Forrige tråd
Neste tråd
Print tråd

Grønnsaksvalg til lammestek

Grønnsaksvalg til lammestek #1149226 11/04/2011 19:30
Registrert: May 2010
Innlegg: 787
hårfin Offline OP
Ringrev
OP Offline
Ringrev
Registrert: May 2010
Innlegg: 787
Jadda, man kan lure på så mangt, og hva er vel mer naturlig enn å spørre dere?

Skjærtorsdag er det stor fest i heimen, vi har bedt til middag og siden det er påske blir det jo lam. Som tilbehør vil jeg ha grønnsaker jeg kan bake i ovnen, type kutte opp i passende biter og ha alt i samme form. Enkelt og greit, jeg er ingen kokk ICON_SMILE

Det eneste jeg vet er at jeg vil ha fennikel, og jeg kan ikke bruke paprika. Så, hva anbefaler dere?


Wish it * dream it * do it
Re: Grønnsaksvalg til lammestek [Re: hårfin] #1149237 11/04/2011 19:37
Registrert: May 2005
Innlegg: 1,340
ØyNe Offline
Veteran
Offline
Veteran
Registrert: May 2005
Innlegg: 1,340
Jeg liker blomkål, broccoli, kålrot, gulrot til lam.

Re: Grønnsaksvalg til lammestek [Re: ØyNe] #1149276 11/04/2011 20:05
Registrert: Sep 2007
Innlegg: 3,737
jens fredrik Offline
Besatt
Offline
Besatt
Registrert: Sep 2007
Innlegg: 3,737
Div. rotgrønnsaker, som sellerirot, persillerot, pastinakk osv.

Re: Grønnsaksvalg til lammestek [Re: jens fredrik] #1149318 11/04/2011 20:42
Registrert: Jul 2009
Innlegg: 2,268
paalbn Offline
Ivrig
Offline
Ivrig
Registrert: Jul 2009
Innlegg: 2,268
Sitat: jens fredrik
Div. rotgrønnsaker, som sellerirot, persillerot, pastinakk osv.


I følge kokka jeg er gift med gir hun dette terninkast 6


Ingen er bedre en ingen (Hellstrøm rydder opp 19.11.09)
Re: Grønnsaksvalg til lammestek [Re: paalbn] #1149347 11/04/2011 21:26
Registrert: Apr 2007
Innlegg: 22
M
mann&kona-kona Offline
Fersking
Offline
Fersking
M
Registrert: Apr 2007
Innlegg: 22
Meget god oppskrift er å ta sellerirot, persillerot, pastinakk, gulrøter, søtpoteter, fennikel, løk og squash. Kutt i biter og ha i langpanne med litt god olje over. Sett lammet (lår, stek eller hva det måtte være) på rist over langpanna med grønnsaker i ovnen, og la det godgjøre seg passe lenge. Fettet fra lammet vil dryppe ned i langpanna med grønnsaker og gi en fantastisk fyldig smak :-)

Re: Grønnsaksvalg til lammestek [Re: mann&kona-kona] #1149393 12/04/2011 05:21
Registrert: May 2010
Innlegg: 787
hårfin Offline OP
Ringrev
OP Offline
Ringrev
Registrert: May 2010
Innlegg: 787
Høres ut som innertier dette, men hvordan får jeg kraft til saus om dette drypper ned på grønnsakene?


Wish it * dream it * do it
Re: Grønnsaksvalg til lammestek [Re: hårfin] #1149407 12/04/2011 05:44
Registrert: Aug 2006
Innlegg: 1,825
Altabjorn Offline
Ivrig
Offline
Ivrig
Registrert: Aug 2006
Innlegg: 1,825
Sitat: hårfin
Høres ut som innertier dette, men hvordan får jeg kraft til saus om dette drypper ned på grønnsakene?


Krafta som er i låret siver ut gjennom stekingen og blir til sjy i panna. Putter du steken i en stekepose, vil du beholde mer av krafta og kjøttet blir stekt i sin egen kraft.

