Forrige tråd
Neste tråd
Print tråd
Side 1 av 2 1 2

Brygge øl - Hvor starter jeg?

Brygge øl - Hvor starter jeg? #1285608 24/10/2011 17:52
Registrert: Apr 2009
Innlegg: 1,232
TeddyTrB Offline OP
Veteran
OP Offline
Veteran
Registrert: Apr 2009
Innlegg: 1,232
Har i lengre tid hatt lyst til å prøve å brygge øl selv, men har ikke helt klart å ta første skrittet. Så etter å ha lest og skjønt at det er stor viten om emnet her på forumet så søker jeg råd... Ganske enkelt hvor starter man for å ikke gå i alle fellene med en gang?

Regner ikke med at det er det første man prøver seg på, men IPA er favoritten.


/Audun
Re: Brygge øl - Hvor starter jeg? [Re: TeddyTrB] #1285637 24/10/2011 18:20
Registrert: Aug 2002
Innlegg: 31,744
G
GeirK Offline
More than words
Offline
More than words
G
Registrert: Aug 2002
Innlegg: 31,744
Jeg brygget IPA som første øl, og den ble helt OK, men ikke i verdensklasse. Jeg foreslår at du starter med å brygge på ekstrakt og trekke litt spesialmalt for smaksfylde. Du trenger en stor kjele og et gjæringskar og helst en vørterkjøler, som du kan lage selv med kobberrør fra Biltema.

Norbrygg.no eller bryggeri.net er gode forum å søke info fra.


"The more false we destroy, the more room there will be for the true."
- Robert Green Ingersoll
Re: Brygge øl - Hvor starter jeg? [Re: TeddyTrB] #1285640 24/10/2011 18:20
Registrert: Jan 2009
Innlegg: 330
pilaren Offline
Entusiast
Offline
Entusiast
Registrert: Jan 2009
Innlegg: 330
Det enkleste hvis du mener alvor er sikker å kjøpe boka moderne hjemmebrygging, en stor kjele og lage et oppsett for mesking og siling. IPA er en fin øl å begynne med, humlen er med på å skjule eventuelle småfeil i bryggeprosessen.

Re: Brygge øl - Hvor starter jeg? [Re: pilaren] #1285648 24/10/2011 18:36
Registrert: Aug 2002
Innlegg: 31,744
G
GeirK Offline
More than words
Offline
More than words
G
Registrert: Aug 2002
Innlegg: 31,744
Sitat: pilaren
og lage et oppsett for mesking og siling.


Rett på allgrain blir en bratt lærekurve, tror jeg, men selvsagt ikke umulig. Det krever også en langt større investering i utstyr.


"The more false we destroy, the more room there will be for the true."
- Robert Green Ingersoll
Re: Brygge øl - Hvor starter jeg? [Re: GeirK] #1285659 24/10/2011 18:50
Registrert: Apr 2009
Innlegg: 1,232
TeddyTrB Offline OP
Veteran
OP Offline
Veteran
Registrert: Apr 2009
Innlegg: 1,232
Jeg kunne godt tenkt meg å starte i det små for å se om det er noe som fenger. Selvfølgelig må noe utstyr kjøpes inn, men ikke alt til første forsøk.

Ser det blir solgt ferdige sett for feks IPA hvor man bare trenger gjær i tillegg. Er det noe slikt jeg bør starte med?


/Audun
Re: Brygge øl - Hvor starter jeg? [Re: TeddyTrB] #1285670 24/10/2011 19:00
Registrert: Aug 2002
Innlegg: 31,744
G
GeirK Offline
More than words
Offline
More than words
G
Registrert: Aug 2002
Innlegg: 31,744
Jeg har ikke prøvd det settet. Jeg ser ikke noe galt i å begynne der, men du kommer ikke til å lære så mye da prosessen er i enkleste laget.


"The more false we destroy, the more room there will be for the true."
- Robert Green Ingersoll
Re: Brygge øl - Hvor starter jeg? [Re: TeddyTrB] #1285683 24/10/2011 19:14
Registrert: May 2011
Innlegg: 433
J
JMGJMG Offline
Entusiast
Offline
Entusiast
J
Registrert: May 2011
Innlegg: 433
En kamerat og jeg hadde den samme tanken i fjor. Vi hadde også tenkt til å starte med ekstraktbrygging, men etter at vi hadde kjøpt Moderne hjemmebrygging(http://www.bokkilden.no/SamboWeb/produkt.do?produktId=123596), så falt valget på maltbrygging. Vi investerte i utstyr(2500kr, som senere har blitt oppgradert litt), brukte Norbrygg sitt forum flittig og etter det har det blitt til sammen 8 brygg. Vi har kun gått for overgjæret øl, da det er det "letteste" for oss med tanke på gjæringstemperatur. For oss har dette blitt en sosial greie, og ingen ting er bedre enn en dag med brygging(foruten å smake).

