Julemiddag
|
Julemiddag
#1297682
15/11/2011 10:49
|
Registrert: Jun 2008
Innlegg: 10,532
Øyvind V
OP
More than words
|
OP
More than words
Registrert: Jun 2008
Innlegg: 10,532 |
Jeg fikk så innmari nok av ribbe i fjor at jeg bestemte meg for at neste jul (den som kommer nå) blir det kalkun til julemiddag. Det var lett å si det i fjor, men nå begynner prestasjonsangsten å melde seg. Det hjelper heller ikke at det kommer gjester som skal spise sammen med oss. Når det er sagt så har jeg litt lyst til å legge lista litt høyt, slik at ribbe-fantastene som kommer på besøk synes at kalkun ikke var så aller verst likevel.
Spørsmål 1: Hvordan lager man "verdens beste kalkun"? Jeg har vage minner om at hel kalkun lett blir tørr og kjedelig, og en sånn har jeg ikke lyst til å lage. Ikke har jeg lyst til å kjøpe Priors ferdigmarinerte kalkunbryst heller.
Spørsmål 2: Ved å velge kalkun bryter jeg en årelang tradisjon, ikke bare for meg selv men også for alle gjestene. Jeg spøkte og sa vi kunne ha ribbe til forrett, og har etter hvert begynt å fundere på om dette kan bli noe mer enn en halvmorsom vittighet. Kan ribbe egne seg som forrett til kalkun? Og hvordan i huleste skal den i såfall tilberedes? Vi snakker litt mer avansert enn et bittelite ribbestykke til hver med en bitteliten potet til...
|
|
|
Re: Julemiddag
[Re: Øyvind V]
#1297685
15/11/2011 10:55
|
Registrert: Jun 2009
Innlegg: 2,364
BeefCake
Ivrig
|
Ivrig
Registrert: Jun 2009
Innlegg: 2,364 |
Har vokst opp med Kalkun til middag på juleaften i alle år etter at mor og far var drit lei av ribbe selv. Lager selv to stk kalkun hver nyttårsaften til vennegjengen. Å få til en saftig kalkun helstekt er ikke så veldig vanskelig og kan gjøres på ulike måter, men det vanligste er nok å bruke en stekepose som holder på fuktigheten. Jeg lager også en "barnevariant" av stuffingen med medisterfarse(deig), løk, paprika, hvitløk og masse annet godt krydder. Tilbehør er vel ris vanligst, men i fjor lagde vi fløtegratinerte-søtpoteter.
- Mvh BeefCake - - - - - - - - - - - - - - - I may do foolish things, but I do them with great enthusiasm!
|
|
|
Re: Julemiddag
[Re: BeefCake]
#1297687
15/11/2011 10:57
|
Registrert: Aug 2002
Innlegg: 31,744
GeirK
More than words
|
More than words
Registrert: Aug 2002
Innlegg: 31,744 |
Etter sigende skal også det å la den hvile utenfor ovnen i 20 minutter sånn ca 2/3 inn i stekingen ha en effekt på fuktighetsbevaringen.
"The more false we destroy, the more room there will be for the true." - Robert Green Ingersoll
|
|
|
Re: Julemiddag
[Re: GeirK]
#1297695
15/11/2011 11:15
|
Registrert: Sep 2005
Innlegg: 14,817
EgilS
More than words
|
More than words
Registrert: Sep 2005
Innlegg: 14,817 |
Deler man kalkunen i 2 eller 4 før steking blir den også ganske mye lettere å få saftig.
Jeg passer for øvrig på å ikke spise ribbe utenom jula. Man blir ikke lei av noe som er så godt om man spiser det kun to ganger i året.
|
|
|
Re: Julemiddag
[Re: EgilS]
#1297699
15/11/2011 11:19
|
Registrert: Aug 2002
Innlegg: 31,744
GeirK
More than words
|
More than words
Registrert: Aug 2002
Innlegg: 31,744 |
Jeg passer for øvrig på å ikke spise ribbe utenom jula. Man blir ikke lei av noe som er så godt om man spiser det kun to ganger i året.
Viktig poeng!
