal deigen synke sakte sammen når du har blandet ferdig og tar ut eltekroken.

hev under håndkle i ca 45 min.

smør to former, elt ut deigen i to brød, putt i formaformene.

hev i ca 20 min mens du varmer opp ovnen til 200 grader.

stekes nederst i ovn i 45 min.

jeg baker for tiden dobbel porsjon, 4 brød, steker på varmluft da kan jeg ha brødene i to etasjer. Fryser to av de, så holder de seg bra.

Du kan fint variere oppskriften med f.eks 4korn blanding, sammalt rug grov, byggmel osv. Poenget er ca 6.5dl veske, 9-10 dl hvetemel og ca 6.5-7 dl grovt av valgfri blanding. Pleier å fungere bra hjemme. Ungene blir faktisk sure dersom jeg gir de kjøpebrød.....


denne oppskriften har blitt basis for min brødbaking. og brødet begynner å bli knallgodt! noen justeringer har jeg gjort.

1dl linfrø
7dl lunkent vann
1pk tørrgjær
1ss luftigere bakst
5dl hvetemel
5dl fullkorns hvetemel
2dl kruskakli
2dl rugmel
2dl byggmel
1ss salt
1ss kardemomme
70g hakkede valnøtter
1 klunk rapsolje
(til stekingen: 1 egg, valmuefrø)

elter godt i maskin, hever 40 minutter.
kna ut to brød, legg i smurte former.
pensle brødene med egg og dryss over godt med valmuefrø (dette setter digg smak!).
så hever jeg brødene 40 nye minutter (tror jeg pusher grensen for hvilken heving de tåler da, men brødet MÅ være luftig!)

jeg prøvde også med noe axa wild berries blanding. det funker godt, bare pass på at det ikke er en blanding med rosiner i! Rosiner smaker helt jævlig! Jeg overså dette i går. 2 brød rett på dunken.


jeg vil bli som jesus, gå i hvite klær.
Re: Brødoppskrift [Re: H.Iversen] #1809450 20/06/2014 09:10
Registrert: May 2007
Innlegg: 1,569
Jokis Offline
Ivrig
Offline
Ivrig
Registrert: May 2007
Innlegg: 1,569
Hvis du vil bli raskt flink til å bake brød , bør du få deg boka til
Morten Schakenda.

Re: Brødoppskrift [Re: Jokis] #1809467 20/06/2014 09:29
Registrert: Jun 2008
Innlegg: 10,532
Øyvind V Offline
More than words
Offline
More than words
Registrert: Jun 2008
Innlegg: 10,532
Baker "Sissels grovbrød" for tida. Når det er ferskt er det farlig godt... ryker fort et halvt brød til kveldsmat. Litt på grensa å kalle det grovbrød kanskje, men halvgrovt er det vel i hvert fall.


Moderator  support