Skal bli spennende å smake på Julealen som står til lagring nå ICON_SMILE

Re: Brygge øl - Hvor starter jeg? [Re: TeddyTrB] #1285685 24/10/2011 19:16
Registrert: May 2011
Innlegg: 433
J
JMGJMG Offline
Entusiast
Offline
Entusiast
J
Registrert: May 2011
Innlegg: 433
Skal du bruke ølsett(ekstraktbrygging) anbefales denne siden:

http://norbrygg.no/index.php/slik-brygger-man/artikler/41-bedre-instrukser-for-brygging-fra-olsett


Mitt tips er å kjøpe boka. Der står så og si alt du trenger å vite. Utstyr, ølsett, maltbrygging, fremgangsmåte osv.

Redigert av JMGJMG; 24/10/2011 19:29.
Re: Brygge øl - Hvor starter jeg? [Re: TeddyTrB] #1285701 24/10/2011 19:29
Registrert: Jun 2011
Innlegg: 6,870
H.Iversen Offline
Søk hjelp!
Offline
Søk hjelp!
Registrert: Jun 2011
Innlegg: 6,870
Dette her har jeg hatt utrolig lyst å prøve: http://brooklynbrewshop.com/

De har blitt en farsott i usa. Tror jeg leste om dem på dn.no første gang. Den everyday ipa ser helt nydelig ut.


Håkon. Insta-Håkon
2012 Ibis Mojo HD
2012 9:Zero:7
Re: Brygge øl - Hvor starter jeg? [Re: H.Iversen] #1285714 24/10/2011 19:42
Registrert: May 2011
Innlegg: 433
J
JMGJMG Offline
Entusiast
Offline
Entusiast
J
Registrert: May 2011
Innlegg: 433
Sitat: H.Iversen
Dette her har jeg hatt utrolig lyst å prøve: http://brooklynbrewshop.com/

De har blitt en farsott i usa. Tror jeg leste om dem på dn.no første gang. Den everyday ipa ser helt nydelig ut.


Dette er jo slik det gjøres kort fortalt. Bare i liten skala. Du kan like så godt bestille dette av en norsk nettbutikk. Finn en oppskrift, skaler den ned til det utstyret du har til rådighet, og bang, du lager øl ICON_SMILE

Du trenger ikke mer enn en kjele, sil, noe å kjøle med, varme og en gjærdunk. Gjær, humle og malt kjøper du billig på f.eks bryggselv.no

Re: Brygge øl - Hvor starter jeg? [Re: TeddyTrB] #1286671 26/10/2011 10:55
Registrert: Apr 2009
Innlegg: 1,232
TeddyTrB Offline OP
Veteran
OP Offline
Veteran
Registrert: Apr 2009
Innlegg: 1,232
Det ble ikke noe ferdig sett... men det ble mye annet. Så nå har jeg kjøpt ingredienser til juleøl og IPA. Kjøpte ekstrakt, humle, korn, tørrgjær og utstyr osv etter oppskrift fra han jeg kjøpte av.
Det skal bli spennende å se resultatet, gleder meg!


/Audun
Re: Brygge øl - Hvor starter jeg? [Re: TeddyTrB] #1286814 26/10/2011 15:10
Registrert: Oct 2007
Innlegg: 3,010
Espen J Offline
Besatt
Offline
Besatt
Registrert: Oct 2007
Innlegg: 3,010
Om du ikke har det fra før av. kjøpes dunker, gjærlåser, Gravitasjonsmåler osv ofte billigst fra Europris.

Uansett, jeg har bare brygga 2 ganger og på ingen måte erfaren, men det som bryggeforumene sier er at den største nybegynnerfeilen er å undervurdere hygienen. Det er kjipt å stå 2 timer å vaske før man kan sette i gang, men det er ennå kjedeligere å vente en måned på et øl som viser seg å være infisert. Ikke en sjangse jeg tar iallefall.