"The more false we destroy, the more room there will be for the true." - Robert Green Ingersoll
|
|
|
Re: Julemiddag
[Re: Øyvind V]
#1297708
15/11/2011 11:34
|
Registrert: Apr 2005
Innlegg: 1,009
anderssb
Ringrev
|
Ringrev
Registrert: Apr 2005
Innlegg: 1,009 |
Spørsmål 2:[/b] Ved å velge kalkun bryter jeg en årelang tradisjon, ikke bare for meg selv men også for alle gjestene. Jeg spøkte og sa vi kunne ha ribbe til forrett, og har etter hvert begynt å fundere på om dette kan bli noe mer enn en halvmorsom vittighet. Kan ribbe egne seg som forrett til kalkun? Og hvordan i huleste skal den i såfall tilberedes? Vi snakker litt mer avansert enn et bittelite ribbestykke til hver med en bitteliten potet til...
Hva med ribbeconfit? http://www.consumedgourmet.com/2011/10/pork-belly-confit-and-rillettes.html
|
|
|
Re: Julemiddag
[Re: Øyvind V]
#1297710
15/11/2011 11:38
|
Registrert: Sep 2002
Innlegg: 1,229
Lenny
Veteran
|
Veteran
Registrert: Sep 2002
Innlegg: 1,229 |
"Spise med Price", som i blant sendes på statskanalen, hadde en kalkunvariant der de la på skiver med spæk over bryststykkene under stekingen, for å hindre uttørring. Oppskriften er her. Forøvrig anbefales det å se alt man kommer over av de matprogrammene. De ligger iallefall på nettsidene til DR, mulig også hos NRK. Mye bra mat, og til tider svært morsomme danske herremenn.
"I'd take the awe of understanding over the awe of ignorance any day." - Douglas Adams
|
|
|
Re: Julemiddag
[Re: Øyvind V]
#1297717
15/11/2011 11:55
|
Registrert: Apr 2007
Innlegg: 650
satyv
Avhengig
|
Avhengig
Registrert: Apr 2007
Innlegg: 650 |
Jeg lager kalkun hver nyttårsaften. kalkun er jo veldig magert og blir -litt- tørt nesten uansett hva man gjør. Derfor passer jeg på å lage en feit og god saus. Kalkunmiddagen er den eneste gangen i året jeg tar meg bryet med å koke kraft. (Steker innmaten som følger med i pose, koker ut pannen, har det over i en kjele, tilsetter vann, gulrøtter, purre, litt sellerirot, et par løk, hel sort pepper og litt salt) lar det småkoke i 3-4 timer, jeg fjerner selvfølgelig skummet som legger seg på toppen underveis. Så siler jeg det hele og vips så har jeg en knallgod kraft som jeg jevner, tilsetter MYE fløte og smaker til med salt og pepper. Jeg pleier også å lage hjemmelaget potetstappe til dette som også trenger mye fløte! (Ikke ha salt i vannet når du koker potetene) Resultatet blir veldig godt og med den feite gode sausen og potetstappen gjør det ikke noe at fugelen ikke er saftig. Jeg er kanskje litt kjedelig i tilbehørvalget, men jeg synes det er godt med varme maiskorn og brokkoli inntil. Men tar gjerne imot tips om annet som er godt 
"I never apologize. I'm sorry, but that's just the way I am."
Homer Simpson
|
|
|
Re: Julemiddag
[Re: Øyvind V]
#1297718
15/11/2011 11:57
|
Registrert: Aug 2011
Innlegg: 1,872
ØysteinS
Ivrig
|
Ivrig
Registrert: Aug 2011
Innlegg: 1,872 |
Spørsmål 1: Hvordan lager man "verdens beste kalkun"? Jeg har vage minner om at hel kalkun lett blir tørr og kjedelig, og en sånn har jeg ikke lyst til å lage. Ikke har jeg lyst til å kjøpe Priors ferdigmarinerte kalkunbryst heller. [b]
Frityrsteiking i peanøttolje. Gjerne med marinade inndyttet vha. dertil egnet marinadesprøyte. Det er etpar år siden jeg gjorde det sist, men resultatet blir utrolig saftig. Jeg kjøpte et slikt sett for noen år siden: King Kooker Turkey Fryer Da jeg handlet, så hadde Cabelas en fast prosentsats av varens verdi på frakt, over hele verden, så jeg betalte ca 200 kroner for å få den levert med UPS. Kjekt å ha om man har stor garasje. (Egentlig trengte jeg brenneren for ølbrygging, men det ble til at jeg helst brukte den til kalkunfritering.) Peanøttolje fås på innvandrerbutikker, til 30-40 kroner literen. Man trenger endel, ja, gjerne ti liter. Muligens overkill, ja. Resultatet blir ikke så verst i stekeovn, heller, om man skaffer seg en marinadesprøyte. Så er det ikke så artig å stå ute i to timer på juleaften, heller, og passe på en frityrkoker.