Fin variant:
Saltbakte sjalottløker: legg en passse mengde sjalotter på en seng av grovsalt. Vend en gang underveis. Serveres med skallet på: nå du skjærer i løken "popper" kjerna ut.

Kantareller stekt i smør, (kun) med salt og pepper. Delte hvitløsbåter stukket i knivhull i låret, og i tillegg gjerne en smørdampet, smaksrik rotgrønnsak/blanding.

Re: Grønnsaksvalg til lammestek [Re: Altabjorn] #1149504 12/04/2011 07:35
Registrert: Aug 2002
Innlegg: 31,744
G
GeirK Offline
More than words
Offline
More than words
G
Registrert: Aug 2002
Innlegg: 31,744
Sitat: Altabjorn
Delte hvitløsbåter stukket i knivhull i låret,


Dette tror jeg ikke tilfører annet enn hull der kjøttsaften kan sive ut.

Ertestuing med mynte går også fint til lam. Frosne erter bringes til oppkok og kjøres i blender sammen med matlagingsyoghurt, en god klatt meierismør, mynteblader samt salt og pepper.


"The more false we destroy, the more room there will be for the true."
- Robert Green Ingersoll
Re: Grønnsaksvalg til lammestek [Re: GeirK] #1149507 12/04/2011 07:37
Registrert: Jun 2006
Innlegg: 10,633
perbl Offline
More than words
Offline
More than words
Registrert: Jun 2006
Innlegg: 10,633
Spent på å se om myten om at kjøtt tar til seg så mye smak blir behandlet i Modernist Cuisine ICON_SMILE


Per B.
Re: Grønnsaksvalg til lammestek [Re: mann&kona-kona] #1149509 12/04/2011 07:39
Registrert: May 2008
Innlegg: 7,627
Anders A-R Offline
Søk hjelp!
Offline
Søk hjelp!
Registrert: May 2008
Innlegg: 7,627
Sitat: mann&kona-kona
Meget god oppskrift er å ta sellerirot, persillerot, pastinakk, gulrøter, søtpoteter, fennikel, løk og squash. Kutt i biter og ha i langpanne med litt god olje over. Sett lammet (lår, stek eller hva det måtte være) på rist over langpanna med grønnsaker i ovnen, og la det godgjøre seg passe lenge. Fettet fra lammet vil dryppe ned i langpanna med grønnsaker og gi en fantastisk fyldig smak :-)


Gir tommel opp for denne. Har spist denne varianten mange ganger, god smak og gir saftig kjøtt. Det gir en reell risiko for å forspise seg, så beregn liten kjøttmengde pr hode ICON_WINK




| Styreleder i NOTS Bærum | Skribent Stibyggerhåndboka | "I don't have a bucket list but my bikeit list is a mile long"
Re: Grønnsaksvalg til lammestek [Re: Anders A-R] #1149515 12/04/2011 07:42
Registrert: Jun 2006
Innlegg: 10,633
perbl Offline
More than words
Offline
More than words
Registrert: Jun 2006
Innlegg: 10,633
For å nevne noe annet, så synes jeg at sellerirot+søtpotet+noen hvitløksfedd som kokes/stekes hele, for så å fjerne skall og mose sammen med grønnsakene/god smør/fløte/rikelig med rosmarin også blir en fantastisk god kombinasjon til mye kjøtt.

Har dog ikke testet til lam enda, da jeg rett og slett spiser veldig lite lam.


Per B.
Re: Grønnsaksvalg til lammestek [Re: GeirK] #1149536 12/04/2011 08:00
Registrert: Aug 2006
Innlegg: 1,825
Altabjorn Offline
Ivrig
Offline
Ivrig
Registrert: Aug 2006
Innlegg: 1,825
Sitat: GeirK
Sitat: Altabjorn
Delte hvitløsbåter stukket i knivhull i låret,


Dette tror jeg ikke tilfører annet enn hull der kjøttsaften kan sive ut.