Trønder osv
Re: Brygge øl - Hvor starter jeg? [Re: TeddyTrB] #1286950 26/10/2011 19:24
Registrert: Apr 2009
Innlegg: 1,232
TeddyTrB Offline OP
Veteran
OP Offline
Veteran
Registrert: Apr 2009
Innlegg: 1,232
Takk for tips, folkens. Nå er jeg igang, foreløpig litt skeptisk...


/Audun
Re: Brygge øl - Hvor starter jeg? [Re: GeirK] #1288015 28/10/2011 16:38
Registrert: Apr 2009
Innlegg: 1,232
TeddyTrB Offline OP
Veteran
OP Offline
Veteran
Registrert: Apr 2009
Innlegg: 1,232
Sitat: GeirK
Jeg brygget IPA som første øl, og den ble helt OK, men ikke i verdensklasse. Jeg foreslår at du starter med å brygge på ekstrakt og trekke litt spesialmalt for smaksfylde. Du trenger en stor kjele og et gjæringskar og helst en vørterkjøler, som du kan lage selv med kobberrør fra Biltema.

Norbrygg.no eller bryggeri.net er gode forum å søke info fra.


Når du sier trekke litt spesial malt, er det da å trekke korn i 68 grader i en time? Eller må det males først.

Slik jeg lagde min første IPA nå så brukte jeg 2 bokser maltekstrakt, trakk en blanding korn hvor jeg silte av vannet og tilsatte humle-pellets etterhvert. Har også litt pellets til tørr-humling.


/Audun
Re: Brygge øl - Hvor starter jeg? [Re: TeddyTrB] #1288024 28/10/2011 16:58
Registrert: Aug 2002
Innlegg: 31,744
G
GeirK Offline
More than words
Offline
More than words
G
Registrert: Aug 2002
Innlegg: 31,744
Sitat: TeddyTrB
Sitat: GeirK
Jeg brygget IPA som første øl, og den ble helt OK, men ikke i verdensklasse. Jeg foreslår at du starter med å brygge på ekstrakt og trekke litt spesialmalt for smaksfylde. Du trenger en stor kjele og et gjæringskar og helst en vørterkjøler, som du kan lage selv med kobberrør fra Biltema.

Norbrygg.no eller bryggeri.net er gode forum å søke info fra.


Når du sier trekke litt spesial malt, er det da å trekke korn i 68 grader i en time? Eller må det males først.

Slik jeg lagde min første IPA nå så brukte jeg 2 bokser maltekstrakt, trakk en blanding korn hvor jeg silte av vannet og tilsatte humle-pellets etterhvert. Har også litt pellets til tørr-humling.


68 grader i en time kalles mesking og er hva du gjør med knust korn for å lage maltose av stivelse, men det trenger ikke du siden du har ekstrakt. Det jeg snakker om er å knuse litt krystallmalt med et kjevle og la det trekke en halv time i vannet når det har nådd 60-65 grader. Krystallmalt trenger ikke mesking da varmebehandlingen av malten har konvertert stivelsen allerede.


"The more false we destroy, the more room there will be for the true."
- Robert Green Ingersoll
Re: Brygge øl - Hvor starter jeg? [Re: TeddyTrB] #1288033 28/10/2011 17:11
Registrert: Apr 2009
Innlegg: 1,232
TeddyTrB Offline OP
Veteran
OP Offline
Veteran
Registrert: Apr 2009
Innlegg: 1,232
OK, takk da forstår jeg.

Jeg fikk en litt omskrevet oppskrift av Nøgne Ø IPA for hjemmebrygger hvor malt var byttet ut med maltekstrakt. I tillegg blandet han en pose med korn som skulle trekkes i en time og bare slås i kjelen gjennom en sil. (3 liter)

Jeg vet jo ikke hvordan dette skal se ut eller lukte, men det ligger mye grums på toppen i gjæringskaret. Håper det er normalt... Ser ut som det er grums av malt-pellets som har lagt seg på toppen av skummet


/Audun
Re: Brygge øl - Hvor starter jeg? [Re: TeddyTrB] #1288057 28/10/2011 17:50
Registrert: Aug 2005
Innlegg: 2,004
SnorreL Offline
Ivrig
Offline
Ivrig
Registrert: Aug 2005
Innlegg: 2,004
Sitat: TeddyTrB

Jeg vet jo ikke hvordan dette skal se ut eller lukte, men det ligger mye grums på toppen i gjæringskaret. Håper det er normalt... Ser ut som det er grums av malt-pellets som har lagt seg på toppen av skummet


Skal være en del grums og sedimenter ja. Se bare avleiringene i gjæringsbøtta vår i forgrunnen i bildet - i bakgrunne korker Gygrid en utmerket Imperial Stout.