|
|
|
Re: Julemiddag
[Re: EgilS]
#1297723
15/11/2011 12:07
|
Registrert: Jun 2008
Innlegg: 10,532
Øyvind V
OP
More than words
|
OP
More than words
Registrert: Jun 2008
Innlegg: 10,532 |
Jeg passer for øvrig på å ikke spise ribbe utenom jula. Man Jeg blir ikke lei av noe som er så godt om man jeg spiser det kun to ganger i året. Sånn. Rettet litt på innlegget for deg 
|
|
|
Re: Julemiddag
[Re: Øyvind V]
#1297733
15/11/2011 12:20
|
Registrert: Feb 2008
Innlegg: 2,021
imag
Ivrig
|
Ivrig
Registrert: Feb 2008
Innlegg: 2,021 |
Selve stekingen har jeg ikke så mye å si om, men til langtidsstekt fjørkre er dette en fabelaktig saus:
Fuglen legges på en seng av gulrøtter, løk, sellerirot og ellers hva man måtte ønske av grønnsaker. Underveis øser man fuglen med en god buljong/kraft. Saus lages ved å ta til side kraften og fettet i langpanna, samt grønnsakene. Flyt av litt fett, varmes og tilsettes mel for jevning. Spe med kraften. Så tar man grønnsakene og moser de gjennom en sil og tilsetter den resulterende puréen til sausen. Ganske enkelt og ganske utrolig godt. Så kan man variere litt hva slags smaker man ønsker å ha i buljongen man øser med.
|
|
|
Re: Julemiddag
[Re: Øyvind V]
#1297738
15/11/2011 12:30
|
Registrert: Sep 2004
Innlegg: 176
Lambda
Tørr bak øra
|
Tørr bak øra
Registrert: Sep 2004
Innlegg: 176 |
Jeg har vage minner om at hel kalkun lett blir tørr og kjedelig, og en sånn har jeg ikke lyst til å lage. Ikke har jeg lyst til å kjøpe Priors ferdigmarinerte kalkunbryst heller.
Del opp kalkunen. Skjær av lår og la brystet "henge" på skroget. Da slipper man rå lår og tørt bryst.
Bjørn
|
|
|
Re: Julemiddag
[Re: Øyvind V]
#1297752
15/11/2011 13:01
|
Registrert: Sep 2005
Innlegg: 14,817
EgilS
More than words
|
More than words
Registrert: Sep 2005
Innlegg: 14,817 |
Jeg passer for øvrig på å ikke spise ribbe utenom jula. Man Jeg blir ikke lei av noe som er så godt om man jeg spiser det kun to ganger i året. Sånn. Rettet litt på innlegget for deg "Man" var her ment som en generell betraktning. At det finnes noen snålinger det ikke passer på, det vil gjelde som de vanlige unntakene i dette tilfellet. Derfor har du ikke rettet, men feilet på innlegget mitt.
Redigert av EgilS; 15/11/2011 13:02.
|
|
|
Re: Julemiddag
[Re: Øyvind V]
#1297754
15/11/2011 13:03
|
Registrert: Jun 2005
Innlegg: 510
Tommas
Avhengig
|
Avhengig
Registrert: Jun 2005
Innlegg: 510 |
To tomler opp for langtidssteking (4 timer+), og det er heller ikke feil med fyll. Sist gang brukte vi fyll fra Finkenhagen, finnes sikkert mange gode oppskrifter.