Neida, funker som fjell. Hvitløken trekker nedover og inni kjøttet. Vet ikke hvor jeg har det fra, men ikke egen ide på noen måte. Hullene stikkes naturligvis fra oversiden og siden, akkurat store nok til å snike inn hvitløken.

Re: Grønnsaksvalg til lammestek [Re: Altabjorn] #1149589 12/04/2011 09:12
Registrert: Jul 2006
Innlegg: 4,939
progres Offline
Besatt
Offline
Besatt
Registrert: Jul 2006
Innlegg: 4,939
Lammekjøtt skal helst ikke være mer enn 37' , men hvis man først skal lage det til så bruker også jeg hvitløk på samme måte som deg altabjørn. Mynte er også en lur variant, men ikke samtidig som hvitløk etter min smak.

Re: Grønnsaksvalg til lammestek [Re: perbl] #1149678 12/04/2011 10:53
Registrert: Jun 2009
Innlegg: 918
J
jørgm Offline
Ringrev
Offline
Ringrev
J
Registrert: Jun 2009
Innlegg: 918
Sitat: perbl
+noen hvitløksfedd som kokes/stekes hele, for så å fjerne skall og mose sammen med grønnsakene/god smør/fløte ...


Stek de hele hvitløksfeddene, ikke kok, er min erfaring. Får fram smaken mye bedre. Har meget god erfaring med potetstappe laget på dette viset til lammeburger, og funker helt sikkert til lammestek også.

Re: Grønnsaksvalg til lammestek [Re: jørgm] #1149694 12/04/2011 11:15
Registrert: Jun 2006
Innlegg: 10,633
perbl Offline
More than words
Offline
More than words
Registrert: Jun 2006
Innlegg: 10,633
Må innrømme at kokingen er mer av lettvinthetshensyn, da jeg bare hiver grønnsakene oppi en kjele, og lar dem putre til de er klare til å moses og serveres sammen med det jeg skal spise. Ofte blir det pannestekt kjøtt, så da er det litt tungvint å steke kun hvitløksfedd i ovnen.

Redigert av perbl; 12/04/2011 11:16.

Per B.
Re: Grønnsaksvalg til lammestek [Re: perbl] #1149695 12/04/2011 11:19
Registrert: Aug 2002
Innlegg: 31,744
G
GeirK Offline
More than words
Offline
More than words
G
Registrert: Aug 2002
Innlegg: 31,744
Erstatt kokevannet med litt olje og øk tiden litt og vips - du steker istedet for å koke. Jeg tror også at kokingen drar en del smak ut av hvitløken.


"The more false we destroy, the more room there will be for the true."
- Robert Green Ingersoll
Re: Grønnsaksvalg til lammestek [Re: GeirK] #1149714 12/04/2011 11:46
Registrert: May 2008
Innlegg: 6,880
SimonS Offline
Søk hjelp!
Offline
Søk hjelp!
Registrert: May 2008
Innlegg: 6,880
Hvitløken blir best når den får stekt litt,synes forøvrig at løk er best når den er karamellisert.

Litt av smaken forsvinner jo,men hvitløken får jo en god søtsmak av koking.
Dessuten tar den godt til seg smaken av krydderet og kjøttsaften den ligger å bader i.


Nå ble jeg litt sulten.



Vintage mtb,ikke noe annet
Spotify link:Trance and more..
Re: Grønnsaksvalg til lammestek [Re: SimonS] #1149723 12/04/2011 11:58
Registrert: Jul 2006
Innlegg: 4,939
progres Offline
Besatt
Offline
Besatt
Registrert: Jul 2006
Innlegg: 4,939
sulten - ja gitt. Du som bor i Tromsø bør dra til Eide Handel og kjøpe "varmrøkt krydderlaks" ( levert fra brødrene karlsen, husøy) - det er landets beste laks sålangt jeg har brakt i erfaring( og nei , jeg har intet med karlsenfamilien å gjøre - annet enn at laksen faller i smak)

Re: Grønnsaksvalg til lammestek [Re: GeirK] #1149726 12/04/2011 12:01
Registrert: Jun 2006
Innlegg: 10,633
perbl Offline
More than words
Offline
More than words
Registrert: Jun 2006
Innlegg: 10,633
Sitat: GeirK
Erstatt kokevannet med litt olje og øk tiden litt og vips - du steker istedet for å koke. Jeg tror også at kokingen drar en del smak ut av hvitløken.


