|
Klargjøre maten julaften
|
Klargjøre maten julaften
#1315069
22/12/2011 14:53
|
Registrert: Jul 2006
Innlegg: 192
Bukowski
OP
Tørr bak øra
|
OP
Tørr bak øra
Registrert: Jul 2006
Innlegg: 192 |
Julaften i fjor mens gjestene venter på middag: potetene ferdig, stappen ferdig, pinnekjøttet ikke helt ferdig. Dette har gått bra alle år, men ikke helt perfekt timing i fjor. Selv om det er enkel mat, er det mange gryter som skal passes på - og ikke minst store mengder mat.
I år tenkte jeg i mitt stille sinn at det må jo være mulig å lage f.eks kålrotstappen klar på forhånd? Og poteter er jo mulig å holde varme over lenger tid?
Så: 1) kan jeg lage kålrotstappen dagen i forveien, kjøle ned og varme opp på julaften? Eller degraderes smaken/konsistensen? 2) kan potetene være ferdigkokte et par timer før måltid, og hvordan best å holde dem varme uten å overkoke dem? 3) kanskje et heller uortodokst spørsmål: hvis pinnekjøttet er klart et par timer før servering, er det da ok å redusere varmen, legge på lokk, og kjøre pinnene i stekeovnen noen minutter før servering?
Hvis en eller flere av spørsmålene over kan besvares med "ja" uten at kvaliteten forringes betydelig, så kan far i huset senke skuldrene litt og være snill mot barn og kone i siste innspurt mot juleselskapet :-)
/Ole
|
|
|
Re: Klargjøre maten julaften
[Re: Bukowski]
#1315071
22/12/2011 15:10
|
Registrert: May 2008
Innlegg: 408
Lemond
Entusiast
|
Entusiast
Registrert: May 2008
Innlegg: 408 |
Jeg pleier å "frese" pinnekjøttet i ovnen (i langpanne oppunder grillen) et par min rett før servering. Gjør underverker for timingen. Kona lager dessuten kålrotstappe dagen før (og hun sier at den blir tynnere av å stå, så den bør lages tykkere enn du vul ha den)
|
|
|
Re: Klargjøre maten julaften
[Re: Bukowski]
#1315076
22/12/2011 15:17
|
Registrert: Apr 2009
Innlegg: 1,384
tygster
Veteran
|
Veteran
Registrert: Apr 2009
Innlegg: 1,384 |
Det finnes jo opp til flere personer som faktisk foretrekker at pinnekjøttet har vært en liten tur innom stekeovnen, uten lokk, før servering.
|
|
|
Re: Klargjøre maten julaften
[Re: tygster]
#1315077
22/12/2011 15:22
|
Registrert: May 2008
Innlegg: 408
Lemond
Entusiast
|
Entusiast
Registrert: May 2008
Innlegg: 408 |
Det finnes jo opp til flere personer som faktisk foretrekker at pinnekjøttet har vært en liten tur innom stekeovnen, uten lokk, før servering. Ja, dette var ikke noe jeg fant på selv. Var sånn mamma gjorde/gjør det...
|
|
|
Re: Klargjøre maten julaften
[Re: Lemond]
#1315089
22/12/2011 16:06
|
Registrert: Jul 2006
Innlegg: 192
Bukowski
OP
Tørr bak øra
|
OP
Tørr bak øra
Registrert: Jul 2006
Innlegg: 192 |
Takk. Da er stappa ryddet mentalt av banen :-). Pinnekjøttet tar jeg som flere her i stekeovnen før servering. Spørsmålet er mer i retning av om kjøttet må gå rett fra ferdig i kjele til stekeovnen, eller om det kan trekkes ferdig et par timer i forkant, så holdes varmt, og så legges i stekeovnen rett før servering
/Ole
|
|
|
Re: Klargjøre maten julaften
[Re: Bukowski]
#1315099
22/12/2011 16:53
|
Registrert: Oct 2008
Innlegg: 2,606
NjalVM
Besatt
|
Besatt
Registrert: Oct 2008
Innlegg: 2,606 |
Uavhengig av om du steikjer eller ei: Kok (damp) det lenge!
Enkelte hevdar 2 timar er nok, men det er det ikkje. 3 timar er greitt, men det kan godt få 4. Puttar du det i trykkokar reduserer du tida, men du "øydelegg" beinet, som jo er litt av morroa med pinnekjøt.
Vaskar kleda mine sjølv...
|
|
|
Re: Klargjøre maten julaften
[Re: Bukowski]
#1315102
22/12/2011 17:05
|
Registrert: Jul 2004
Innlegg: 1,493
la1hka
Helt klart
|
Helt klart
Registrert: Jul 2004
Innlegg: 1,493 |
Mitt tips ang poteter.
Bruker selv mandelpoteter. Disse koker jeg i 10 minutter. Tømmer vannet av, legger et par tre tørk med papir mellom kjelen og lokket. Så setter jeg fra meg kjelen under dyna i senga. Pakk dyna godt inntil. Der holder det seg varmt i minimum en time og sannsynlig også to. Bonusen er at potetene er ferdige når du tar de ut.
Eirik Nøkleby "Velg dine kriger med omhu."
|
|
|
Re: Klargjøre maten julaften
[Re: Bukowski]
#1315108
22/12/2011 17:28
|
Registrert: May 2010
Innlegg: 787
hårfin
Ringrev
|
Ringrev
Registrert: May 2010
Innlegg: 787 |
Kan man ikke dampe de i stekeovnen også? Langpanne med vann, rist med pinnekjøtt? Har ikke gjort det selv, men tror svigermor gjør det. Alu-folie over også kan jeg tenke meg. Det frigjør jo alle platene og gjør poteter/ stappe lett å time.
Wish it * dream it * do it
|
|
|
Re: Klargjøre maten julaften
[Re: Bukowski]
#1315158
22/12/2011 21:04
|
Registrert: Sep 2005
Innlegg: 3,766
Lektoren
Besatt
|
Besatt
Registrert: Sep 2005
Innlegg: 3,766 |
Kålrabistappa blir noe greiere å ha med å gjøre (konsistensmessig) om man moser litt potet i. Det er ikke ugunstig for smaken, heller. (Men dette vet kanskje alle.)
|
|
|
Re: Klargjøre maten julaften
[Re: Bukowski]
#1315164
22/12/2011 21:25
|
Registrert: May 2008
Innlegg: 408
Lemond
Entusiast
|
Entusiast
Registrert: May 2008
Innlegg: 408 |
Pinnekjøttet tar jeg som flere her i stekeovnen før servering. Spørsmålet er mer i retning av om kjøttet må gå rett fra ferdig i kjele til stekeovnen, eller om det kan trekkes ferdig et par timer i forkant, så holdes varmt, og så legges i stekeovnen rett før servering
Jeg mener det ikke er viktig å holde kjøttet varmt. Jeg damper det så tidlig jeg har mulighet på julaften (sånn at jeg er sikker på at det skal bli ferdig), og tar det opp fra kjelen før jeg setter det på benken (er vel sånn ca da jeg ringer muttern for å høre om jeg må ha håndkle el over), går i kirken og slenger det inn i ovnen når alt er klart.
|
|
|
|
|
|