Sausen må være fløtebasert, og inneholde geitost :-)
Vi er hatt kalkun til julemiddag i alle år, men har nå vinglet litt med ribbe eller pinnekjøtt.
|
|
|
Re: Julemiddag
[Re: EgilS]
#1297766
15/11/2011 13:19
|
Registrert: Jun 2008
Innlegg: 10,532
Øyvind V
OP
More than words
|
OP
More than words
Registrert: Jun 2008
Innlegg: 10,532 |
Jeg passer for øvrig på å ikke spise ribbe utenom jula. Man Jeg blir ikke lei av noe som er så godt om man jeg spiser det kun to ganger i året. Sånn. Rettet litt på innlegget for deg "Man" var her ment som en generell betraktning. At det finnes noen snålinger det ikke passer på, det vil gjelde som de vanlige unntakene i dette tilfellet. Derfor har du ikke rettet, men feilet på innlegget mitt. Mulig det. Poenget var at det er fullt mulig å bli lei noe selv om man spiser det bare to ganger i året. Men skit samma, spis ribbe du, så skal jeg spise kalkun 
|
|
|
Re: Julemiddag
[Re: Øyvind V]
#1297769
15/11/2011 13:26
|
Registrert: Aug 2009
Innlegg: 1,224
Nils_Arne
Veteran
|
Veteran
Registrert: Aug 2009
Innlegg: 1,224 |
Kalkun er godt. I Danmark er gås populært. Den blir i alle fall ikke tørr.
Friksjon - sykkelbutikk Importør av Saracen, Genesis, Omnium, Cinelli, Rock 'N Roll, Mucky Nutz & Shovel. Got Gimbal?
|
|
|
Re: Julemiddag
[Re: Øyvind V]
#1297820
15/11/2011 15:11
|
Registrert: Jul 2005
Innlegg: 706
SgtPepper
Avhengig
|
Avhengig
Registrert: Jul 2005
Innlegg: 706 |
Jeg kjenner jeg gleder meg til familiehygge og masse god mat nå!
Canfield Brothers Balance Ragley Bluepig X
|
|
|
Re: Julemiddag
[Re: Øyvind V]
#1297902
15/11/2011 18:19
|
Registrert: May 2003
Innlegg: 8,853
erling
Søk hjelp!
|
Søk hjelp!
Registrert: May 2003
Innlegg: 8,853 |
Kalkun i seg selv er ganske kjedelig. Suksessen ligger i en god saus og godt tilbehør. Kan anbefale og stuffe kalkunen med det fyllet som står i oppskriftheftet som følger med kalkunene fra Prior. Lag saus fra bunnen slik som satyv sier. Jeg liker den best med stuffing, ris, rosenkål og tyttebærsyltetøy.
|
|
|
Re: Julemiddag
[Re: Øyvind V]
#1297963
15/11/2011 19:51
|
Registrert: Jul 2009
Innlegg: 2,268
paalbn
Ivrig
|
Ivrig
Registrert: Jul 2009
Innlegg: 2,268 |
Skal du ha saftig, altså ikke tørr kalkunkjøtt er dette veien å gå. Til info bruker vi aldri støffing.
Dette lærte vi på vår USA tur i 2000 og alle nyttårsaften siden den gang er kalkunen stekt på følgende måte: 1. 150 grader, ca 1/2 time pr kg kalkun 2. Trikset er 1/2 - 3/4 full ølboks. Type øl er uinteressant, da det uansett blir for lite til at det vil sette noe smak i kjøttet. 3. Inn i ræva med boksen. Har du amerikansk variant av stekeovn. Dvs høy nok til at du kan sette kalkunen på høykant så gjør du det. Vi andre med "vanlig høyde" legger kalkunen opp ned, slik at ikke ølet renner ut inne i kalkunen.
Stek og nyt verdens saftigste kalkun, garantert.
Ut over det bli kalkunen kun smøret med salt, pepper og ønsker krydder etter smak og behag blandet i olje/smeltet smør.
I tillegg kan jeg anbefale rosenkål, kuttet i små biter og bacon som stekes lett sammen.
Redigert av paalbn; 15/11/2011 19:52.