Vedlegg
IMG_0147.jpg (134.46 KB, 451 nedlastinger)
Re: Brygge øl - Hvor starter jeg? [Re: SnorreL] #1288066 28/10/2011 17:59
Registrert: Apr 2009
Innlegg: 1,232
TeddyTrB Offline OP
Veteran
OP Offline
Veteran
Registrert: Apr 2009
Innlegg: 1,232
Sitat: SnorreL

Skal være en del grums og sedimenter ja. Se bare avleiringene i den hvite gjæringsbøtta vår i forgrunnen i bildet.


Sånn ja, det er sånn det ser ut. Da lar jeg det bare ploppe videre. Lukter i alle fall veldig godt i rommet det står nå


/Audun
Re: Brygge øl - Hvor starter jeg? [Re: TeddyTrB] #1288205 28/10/2011 21:44
Registrert: May 2006
Innlegg: 269
Gygrid Offline
Entusiast
Offline
Entusiast
Registrert: May 2006
Innlegg: 269
Har brygget vårt til gjæring i badstuen. Den ble valgt fordi den holder stabile 19-20 grader(og aldri brukes som badstu). Er alltid digg å åpne døren de første dagene i gjæringsprosessen. Ahhhhh humle!
Og som SnorreL sier: Blir alltid avleiringer øverst i bøtta.

Re: Brygge øl - Hvor starter jeg? [Re: SnorreL] #1288267 29/10/2011 07:05
Registrert: Aug 2002
Innlegg: 31,744
G
GeirK Offline
More than words
Offline
More than words
G
Registrert: Aug 2002
Innlegg: 31,744
Sitat: SnorreL


Skal være en del grums og sedimenter ja. Se bare avleiringene i gjæringsbøtta vår i forgrunnen i bildet - i bakgrunne korker Gygrid en utmerket Imperial Stout.



Her er det nanobryggere i sving, ja! Godt å se. Faguttrykk for skummet som dannes på toppen og senere henger igjen på innsida av bøtta, er krausen. Hvis du prøver å smake på det, skjønner du at det er helt greit at det ikke blir med ølet ...


"The more false we destroy, the more room there will be for the true."
- Robert Green Ingersoll
Re: Brygge øl - Hvor starter jeg? [Re: GeirK] #1288293 29/10/2011 08:57
Registrert: Aug 2005
Innlegg: 2,004
SnorreL Offline
Ivrig
Offline
Ivrig
Registrert: Aug 2005
Innlegg: 2,004
Har smakt på skummet, mener krausen, og ja smakte litt i overkant bitter mener jeg å huske.

I morgen settes årets juleøl og vårt første "all grain". Har kun kjørt partial mash og steeping hittil. Gått gradene til det som i morgen blir fjerde runde som bryggere. Gjærstarteren koser seg i forventningsfullt på kjøkkenbenken. Blir moro.


Re: Brygge øl - Hvor starter jeg? [Re: SnorreL] #1288369 29/10/2011 13:17
Registrert: Aug 2002
Innlegg: 31,744
G
GeirK Offline
More than words
Offline
More than words
G
Registrert: Aug 2002
Innlegg: 31,744
All grain er definitivt morsommere, ja. Bruker du magnetrører på gjærstarteren? Da går det MYE fortere samt at du teoretisk skal ende opp med langt flere gjærceller. Jeg lagde min av lego, en stavmagnet fra clasærn og ei kjølevifte fra en PC i skrothaugen til Elkjøp.


"The more false we destroy, the more room there will be for the true."
- Robert Green Ingersoll
Re: Brygge øl - Hvor starter jeg? [Re: TeddyTrB] #1288401 29/10/2011 14:56
Registrert: Aug 2005
Innlegg: 2,004
SnorreL Offline
Ivrig
Offline
Ivrig
Registrert: Aug 2005
Innlegg: 2,004
Magnetrører kommer med tid og stunder. Mener forresten å ha sett bilde av røreren din i en tråd på Arena en gang. Foreløpig er det det som Mr. Malty kaller "intermittent shaking" som gjelder. Rusler bort til 5l kolben og rister kraftig med ujevne mellomrom.