Vel, må innrømme at jeg har litt mer sans for å koke endel av maten i det hverdagslige, da jeg i altfor lange perioder gikk kun på stekt mat, og følte det ikke var det sunneste valget. Å steke store stykker av rotgrønnsaker som skal bli til mos må jeg også innrømme jeg har en liten skepsis til ICON_SMILE Men skal jeg steke ting i ovnen hiver jeg nok heller hvitløken sammen med andre grønnsaker der.

Helt håpløst synes jeg uansett ikke det smaker, med et par fedd hvitløk til en grei porsjon til meg blir det en helt passende hvitløkssmak som verken dominerer eller er for svak etter min smak. Smaken av rå hvitløk forsvinner helt til fordel for en mild og søtlig smak som kompletterer de andre milde smakene både i potet- og søtpotetmos (med evt sellerirot) bra. Mos av denne typen fungerer også ypperlig til sheperd's/cottage pie.

Redigert av perbl; 12/04/2011 12:03.

Per B.
Re: Grønnsaksvalg til lammestek [Re: progres] #1149729 12/04/2011 12:07
Registrert: May 2008
Innlegg: 6,880
SimonS Offline
Søk hjelp!
Offline
Søk hjelp!
Registrert: May 2008
Innlegg: 6,880
Det tipset skal jeg notere bak øret.
Forøvrig så var jeg bortskjemt med perfekt røkelaks da besteforeldrene mine levde,så røkelaks fra butikk smaker ikke noe godt.

Savner fælt å dra opp til Sørøya om sommeren med bestefadern for å fiske laks og fjellørret(blir vel kanskje en tur til sommeren).


Vintage mtb,ikke noe annet
Spotify link:Trance and more..
Re: Grønnsaksvalg til lammestek [Re: mann&kona-kona] #1155736 21/04/2011 22:58
Registrert: May 2010
Innlegg: 787
hårfin Offline OP
Ringrev
OP Offline
Ringrev
Registrert: May 2010
Innlegg: 787
Sitat: mann&kona-kona
Meget god oppskrift er å ta sellerirot, persillerot, pastinakk, gulrøter, søtpoteter, fennikel, løk og squash. Kutt i biter og ha i langpanne med litt god olje over. Sett lammet (lår, stek eller hva det måtte være) på rist over langpanna med grønnsaker i ovnen, og la det godgjøre seg passe lenge. Fettet fra lammet vil dryppe ned i langpanna med grønnsaker og gi en fantastisk fyldig smak :-)


Brukte disse grønnsakene, minus søtpoteter. Det ble rett og slett veldig godt det altså ICON_SMILE Meeeeeeeeeeeeeeeen, dårlig med plass når man har en stekovn, og alt skal inn i den ICON_LAUGH Lurer på om jeg skal steke steka på forhånd neste gang...

Takk for hjelpa folks, og god påske!


Wish it * dream it * do it
Re: Grønnsaksvalg til lammestek [Re: hårfin] #1155803 22/04/2011 09:01
Registrert: Sep 2001
Innlegg: 16,266
Espen Offline
More than words
Offline
More than words
Registrert: Sep 2001
Innlegg: 16,266
Rosenkål!





*** Hjulbygging, service Chris King og alle typer sykkelmekanikk***

post@espenwettre.no

Moderator  support 

Terrengsykkel utgis av Fri Flyt AS | Postboks 4767 Nydalen, 0421 Oslo | Tlf: 22 04 46 00
Ansvarlig redaktør: Erlend Sande | Redaktør: Kristoffer Kippernes Utstyrsredaktør: Øyvind Aas
Salg og marked: Alexander Hagen | Daglig leder: Audun Holmøy Røhrt
Nettsiden er utviklet av Fri Flyt Byrå