Ingen er bedre en ingen (Hellstrøm rydder opp 19.11.09)
|
|
|
Re: Julemiddag
[Re: Øyvind V]
#1297970
15/11/2011 20:00
|
Registrert: Aug 2006
Innlegg: 1,331
yoeddy
Veteran
|
Veteran
Registrert: Aug 2006
Innlegg: 1,331 |
Stek med termometer, følg nøye med på temperaturen. Tror det er lurt å ta den ut litt før korrekt temperatur er oppnådd. Kjernetemperaturen pleier å stige litt etter at man har tatt kjøttet ut fra ovnen.
Så mange stier og så kort liv...
|
|
|
Re: Julemiddag
[Re: Øyvind V]
#1297981
15/11/2011 20:14
|
Registrert: Jun 2008
Innlegg: 1,205
Gaga
Veteran
|
Veteran
Registrert: Jun 2008
Innlegg: 1,205 |
Har lagd saltbakt kalkun en gang. Saftigste kalkunen jeg har smakt. Dyttet skroget fullt av sitron og appelsin og litt hvitløk. Dekket resten av fuggeln med saltslaps (billig havsalt, pepper og egg som bindingsmiddel). Stekes som vanlig. For de som ikke klarer å bestemme seg for kalkun, and eller kylling - hva med Turducken? http://en.wikipedia.org/wiki/Turducken
|
|
|
Re: Julemiddag
[Re: Øyvind V]
#1297982
15/11/2011 20:15
|
Registrert: Sep 2007
Innlegg: 102
thoddler
Tørr bak øra
|
Tørr bak øra
Registrert: Sep 2007
Innlegg: 102 |
Her hjemme har vi spist and de siste årene, både fordi vi har blitt litt lei ribbe og for å ære familiens danske aner. Vi pleier å bestille fra Stange gård gjennom vår lokale Menybutikk for å få and som er stor nok (jo mindre anda er jo feitere er den som regel - du vil ikke ha for feit and). Det er kanskje noe å vurdere fremfor kalkun, som jo mange forbinder med nyttårsaften?
|
|
|
Re: Julemiddag
[Re: Øyvind V]
#1298011
15/11/2011 21:10
|
Registrert: Nov 2009
Innlegg: 2,199
DavidS
Ivrig
|
Ivrig
Registrert: Nov 2009
Innlegg: 2,199 |
Nå har Rema solgt hel kalkun for 24kr/kg, og COOP har solgt ribbe for 29kr kg, så det er jo billigere enn hundemat. Har blitt noen runder med store fete middager allerede. Mitt triks er langtidssteking, ca 80grader i lang tid, for så å fyre opp med varmluft mens jeg fikser saus og tilbehør. Slår aldri feil, både skinn og svor blir sprøtt, mens kjøttet er saftig og mørt. Julaften blir det uansett pinnekjøtt, så det venter vi med.
Rust? Fordi det rimer på dust.
|
|
|
Re: Julemiddag
[Re: Nils_Arne]
#1298042
15/11/2011 21:47
|
Registrert: Dec 2002
Innlegg: 1,431
Niels
Veteran
|
Veteran
Registrert: Dec 2002
Innlegg: 1,431 |
Kalkun er godt. I Danmark er gås populært. Den blir i alle fall ikke tørr. Vi gikk over til gås i vår familie på 90-tallet etter at vi alle vare blitt leie av tørr kalkun. Har ikke smakt kalkun siden 
Redigert av Niels; 15/11/2011 21:48.
2013.5 Specialized Enduro Expert Carbon 29SE Moulton TSR9
|
|
|
Re: Julemiddag
[Re: SgtPepper]
#1298048
15/11/2011 21:51
|
Registrert: Feb 2005
Innlegg: 3,227
ingeplinge
Påklikket
|
Påklikket
Registrert: Feb 2005
Innlegg: 3,227 |
Jeg kjenner jeg gleder meg til familiehygge og masse god mat nå! Samme her. Og lutefisk. At noen spiser ribbe mer enn to ganger i året og attpåtil vurderer det utenom jula får meg til å mistenke at Toten er i ferd med å erobre Norge. (..-som noen lokalt sier; "Drit i Norge, Leve Toten!")