Edit: Søkte opp den gamle tråden til Jørn Almberg hvor det var bilde av røreren din:


Re: Brygge øl - Hvor starter jeg? [Re: TeddyTrB] #1288828 30/10/2011 13:50
Registrert: Apr 2009
Innlegg: 1,232
TeddyTrB Offline OP
Veteran
OP Offline
Veteran
Registrert: Apr 2009
Innlegg: 1,232
Herlige tips! Selv om jeg tviler litt på den første batchen så prøver jeg igjen. Nå er jeg godt i gang med årets juleøl. Noe jeg håper faller i smak hos gjestene når den tid kommer


/Audun
Re: Brygge øl - Hvor starter jeg? [Re: TeddyTrB] #1288918 30/10/2011 17:45
Registrert: Aug 2005
Innlegg: 2,004
SnorreL Offline
Ivrig
Offline
Ivrig
Registrert: Aug 2005
Innlegg: 2,004
Moro med all grain og faktisk 0 stress. Ikke minst artig å se at de nye heimelagaga kjølerørene dro 28 liter fra 100 grader til 18 grader på 18 minutter.

Bryggekjeller/garasje-bilde tatt i hui og hast med mobil:

Vedlegg
IMG_0256.jpg (481.62 KB, 651 nedlastinger)
IMG_0258.jpg (512.36 KB, 549 nedlastinger)
IMG_0252.jpg (412.18 KB, 352 nedlastinger)
Redigert av SnorreL; 30/10/2011 17:51.
Re: Brygge øl - Hvor starter jeg? [Re: SnorreL] #1288925 30/10/2011 18:04
Registrert: Aug 2002
Innlegg: 31,744
G
GeirK Offline
More than words
Offline
More than words
G
Registrert: Aug 2002
Innlegg: 31,744
Det ser ut som dere ikke batch-sparger, eller tar jeg feil?

Få i alle fall montert et kewler conversion kit på Coleman-en slik at dere slipper heverttapping!


"The more false we destroy, the more room there will be for the true."
- Robert Green Ingersoll
Re: Brygge øl - Hvor starter jeg? [Re: TeddyTrB] #1288927 30/10/2011 18:10
Registrert: Aug 2005
Innlegg: 2,004
SnorreL Offline
Ivrig
Offline
Ivrig
Registrert: Aug 2005
Innlegg: 2,004
Her var det 66 grader i Colemanen, 1 time på 9kg korn av ymse slag med 18 liter første runde og 10 liter i runde to 15 min. og det vil si og batch sparging.... ja?

Ang. slippe hevert så har jeg tatt ansvar for å fikse conversion-kit til neste batch. Er også kin på magnetrører... Skal google det i kveld.

Re: Brygge øl - Hvor starter jeg? [Re: TeddyTrB] #1289135 31/10/2011 07:42
Registrert: Aug 2005
Innlegg: 2,004
SnorreL Offline
Ivrig
Offline
Ivrig
Registrert: Aug 2005
Innlegg: 2,004
Apropos IPA, min medbrygger Gygrid, fikk i går oppskriften på Kinn Vestkyst i denne tråden hos Norbrygg.

Nevner det her siden flere på forumet har gitt uttrykk for at det er en av de bedre IPA`ne de har smakt.

Redigert av SnorreL; 31/10/2011 07:42.
Re: Brygge øl - Hvor starter jeg? [Re: SnorreL] #1289171 31/10/2011 09:07
Registrert: Aug 2007
Innlegg: 3,859
Loki Offline
Besatt
Offline
Besatt
Registrert: Aug 2007
Innlegg: 3,859
Sitat: SnorreL
Apropos IPA, min medbrygger Gygrid, fikk i går oppskriften på Kinn Vestkyst i denne tråden hos Norbrygg.

Artig! Helt trivielt var det ikke.


He took the road less travelled, but somehow won out in the end
Re: Brygge øl - Hvor starter jeg? [Re: Loki] #1289174 31/10/2011 09:19
Registrert: Aug 2002
Innlegg: 31,744
G
GeirK Offline
More than words
Offline
More than words
G
Registrert: Aug 2002
Innlegg: 31,744
Denne skal jeg prøve, men det er noe som ikke stemmer her. 4 grader plato stemmer ikke med 7% og høres veldig høyt ut med den lave mesketemperaturen.

Ellers fikk jeg med meg tre flasker av denne fra et engangssortiment i Åre i september. Jeg skulle ha kjøpt mange fler for denne er nesten like god - Høst Citra fra Beer Here.



"The more false we destroy, the more room there will be for the true."
- Robert Green Ingersoll
Side 1 av 2 1 2

Moderator  support