Middels klok bør en mann være, ikke altfor klok fagreste livet lever den som vet måtelig mye
|
|
|
Re: Julemiddag
[Re: Øyvind V]
#1298052
15/11/2011 21:57
|
Registrert: Feb 2004
Innlegg: 1,180
kolli
Ringrev
|
Ringrev
Registrert: Feb 2004
Innlegg: 1,180 |
Spørsmål 1: Hvordan lager man "verdens beste kalkun"? Kalkunen tines sakte i kaldt rom eller kjøleskal. Ta den ut mange timer før førberedning slik at denne blir romtemperert. Kalkunen smøres inn med en blanding av smeltet godt smør som er blandet med salt og pepper. Har hatt god erfaring i å steke kalkunen opp-ned med bena i været. Spørsmål 2: Ribbe som forrett blir kjempegodt hvis du marinerer denne i Hoi Sin saus. La Ribbebitene marineres opp til svoren. Stekes så slik at svoren blir sprø før bitene på nytt pensles med Hoisin, også på svoren. http://www.ica.no/FrontServlet?s=mat_ins...bbe%20Hoi%20SinServeres med det tilbehøret du liker best, jeg foretrekker rødkål og muligens en kokt sviskebit.
|
|
|
Re: Julemiddag
[Re: ingeplinge]
#1298062
15/11/2011 22:05
|
Registrert: Jul 2005
Innlegg: 706
SgtPepper
Avhengig
|
Avhengig
Registrert: Jul 2005
Innlegg: 706 |
Ai, lutefisk har jeg aldri smakt. Jeg er ganske skeptisk til det meste av fisk utenom sushi. Ribbe holder en gang i året. Jeg spiser ribbe hver dag i en uke etter julaften da fruen ikke er like begeistret. Da er det nok for meg 
Canfield Brothers Balance Ragley Bluepig X
|
|
|
Re: Julemiddag
[Re: Øyvind V]
#1298751
16/11/2011 22:38
|
Registrert: Jun 2008
Innlegg: 10,532
Øyvind V
OP
More than words
|
OP
More than words
Registrert: Jun 2008
Innlegg: 10,532 |
Her var det mange gode tips... mange takk! Idéen om ribbe til forrett lever fortsatt, kanskje som en seriøst nedskalert variant av den tradisjonelle hovedretten; en smak av ribbe, litt sprø svor, rødkål, og hva med akevittgelé til? Høres jo flott ut, men om det er mulig og om det funker vet jeg ikke. Glad det er lenge til jul slik at jeg rekker å eksperimentere litt fremover...
Edit: SgtPepper, lutefisk må du bare prøve. Smaker ikke så veldig mye av selve fisken, men med det riktige tilbehøret blir det en kanonbra middag.
Redigert av Øyvind V; 16/11/2011 22:39.
|
|
|
Re: Julemiddag
[Re: Øyvind V]
#1298754
16/11/2011 22:43
|
Registrert: Nov 2003
Innlegg: 10,685
gare
More than words
|
More than words
Registrert: Nov 2003
Innlegg: 10,685 |
Hellstrøm anbefalte jo dette som en liten "sideorder" til ribben: "Kok en blanding av tørket frukt (fiken, aprikoser, rosiner) i rødvin og noen spiseskjeer rødvinseddik i ca en halv time, eller til væsken er fordampet." Har testet, og det var meget godt selv om både foreldre og svigerforeldre var svært skeptiske i utgangspunktet, og selv om de syntes det i og for seg var godt var det fortsatt "feil". Du kan jo lage denne som en forrett? Skikkelig godt i hvertfall.
Apatien i samfunnet er økende, og ingen bryr seg.
|
|
|
Re: Julemiddag
[Re: Øyvind V]
#1298804
17/11/2011 07:54
|
Registrert: Aug 2002
Innlegg: 31,744
GeirK
More than words
|
More than words
Registrert: Aug 2002
Innlegg: 31,744 |
Smaker ikke så veldig mye av selve fisken, men med det riktige tilbehøret blir det en kanonbra middag. Den smaker vel mer enn fersk torsk gjør i utgangspunktet. Nå er det dog en forutsetning for at lutefisk skal være godt, at den er fast i fisken og IKKE har konsistens som glassmanet.
"The more false we destroy, the more room there will be for the true." - Robert Green Ingersoll
|
|
|
|
|